Pagina 1 din 1
acumulatori cum ii pot descarca
Postat 13 October 2004 - 08:47 PM
fara un charger destept e mai greu.am intrebat si eu mai demult gasesti subiectul aici la tehnice.
tre niste rezistente de putere da sa stai cu cronometru in mana si cu voltmetru pe pack sa nu ajungi la deep-discharge.
mai usor e sa gasesti pe cineva cu un charger mai de doamne-ajuta si sa faca niste cicluri la packu ala.
daca nu gasesti pe nimeni da un mi si te rezolv eu.
tre niste rezistente de putere da sa stai cu cronometru in mana si cu voltmetru pe pack sa nu ajungi la deep-discharge.
mai usor e sa gasesti pe cineva cu un charger mai de doamne-ajuta si sa faca niste cicluri la packu ala.
daca nu gasesti pe nimeni da un mi si te rezolv eu.
flying is my life...
Postat 13 October 2004 - 09:47 PM
Cel mai simplu este cu becuri dar nu se opreste automat.Se poate face cu diode si leduri care sa aiba caderea de tensiune adecvata.....

Veniti fratilor la curse, acolo e distractia
Fxracing driver :
Team Associated Romania/ Clubul Sportiv FxracingMS/Team Associated B6/B64D/TC6/SC8 Tekin RS Pro/Sanwa/Reedy Brushless
WWW.FXRACINGMS.RO official club
Postat 14 October 2004 - 01:49 AM
Eu am citit ca trebuie descarcate la 0.85-1V pe celula.
Mi-am facut un comparator simplu cu 741 care comanda un releu. Cand tensiunea este mai mare de 0.85 x nr de celule releul este actionat si descarca acumulatorul pe o rezistenta in paralel cu o alta rezistenta si un led. Cand se descarca la valoarea reglata decupleaza releul. Dar in practica am vazut ca de fapt releul se anclanseaza si decupleaza ciclic deoarece fara sarcina tensiunea creste putin...releul anclanseaza...tensiunea scade...declaseaza....creste...
Dar este bine ca te avertizeaza sonor ( ca semnalizatoarele de la masina ) cand se termina descarcarea.
Mi-am facut un comparator simplu cu 741 care comanda un releu. Cand tensiunea este mai mare de 0.85 x nr de celule releul este actionat si descarca acumulatorul pe o rezistenta in paralel cu o alta rezistenta si un led. Cand se descarca la valoarea reglata decupleaza releul. Dar in practica am vazut ca de fapt releul se anclanseaza si decupleaza ciclic deoarece fara sarcina tensiunea creste putin...releul anclanseaza...tensiunea scade...declaseaza....creste...
Dar este bine ca te avertizeaza sonor ( ca semnalizatoarele de la masina ) cand se termina descarcarea.
Postat 14 October 2004 - 06:51 AM
Uitate aici:
http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...=ST&f=8&t=3211&
la poz 10 e un descarcator cu alarma sonora si luminoasa!
http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...=ST&f=8&t=3211&
la poz 10 e un descarcator cu alarma sonora si luminoasa!
Sa nu existe confuzii!
mesaj normal, off topic, inutil ; off topic dar util ; off topic, important .
mesaj normal, off topic, inutil ; off topic dar util ; off topic, important .
Postat 14 October 2004 - 10:49 AM
Comentez:
O celula e facuta sa scoti cat mai mult din ea, in limitele sigurantei de functionare si fara sa deteriorezi celula.
De aceea, pentru packuri folosite la forta motrica, puteti sa le descarcati pana la 0.9V.
Recomandarea de 1.1V este valabila pentru pack-urile de receptie, ca sa aveti si o marja de siguranta.
alexella
O celula e facuta sa scoti cat mai mult din ea, in limitele sigurantei de functionare si fara sa deteriorezi celula.
De aceea, pentru packuri folosite la forta motrica, puteti sa le descarcati pana la 0.9V.
Recomandarea de 1.1V este valabila pentru pack-urile de receptie, ca sa aveti si o marja de siguranta.
alexella
Oriunde vei merge, acolo vei ajunge............
Postat 14 October 2004 - 03:00 PM
Daca-ti trebuie repede, pune 5 diode (preferabil de 3 A ca sa n-ai griji) si o rezistenta de 2,7 pina la 4,7 ohmi si la vreo 3 watzi, inseriate toate cu pakul (anodul la plus si catodul = liniuta la - :lol: scuze pentru detalii).
Alexela are dreptate cu 0,9 V. iar la 4 celule nici nu risti sa se-ncarce invers cea mai slaba.
Nu incerca metoda pe pakuri cu mai multe celule (de la 6 in sus) ca e riscanta.
Rezistenta o sa limiteze curentul la inceput. Poti s-o pui si mai mica (1,5 ohmi si o sa ai un curent de max 1,5 A la inceput daca pakul e incarcat).
Poti sa si uiti de ansamblu ca pacul tot nu se descarca sub aprox 3,5 V adica 0,87 V / celula.
Decit prin autodescarcare.
Cind ne-ntilnim i-ti aduc eu un "descarcator" d-asta daca n-ai.
Alexela are dreptate cu 0,9 V. iar la 4 celule nici nu risti sa se-ncarce invers cea mai slaba.
Nu incerca metoda pe pakuri cu mai multe celule (de la 6 in sus) ca e riscanta.
Rezistenta o sa limiteze curentul la inceput. Poti s-o pui si mai mica (1,5 ohmi si o sa ai un curent de max 1,5 A la inceput daca pakul e incarcat).
Poti sa si uiti de ansamblu ca pacul tot nu se descarca sub aprox 3,5 V adica 0,87 V / celula.
Decit prin autodescarcare.
Cind ne-ntilnim i-ti aduc eu un "descarcator" d-asta daca n-ai.
Postat 22 August 2005 - 06:27 PM
cum potb descarca la maximul cativa acumulatori (rapid) ptr ai formata ulterior
-unii sunt noi si incarcati doar putin ptr test
-unii sunt de doi ani si nu prea mai tin
PS acumulatorii sun nimh
multumiri anticipate
-unii sunt noi si incarcati doar putin ptr test
-unii sunt de doi ani si nu prea mai tin
PS acumulatorii sun nimh
multumiri anticipate
Nu dispera maine o sa fie si mai rau! [B]
Postat 23 August 2005 - 04:01 AM
Cel mai simplu este sa invarti cu ei un motor prin intermediul controlerului. Cum este bine sa ii descarci, macar primele dati, cu un curent mai mic atunci pune-i o elice mai mica decat normal...parerea mea.
Controlerul este necesar ca sa nu se descarce sub valoarea permisa.
Controlerul este necesar ca sa nu se descarce sub valoarea permisa.
Postat 23 August 2005 - 07:57 AM
Cind sint noi nu trebuie sa-i descarci chiar daca, masurati cu voltmetrul, par incarcati intr-o oarecare masura. Doar ii incarci cu un curent de max. 1/10 din cit scrie pe ei ca au capacitatea un timp mai mare decit timpul normal pentru acest curent (care de obicei e de 15-16 ore).
Exemplu : ai acumulatori de 2500 mAh, ii incarci cu 250 mA timp de 20-24ore (pe bune, dar atentie, DOAR LA PRIMA incarcare dupa ce i-ai cumparat TU din magazin !!!).
Ii folosesti apoi de preferinta fara excese (la curentul de descarcare) pina se descarca la aprox 1V / celula. La a doua si a treia incarcare folosesti acelasi curent dar max 16 ore (nu-i mai lasi 20-24 ore!!!).
Dupa aceste 3 cicluri, poti sa-i incarci si mai rapid (2-3 ore), bineinteles la curentul corespunzator mai mare (aplici regula "de trei simpla") si neaparat pe un incarcator destept, sau ii supraveghezi tu si de asemenea sa-i si exploatezi mai din greu. Foarte important e sa nu-i supraincarci, adica produsul dintre curentul de incarcare si timp sa nu depaseasca pe cel al incarcarii standard (cea cu 1/10C x 16 ore). Ba chiar sa fie cu 3-5% mai mic decit cel standard cind e vorba de incarcari f. rapide (1-2 ore).
Si tot foarte important e sa nu depasesti temperatura de 40 grade C. la elementi, deoarece le scurtezi viata. Ai sa vezi ca la incarcari rapide, o sa trebuiasca sa-i ventilezi serios pentru a-i mentine cit de cit calduti si nu foarte calzi.
Si o ultima observatie, deoarece acumulatorii Panasonic (cei adevarati) par formati (macar partial) de noi, probabil ca la astia nu e necesar sa-i tii la prima incarcare mai mult de 16 ore cu 1/10C. Gurile rele (concurenta) zic ca ar fi formati din fabrica.
Exemplu : ai acumulatori de 2500 mAh, ii incarci cu 250 mA timp de 20-24ore (pe bune, dar atentie, DOAR LA PRIMA incarcare dupa ce i-ai cumparat TU din magazin !!!).
Ii folosesti apoi de preferinta fara excese (la curentul de descarcare) pina se descarca la aprox 1V / celula. La a doua si a treia incarcare folosesti acelasi curent dar max 16 ore (nu-i mai lasi 20-24 ore!!!).
Dupa aceste 3 cicluri, poti sa-i incarci si mai rapid (2-3 ore), bineinteles la curentul corespunzator mai mare (aplici regula "de trei simpla") si neaparat pe un incarcator destept, sau ii supraveghezi tu si de asemenea sa-i si exploatezi mai din greu. Foarte important e sa nu-i supraincarci, adica produsul dintre curentul de incarcare si timp sa nu depaseasca pe cel al incarcarii standard (cea cu 1/10C x 16 ore). Ba chiar sa fie cu 3-5% mai mic decit cel standard cind e vorba de incarcari f. rapide (1-2 ore).
Si tot foarte important e sa nu depasesti temperatura de 40 grade C. la elementi, deoarece le scurtezi viata. Ai sa vezi ca la incarcari rapide, o sa trebuiasca sa-i ventilezi serios pentru a-i mentine cit de cit calduti si nu foarte calzi.
Si o ultima observatie, deoarece acumulatorii Panasonic (cei adevarati) par formati (macar partial) de noi, probabil ca la astia nu e necesar sa-i tii la prima incarcare mai mult de 16 ore cu 1/10C. Gurile rele (concurenta) zic ca ar fi formati din fabrica.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1