Masurare tensiune cu un Voltmetru automat Masurarea tensiunii pe mai multe fire cu un singur voltmetru
Postat 31 October 2014 - 11:42 PM
Am cautat pe net putin, dar nu am gasit nimc, asa ca vin catre voi sa ma ajutati cu niste idei. Stiu ca nu este forum de electronica dar avem destui care se pricep.
Date problema:
Se da firul de la o sursa PC (cel care alimenteaza placa de baza). Cu un singur Voltmetru (preferabil digital) sa se masoare toate tensiunile automat (sa nu se mute sondele manual, ci cumva automat sau la atingerea unui buton).
Eu m-am gandit sa ma conectez direct pe firele de la sursa cu relee (cam multe relee pt asta) si dintr-un comutator (fizic sau cu touch) sau un timer sa comut pe rand la intrarea Voltmetrului.
Ma gandesc ca trebuie sa fie o solutie mai buna decat sa folosesc o gramada de relee. Am vazut ca "lipo monitor" face ceva similar. Masoara tensiunea fiecarei celule si o afiseaza pe rand.
Daca aveti idei cum pot obtine ceva functional dar mai elegant, va rog sa imi spuneti/va dati cu parerea.
Multumesc de pe acum celor care ma ajuta cu o idee. :drinks:
PS: Inca nu am verificat sa vad daca sursa de la PC are masa comuna...o sa masor zilele astea.
Postat 31 October 2014 - 11:53 PM
3 v-metre sunt 4$, pui pe fiecare tensiune si nu te mai complici... si culori diferite :D
http://www.ebay.com/...=item4adeff1d8f
Postat 01 November 2014 - 12:00 AM
Postat 01 November 2014 - 09:13 AM
In mod normala colo este o "scaritza" (divizor in cascada) care face ca la fiecare intrare sa ajunga maxim 3.3V, le schimbi valorile ca in loc de tensiunile normale pe 1-2-3 celule sa iti arate 3.3-5-12V masurate cu un aparat de masura de referinta.
Deci practic va trebui sa tragi in jos afisajul de la prma "celula" ca sa arate 3.3 in loc de 3.7V, apoi sa tragi in sus pe cel de la adoua celula, ca sa arate 5V, Iar totalul ramane neschimbat, va arata 12V in loc de 12.6. Singura problema este ca va mai apare un afisaj intermediar nedorit, pentru celula 3, virtuala... egal cu diferenta intre 12 si 5V, adica 7V.
Depinde daca softul monitorului va inghiti o asemenea grozavie :)
Postat 01 November 2014 - 05:32 PM
eellaa, la 01 November 2014 - 10:20 AM, a spus:
Nu mai desface calculatorul, uite aici ce tensiuni sunt intr-o sursa de PC ATX:
http://pinouts.ru/Po...v2_pinout.shtml
Atentie, cu lipo monitor le masori doar pe cele pozitive !
Cele negative... mai cauti, sau le lasi nemasurate, oricum nu vad utilitatea la a avea masurare continua la o sursa de PC... :unsure:
Doar ca solutia lui Dot... la 7$ jumate... chiar ca nu mai merita efortul...
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 01 November 2014 - 05:35 PM
Postat 01 November 2014 - 07:44 PM
Solutia propusa de Dot are o mica problema - studentul nu poate sa spuna ca a facut si el ceva la acest proiect :) .
Postat 01 November 2014 - 10:25 PM
Postat 01 November 2014 - 10:40 PM
Nu sunt probleme legate de suma atat timp cat:
a) imi explici cum vrei sa procedezi ( schema bloc - sa vad daca se potriveste cu cerintele)
b ) sa ma ajuti sa inteleg functionarea acestuia ( nu pot spune ca a fost facut de un prieten :) )
c) te rog sa ma ajuti(vinzi) si cu un switch de lumini si " un canal 2 servo cu reglaj" pentru cuvele la o barcuta (mai am putin si o termin ....tot vroiam sa iau legatura cu tine pt asta)
Sa dai un semn cand pot sa te sun sa vorbim 0727736342 .
Multumesc.
Postat 01 November 2014 - 10:52 PM
Schema:

Datasheet:
http://www.analog.co...0_2401_2402.pdf
U1, U2, U3 sunt tensiunile care doresc sa fie monitorizate; uC va comuta pe rand tensiunile de intrare la intervale de timp stabilite in softul lui (sau comutare manuala dintr-un push buton)si le va scoate "afara" pe un singur pin care duce in Voltmetru.
Cam asa vad eu solutia la proiectul tau.
Daca practic va fi ok, iti dau schema, codul sursa, hexul, toate documentatiile
Aceasta postare a fost editata de DigitAll: 01 November 2014 - 10:54 PM
Postat 01 November 2014 - 11:17 PM
Te rog sa imi spui de ce ai nevoie din partea mea si cand.
Postat 02 November 2014 - 08:59 AM
Postat 06 January 2015 - 12:00 AM
PS: Mai am un coleg ce s-a trezit ca are nevoie de ceva similar. Am in casa PicKit3 si un PIC16F84 ramas de prin "tineretea mea" (16 - 18 ani) si ma apuc sa testez ideea propusa de Bughy - Multumesc! Sper sa imi aduc aminte cu ce se mananca ca maine trebuie sa fie gata.
Sa nu va prapaditi de ras cand vedeti carcasa :))) este o cutie de la un parfum :D....asta aveam prin casa. :rofl: