katran, la 24 March 2016 - 08:16 PM, a spus:
Nu exista masina construita in regim DIY " inutil de rigida " ... dimpotriva !!!
Motoarele o sa fie relativ suficiente pentru axa mesei de lucru ( daca pui doua , master / slave ) , insa pe
axa portalului nu cred ca ai suficienta putere ... ce masa va avea axa Z complet echipata ? Pe urma , ce motor de frezare
vrei sa pui ? Daca are peste 5 kile , motorasul ala n-o sa-l tina ... trebuie sa compensezi cumva ...
Driverele sunt de 8 Amp ... si sunt 4 bucati , nu ? Pai sursa n-ar trebui sa acopere necesarul ala de amperaj ? Ori pui surse
separate pe fiecare drive , ori pui una toroidala de minim 35 de amperi .
Driverele sunt supradimensionate pentru nema23 ... acolo i-ti trebuie drivere de 5amp. max , folosite la 3,5 , sa nu se incinga ...
Daca nu ai pretentii la precizii mai bune de 0,2mm , probabil ca structura de otel va fi suficienta ( asta apropo de cat de dreapta o sa-ti iasa
structura la final , dupa suduri , ciocane , nervi , injuraturi , etc ) . In orice caz , nu folosi ghidaje din alea cilindrice , indiferent daca
sunt sprijinite sau nu ... pune ghidaje profilate ... neaparat .
In ultima instanta , trebuie sa pui mana la treaba si sa nu pierzi prea mult timp cu gargara ... fa un proiect clar , fa-ti necesarul de fiare/suruburi / bere / tigari ,
si dai drumul la treaba ... Vrei sa recuperezi investitia ? Pai trebuie sa dai din maini , nu jucarie .
Si inca o chestie ... n-ai zis ce buget ai ... 1000EUR ? 10.000EUR ? Ai vreun plan de bataie pentru recuperare ( ceva repere de construit , piata de desfacere , d-astea ) ?
S-ar putea sa ai surpriza sa nu poti recupera o investitie mica , ca n-o sa-ti iasa masina suficient de buna sa faci vreo branza cu ea ... insa o investitie solida , inteligenta ,
chiar daca e nitel mai substantiala i-ti va permite constructia unui agregat fiabil , solid , bun de lucru in regim serios , mult mai usor de amortizat ...
Parerea mea !!!
cheers.
Am scris prin primele posturi ca bugetul imi e de cam 1000 euro pt partea mecanica.
Am mai scris, ca am sa folosesc ghidaje profilate de 20mm care se si vad in printscreenul din primul post.
Driverele sunt 3si acum le folosesc in "half current", dar in caz, ca ma decid la proiectul cu 2 motoare pe axa X mai am un motor nema 23 recuperat la care am sa ii cumpar un driver pt axa Z, si inca o sursa. Apropo, acum am acel spindle de 400W chinezesc, care il alimentez de la aceeasi psu la care sunt legate si driverele.
motoarele si driverele sunt montate pe "sicriul" din pal care l-am facut anul trecut si la care eu ii spun cu multa multa ingaduinta "cnc".Dar din care cel putin am invatat ceva, cum ar fi :"cum nu iti mai vezi banii cand ii dai pe ghidaje de rahat".
Dupa ce termin schema de ansamblu in Solidworks am sa o expun aici si mai vedem. Daca trebuie redimensionat, adica sunt prea slabe motoarele pt ce vreau eu, il fac mai mic.
Asa ca mai bine mai multa gargara acum dar cu ajutorul colegilor de pe forum fac niste decizi pe care sa nu le regret."Masor de trei ori si tai odata"