MLGore, la 19 September 2014 - 12:26 PM, a spus:
Tati, te-ai aprins cam tare.
Ia d-aici, la pagina 5 sunt piulite inguste pt. astfel de aplicatii (stuturi, comutatoare, potentiometre):
http://www.spirol.co...logs/nut_us.pdf
Aici vei gasi 10-48, sunt piulutele standard pt. astfel de aplicatii, eu stiu de ele de la diverse electronice desfacute dealungul anilor.
Cat despre compararea celor doua poze, iar gresesti. In prima pasul pare mai mare de 0.5mm iar in a doua diametrul pare un pic mai mic decat 5mm. Daca aplic "geometria" ta, pasul ar trebui sa fie de 0.5mm si diametrul de 4.7-4.8mm.
Nu am zis ca nu poate fi 5*0.5mm, dar la fel de bine poate fi #10-48.
Am cautat prin cutiile cu mai mute, dar nu am gasit decat 1/4 cu 40TPI din pacate.
N-am copii, asa ca nu stiu de ce imi zici tati
si nu m-am aprins, ca daca era asa puneam cate 10 linkuri la piulite M5 cu pas fin pentru fiecare link de l-ai dat tu si o dadeam la intors.
in schimb, o sa recunosc ca am gresit si piulita exista relativ curent, asa ca argumentul meu respectiv e nul si neavenit
Mea culpa
Da' nu vad deloc de ce as fi mai incapatanat ca tine, care iti alegi ce vrei din ce scriu ca sa sustii varianta in inchi :)
Pai ori corectam masuratoarea si atunci filetul imperial pica la capitolul pas, ori nu, caz in care pica pe motiv de diametru.
Dar iaca inca o metoda, care scoate din ecuatie si cum a fost facuta poza, si instrumentul de masura:
Deschidem imaginea intr-un editor si masuram raportul dintre diametru si 10 spire de filet.
Rezulta 0.974.
la M5 cu pas fin, tinand cont si de toleranta diametrului, raportul acela iese intre 0.9716 si 0.9928. Se potriveste.
pentru 10-48 raportul e intre 0.887 si 0.908. Nu se potriveste, e o diferenta medie de 8.5% pana la ce iese din poza si e exclus sa fie asa mare eroarea metodei.
de control, facem exercitul si cu a doua poza, unde raportul iese 0.975
M5 cu pas fin. Q.E.D.
La subiectul asa m-a atras incercarea de a rezolva cat mai exact o problema ce are date de intrare fuzzy (nu stii cum e facuta poza, instrumentul de masura e nepotrivit etc.)
Evident ca stutul nu merita atata atentie si pe filetul acela merge oricare din piulite.. Una cu mana, alta nitel fortata si doar daca e ingusta :)