Radiocomanda cu microcontroller Radiocomanda cu PIC 16F84
Postat 21 November 2004 - 01:29 PM
Scuze. Gasesti singur mult mai multe. Am bagate la favorite mai mult de 100 link-uri numai despre servo si nu mi-e usor sa le iau la mana... Alea puse aici sunt luate la nimereala. Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
Postat 21 November 2004 - 06:35 PM
MrSpace, cam asa vreau si eu sa fac. Dar partea rf de receptie ai facut-o tu? sau tot un modul luat din comert ca asta pe care vreau eu sa-l folosesc?(ca si asta tot 434Mhz receptioneaza) Eu tot ma gandesc cum naiba o sa fac rost de amplificator pe 434Mhz :) Cred ca nu gasesc amplif de banda larga pt tv care sa contina frecventa asta. Si cam greu de facut asa ceva...om vedea...
___Andrei
Postat 21 November 2004 - 07:12 PM
Partea de RF am cumparato: sunt module FM pe 433MHz facute de Radiometrix, dar mai sunt facute si de: RfSolution sau Easy Radio,
Sunt magazine prin buc la care fac comenzi si iti aduc
Ale mele au coastat ambele emitatorul si receptorul 1.7mil lei primavara trecuta de la Comet, au magazinul prin Tei
Am vazut si la alte magazine dar sunt plapande rau (sa nu iei AM sunt jalnice!!! daca iti merg la 100m esti norocos), Astea ale mele au raza de 300m pt o prob de eroare de 10E-6 BER dar cum nu am datele sunt protejate bine la erori in protocolul meu, raza de actiune e mult mai mare, efectiv nu o stiu ca num-am indeparta asa de mult de model :)
Inainte de a realiza telecomanda asta am facut una pe 90Mhz dar raza de actune era de doar 200m si era f f greu de reglat mai ales ca atunci nu am aparatele necesare pt testat circuite RF
uite si schema:
http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...t=1070&st=0&hl=
Succes
PS nu am folosit nici un amplificator. dar daca ma supar am sa pun unu la receptie si creste raza de actiune multe ori. la emisie nu e prea important mai ales ca nici nu ai voie sa depasesti nite puteri (de parca mi-ar pasa :) )
Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 21 November 2004 - 07:18 PM
Postat 21 November 2004 - 08:31 PM
Am citit despre receptorul tau. Misto. Eu o sa ma chinui sa fac mai multe din soft, chiar daca o sa fie mai complicat, ca softu nu are nici volum, nici masa :) Ideea era incet incet sa strang bani cumva de un semi-kit de elicopter(ca nu cred ca poate cineva sa faca mecanismul de la rotorul principal cu cele 2 controale) Si sa-i pun eu parte de radio si motor brushless eventual. Am vazut o discutie pe forum, despre motoare brushless facute din de-alea de cd-rom. O sa experimentez la un moment dat si pe subiectul asta. Am vazut un site pe care unul spunea ca i-a iesit(ma rog avea magneti din neodyniu si era rebobinat si cu mai multe tole) Si ideea era sa fac partea electrica "embeded" adica microcontrollerul ala sa comande si motorul sa si demoduleze si sa si comande servourile ca sa iasa CAT MAI USOR (o sa ajung ca femeile de paranoic :)) ) Si cand o sa scoata Intelu un Pentium4 de 1 gram ca sa mai imi ramana putere de procesare o sa-i pun si pilot cu inteligenta artificiala care sa nu ma lase sa misc elicopteru: "ma, ia mana de pe telecomanda ca tu il prabusesti", si ii fac "script" de zbor, eu decat sa-i zic: "du-te si asu-mi ceva de mancare din frigider"
Revenind, este 21 nov 2004, adica prezentul. Nu am nici macar modulele de emisie/receptie pt viitoarea telecomanda...dar cu gandul le vad pe toate..se vede chiar elicopterul, si marmota parca inveleste ceva...:))
___Andrei
Aceasta postare a fost editata de wingless: 21 November 2004 - 08:33 PM
Postat 21 November 2004 - 10:25 PM
- (pre)amplificatoru doar mareste semnalu de intrare - se pune intre antena si receptor. Nu conteaza cum e facut receptoru. Nu face nici o schimbare de frecventa.
- nu ai nevoie de pentium pentru autopilot, merge si microcontroler mai bunicel, dar ramane problema cu senzorii. softu tre sa "stie" in ce pozitie se afla avionu ... vezi discutiile de la subiectu "Bataie mare pentru statie"
- pauza aia (sau pulsu?) de 4 ms cred ca este pe semnalu multiplexat, la intrarea in receptor... nu sunt f. sigur da parca retin ca in intervalul ala de 20ms se aloca o latime de 2 ms pt fiecare canal servo si apoi 4 ms la sfarsitul trenului pt sincronizare. Receptoru separa fiecare canal in intervale de 2 ms si cand da de 4 ms fara schimbare de frecventa stie sa se intoarca la primul canal. Da nu stiu exact care-i specificatia.
---------
Chestia cu receptoru "destept" ar fi interesanta chiar daca nu se doreste autopilot(sau uav) - de exemplu:
- mixaj proportional, exponential, etc. - functiile "computer" pe care le are in mod normal un emitator destept numai ca acestea sa fie mutate in receptor. Inclusiv memorarea caracteristicilor pentru mai multe modele.
- masurat/inregistrat parametri de zbor (temperaturi, turatii, tensiuni)
- avertizare cand scade tensiunea la baterii.
- mentinerea servourilor intr-o pozitie prestabilita cand se pierde semnalu de la emitator.
- chiar un difuzor piezo pentru a semnaliza pozitia in balarii
- logica de comanda a deschiderii parasutei (care se discuta la alt subiect)
un computer pe model parca ar fi mai ietin si ar avea mai multe posibilitati decat cel de pe statie...pareri?
cezar
Postat 22 November 2004 - 11:17 PM
1. Aha..deci probabil la asta se referea kri. eu credeam ca are legatura cu servoul in sine.
2. Crezi ca e mai usor de facut amplif pt 433Mhz pe receptor decat pe emitator? Si daca pui pe receptor nu mareste si zgomotul? Sau daca emitatorul duce doar 100 metri la 150 ce amplifica receptorul? Sincer nu am facut/nu stiu cum pot sa fac un amplif fie pe receptor fie pe emitator(daca sunt diferite). Crezi ca se poate face un amp pt o frecv asa de mare? Oricum de indata ce imi vine setuyl(ca tot n-au venit :( ) ma duc la radioamatori sa ma lamureasca precis
3. Da stiu ca nu e nevoie de asa multa put de calcul, dar giroscoapele sunt scumpe rau
In rest se poate pune o memorie in care sa scriu turatia maxima a motorului, voltajul/amperajul? bateriei(param de zbor) si la sfarsitul zborului sa o descarc in calculatotu ala mare(PC) si sa fac un jurnal de zbor Sau sa treaca la un pack de rezerva daca se duce packul principal(sau sa aprinda uin led sa vezi ca se cam duce bateria). Chestia cu mentinerea servourilor intr-o poz prestabilita e o idee f buna. De ex la elicopter se pot inversa comenzile(sa zboare cu spatele daca zbura cu fata de ex) ca sa reintre in raza de actiune
Pai de ce sa muti functiiile de mixaj/memorare model in receptor? Lasa sa mai faca si emitatoru calcule ca recept are destule de facut :) Adica cateva comenzi sa primeasca si receptorul si sa se descurce(de ex un trim) Dar nu toate. Evident daca pui giroscoape/senzori de miscare pe el e bine sa pui mixaju tot pe el ca sa stie si receptorul ce e ala mixaj, cateva reguli de siguranta etc
Si partea cu exponential/liniar tot din emitator sa se faca ca pe el am potentiometrele alea de comanda
de ce sa transmit semnal brut cand pot sa fac niste calcule si sa las pe cel de la bord sa se ocupe de chestiile vitale
Eu zic ca trebuie ca compu de la bord sa suporte un anumit numar de comenzi ca sa faca si el anumite lucruri dar nu totul, mai ales ca e mult mai sigur sa apesi pe un buton si sa stie procu de pe telecomanda ca vrei nu stiu ce decat sa apesi pe buton si procu de pe telecomanda sa ii zica procului de pe model ca vrei nu stiu ce :)
Tare mi-e ca daca nu gasesc o idee pt amplificatorul ala vorbim degeaba :) Sa duca macar cateva sute de metri
___Andrei
Aceasta postare a fost editata de wingless: 22 November 2004 - 11:24 PM
Postat 23 November 2004 - 05:59 AM
Citeaza
Poanta era sa NU ai proc pe emitator, sa poti folosi o telecomanda standard, "proasta" pe 4 canale; nu stiu daca ideea e grozava...adik receptoru sa decodeze semnalu PWM.
----
Bataia mica nu e data neaparat de emitator - telecomenzile astea de 10 dolari in 433 MHz au si receptoare simplute, foarte insensibile comparat cu un transceiver LPD, care ajunge sub 0.3 microvolti sensibilitate.
Nu ma pricep la montaje electronice da pe vremuri se faceau amplificatoare de antena pentru bulgari si sarbi..un electronist radio tre sa poa sa scoata de undeva ce-ti trebuie.
Poti sa amplifici si puterea emitatorului dar daca sari de 10mW iesi din legalitate. (transcieverele LPD "bat" si la cativa km in linie dreapta cu puterea asta)
Nu stiu daca 100mW in loc de 10 o sa-ti faca cine stie ce probleme dar deh..
cezar
Postat 24 November 2004 - 03:54 PM
ctotth, la 23 Nov 2004, 06:59, a spus:
Habar n-am poate la emitatoarele din comert ar merge. Dar eu vreau sa pun emitatorul sa codeze informatia(sa o incapsuleze defapt) ca sa pot la receptie sa vad daca e corecta, de la ce emitator e etc. Si pt asta trebuie ceva inteligenta pe emitator(macar cat sa calculeze o suma de verificare) Si daca tot am proc pe emitator...
Si nu, tot nu au venit modulele :)
___Andrei
Postat 24 November 2004 - 03:58 PM
la mine a durat 2 sapt pana au venit
Postat 24 November 2004 - 04:14 PM
___Andrei
Postat 26 November 2004 - 02:28 PM
Asa ca ii dau mail tipului, intre timp ma apuc de un programel de transmis/recept date pe/de pe port paralel si cand vine documentatia ma apuc sa lipesc si imi trag retea wireless http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
Cat de curand o sa pun doua poze detaliate cu modulele
Va las, am multa treaba..a da era sa uit. Uice ce vreau sa fac: un program care sa transmita ceva(un fisier de ex) byte cu byte spre LPT si la celalat calculator(laptop) un progr asemanator sa receptioneze datele. Acuma asta care trimite o sa puna si informatie in plus asa incat progr care receptioneaza sa stie daca primeste date bune sau eronate si sa calculeze cam ce rata a erorilor au cipurile. Dupa o sa maresc/micsorez viteza de transmisie sa vad pana la cat duc. Acum bagati aici si alte idei..ar mai trebui ceva? Practic vreau decat sa aflu ce raport info_corecta/info_total au si cam cat de repede pot sa primeasca/receptioneze. Sa mai faca si altceva??
___Andrei
Aceasta postare a fost editata de wingless: 26 November 2004 - 02:30 PM
Postat 26 November 2004 - 04:17 PM
Detalii tehnice: http://www.cataphrac..._tx_detalii.pdf
Pe scurt:
specificatii TX/RX(comune):
*modulatie AM(asta am auzit ca e de rau..stie cineva de ce e mai bun fm??(sau daca mod AM e chiar mai slaba ca performante))
*Frecv:433.92Mhz
*Viteza: intre 2.4kBps si 3kBps..acuma cred ca B inseamna bit chiar daca noteaza ei cu B...
specificatii TX:
*Alimentare 2-12V(cineva in thread zicea ca cu 4.5V duce 30 de metri)
*cica voltaj pt 1 logic: Vcc-0.5V pana la Vcc+0.5V..adica daca il alimentez la 9V trebuie sa ii dau 9V pt 1 logic? Ce urat...
*Putere RF intre 14 si 16 dBmetru pe o sarcina de imp 50ohmi
spec RX:
*Alimentare 5V (+/-0.5V)
*Consuma max 4.5mA
*Latime canal +/- 500kHz
Deci receptorul are un Digital data output si un linear output..isi da cienva seama ce ar putea fi linear?
___Andrei
Postat 27 November 2004 - 01:35 AM
Chestia asta poate si f sanatoasa daca ai puteao transmite catre emitator sa stii cand e pe cale sa iasa aeromodelul din raza de actiune a telecomenzii.
Eu nu am folosito la modulelel mele si am lasato in gol
Raza mai mai mare de 100m nu cred ca o sa ai cu AM-urile astea ieftine de la conexx, dar nici nu-ti trebuie
Postat 27 November 2004 - 05:49 PM
Deocamdata ma gandesc la un mod de a sincroniza transmisia de date...
