barci de ce nu au romanii barci
#1
Postat 22 September 2005 - 08:36 PM
#2
Postat 22 September 2005 - 09:19 PM
O alta intrebare ar fi de ce nu sunt multi pasionati de navomodelism, ca slava domnului avem apa destula, si cheltuielile de intretinere a unei barcute sunt aproape zero.
Aceasta postare a fost editata de Milica: 22 September 2005 - 09:20 PM
#3
Postat 22 September 2005 - 10:25 PM
Incep eu s-o fac pe prostul: ce sa faca romanul cu o barca?
- transport pe apa nu se prea face pe litoral. Poate sa intri pe Dunare sau sa iesi afara, dar nu despre asta-i vorbirea in propozitie.
Vorbind de transportul de persoane, parca am prins o tentatie de curse intre cateva localitati, acum cativa ani, dar pe un afis prin oras. Pe apa nimic concret. Adica nimic amenajat, simplu, frumos, cu linii de transport spre locurile de imbarcare, cu informatii peste tot, cu un pret la bilet tentant. De plimbare de agrement de 30 minute cu 100.000 de persoana nu poate fi vorba.
Vorbind de transport pe apa cred ca-i nerentabil, ca inca n-am vazut sa iesi ieftin la o imbarligatura pe 100 km. Adica vii cu marfa cu trenul sau masina, o muti in barca o transporti cativa km o muti in alt auto si mergi mai departe. De fapt nici nu stiu regulile, legile, tarifele, dar presupun ca nu-i simplu sau ieftin. Daca tot o ai in masina o mai duci cu auto cat mai trebuie, ca te omoara serviciile sau taxele.
-agrement? Sa fim seriosi, ca din cei 400.000 cetateni 399.999 muncesc pentru iarna ca in extrasezon e un oras aproape linistit... Mazare ce-i mai activ pe acolo, ca isi formeza mana cu scrierea numelui pe cate un gard, inca nescris...
Constantenii presupun ca mai au si de munca. Oamenii de rand, au un concediu de 3-4 saptamani, cand satui de odihna de la job spera sa munceasca ceva pe langa casa, asa ca sunt ocupati. Nu vad de ce ar face exceptie cei de la malul marii. Oare de ce cred ca tocmai cand avem noi concediu ei lucreaza?
Apoi nu toti sunt pasionati sa vada marea de pe mare. Multi prefera sa simta ceva tare sub picioare.
-pescuit? Putin probabil. Pescarii abia se descurca de pe o zi pe alta. Nu cred ca la barci de genul ala v-ati referit la inceput. Aia nu se vad, si nu stau prin Tomis. Dar exista.
Pentru alte motive parca n-as mai vedea barci la noi.
Si mai e o faza buna: in barca nu poti pune manele la sonor maxim, ca nu te aude nimeni. Si s-o faci la tarm n-are farmec. Intr-un auto 4x4, decapotabil, cu 5 gagici pe 4 locuri poti face cateva ture prin oras, pana amortesc alea de inghesuiala. E o chestie. Apoi se dezmortesc la un pahar de ceva. Ce farmec are sa faci asta pe mare, unde nu te vede nimeni? Nu tu apaudaci pe margine, pipite invidioase, nu tu nimic. Doar liniste, apa, ganduri si sentimente pe care nu le ai pe uscat. Cine suporta? Sa nu poata mimoza sa imbrace o fusta cat palma (eventual de 500 euroi bucata), sa n-o vada nimeni, sa nu danseze intr-o discoteca pana la 2 noaptea? Nu stiti ce vorbiti daca chiar la barci va gandeati la inceputul subiectului. Romanii nu merita barci ca nu le suporta si nu le inteleg. Putini inteleg marea, putini inteleg muntele sau natura in general. Nu le inteleg, nu le suporta si nu le respecta. Din pacate.
Mai bine spuneti niste reguli si tarife sa vedem concret daca astea pot fi niste motive pentru care romanii n-au barci. Ca Milica zicea de intretinere, ca-i ieftina. Oare?
Telefon: 0721 385365
#4
Postat 22 September 2005 - 10:42 PM
#5
Postat 22 September 2005 - 10:55 PM
Apoi sa ma ierte ala de sus, dar pana si pentru navomodelism trebuie sa fii disciplinat si responsabil... De unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. Si apoi e mai usor sa incarcu un play list decat sa pornesti un motor termic.
Si totusi cred ca modelisti exista in zona, doar ca nu se intalnesc multi simultan.
Eu ziceam de barci 1:1.
Telefon: 0721 385365
#6
Postat 23 September 2005 - 08:27 AM
Eu de exemplu am timp liber relativ putin, ori realizarea unui navomodel de calitate cere timp.
Cu totii dorim planuri de modele cat mai aproape de realitate pentru a realiza un model cat mai apropiat de cel real. Dar asta cere timp. Eu unul am ajuns sa duc dorul modelelor simple.
Apoi este problema dotarilor. Nu toti dispun de un mic atelier cu scule pentru a face cam ce trebuie.
Mai este problema materialelor.
Am cautat in Bucuresti printr-o gramada de depozite de materiale de constructii placaj (pentru ca in librarii o coala de placaj A4 costa cat un sfert dintr-o foaie de 2mx1m. Plus restul de materiale necesare (baghete, statii, servouri etc).
Asa cum in afara, tot ce tine de hobby este scump, cam asa a ajuns si la noi (vis a vis de posibilitatile romanului cu salariu mediu).
Pain cand eram copil (pe vremea fostului regim) a face modelism era o chestie ceva mai ieftina ca acum, dar ma rog asta e.
Dar, revin pentru mine marele ucigas este timpul, pentru ca daca nu mi-asi permite sa fac un navomdel plutitor, macar o macheta statica din carton tot asi putea sa fac.
Poate ca mai este si o chestie de gusturi in materie de hobby, gusturile pentru modelism trebuie si ele dezvoltate. Ori la noi cu ce? Exista o singura revista de profil (si aia si-a restrans domeniile de la an la an), nu stiu cum or mai merge cercurile aplicative.
#7
Postat 24 September 2005 - 11:31 AM
stima
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de victordegalati: 24 September 2005 - 11:56 AM
#9
Postat 24 September 2005 - 07:26 PM
Cu rabdare si ciocan.
#10
Postat 25 September 2005 - 07:49 AM
MI.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#11
Postat 25 September 2005 - 10:12 AM
Citind mesajele voastre am inteles cam care este psihologia romanului fata de barci. Intuiam ca asta este motiv pentru care am si demarat un proiect de demitizare. Domnilor, nu este asha de scump sa ai o barca. Dupa calculele mele, care au trecut si prin teorie si prin practica, o canoe de doua locuri se realizeaza cu materiale care insumeaza 50$. O barca pescareasca se face cu aproximativ 300$. O barca cu cabina nu sare de 1000$. Amortizarea unei astfel de ambarcatiuni dureaza un sezon. Pescarii constanteni folosesc lotca pentru a se aventura pe mare.....motoarele sunt impovizatii ingenioase imprumutate de la masinile de tuns iarba. Fiecare pescar ar putea pleca , pe mare, in fiecare dimineata de vara cu 2-3 turisti in barca. Utilul ar fi imbinat cu placutul in cel mai firesc mod. Castigul ar fi dublu: bani pentru pescari si placere pentru turisti. Nimic insa nu se poate face daca lucrurile vor ramane asha. Actualele barci transforma pescarii in eroi. Cel mai mult conteaza sa te intorci in port abia dupa, te gandesti si la ce peste ai prins......Istambulul de da lectii. Au baietii acolo un port cam cum e al nostru. Pescarii pleaca in zori si se intorc seara, moment in care pe cheu se formeaza o piata animata cum nu poti vedea in alta parte. Tarabele sunt pline de peste proaspat asezat pe frunze de palmier si fulgi gheata. Preturile decente aduna sute de clienti....e o placere numai sa privesti. Intre noi fie vorba, mult din pestele vandut acolo e pescuit in apele noastre teritoriale.......
Viitorul meu proiect este sa produc o emisiune TV care sa incurajeze oamenii sa priveasca barcile altfel, sa inteleaga faptul ca nu este greu sa construiesti sau sa intretii o barca...este doar un proces care dureaza ceva mai mult. Am cateva contracte semnate, pana in primavara sper sa o vada toata tara. Voi descarca serialele si aici sa vad insa ce conditii vor fi acceptate pe contracte.....
sa auzim de bine
O Bitex, sa nu uit, Mazare a miscat lucrurile in Constanta si pentru asta ii sunt recunoscator. Aproape in aceeasi ordine de idei Bucurestiul a fost condus de un constantean care acum conduce o tara. Sper sa fie bine
#12
Postat 26 September 2005 - 07:08 AM
MariusF, la 25 Sep 2005, 10:12, a spus:
.....
O Bitex, sa nu uit, Mazare a miscat lucrurile in Constanta si pentru asta ii sunt recunoscator. Aproape in aceeasi ordine de idei Bucurestiul a fost condus de un constantean care acum conduce o tara. Sper sa fie bine
Am lucrat pe un vas de pescuit in acel port din Istanbul un sezon intreg (din septembrie pana in mai) si iti dau dreptate! Inclusiv cu pestele pescuit dupa luna mai, in apele noastre.
N-am spus ca Mazare n-a facut nimic, am vrut sa spun ca exagereaza cu numele lui pe toate gardurile. In Constanta hotararile nu le aproba un intreg consiliu? Nu e meritul mai multor oameni tot ce se realizeaza? Mazare a facut? El e si primar, si consiliu, si proiectant, zidar, sudor, vopsitor, femeie de serviciu? Imi amintesc vremuri trecute...
Nu-s din Bucuresti, dar macar aici se pune o placuta de genul: "obiectiv realizat cu sprijinul primariei sectorului ...", sau mai direct "... de primaria sectorului X". Pare mai corect. Nu spun ca primarul nu are cea mai mare importanta, dar isi jigneste colegii de primarie, concetatenii.
Scuze de offtopic!
Dupa atatea mesaje tot n-am inteles daca subiectul era deschis pentru barci 1:1 sau pentru modele. Poate ne lamurim.
Telefon: 0721 385365