albastru, la 27 May 2006, 19:00, a spus:
Pai spune tu care-i chestia, ce crezi ca este gresit.Eu am zis ca un motor, indiferent de modul in care este legat, la acelasi curent, in cazul nostru 3 amperi, si aceeasi elice, trage la fel, adica vreo 100 grame.Altfel...un motor in stea care consuma 3 amperi, trage 100 grame si acelasi motor in triunghi care consuma 3 amperi, trage tot 100 grame.
Acum sa-mi zici tu unde-i greseala.
Albastru
Stabilisem anterior ca:
"Rezistenta totala e de trei ori mai mica la delta decit la stea
la aceeasi tensiune, deci curentul total e de trei ori mai mare. Deci rezulta o putere de trei ori mai mare".
"Acelasi curent" este greu de impus motorului de variator. Mai degraba as spune ca la "jumatatea cursei batului" dispun de o putere mecanica mai mare la ax. O sa incerc sa explic cum:
Pmec= M x n unde M=cuplu, n=turatia. In acest caz turatia n=Kv x U, deci Pmec= M x Kv x U.
Randamentul (Eta) = Pmec / Pel.
Deci avem: eta x U x I = M x Kv x U
M depinde de elicea folosita, iar pt un motor electric in general eta e peste 95%. Pierderile prin efect Joule mai scad randamentul in cazul delta
dar nu de trei ori.
Curentul depinde insa de configuratie si la un curent de trei ori mai mare si M creste si el deci ne putem permite o elice mai mare eta x I = M x Kv sau (surprinzator) M = Eta x I / Kv
"Greseala" e ca la "acelasi curent" cel mai probabil nu ai in ax aceeasi elice deci nu ai aceeasi tractiune! :wub: Cine stie sa interpreteze sa se bucure...
Eu am obtinut cu elice 9 x 5 in delta 480g forta (reamintesc am GBx
dublu). Din pacate nu am putut masura curentul pentru ca suntul interior al instrumentului era prea mare...
"Oare zborul se poate realiza numai cum stim noi ca se realizeaza?" - Doru Davidovici