Modelism - RHC Forum: Hellen - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Hellen Barca de pescuit RC

#1 Useril este offline   Death 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 118
  • Inregistrat: 17-January 03

Postat 06 August 2005 - 12:15 PM

Baieti,

Mi-am luat o barca de pescuit RC "Hellen" de la Artesania Latina (890 mm) si am 2 probleme pe care poate ma ajutati sa le rezolv. Prima este cu ce lipesc pe chila din ABS diversele parti din balsa sau alt lemn astfel incat sa reziste la apa. Si punctul doi, cum si cu ce o vopsesc (chila din ABS evident) ca sa para cat mai autentica (vopsite manual,nu cu pistolul). Trebuie chituita intai (cu ce ?) ?

Motorul pe care il am este un Graupner SPEED 600 12V Electric cu 17000 rpm. E ok sau imi trebuie altceva ?

Carma si elicea sunt originale (nu stiu pasul si dimensiunea).

Sfaturi ?

Multumesc maxim !
Vrei, nu vrei, tot la mine ajungi !!!
0

#2 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 06 August 2005 - 08:24 PM

Foarte frumoasa barca! Motorul s-ar putea sa fie cam mare, adica prea puternic, ca-i totusi un mic pescador si nu un remorcher sau un yaht.

Poate te ajuta asta: http://www.modelboats.co.uk/index.html?/fe...eatures/hellen/ Aici, la pag. 2, se pomeneste de un 550 cu reductor de 1/3.

Aceasta postare a fost editata de navigator: 06 August 2005 - 10:16 PM

0

#3 Useril este offline   Death 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 August 2005 - 10:43 AM

Pe mine cel mai tare acum ma doare partea cu lipitul si vopsitul decat cea cu motorul. Un sfat ceva ?
0

#4 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 07 August 2005 - 03:10 PM

Banuiam ca problema lipitului era pe primul loc dar am ezitat sa-ti raspund deoarece nu mai sint nici eu sigur de vreul clei.
In principiu atit ABS-ul cit si lemnoasele (in special balsa) se lipesc foarte bine intre ele cu lipiciuri pe baza de solventi organici. Problema e sa gasesti lipiciul care sa si reziste la apa (in mai mica masura aceasta e f important deoarece banuiesc ca o sa si vopsesti sau lacuiesti modelul cu ceva adecvat) dar sa si fie el rezistent (acest lucru e mai important ca te trezesti cu piesele ca se desprind chiar si fara sa le tii in apa). Personal nu mai am nici o incredere firma "Bison" caci am fost dezamagit de multe produse de ale lor. Poate o exceptie sa fie "Bison Montage Kit" care cred ca si tie ti-ar fi potrivit. Cel din tuburi de 310 mml (ce se pun in pistol). Nu numai ca se prinde excelent de ABS dar si de lemn, dar e si foarte rezistent si in plus se finiseaza usor cu materiale abrazive. Eu il mai folosesc si pe post de chit uneori. In final e foarte putin elastic.

Altfel cred ca si rasinile epoxidice sint bune, mai ales daca ai suprafetele de ABS degresate si eventual smirgheluite un pic.

Nu mi-e clar ce ai vrut sa zici :

Citeaza

cu ce lipesc pe chila din ABS diversele parti din balsa sau alt lemn
dar banuiesc ca in loc de chila ai vrut sa spui coca sau carena.

Vopseaua auto "Emaur Email" de la Policolor e foarte buna. Cele din diferite sprayuri, nu toate sint rezistente chiar daca pe ele scrie ca sint pentru auto. :D

Pentru chit, tot cel auto e foarte bun. S-a mai discutat recent tot pe la "navomodelism".

0

#5 Useril este offline   Death 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 August 2005 - 09:23 PM

:(

Pai ma refeream si la coca (am un lemn de balsa lipit lateral care indica de obicei incarcarea maxima a pescadorului) si la chila unde este un lemn (nu stiu daca e balsa) si care protejaza chila de ABS a barcii. Scuze de gresala.

Asta trebuie sa protejeze si carma si elicea intr-un fel !

Oricum nu vreau sa vopsesc cu spray sau pistol pentru ca nu ai senzatia aia de original, de lemn vopsit cu pensula......Eu asta caut sa evidentiez, pentru ca vasul asta e unul de pescari nu e iaht de lux :D
Si nu stiu daca chitul trebuie tot cu pistolul sau de "cutit", daca vopseaua prinde cu pensula si ce vopsea trebuie, etc. Mai ales ca trebuie sa fie si rezistenta la apa.

PS. M-am jucat cu motorul pe care il am si consuma 0,9A variind tensiunea de alimentare intre 1.8V - 12.66V . Nu stiu daca am nevoie de reductie.
Dar nu o sa am nevoie de un radiator de racire ceva ???

PPS. Toate partile de lemn nu trebuie impregnate cu un lac ceva ?
Ca daca intra apa la motorul cel electric......
0

#6 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 07 August 2005 - 10:37 PM

Pai de vopsea ti-am spus care e buna si nici nu e in spray ci in cutii de pina un litru, deci poti da cu pensula. Chitul auto e de cutit (exista si de pistol dar ala e mai profesional sau industrial, ca sa zic asa). dupa ce se usuca chitul, il slefuiesti cu smirgel de apa umezit.

Normal ca o sa lacuiesti piesele de lemn care trebuie sa arate "natur", ca altfel or sa putrezeasca. In instructiunile de montaj nu scrie cum si cu ce trebuie sa chituiesti si sa vopsesti?

Speedul 600 are turatie foarte mare, fiind probabil bun la aero (sper sa nu gresesc). E foarte bun la o barca de viteza. Eu zic sa-l subvoltezi un pic. Adica daca e de 12 V tu da-i doar 8,4V (7 celule) sau chiar 7,2 V (6 celule). Daca e de 7,2V, da-i 6 V. Oricum ramine la sfirsit sa-i gasesti regimul de lucru in functie de pescajul barcii si de elicea pe care o s-o pui si de siajul pe care o sa-l lase in urma. Asta nu trebuie sa fie ca la o barca de schi nautic :D .

Izolatia (etansarea) barcii trebuie s-o faci ca lumea ca nu-i problema ca intra apa la motor cit la restul electronicii si ca se scufunda :D .Oricum sa inalti un pic motorul pe un batiu, sa nu stea direct pe fundul barcii, insa respecta indicatiile din plan. De fapt cred ca oricum pozitia motorului depinde mult de tubul axului elicei. Daca motorul e prea jos, atunci cind e in prelungirea axului elicei, inseamna ca proiectantul s-o fi gindit la un reductor totusi.
Dar tu ai plan la barca asta?

Electronicele (receptorul, controlerul si servomecanismul) punele intr-o (sau in niste) cutie de plastic (astupata sau nu) care sa le protejeze de eventuala apa care mai patrunde accidental.

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu