Modelism - RHC Forum: Intrebare de baraj pentru electronisti - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Intrebare de baraj pentru electronisti

#1 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 10 February 2006 - 07:09 PM

Sal la toti
Am gasit intr-un catalog de piese electronice doua subansamble care se pot adapta pentru telecomanda utilizind 2 statii de emisie-receptie PCM
care lucreaza in FM,pentru a comanda 10 canale.Avantajul ar fi ca statiile care au 500mW, pot bate pina la 5km la vizibilitate directa deci se preteaza pentru diferite
aplicatii in modelism sau alt domeniu.
Acum vine si intrebarea de novice:Nu s-ar putea adapta etajul de radiofrecventa de la un asemenea walky-talky la o statie de telecomanda pentru ai mari raza de
actiune?
Stima
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#2 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 10 February 2006 - 08:08 PM

Daca am inteles eu bine, vrei sa maresti raza de actiune a unei statii RC ? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/huh.gif
Pai e foarte simplu: maresti puterea etajului final al statiei respective.
Nu am inteles prea bine ce ai vrut sa zici cu statiile alea walky-talky ...
Treaba cu kilometrii si miliwatii e ... putin mai ... relativa. Depinde si de banda de frecventa, de antena, de sensibilitatea receptorului, de conditiile de propagare, de vizibilitatea intre Tx si Rx, ... und so weiter !! :D
Daca nu am inteles eu bine intrebarea, poate revii cu detalii.

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#3 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 February 2006 - 08:47 PM

Dom doctor PCM-urile alea lucreaza in 435Mhz si ma gindeam daca as putea adapta statia de telecomanda in frecventa asta ar fi mai ieficienta.
Numa ca acum mi-a cazut si mia fisa chiar daca ai putea adapta Tx de la walky-talky la emitatorul statiei tot nju poti faca nemica,ca receptorul de la telecomanda ramine
tot in 35-40MHz.Numa daca eventual ai putea sa faci o reconversie din 435 in 35 iarasi ceea ce complica treaba mai mult.

Cu montajele ale e asa ca poti lua de exemplu doua PCM-uri si la locasul de antena legi cele doua montaje.Primul il ai la tine si al doilea e la ........km departare unde vrei sa faci telecomanda.Montajele astea au 10 canale cu care poti sa comuti diferite circuite.

Si sa stii ca bat 5km ca am probat io pe viu.Numai trebuie sa fie de marfa nu jafuri chinezesti de 20-30 de euro.
Stima
0

#4 Guest_esox_*

• Grup: Guests

Postat 10 February 2006 - 08:55 PM

Scuze, Skyspy ca intervin, dar am impresia ca ai vrut sa scrii PMR, nu PCM. Sau gresesc?

Acele subansamble au 10 canale cu comanda proportionala? Si chiar se monteaza la iesirea RF, in locul antenelor? Nu cumva la mufa de microfon-casca?

Aceasta postare a fost editata de esox: 10 February 2006 - 09:00 PM

0

#5 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 10 February 2006 - 08:58 PM

@skyspy
Parca in Anglia folosea cineva Modulele in 435. De la Aurel, parca. Ai avea un singur avantaj : nu te bruiaza nimeni. Chiar daca trece patrula, ei nu au trenul de impulsuri al telecomenzii. Ideea este posibila, dar practic inseamna inlocuirea partii de RF atat a emitatorului cat si a receptorului. Fizic e perfect realizabila, dar cred ca nu se justifica economic. Doar daca nu ai altceva la indemana si trebuie sa improvizezi.

Scuze, nu vreau sa fiu pesimist, a mai fost si ideea lui Dom'Doctor, cu transmisie gsm, care functiona. Insa economic...
Modulele astea in 435 pot avea insa alte bune aplicatii: transimsie date dintr-o racheta, goniometrie,in caz de pierdere a modelului prin padure, monitorizare a auto-modelelor, cuplat cu un ssistem de cronometrare, etc. Unele sunt fanteziste, altele realizabile.

