Ce-i drept, controlerul ala nu cred ca poate sa comute curenti prea mari, DAR se poate veni cu un etaj amplificator de curent si folosi terminalele de la controler doar pentru functia de comanda a etajului de putere. Cate un tranzistor NPN de putere cu fiecare baza legata pe fiecare faza a controlerului, emitorul legat prin bobine catre masa legata la masa hard-diskului si colectorul la sursa de tensiune debitoare de curent mare. Asta ar fi partea de comanda. Mai trebuie gandita si partea de "senzor", jonctiunea baza-emitor a tranzistorului blocand semnalul ce ar trebui citit de pe bobina nealimentata (la momentul ics), insa o dioda montata in antiparalel cu jonctiunea b-e ar rezolva problema asta. (Nu cred ca tensiunea de 0.6V mancata de dioda sa afecteze prea mult citirea).
Ar mai ramane problema ca motorul se va invarti (sau cel putin va incerca) cu 5400 sau 7200 rpm. Un etaj de intarziere inseriat cu dioda de care ziceam mai sus ar "pacali" insa si maruntaiele controlerului incat acesta sa duca la turatia dorita (si controlabila).
Eu deocamdata sunt in febra "termicelor" diesel, nu prea am motivatia necesara sa testez teoria asta :) .
Aceasta postare a fost editata de moshulik: 07 December 2005 - 05:37 PM

Ajutor

Raspuns nou

Citare Multipla