Postat 29 July 2015 - 11:04 AM
Inlocuirea unor tranzistori arsi dintr-un ESC nu este o treaba simpla deloc. Si sa-ti spun in doua exemple si de ce spun asta.
Am avut ESC-uri arse in care erau cativa tranzistori arsi si cativa defecti. Atunci cand se arde un tranzistor MOS-FET intr-un ESC, de regula se strapunge jonctiunea drena-sursa si intra in scurt. E usor sa detectezi acesti tranzistori arsi, dar problema este ca i-am inlocuit si cand am alimentat din nou ESC-ul si l-am comandat cu motorul cuplat, s-a ars din nou. Motivul: pe langa tranzistorii aia arsi, mai erau altii defecti, cu jonctiunea drena-sursa partial strapunsa, si se comporta ca o rezistenta de valoare mica in circuit si cand a fost comandata puntea invertoare, curentii au fost condusi aiurea prin ea si a dus la arderea din nou a ESC-ului.
Un alt aspect este acela ca PCB-ul pe care sunt lipiti transistorii, este facut din 2, 4, sau mai multe straturi de cupru, pentru a putea sustine acei curenti mari si pentru un cuplaj termic cat mai bun pentru a disipa caldura din tranzistori spre radiator. Atunci cand dezlipesti un tranzistor si il schimbi cu altul, daca nu faci aceste operatiuni intr-un cuptor special, sau cu un dispozitv special cu suflanta, asa incat sa fie incalzit PCB-ul uniform pana la temperatura de dezlipire/lipire, atunci risti sa supraincalzesti local PCB-ul si se distrug intern acele straturi ale sale. Ca efect, creste rezistenta termica a PCB-ului si nu se mai produce transferul termic de la tranzitori la radiator la fel de eficient si chiar daca ESC-ul merge bine la curenti mici, cand il vei solocita considerabil, se vor supraincalzi local tranzistorii si se vor arde.
Cam asta ar fi in cateva cuvinte treaba cu inlocuirea tranzistorilor intr-un ESC...
Tekno SCT410.3
Team Associated SC5M
Losi Rock Rey
HB-HPI D216