Modelism - RHC Forum: Park Flyer - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 10 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Park Flyer Putem zbura in spatele casei ?

#31 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 31 July 2005 - 05:49 AM

Se poate,

Uite la linkul de mai jos am postat schema si o pozulica a incarcatorului meu ptr LiPo. Sunt si cateva explicatii acolo.
http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...=8&t=4518&st=40

La motoare ma abtin de la comentarii. Nu ma pricep.

Nu inteleg, insa, ce e cu acumulatoarele "din celelalte" care au mers putin. Adica sunt NiMH sau NiCd si au mers la putine reincarcari? De care sunt? Ce capacitate? La ce le-ai folosit? Ce curent la descarcare? Asa de curiozitate.

Cirip
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#32 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 31 July 2005 - 03:29 PM

Multumesc.
Ar fi cam asa:
Pentru Spectra la magazin mi-au bagat pe gat ( eram mic si cu bocancii pe dos :D ) un monstru NiMh de 6 elementi de
3 000 mAh de o tona. Are doar 2-3 incarcari.....il pastrez nu stiu pentru ce...
Am cumparat altul tot NiMh de 7 elementi de 1 100 mAh cu care am zburat Spectra destul de mult
Am gasit o oferta interesanta si am cumparat si unul NiCd tot de 7 elementi cu capacitatea de 1 000 mAh....asta a facut doar un zbor.
Acum am luat pentru polistiren....va povestesc eu :D ......doi NiMh de 7 elementi de 750 mAh....au cam 10 zboruri fiecare.
Imi pare rau dar m-am grabit. Nu am decat 5 nu 6 cum am scris la repezeala.
Deci as avea cu ce sa fac testele la noul proiect.
Daca tot veni vorba....cum este mai bine sa-i pastrez pe cei pe care nu-i folosesc ? Incarcati....descarcati....la rece.....
Sa revenim la incarcator.
Deci este de fapt un stabilizator cu limitare de curent. Da ?

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 31 July 2005 - 03:31 PM

0

#33 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 31 July 2005 - 03:33 PM

cel mai bine este sa pastrezi acumulatorii pe durata cat nu-i folosesti in frigider. Pe un raft oarecare. Perfect ar fi sa fie descarcati la 0,95V/celula, dar merg oricum, fie chiar si incarcati. Atentie insa, la urmatoarea incarcare o sa ia un pic mai mult timp, deoarece se vor incarca aproape de curentul nominal. Un chimist ar putea sa lamureasca mai bine problema.

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#34 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 31 July 2005 - 03:37 PM

Multumesc frumos. Citisem undeva dar nu eram sigur.
Fug sa-i pun la rece.
0

#35 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 651
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 31 July 2005 - 08:09 PM

Acu nu prea pot sa scriu prea multe....pt ceva care zboara incet ca din astea vroiai 'se poate si asa' iti vadn un pont....un zagi (1m) si in coada sa-i pui un spd180,pack de 6V/300mAh-NiCd.M-am jucat pe stada cu el si str are cam 40 m latime...pana intra BEC-ul in treaba am cam 4 5 min de zbor cu motor la maxim.Cand ma duc pe camp va dau mai multe detalii...hai ca vb mai tarziu
0

#36 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 July 2005 - 08:11 PM

Citeaza

Deci este de fapt un stabilizator cu limitare de curent. Da ?

Da, in esenta asta este. La inceput merge intr-un fel de scurt circuit si limiteaza curentul. Pe masura ce LiPo se incarca, tensiunea creste, stabul iese din limitarea de curent si intra in stabilizare de tensiune. Schema se poate face si cu 7805 sau alte staburi cu 3 terminale. Dezavantajul e ca ar trebui tensiunea de alimentare a montajului mai mare si creste si disipatia pe regulator. De ex, LM317 cere 1.25+2=3.25V ptr sufletul lui. Adaugat la 8.4 (LiPo) asta inseamna 3.25+8.4=11.65V minim. Eu il alimentez la 12V. Daca puneam un 7805 ar fi trebuit 5+2+8.4=15.4V minim, plus disiparea marita de 7/3.25=2.15 ori.

