Decaluri !! Face careva ?
Postat 11 November 2005 - 07:15 PM
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 29 November 2005 - 11:33 AM
Tinem legatura eventual pe M.I.
Jimmy
Graupner MC-19 powered by HOTT 2.4GHz
Fieseler Storch 2.4m powered by Magnum
Hyper Bipe Electric
Motto:"Don't take a toy to a scale competition and expect to have earned the respect of real modellers."
Postat 29 November 2005 - 12:00 PM
Ia legatura cu Grig, 0722-244615. S-ar putea sa aveti un dialog interesant
Postat 30 November 2005 - 10:45 AM
Hyper Bipe Electric
Motto:"Don't take a toy to a scale competition and expect to have earned the respect of real modellers."
Postat 30 November 2005 - 11:17 AM
In mod normal decalurile clasice se imprima serigrafic pe suport transparent apoi se stanteaza sau se taie pe contur.
Eu am un cutter-plotter si pot sa decupez pe autocolant, dar .... sunt mai multe dezavantaje:
1. Se pot face numai decaluri (mai curand decoratiuni) cu spargere de culori (culori independente, fara rastru, blur sau degradeuri)
2. Varianta cu autocolant (vezi aici sau aici) nu tine foarte bine pe orice suport.
3. Nu am timp nici sa mor.
4. Nu esti din Buc. si apare treaba cu posta, bla-bla.
Fain este ca poti face cutterare pe hartie de sablon si sa vopsesti ad labam sau cu aerograful, apoi sa indepartezi hartia de sablon.
Sincer, daca treci prin buc. trimite-mi in prealabil fisierul in eps sau cdr si gasesc ceva prin firma sa te ajut. In fond aeromodelismul este un hobby pentru mine si nu ma imbogatesc din el !
Scorpio
Postat 30 November 2005 - 11:49 AM
salutari
Postat 30 November 2005 - 01:57 PM
Am luat legatura cu Grig si cred c-o sa rezolv problema cu el.
Intr-adevar e un impediment treaba cu posta... :D , da' nu-i vina mea...
Stima,
Postat 30 November 2005 - 04:49 PM
Spaceone, la 30 Nov 2005, 11:49, a spus:
Offff kakaia tehnika!!!
Zi si mie spaceone cum reusesti sa printezi pe o coala adeziva astfel incat cerneala sa fie intre stratul suport (hartie pvc etc) si fuselaj ?!?! trebuie sa printezi pe una, sa o lipesti si apoi sa mai pui inca una peste. iese ca un kur.
Din egzperienta din productia publicitara reiese ca lipesti greu autocolant pe material expandat. pe extrudat mai merge.... Dar arata asa de bine ca mai bine nu o faci. D-aia decalurile pentru materialul de genul asta sunt un pic diferite.
Pe lemn poti pune orice (apoape).
Nu uita ca cerneala pe care o ai tu in ink-jet nu e waterproof si daca ai prins o zi mai umeda..... o ia decalul la vale..... cu stropi......
Anyway vii maine in politehnica?
Postat 30 November 2005 - 05:04 PM
apropo vin maine in politehnica, dar la 3:30 pm ca am niste treaba maine de dimineata.....si ora asta e tocmai buna, ca apune soarele, adica intra dupa cladiri si nu mai avem probleme cu el....am zburat ieri la ora tot pe la 3:30 si a fost super....am zburat mult mai bine decat sambata :mellow:
salutari
Postat 30 November 2005 - 05:20 PM
- decalul se tipareste pe un strat subtire (asa zisa "gelatina"), totul stind pe un suport de carton, asemanator sugativei. Decalul se transfera la umed. Sint intr-adevar coli format A4 ce au acel suport detasabil la umed si pe care se pot tipari decalurile, fie cu cerneala, dar atunci este nevoie de un strat protector, fie cu laser. (atentie, suportul este diferit!). Cum, de obicei, imprimantele obisnuite nu tiparesc culoarea alba aceasta va lipsi de pe decal. Exista imprimante speciale ce pot "tipari" si alb sau exista coli pentru decal, nu transparente, ci albe. Avantajul decalului este ca fiind foarte subtire, dupa transfer locul pare vopsit, fara sa prezinte denivelari.