___Andrei
Aceasta postare a fost editata de wingless: 27 November 2004 - 05:56 PM
Postat 27 November 2004 - 05:59 PM
Mi se pare un pic mai sigur de cat sa o iei din port.......parerea mea.
Postat 27 November 2004 - 07:11 PM
Iar emitatorul..p-ala il supun la 9V..partea proasta e ca cica 1logic inseamna cam tot 9V si trebuie sa mai folosesc un tranzistor comandat de LPT..yuk
___Andrei
Postat 29 November 2004 - 11:56 PM
cum se poate transmite RADIO de la un PC la un receptor ..... (adica cum putem comanda un model cu ajutorul unui PC)
sau cum legam direct un emitator standard de un PC .... cert este ca se poate face asa ceva... important e cum....
si iarasi cum se poate extinde raza de actiune a unui sistem RC
Postat 30 November 2004 - 05:28 AM
Raven, la 29 Nov 2004, 23:56, a spus:
nu inteleg la ce ti-ar folosi asa ceva...
vrei sa comanzi modelu cu joysticku? (2 joystickuri mai mici are si statia)
sau de la tastatura?
sau sa inventezi cine stie ce program sa-ti zboare el modelu...
am mai zis-o mai demult...dupa ce ca la camp car jumad de casa dupa mine sa mai iau si laptopu ca sa-mi zboare el modelele.......tre sa fiu nebun :)
Postat 30 November 2004 - 11:15 AM
SILVIU66, la 30 Nov 2004, 05:28, a spus:
sau de la tastatura?
am mai zis-o mai demult...dupa ce ca la camp car jumad de casa dupa mine sa mai iau si laptopu ca sa-mi zboare el modelele.......tre sa fiu nebun :)
(:))... adevaru' e ca vreau sa folosesc facilitatile pe care la are compu' --- ex prelucrare video - e mai simplu sa folosecs laptopul decat sa imi mai iau un LCD---..... (plus ca vreau sa fac din chestia asta un proiect de diploma :) ) .... ideea e de a incerca sa nu ma limitez "doar la o amarata de statie" plus ca am vazut pe baieti vorbind pe forum de posibilitatea de a pune autopilot pe model.... iar chestia asta mi-a aprins un beculet (dar mi s-au stins vreo 10 cand am vazut cat de greu e de implementat)...... si e mai misto joy-ul de la calc decat cele de pe statie
ohh... inco chestie are cineva idee cam cum se poate realiza un sonar (un sistem de audio locatie :) -- sa nu ma intrebati pt ce :D --- )
si ... apropo cat e pedeapsa daca statia mea incepe sa bruieze de ex pe cele ale politiei :D
Postat 30 November 2004 - 11:22 AM
Raven, la 30 Nov 2004, 11:15, a spus:
tot nu m-am prins da ios mai greu de cap
ce are prelucrarea video cu pilotajul modelului?
vrei sa pui camera pe model si sa pilotezi din calculator??
sa-ti iei lcd? in loc de ce?
si joyu de pe calc o fi mai misto da ce te faci daca ala are doar 2 axe sau 3?
ca la statie folosesti 2 joystickuri!
Postat 30 November 2004 - 11:37 AM
SILVIU66, la 30 Nov 2004, 05:28, a spus:
Raven, la 29 Nov 2004, 23:56, a spus:
nu inteleg la ce ti-ar folosi asa ceva...
sau de la tastatura?
Treaba-i simpla, omul vrea sa transmita de la un PC la un receptor. Nu vad de ce atata valva, " la ce-ti ajuta" sau alte chestii de genul asta. Ar trebui discutat daca exista aceasta posibilitate, ce implica si nu alte aberatii. Si eu personal sunt interesat de aceasta posibilitate.
Multumesc
Postat 30 November 2004 - 02:17 PM
Pe de alta parte ai si tu dreptate.
Da poti sa transmiti de la un PC dar dupa cum vad eu treaba trebuie sa iti faci tu emitatorul si receptorul ca sa stii cum faci programul, etc Depinde mult de ce vrei sa faci..eu zic ca pt aproape orice e mult mai buna o statie portabila
Deocamdata eu ma joc cu modulele astea de emisie/receptie si crek pana la sf sapt obtin ceva rezultate ca sa postez concret.