Despre pastrarea accu nefolositi eu am citit cam asa: NiCd si NiMH se pastreaza incarcati si se reincarca o data la cateva luni ptr ca astia au o rata de descarcare proprie destul de importanta. Nu am auzit sa trebuiasca tinuti la rece. Eu cred ca daca depozitezi NiMH cu 0.95V pe ei, in scurt timp se vor descarca si vor forma dendrite (niste cristale, nu le stiu exact compozitia) care scurtcircuiteaza electrozii in interior si scad performantele bateriei.

Accu cu litiu, da, si eu am auzit ca trebuie descarcati la 3.7V/element si tinuti la racoare, nu rece, adica nu in congelator.

Intr-unul din posturile de la tehnice am dat un link la panasonic la o documentatie a acumulatoarelor. Cred ca cea mai buna sursa de informare este recomandarea unui producator de acumulatoare.

Revenind la NiMH, eu nu le-as da la pisica inca. Asa face cateva cicluri de incarcare/descarcare la 0.2C si as vedea cum evolueaza capacitatea. Am citit ca NiMH au nevoie de cateva cicluri de incarcare/descarcare ptr a-si arata adevarata valoare.

Bafta,
Cirip
0

#37 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 31 July 2005 - 10:38 PM

@cirip
pai de unde crezi ca le scot? Asa recomanda chiar producatorul. Tinand cont ca celula nu este descarcata complet, singurul fenomen care are loc, parca este incetinirea reactiei electrolitului. Consecinta este cresterea rezistentei interne a celulei, de unde si timpul mai mare un pic de incarcare dupa stat la rece. Vezi documentele Panasonic, Kan,Sanyo. Toate spun ca se stocheaza la temperaturi pana la 10 grade Celsius.Apropo, NU AM SPUS LA CONGELATOR!!! rog a se citi corect, adica "la rece, pe un raft oarecare".
Daca te uiti un pic si la diagramele asociate, se poate vedea ca la 10 grade e cam ce se poate obtine mai de Doamne' ajuta.
Conservare perfecta nu exista.
Ideea este sa nu fie descarcati "la blana" , ca exista riscul chiar sa-si schimbe polaritatea!Plus efectul de memorie... Si dupa aia sa-i reformezi si readuci la capacitate transpiri bine...
Oricum, din ceea ce am mai citit si eu, periodic se fac egalizari in pack. Adica se fac de regula 10 incarcari normale (sa nu dati cu pietre!) si zece descarcari individuale a celulelor, cu monitorizare pe fiecare din ele. In felul acesta se mai readuc la linie celulele care aveau diferente, comportandu-se ca un pack. Dar trebuie modificat pack'ul, sa poti avea acces la terminale, legaturi, scula de egalizat, timp...
Cred ca cei de la auto pot sa dea mult mai multe amanunte, ca la ei sunt curentii mari! Si sculele, vezi Schulze...

Cu stima,
Costel

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 31 July 2005 - 10:43 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#38 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2005 - 01:06 AM

Va multumesc la amandoi.
Erau incarcati. I-am pus asa in frigider...ma prisesem ca nu in congelator http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
@ Cirip.
Priceput...inteles...simt ca-i corect. Sunt convins ca multi ne vor sari in cap ca-i neortodox ce facem. Dar daca nu ne grabim cred ca va merge.
Cand incetam incarcarea ? Un temporizator ?

PS. Am recitit ce srisesem si mi-am dat seama ca nu am fost clar. Vroiam sa spun ca am acumulatori pe care nu i-am utilizat inca decat foarte putin. Sunt practic noi. De aceea si ezitam sa cumpar acumulatori cu Li.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 01 August 2005 - 01:16 AM

0

#39 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2005 - 06:28 AM

@pavcostel,
Sigur, nu ai spus la congelator. A fost doar o modalitatea a mea de a sublinia ca nu trebuie sa fie la ger, ci la racoare. Nu a fost nici o intentie de a te contrazice.
Chestia cu 0.95V nu o stiam. Am inteles ca info o ai de la producator din site. Ai vreun link la indemana, asa sa-mi clatesc si eu ochii un pic.

@Se poate,
Pentru putin.
Criteriul ales de mine de incetare a incarcarii este atunci cand curentul de incarcare scade la 1/10 din curentul initial. Unii zic la 1/10 din capacitate. In orice caz incetez incarcarea cand ajung in jur de 60mA. E destul de relaxata treaba. Acumulatorii sunt de 1200mAh. Curentul initial de incarcare e de 650mA. In functie de cum ma mai invart prin casa, am oprit si la 45mA si la 70mA. Oprirea e manuala. Cum spuneam, inca nu e nimic automatizat. Scopul (practic) a fost sa-i incarc si sa-i folosesc cu investitie minima.

Cirip
0

#40 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2005 - 01:11 PM

@ cirip
no problem ce daca m-ai contrazice? Poate doar Mafalda sa fie si sa le stie pe toate...
Paginile producatorilor mari sunt comune, mai gasesti lucruri interesante si pe site-urile producatorilor de chargere. Pana una -alta, mai aproape de practica este http://www.rcuniverse.com/forum , http://www.rcbatteryclinic.com/.
Sunt foarte multe topicuri, si, cel mai important, scrise dupa 5-7 ani de experienta, mai ales in USA, unde consumul este dogma.
Daca apuc, sper sa regasesc pe unde am salvat cateva din paginile de catalog ale accu., poate regasesc si linkurile exacte.
Cinstit vorbind, e cam mult de cautat pe la mine, ca sunt adunate cu furca, hehe...

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#41 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2005 - 01:37 PM

@Cirip.
O solutie eleganta. Excelent. Sincer sunt entuziasmat.
O sa pun un comparator sa masoare caderea de tensiune la curentul de incarcare.....sa stau linistit.
Multumesc inca o data la amandoi.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 01 August 2005 - 05:24 PM

0

#42 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 01 August 2005 - 01:39 PM

pavcostel, la 31 Jul 2005, 15:33, a spus:

cel mai bine este sa pastrezi acumulatorii pe durata cat nu-i folosesti in frigider.
...

Si eu fac la fel!
Rezultate BUNE! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#43 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2005 - 05:25 PM

Cine seamana se aduna http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
0

#44 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2005 - 07:20 PM

Citeaza

Cine seamana se aduna

... Si cine nu, se scade? :D

Planul e sa adaug un procesorutz, un pic, poate, care sa afiseze tensiunea pe baterie si curentul de incarcare si sa opreasca fie la limita minima de curent fie la un time-out. Va tin la curent cu evolutiile. Deocamdata lucrez la alte jucarele... sau lipesc polistiren dupa fiecare zbor http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/rolleyes.gif

Stima,
Cirip
0

#45 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 12:55 AM

Si eu.
Daca-i cu PIC si cu afisaj cu LED-uri ma intereseaza mult.
Uite ce am descoperit. Dupa fiecare...."zbor" faceam arheologie si lipeam bucatele de reductor.
Dupa ce l-am badijonat ca in figura.....

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 02 August 2005 - 01:02 AM

0

#46 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 12:58 AM

La urmatorul "zbor " s-a rupt bagheta....
Oricum este mult mai usor de lipit.
Cand am sa-mi cumpar un reductor nou am sa-l badijonez de la inceput.
Nu uitati sa introduceti intre motor si reductor ceva dur....plastic....ceva. Altfel se rupe cand strangi http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif

PS.Se observa ca lovitura a fost barbateasca si frontala. S-a deplasat axul in spate... Dar este usor de adus la loc.

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 02 August 2005 - 01:00 AM

0

#47 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 06:24 AM

Citeaza

Daca-i cu PIC si cu afisaj cu LED-uri ma intereseaza mult.

OK. Hai sa facem altceva. Adica am o propunere. Mie nu mi-e greu sa-l fac fie cu lezi, fie cu LCD, fie cu matrici din alea HCMS2903, fie chiar si pe seriala. Am avut la un moment dat nevoie sa fac un proiect repejor ptr masurarea capacitatii acumulatoarelor. Ptr ca eram presat de timp, dar trebuia cumva sa scot datele, am facut o jmekerie. Am trimis rezultatele pe seriala la calculator si le-am incarcat intr-un fisier .csv (asa le formatam cu picul) cu ajutorul hiperterminalului. Dupa aia preluam datele in excel si faceam calculele acolo. Ma dau si eu balena cu toate astea ca sa arat ca se poate face orice.

Pe de alta parte, stiu ca nu toate variantele sunt la indemana oricui. Daca fac o nazdravanie care imi e mie de folos, as vrea sa stiu ca o pot folosi si altii. Deci intrebarea ar fi: care e varianta de afisare preferata? Lezi, LCD, seriala cu Hiperterminal... HCMS nu cred ca are cineva deci cade. Referendum!

Daca votul cade pe varianta cu lezi 7 segmente, cati digiti sa fie? Cum sa afiseze tens si curentul? 2 secunde fiecare? Afisam si timpul pana la timeout? Ajutati-ma, va rog, cu un fel de studiu de piatza. Cam ce ar vrea fiecare? Cum vi s-ar parea cel mai simplu de abordat contructia. Piese cat mai putine, asta imi imaginez.

Nu fac nici un fel de promisiune mareatza, ptr ca am si eu ale mele, dar daca il fac ptr mine, nu e mare filozofie sa postez o schema si un hex.

Revenind la cocostarci... Nene, dar barbateste i-ai mai tras-o! Eu zbor pe un tapsan cu iarba de juma de metru. Chiar am observat ca nu-sh' ce se intampla, dar de cate ori se apropie de sol si tai motorul, se inclina pe o aripa. Trebuie sa urmaresc mai cu atentie. Nu imi dau seama daca e de la pilot sau de la vant.
De asemenea, desi e din polistiren, deci usor, cand ii tai motorul, cade ca un pietroi. Nu planeaza neam. Daca are cineva idei/sugestii cam la ce sa ma uit/ sa verific, as fi recunoscator. Pot da detalii. E adevarat ca aripa e parca a calcat-o tramvaiul 26, dar zboara... In fine.

Stima,
Cirip
0

#48 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 01:41 PM

Mie mi-ar place cu doua afisaje cu cate trei digiti cu LED-uri. Afisajele cu cristale lichide sunt mai variate ca modele....fiecare gaseste altceva... Cele cu 7 segmenti sunt toate o mama....zic eu.
Sa-l aiba si pe al treilea pentru timpul ramas? Sa vedem ce zic si altii. Nu cred ca-i obligatoriu.
Si neaparat PIC....ca eu atat stiu sa prajesc :) Ce egoist sunt http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif
Despre partea barbatesaca....a fost asa:
Aveam pe elevator un servo Futaba. Am observat ca avea un carait....de la "zborul" precedent :D
L-am schimbat cu un GWS....am verificat daca si cat se misca elevatorul.....Dar n-am verificat si in ce sens se misca !!!!!
Se misca invers ! Dar asta am observat abia cand rula si nu vroia sa decoleze. Si fiara din mine mi-a spus: zboara-l asa :D Si rezultatul se vede. Drept in nas de la 1m inaltime....am si un clip :D