- autocolantul este o folie ce se ...autolipeste. Aceasta poate fi decupat prin diverse tehnici si lipit in locul cuvenit. Mai greu imagini colorate. Are dezavantajul ca partea aplicata apare in relief fata de restul suprafetei, din un aspect neplacut machetei, mai ales la scara mica!
Postat 30 November 2005 - 08:33 PM
Stiu ca este distanta ! Asta este si motivul pentru care nu am vrut sa spun !
Deci pot sa fac decals full color ( pe autoadeziv ) sau pe ce vrei tu. Sunt imprimate termic deci nu ai probleme cu apa !
Acum depinde ce ai nevoie ca sa renteze cu transport cu tot.
daca pot sa-ti dau o mina de ajutor...spune
Z-mare
Asa o fi cum spui tu dar pe doc de la aveoane tot decals sunt numite si NU sunt prin transfer la apa. Sunt autoadezive transparente sau netransparente.
Ai vazut tu decals-uri...actipilde mai pe romaneste :mellow: , care sa fie prin transfer la apa ? Asta intreb la avioane care zboara nu la machete !
Nu cred ca ar rezista la metanol+ce rezulta din ardere ( ce mai ramine din ulei care este tare pacatos )
bafta
Postat 30 November 2005 - 08:56 PM
Cum se face aplicare/transferu' foitei ? Cu folie de transfer sau direct...? Si daca pastreaza dimensiunile din desen ? Adica vreau sa zic, daca nu se contracta sau alte manifestari... :mellow: gen folie termoretractanta...
Accepti desenu' in Corel_11 ? Sau preferi alt format, sa stiu cum sa-l salvez ?
In principiu am vorbit cu Grig, care mi-a fost deja recomandat, da' se pare ca ce ai tu,... pare mai tentant !!
Citeaza
Si sa nu uit !! Da' pe MI...
Stima,
Postat 01 December 2005 - 02:48 PM
Citeaza
Abtibild (ce vine din germanul abtiebbild)=imagine in culori imprimata pe un strat subtire de colodiu, care se aplica pe o suprafata neteda, umezindu-se si dezlipindu-se de pe hirtia pe care a fost lipit.
Citeaza
Postat 01 December 2005 - 04:13 PM
Citeaza
Din cate stiu eu nici vopseaua nu se simte excelent cand este vorba despre metanol, iar ca lac nu stiu decat paluxul sa reziste la contact mai indelungat cu metanolul.
Bafta si scuze de deranj!

Postat 01 December 2005 - 06:55 PM
Z-mare, la 1 Dec 2005, 14:48, a spus:
Abtibild (ce vine din germanul abtiebbild)=imagine in culori imprimata pe un strat subtire de colodiu, care se aplica pe o suprafata neteda, umezindu-se si dezlipindu-se de pe hirtia pe care a fost lipit.
Actzibildul cum se zice pe la noi vine din cuvintul german "abziehbild" care se compune la rindul lui dintr-un verb si un substantiv.
"abziehen" inseamna a trage jos si "bild" care inseamna imagine sau fotografie.
Decal-urile se folosesc si la machete zburatoare numai trebuie acoperite cu un lac incolor care sa reziste la metanol ,nitrometan si la gazele de esapament de la motor.
Se gasesc de cumparat in format A4 alb sau transparent atit pentru imprimanta cu cerneala cit si cea cu laser.3 buc costa in jur de 12€.
Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 01 December 2005 - 06:59 PM
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 01 December 2005 - 07:49 PM
Postat 01 December 2005 - 08:19 PM
Postat 01 December 2005 - 11:32 PM
Postat 02 December 2005 - 03:34 PM
Glup...gata...ma-ti smasuit :D dar de, eu de la US am inceput RC-ul si aia nu stiu decit de decals :huh:
Sapceoane se gaseste si la noi dar la pachete de 10-20 coli si este cam scumput.
Eu am facut dar problema este ca materialul este cam gros si nu are adeziv. Am pus cu dubluadeziv pe spate si...gata.
GROS dar pe vremea aia nu aveam.
Uite, am atasat o poza in care se vede foarte bine un decal de genul asta. Din cauza graosimii se vede marginea dar...B)
Materialul de care zic este mult mai subtire si iese meserie ! In plus este facut pe aparatura profi si rezista foarte bine.
Bafta
Fisiere atasate
-
Decals.jpg (67.4K)
Number of downloads: 73
Postat 02 December 2005 - 04:14 PM
salutari
Postat 02 December 2005 - 04:28 PM
Charly, la 2 Dec 2005, 15:34, a spus:
E superb decalu' ala, @Charlie !!! :huh: :D Periculos de fain !!
In cazul asta imi revizuiesc desenu' initial pe care mi l-am propus si il completez cu ceva BETON !! Mi-ai dat idei !!
Folia aia adera BINEEE si pe polistiren ?? B)
Stima,
Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 02 December 2005 - 04:30 PM
Postat 04 December 2005 - 09:28 PM
In general cam nimic nu prea adera bine la polistiren...din cite stiu eu.
Spaceone,
Asa am facut si eu in exemplu dar oricit de bine ai taia tot se vede marginea.
Acum am facut comanda pt. unele din alea profi -_- si astept sa vad ce iese.
Bafta
Postat 07 December 2005 - 05:55 PM
Ceva despre aplicare serigrafica!
Principiul ar fi :
-o sita cu ochiuri de 6000-9000 / cm2
- un gel fotosensibil ce astupa sau nu ochiurile
- in afara de astea ar fi nevoie de un aparat foto cu film si macro la obiectiv (film a/n de preferat) ,un aparat de marit, o camera obscura,revelator,fixator si....rabdare.
Avantajul fata de decals-uri ar fi:
1 aspectul natural
2 vopseaua ce poate fi de la acrilica la cea auto
3 dimensiuni de la 2-3 mm la format A4
4 se pot obtine efecte de "imbatranire" greseli de sablonare al originalului....etc.
Presupunand ca le avem pe toate ,ramane intrebarea:
merita efortul?
Momentan personal folosesc sita la impanzirea modelelor.... e foarte rezistenta...se "strange" la cald
In next message lucruri mai concrete!
Cu stima Jimmy
Hyper Bipe Electric
Postat 07 December 2005 - 06:14 PM
Postat 07 December 2005 - 08:27 PM
Sita nu este obligatoriu sa se roteasca..... in termeni tehnici cea care se roteste pe la mine la servici se cheama ROTOCOLOR.
Pe vremea odiosului multe panouri "fatade" de aparate electronice erau "scrise" in acest mod.
Chiar nu este obligatoriu sa stea la 1mm distanta.....smecheria e ca vopseaua sa aibe vascozitatea necesara.
Suprafetele NU trebuie sa aibe RUGOZITATI adica sa fie netede pentru ca "modelul" sa se vada intreg.
Pe curand
JIMMY.
Hyper Bipe Electric
Postat 07 December 2005 - 08:30 PM
Am citit aici!.......numai prima pagina sorry!
Jimmy.
Hyper Bipe Electric
Postat 08 December 2005 - 05:21 PM
Jimmy, la 7 Dec 2005, 20:30, a spus:
Jimmy.
Cand ai timp (daca ai !!!), incearca si restu', http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif ca n-o sa regreti...
Sunt cateva..., :rolleyes:
Stima,