___Andrei
Aceasta postare a fost editata de wingless: 30 November 2004 - 02:18 PM
Postat 30 November 2004 - 03:13 PM
Pe partea de soft, ideea e sa obtii pe acest bit de date un tren de impulsuri ( max 7 impulsuri pentru maxim 7 comenzi distincte proportionale). Acest tren de impusuri are frecventa de repetabilitate de 50 Hz (se repeta la fiecare 20 ms), iar impulsurile trebuie sa aiba latimea de: 1ms pentru o extrema a cursei servoului sau pentru maximul vitezei intr-un sens al motorului de propulsie; 1,5 ms pentru pozitia neutra a servoului sau pentru STOP la motorul de propulsie; 2ms pentru cealalta extremitate a servoului sau maximul vitezei in celalalt sens al mot. de prop. Distanta dintre impulsuri sa fie de 0,3 ms mai putin distanta dintre impulsul 7 si inceputul urmatorului tren de impulsuri care va fi variabila si va rezulta din : 20 - 7x2 - 6x0,3 = 4,2ms in cazul cind toate "mansele" sint in pozitia care asigura 2ms / impuls si 20 - 7x1 - 6x0,3 = 11,2ms in cazul cind toate "mansele" sint in pozitia care asigura 1ms / impuls. Acest ultim impuls e musai sa nu fie mai mic de 3,5 ms pentru ca el asigura sincronizarea decodorului din receptor cu trenurile de impulsuri astfel ca tot timpul impulsul 3 (sa zicem) sa comande servoul nr 3 si tot asa.
Exista variatii de la aceasta idee si anume perioada de repetare a trenului de imp. este variabila si impulsul de sincro e fix (lucru ce asigura posibilitatea a 8 si chiar 9 canale dar care poate influenta negativ anumite regulatoare electronice de turatie a motoarelor).
Modulatia in frecventa asigura o imunitate mai ridicata la perturbatii, in special cind creste distanta emitator - receptor.
Ideea cu PC-ul e buna in cazul ca vrei sa faci ceva de genul AI dar musai trebuie sa ai si transmisia inversa de la model la PC cu date de la senzori (video, inaltime, de distanta fata de sol, directie, orizontaleitate, viteza, etc.) asa cum ai specificat si tu.
Am vazut la Discovery si pe net proiecte cu elicoptere "destepte" si pe net doar, proiecte cu autovehicule de asemenea "inteligente".
Pedeapsa e mare daca deranjezi politia (nici nu-ti pune intrebarea)dar nu e cazul daca folosesti un emitator cu frecventele legale in Romania. S-a mai discutat pe forum daca nu vezi la www.igcti.ro (poate vezi si cit e pedeapsa).
Aceasta postare a fost editata de navigator: 30 November 2004 - 03:20 PM
Postat 30 November 2004 - 03:39 PM
ideea este de a sarii umpic peste "a face o simpla jucarie", ci a incerca sa fac ceva mai mult - o "jucarie ceva mai inteligenta". care sa stie sa comunice cu un pc si sa fie capabila sa ia decizii in timp real.
acum' de ce folosesc un joy care are doar 2 axe.... e simplu' nu imi trebuie mai multe. restul comenzilor, pot fii preluate de tastatura sau de butoanele de pe joy. (pt submarin nu ai strict nevoie si de pedale :) ); mi se mult mai simplu de comandat astfel.
exista si intentia de a folosi o camera video si/sau aparatura de locatie (as vrea sa fac rost de un sonar-cumva)....
motivul pt toate aceste complicari inutile-- simplu: cum am mai zis - vreau sa transform aceasta jucarioara intr-un veritabil proiect de diploma de Automatica ...(pt. ideea de a lua, de la fac, unu' gata facut nu ma incanta prea tare :) .... plus ca vrea sa combin utilul cu hobby-ul :) )
Postat 30 November 2004 - 03:59 PM
"Raven, daca vei folosi o statie "obisnuita" adica cu PPM (Pulse Position Modulation) trebuie ca pe partea de hard sa ai o interfata (simpla) intre portul paralel (un singur bit de date o sa-ti trebuiasca) si intrarea in etajul de modulare (FM sau AM) a purtatoarei de radiofrecventa din emitatorul RC. Daca acesta are mufa "pentru instructor" atunci nu mai umbli prin emitator. Sau iti faci tu un modul de radiofrecventa, sau il cumperi de-a gata.
Pe partea de soft, ideea e sa obtii pe acest bit de date un tren de impulsuri ( max 7 impulsuri pentru maxim 7 comenzi distincte proportionale). "
deci problemele mele sunt legate in primul rand de ralizarea interfetei si apoi de programare iesirii pe pinii portului...
acum' daca cumpar un modul de frecventa... va trebui ca sa realizez eu toata implementarea hard de riguare... deci vor exista si niste probleme de electronica, (datorita lipsei de documentatie de care sufar atat de mult-- si deci nu stiu exact ce tre sa fac).
orice schema, orice documentatie, orice pot primi este bine venit.....
Postat 30 November 2004 - 04:00 PM
Raven, la 30 Nov 2004, 15:39, a spus:
1.itzi trebuie mai multe comenzi proportionale.mai ales daca vrei sa pui camera video itzi trebuie model termik care are nevoie de cel putin 3 comenzi proportionale(ca sa nu zic 4)
nu vad cum ai putea comanda eleroanele de exemplu de la tastatura decat prin apasari succesive.
2.se poate face sa comunice cu pc-ul nu asta e problema;dar sa te vad ce program implementezi la capatul cu computerul(adika ala inteligentu de ia decizii-asta e partea cea mai nasoala dupa parerea mea)
Postat 30 November 2004 - 06:10 PM
Si nu unul oarecare ci unul interactiv.
Daca e asa, ideea e grozava dar vor fi ceva probleme de rezolvat.
In primul rind, undele radio de 27Mhz, 35Mhz si 40Mhz nu se prea propaga prin apa (poate un pic mai bine 27Mhz ?), deci cu cit se afunda cu atit ai sanse sa nu-l mai controlezi. Parca am citit / vazut pe undeva ca se folosesc unde lungi sau chiar foarte lungi (deci de frecventa foarte scazuta, apropiata de ultrasunete).
Alta greutate este realizarea sistemului de pompe sau butelii cu aer comprimat si electrovalve pentru modificarea flotabilitatii submarinului. Se face dar nu-i o joaca. Sau se cumpara de dincolo ca se gasescde-a gata. Se poate renunta si se controleaza subul doar din aripioarele pentru scufundare dar doar cind e in miscare cu o viteza semnificativa.
De sonar te poti lipsi ca doar nu vrei sa "vezi" pestii de sub nava sau sa scoti harta fundului de lac sau mare pe unde o sa-l navighezi. Sau vrei? :)
Mai degraba ti-ar folosi un senzor de presiune ca sa sti la ce adincime se afla scufundacul. La Conex au senzori de presiune atmosferici; intreaba-i daca nu aduc si pentru lichide si care sa masoare pina la vre-o 2-3 bari (20-30 metri adincime). Aoleo, sper ca nu-l trimiti mai jos de atit. :)
Ti-am pomenit de paralela pentru ca (parerea mea, dar s-ar putea sa gresesc) mi s-a parut posibil si simplu sa interfatezi un PC cu un emitator OBISNUIT de RC. Si eu ca si alti de pe forum ne-am gindit prima oara la ceva aerian sau terestru, chiar si acvatic dar nu SUBACVATIC. In cazul submarinului insa poti folosi un sistem de telecomanda non-standard,asa ca se poate folosi si seriala.
Daca nu era vorba de submarin te rog sa ma scuzi ca bat cimpii.
Postat 30 November 2004 - 07:25 PM
Daca vrei sa-l scufunzi "pe bune" iti faci telecomanda pe sunete ... beleaua naibii - faci cercetare. Desi poate nu-i imposibil. Poate merita incercat cu modem-uri audio folosite in comunicatiile de date de radioamatori - dar in loc de partea RF sa folosesti difuzor si microfon.
Mai nasol ca odata scufundat nu mai stii sigur unde este. Submarinu dotat cu senzori poa sa-ti zica adancimea, viteza cu care se misca si eventual directia daca are busola. Da cum afli unde este?
cezar
Postat 30 November 2004 - 07:26 PM
1. Pai si unde vrei sa-i dai drumul? Nu exista curenti subacvatici etc?
2. Cu portul paralel se lucreaza mai usor(nu iti trebuiesc etaje de multiplexare/demultiplexare, etc) pt ca transmiti direct 1Byte Pt documentatie vezi www.cataphractar.go.ro arhiva lpt.rar
___Andrei
Aceasta postare a fost editata de wingless: 30 November 2004 - 07:26 PM