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 03 August 2005 - 12:28 AM

0

#49 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 02:04 PM

@ Se poate...
Pai si LCD-urile sunt pe clase de compatibilitati, chiar daca arata altfel! La 2x16 de exemplu, compatibil Hitachi HD44780 e regula de baza! Indiferent cine e producatorul, ce cip are, ce culoare, etc. Daca e compatibil accepta rutinele LCD deja scrise si rasprobate, pinii sunt 14 si aia tot standard!
La LED, te-ai gandit ca trebuie cablaj, comanda ptr. multiplexare cu tranzistori, rezistente de limitare, poate si decodoare BCD-7seg,... ca nu poti ocupa tot PIC-ul cu afisarea, nu?
E personala opinia, eu folosesc LED-uri NUMAI unde luminozitatea o cere impetuos. In rest, LCD sa traiasca! Comod si practic. Si usor de implementat in PIC, doar D4-D7, R,RW si E ca semnale.
Si LED-urile sunt cu catod comun, cu anod comun, alte complicatii...Si consuma destui mA...
Sa socotim: 3digiti x 2=6. Scris rutine separate, ca sa faci roll la parametrii afisati, input...destul. Cost, nu stiu la tine.
Afisaj LCD 16caractere x 2 linii, in jur de 45 RON la ConexElectronic. Clar ca poti gasi mai ieftin acolo!
Parerea mea: LCD.
@cirip
Cum vrei sa faci masurarea curentului? Eu am folosit un LEM, LTS-25. Se alimenteaza la 5V si citeste pana la vreo 20-25A. plus ca l-am "bufferit" cu un LM324 si direct in PIC. Masurare in timp real neinvaziva. Spune si tu o parere... Ah, si eu am facut o iesire si pe seriala, dar nu am terminat de scris rutina de afisare si ridicare a graficelor pe PC... Ca nu-i vreme, din pacate...

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#50 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 02 August 2005 - 02:12 PM

Se poate si asa ?, la 2 Aug 2005, 13:41, a spus:

Drept in nas de la 1m inaltime....am si un clip :)

Nu ni-l arati si noua? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ohmy.gif

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#51 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 04:17 PM

Citeaza

Cum vrei sa faci masurarea curentului?

Caderea de tensiune pe rezistenta de 1 ohm. Asa masor acum. Pun voltmetrul si voltii ie de fapt miliamperi. Nu m-as complica cu operationale. As incerca sa tin nr de piese la minim, ca doar nu fac farmacie.

Citeaza

ca nu poti ocupa tot PIC-ul cu afisarea, nu?

Ba io cred ca da. E floare la ureche. Nu e critic in timp, ca doar nu e desepeala. La refresh de 2-3 secunde, e timp o capitza.

E misto cu LCD, dar nu stiu cata lume si-l poate permite. De asemenea, cablajul e mai stufos la lezi. Mai asteptam comentarii, opinii.

Cirip
0

#52 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 04:23 PM

Ok, in fond tu esti Creatorul, nu? hehe
Totusi nu repeta greselile mele: am vrut si eu simplu si ieftin, dar dupa aceea m-am trezit cu multe lipsuri si destul de incomod (sau nepractic).
Tu decizi cat de simplu va iesi, nu?
In fond trebuie sa fie super-sigur, pentru ca este LiPo! Si sub raport pierderi trebuie avut grija, daca da chix un pack LiPo costa o caruta de bani!

Bafta mare!
Cu stima,
Costel

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 02 August 2005 - 04:25 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#53 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 05:56 PM

@pavcostel,
Am inteles. Daca ai ceva sugestii in spiritul de a invata din greselile altora, sa stii ca "sunt numai urechi".

Super sigur nu cred ca exista, mai ales la LiPo. Chiar si incarcatoarele de fabrica dau chixuri. Am vazut pe rcgroups o statistica. Pe baterie scrie sa nu o incarci daca nu e sub supraveghere. Perfect n-o sa fie si oricum e cu disclaimar: Folositi pe propriul risc!