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#6 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 February 2006 - 08:59 PM

@esox - Da ai dreptate, calcarul bate-l vina : :D http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif

Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 10 February 2006 - 09:02 PM

0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 10 February 2006 - 09:22 PM

Nu-s electronist dar o iau pe aia pe care o stiu. Se poate mari raza de actiune a statiei la foarte mult, dar la ce foloseste?
Ca modelul nu se vede prea departe. Si daca se presupune ca se folosesc mijloace video pe model, cu raza mare de actiune, atunci pe langa cat costa astea, pretul pentru statie si accesorii e nesemnificativ. Parerea mea.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 10 February 2006 - 09:31 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#8 Useril este offline   WOOFER 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 185
  • Inregistrat: 16-October 05

Postat 10 February 2006 - 09:57 PM

treaba cu finalii de rf nu e asa simpla cum pare skyspy....practic tu vroiai sa ataci un final mai puternic cu finalul p care il ai p statie (si in schema finalului original apar modificari,se transforma tot etajul in prefinal) si pana una alta ce rost are sa mai filozofam...ca oricum iti trebuie binoclu sa vezi modelul... :D
mereu tre sa schimb vre-o piesa...
0

#9 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 10 February 2006 - 10:19 PM

Daca iti pui mintea cu o statie RC, iei semnal din ea, il bagi cu piciorul intru-un emitator cam de care au si radioamatorii ca nu-s extrem de scumpe (normal ca in alta banda), cu putere de 500W si te joci cu receptorul pe partea cealalta a pamantului sau mergi cu reflexie pe luna daca te superi. Nu se rezolva nimic. Astea se fac in mod curent dar nu ne folosesc noua ca modelisti.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 10 February 2006 - 11:00 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#10 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 10 February 2006 - 10:37 PM

Apropo' de chestia asta cu GSM'u, am facut in toamna o manareala simpla, care insa merge ... invers, cum s-ar zice !!
Adica cu doo telefoane mobile, mai nashpa', ca oricum nu conteaza, unu' pe post de Tx si altu' pe post de Rx, am transmis AUTOMAT, un semnal de tip on/off. Adica semnalu' declansator ON/OFF a selectat numarul Rx-ului si a transmis un APEL, pe care Rx-ul l-a recunoscut si afisat pe display. Si totu' in conditii de siguranta. Verificat cateva zile in mod continuu. Nu exista riscu' sa dea comenzi false sau alte aiureli cand pica reteaua GSM.
Singurul lucru care e important ca totul sa functioneze e ca bateria telefoanelor sa fie incarcate.

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#11 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 February 2006 - 11:38 PM

Bre toti ati zis ca se poate dar nu merita.Cu emitatorul am inteles ca s-ar putea sa mearga ca e la vedere componentele dar cum faci cu receptorul ala s-ar putea
modifica pe 435MHz?

Modelul poa sa aiba GiPiS pe el sa stie drumul singur iar tu sa actionezi din telecomanda numai accesoriile de pe model(camera video ,aparat de fotografiat diferiti senzori,etc)

Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 10 February 2006 - 11:43 PM

0

#12 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 11 February 2006 - 04:22 AM

O statie RC cat bate? 2-3 kilometri?
Presupunem vizibilitate directa statie-model.

MIG-29
0

#13 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 11 February 2006 - 08:39 AM

domnu_doctor, la 10 Feb 2006, 21:08, a spus:

Pai e foarte simplu: maresti puterea etajului final al statiei respective.

Nu e solutia ideala...si asa o statie cu computer consuma cam 150 mA la aproximativ 1Watt putere in antena...ce facem, venim cu caramida de acumulator la picioare?...E interesanta mai curand propunerea lui sky!
Acum, pe langa faptul ca putem mari distanta de emisie-receptie in afara campului vizual si folosim totusi modelul tot la vedere (fara gps-uri sau autopiloate), crestem gradul de siguranta: semnal mai puternic, dusmanul cu statia lingava si fara vlaga nu ne poate bruia...dar totul se plateste in alta parte!!!

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 11 February 2006 - 08:42 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#14 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 11 February 2006 - 09:17 AM

Marinaru, la 11 Feb 2006, 09:39, a spus:

...dusmanul cu statia lingava si fara vlaga...

ai uitat sa zici ca zboara un trainer electric dar pe care ar fi mers de minune un termic de 2,5cc
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu