GigiGL, la 21 December 2014 - 04:38 PM, a spus:
@ViP_Eol
Este adevarat, spiritual sunt tanar, dar nu si fizic. Nu cred ca sunt lipsit de maturitate sau iresponsabil. Sunt perfect constient de riscuri si de necesitatea unor reguli aplicabile aeromodelismului si aeromodelistilor in general, atat sportivilor cat si hobbystilor(sic!). Sunt si vreau sa raman hobbyst! Nu sunt nici jurist nici avocat sa stiu toate legile noastre unele corecte, altele ciudate sau chiar strambe, imi exprim doar un punct de vedere care poate fi luat in seama intr-o viitoare reglementare corecta, nu partizana. Ca exemple, pe un alt topic am mentionat in ce conditii am zburat si la Bacau, dupa ce am studiat terenul si am analizat riscurile. De asemenea si eu, pe langa alti colegi am luat atitudine cand cineva dorea sa faca FPV termic la o anvergura a modelului de 5m. Doar doua din mai multe exemple care mi-au revenit in memorie acum. Niciodata nu am contestat activitatea sau existenta FRMD, avem nevoie si de activitate competitionala, dar asta nu inseamna ca FRMD este singura entitate care poate reprezenta aeromodelismul pentru simplul motiv ca statutul sau n-are legatura cu partea de constructie/experiment/relaxare care ne intereseaza pe noi, cei care militam pentru libertatea practicarii aeromodelismului si ne-am organizat in ARA. Din acest punct de vedere eu vad FRMD ca o organizatie complementara, in nici un caz tutelara, asa cum este acum mentionata in Ordinul 8 al MT si cum incearca unii sa ne convinga ca este corect. Din punctul nostru de vedere nu este corect, cu atat mai mult cu cat nu s-a vazut intr-un an de la aparitia acestui ordin nici cel mai mic semn de bunavointa din partea FRMD in sprijinul nostru. No offence! :drinks:
Gigi, nu te-am acuzat de nimic. Fiecare dintre noi greşeşte, cu bună ştiinţă, sau din neştiinţă. Din punct de vedere juridic "neştiinţa" e circumstanţă agravantă.
Normal că în fiecare dintre noi a rămas "copilul". Mai ales în activitatea, pasiunea asta, cel mai mult avem posibilitatea de a lăsa copilul din noi să zburde.
Nu se pot construi legi pentru toate excepţiile. Menirea legilor este de a constitui un cadru general. Nu discut dacă o lege e bună, sau nu. Cu siguranţă că există legi proaste, sau legi care pot fi îmbunătăţite. Aici intervine Societatea Civilă şi dialogul nepartizan, fără certuri, orgolii, sau cine ştie ce alte "calităţi" care ne definesc a fi oameni. :rolleyes:
Am discutat despre zborul tău la Bacău şi nu te-am criticat (cel puţin nu prea aspru).
Problema care se pune şi persistă în dialogul de aici este cea de voinţă, ceva orgoliu şi foarte multă destindere. Hm. Orgoliul nu e constructiv.
Am făcut destule "pozne" (să nu le spun tâmpenii) în şcoala de zbor şi chiar după, să nu ştiu despre ce vorbesc. Acelaşi lucru. Vroiam să fac eu, un anumit lucru, dincolo de siguranţa mea şi a celorlalţi. Mi-a trecut repede. Nu că aş fi fost conştient că e bine, ci pentru că am fost oprit de la zbor pe perioade între câteva zile şi până la o lună. :D Ce-aş mai fi făcut năzbâtii !!! Dar să fiu oprit de la zbor ? Ei asta nu am mai acceptat să risc. Şi riscurile mele erau calculate, "studiate", dar oare avem căderea şi ştiinţa de a face asemenea calcule şi oare avem dreptul de a ne asuma de la noi putere riscuri ? Răspunsul a venit după ceva vreme (multă).
Cine ţi-a dat dreptul să studiezi terenul şi de unde ştii că riscul calculat de tine era real ? De ce ? Pentru că eşti român şi noi suntem mai cu moţ şi nu vrem să recunoaştem nicio autoritate ? Ai putut avea acces la toate variabilele de mediu din zonă ? Erai autorizat să faci asemenea calcule ? Dacă nu ai permis de conducere auto te urci la volan ? E puţin exagerat ce am spus până acum, dar nu foarte departe de adevăr.
Nu avem voie să calculăm şi să ne asumăm riscuri dincolo de lege. Trebuie să ne gândim că dincolo de calculele noastre sunt o infinitate de variabile necunoscute. Trebuie să acceptăm că nu suntem singuri şi riscurile pe care le calculăm şi le acceptăm noi, nu pot fi acceptate de alte persoane. Toată problema se reduce, în cele din urmă, la un caz simplu de disciplină cetăţenească, de respectarea legilor ... . Ştiu ! Da' ăi de la conducerea ţării tare le mai respectă. Sau ăia de la conducerea FRMd... papucii lor de ... . Hm.
Ceea ce contează este principiul. Nu se pune problemă de mărime, sau masă. Cel puţin nu atunci când zbori deasupra unei zone de populate. Nu poţi spune că interzici o dronă de 5 kg pentru că ar putea omorî pe cineva, dar nu interzici o dronă de 500 de grame care poate doar să rănească. Oare rănitul vrea să ajungă în acea situaţie ?
Repet : FRMd nu reprezintă modelismul, sau aeromodelismul. Alta este menirea acestei instituţii. Nu este asociaţie şi nici sindicat, este reprezentantul Guvernului. Este o instituţie, singura recunoscută şi acceptată la nivel naţional şi internaţional din motive cât se poate de simple. Toate guvernele din lumea asta, nu vor accepta ca garant al unei activităţi de supraveghere în domeniul zborului decât o altă organizaţie guvernamentală. E singurul gir acceptat. Asta e situaţia reală şi este cât se poate de bun simţ.
P.S. Nimic din ce am scris mai sus nu e rezultatul unui partizanat, orgoliu şi nici cu un ton ridicat. Am rugămintea să consideraţi acest dialog ca având loc, undeva, faţă în faţă, pe un ton normal, chiar cu zâmbetul pe buze, fără să ni se ridice tensiunea. :rolleyes:
Aceasta postare a fost editata de ViP_Eol: 21 December 2014 - 09:46 PM