Cirip
0

#54 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 06:54 PM

@ok. Acum depinde ce vrei sa faci: "sa Pic-uiesti" montajul cu 317, sau alimentator pe bune?
Practic eu am folosit 16F876. Am doua controale, tensiune si curent, independente, legate la AN0 si AN1. Tensiunea e simplu de luat, iar curentul cu LEM, cum am spus inainte. La mine abaterile corecteaza PWM-ul, deci totul e sub control.
La schema liniara, cu LM317, nu cred ca poti asigura o variatie la fel de elastica. Dar poate merge mai bine si mai ieftin asa, ca de aia e analogic!
In schimb, parerea mea este ca ar trebui sa ai doua canale independente pentru tensiune si curent, pentru siguranta si protectie.Pentru faptul ca LiPo are comportamente ciudate uneori, iar cu temperatura da mari variatii de parametri. Tensiunea e clar cum poti sa o monitorizezi, dar curentul? Personal citirea curentului legata tot de tensiune (U pe rezistenta de 1 Ohm.) mi se pare riscanta, tocmai pentru ca nu e independenta. Un LEM, fara contact in circuit ar rezolva problema, dar stiu ca asta costa... Si ca feedback, cum poti actiona cu LM? Daca pack'ul o ia un pic razna, sau merge in salturi de la caldura?

Astea ar fi cateva probleme care ma cam framanta pe mine legate de LiPo, le-am ridicat doar spre discutie, cine stie, si avocatul diavolului are rol constructiv...
Te rog spune si tu o parere despre "minunile" de le-am povestit eu acum...

Mai exista varianta sa-l faci cat mai ieftin, dar supravegheat macar 80% din timp. Si cu cabluri mai lungi si sectiune mare, eventual un releu care sa decupleze tot in caz de "Doamne-Fereste"!
Si vase de Jena!

Cu stima,
Costel

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 02 August 2005 - 06:56 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#55 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 07:49 PM

Intentia ar fi sa picuiesc montajul cu 317. Picul nu se va afla in bucla de control, deci nu corectez nimic cu PWM-ul. Picul are doar rol de monitorizare, ca sa citeasca omul tens si curentul si sa vada ca nu au luat-o in sfecla. Stabilizarea tens si curentului sunt exclusiv analogice. Picul deconecteaza daca curentul a scazut sub limita minima (C/10, de ex) sau daca incarcarea a durat prea mult sau daca curentul creste peste o limita, desi asta inseamna defect. Schema lucreaza ca generator de curent, daca tensiunea e mai mica decat cea setata, deci supracurentul nu prea are de unde sa apara.

Citeaza

citirea curentului legata tot de tensiune (U pe rezistenta de 1 Ohm.) mi se pare riscanta

Aici nu inteleg de ce. Rezistenta este la masa. Caderea de tensiune reflecta curentul. referinta fiind masa, pot sa masor tensiunea de la celalalt capat fata de masa. Daca conectez o intrare analogica pe rez de 1 ohm si alta, printr-un divizor, la plusul bateriei, ar trebui sa fac niste calculetze si sa pot masura ambele marimi: U si I. Impedantele de pe intrarile analogice sunt mari si nu afecteaza masuratoarea. Deci nu inteleg unde e riscul.

Revenind la curent... Pai si trafurile de curent fac o conversie in tensiune si pe urma masoara. Din cunostintele mle, convertoarele A/D convertesc o tensiune din A in D. Daca marimea nu e tensiune sau nu e electrica, e convertita intai in tensiune (tot analogic), apoi supusa A/D-ului. E ceva care imi scapa aici?

A, si nu stiu ce este un "LEM".

Varianta pe care merg este intr-adevar cea mai ieftina. Cand incarc, oricum incarc in vas de Jena; asa recomanda meseriasii pe rcgroups. Tensiunea de iesire e fixa, curentul e fix. S-ar putea seta cel mult cu jumperi, adica procul nu va avea acces la reglaje. Daca o ia razna sa nu dileasca bateriile. Ideea e mai mult de supraveghere minimala si oprirea alimentarii in caz de time-out sau crestere masiva a curentului sau tensiunii. Nu ma gandesc sa fac un alimentator universal, inteligent. Oricum, nu cred ca stiu suficient de multe despre baterii ca sa pot face asa ceva. Poate ca ar fi frumos, dar eu am un singur accu LiPo si mi-e suficient. Ptr cei care au mai multe, se pot da formulele de calcul. Cred ca ceva programabil si cu zorzoane e prea periculos. Cum spuneam, nu am suficienta experienta "sa-l las pe procesor" sa decida ce are de incarcat.

Cirip

EDIT: M-am lamurit ce e LEM-ul. Nu cred ca se aplica. Nu cred ca e necesar. Deocamdata raman la parerea ca solutia cu rezistenta pe post de convertor curent->tensiune este potrivita ptr aplicatia asta. :(

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 02 August 2005 - 07:55 PM

0

#56 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 08:12 PM

Stai un pic! (nu PIC!)
ce se intampla daca ai un scurt pe iesire? Ce indicatii ai? ca protectie ai? aici e intrebarea! Se pot intampla multe tampenii, eu sunt patit mai ales cu accu de la telefoane...Si cu citirile de curent in utilajele industriale...Identice cu ce spui tu. Tinand seama ca am mai mereu de lucru, fa-ti o idee despre fiabilitatea si precizia lor...
Lem e o "chestie" care foloseste efectul Hall pentru a masura curentul printr-un conductor. Practic, firul de alimentare este trecut printr-o gaura in LEM, fara a avea vreun contact electric cu acesta. In schimb faimosul traductor scoate pe scala 0-5V tensiune proportional cu curentul citit. Se chiama "masurare neinvaziva". A, si mai se numea asa modulul Apollo de pe Luna, hehe. Ce lipsa de imaginatie la producatori!
Ok, analogic e bun, simplu e bun, monitorizarea e buna. Dar trebuie sa fie sigur, stiu ca suna aiurea, discutia trebuie sa se concentreze pe situatiile cretine, atipice, la limita. In fond, pack-ul costa...Ce timp de reactie are protectia la scurtcircuit? Dar protectia la curent? Ai liniste cu protectiile actuale? Daca raspunsurile te satisfac, e ok. Daca nu, mai bagam niste "strambe", hehe.

Cu stima,
Costel
P.S. - dupa cat am butonat la subiectul asta, cred ca o sa-ti cer voie sa fac si eu montajul. Sa am si eu o satisfactie, nu?
:(
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#57 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 08:38 PM

Am inteles. Intr-adevar, cand merge e bine. Cand nu mai merge, vezi situatiile atipice... atunci e baiul.

Ma astept ca la scurt pe iesire curentul sa ramana limitat la cat l-am pus. In cazul meu la 650mA. Trebuie sa testez.

Strambele sunt bune, ca io nu am cum sa acopar toate scenariile. Principul "eu muncesc eu controlez" a dat rezultate lamentabile.

Cat despre voie sa-l faci...?! Ei, asta-i acuma! Voie ca de la Banu Ghica. De-aia l-am postat, ca sa incerce tot omul... pe propria raspundere, totusi.

Cum spuneam, varianta primitiva, monitorizare cu aparatul de masura, comutator curent/tensiune cu "muta crocodilul" merge bine de cateva luni. Daca dispar subit de pe forum (Doamne fereste!) inseamna ca ceva nu a mai functionat. :( Oricum, LiPo se coace in vas de Jena si daca plec de-acasa deconectez tot. Nu se lasa utilajul nesupravegheat. Vorba aia: "Nu angajati discutii cu conducatorul vehiculului. O secunda de neatentie poate produce UN ACCIDENT!". Sau ca pe munte:" Un pas gresit, o shovaire/ Si devii o amintire." Sper sa nu ajung acolo cu LiPo-ii astia. Oricum, e in plan sa tin si un extinctor pe-aproape. Cica da bine la casele cu LiPo.

Stima,
Cirip
0

#58 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2005 - 08:49 PM

hehehehe, e tare...
Bun, sa zicem ca ai 8,4 Volti la iesire. Se intampla o prostie, ceva si ai un scurt partial la iesire. Asta e deajuns sa-ti dea in nas LM pana pe la 6V la iesire. In cazul asta, sistemul cu tensiunea la bornele rezistentei ce spune? Sau ce arata? Ce face? in cateva ms, sa spune 20ms. Daca pic-ul ar monitoriza, ce ar face? Tu ce i-ai scrie ca algoritm?
Asta e un caz tampit, dar din pacate destul de frecvent. Din diferite motive. Mai ales daca mergi sa incarci la camp...
Sunt chiar incapatanat, nu? :(

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#59 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 August 2005 - 12:58 AM

Eu cred ca daca este sa facem ceva simplu...atunci prima schema....plus un comparator sa se decupleze...cu releu :( ....tensiunea de la retea...sunt paranoic .....nu ?....este perfect. Pentru masurat tensiunea si curentul am ochit niste instrumente analogice la 3-4 cad perfecte pentru asta.
Ca daca vrem tot nu ne iese o scula ca cele la 170 cad.
Am ramas masca la LEM-uri. Nu stiam de ele. De cand vreau sa fac un stand pentru motoare...cu balanta digitala....si imi storceam ultimul neuron ramas cat de cat in activitate sa gasesc o solutie sa masor curentul. Eu ramasesem tot la transformatorii de curent dar acolo este nevoie de curent alternativ :(
Despre partea cu limitatul curentului....ma gandeam sa folosesc ca sursa un alimentatot de doi lei ce sta agatat de priza...nu stiu cum sa-i spun. Daca il alegem cu un curent mic chiar si in scurt nu va depasi cu mult.

PS. Mi-e rusine de mor :(
http://rapidshare.de...CI0001.AVI.html

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 03 August 2005 - 01:02 AM

0

#60 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 August 2005 - 04:25 PM

pavcostel,
Am tras o simulare si zice ca se limiteaza la curentul maxim pe care il poate scoate LM317, dar mi se pare cam mult. Asta ar fi cam 1.5A. Am alta varianta. Picul are comparator in el. Folosesc comparatorul picului si cand asta zice ca e ceva nasol se frige una bucata intrerupere, care taie alimentarea. Timpul de reactie il estimez la max. 10-20 microsecunde. Mi se pare acceptabil, dar sa-l vad eu ca merge praftic. Oricum, ar fi mai rapid decat cu releu, dar mai lent decat o comanda cu un bistabil comandat direct din comparator. Dar un bistabil separat inseamna piese in plus. Nu-mi place. 20us mi se pare suficient de rapid, mai ales ca pot face comutatorul on/off ca un generator de curent care sa limiteze si el pe la 1A, in caz de ceva. Rearmarea... prin deconectarea "de la priza" si reconectare, ca sa nu pun butonas.

Se poate,
Avionasul este foarte dragutz. Banuiesc ca e usor de reparat, daca nu cumva e deja functional. E kit sau e manufacturat de la zero, manu proprio?
Revenind la incarcator, ca sa nu complic cu 6 digiti, eu ma gandeam sa pun 4 si sa afisez consecutiv, la 2 secunde, de ex, tens, apoi curentul si timpul pana la deconectarea time-out. Semnificatia numarului de pe afisaj va fi indicata de cate o bara orizontala de pe un digit de capat. Sunt 3 bare orizontale pe optuletz. E cam primitiv, dar scopul e sa fie simplu si abordabil. Propun varianta cu liniutze ptr ca nu am cum sa scriu "V" pe 7 segmente. Ce ziceti?

Ciripone
0

Arata acest topic

• 10 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi