Modelism - RHC Forum: Transformare frecventa din hertzi in metri - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Transformare frecventa din hertzi in metri

#1 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 275
  • Inregistrat: 28-April 04

Postat 17 July 2005 - 09:15 PM

Stiam pe vremuri dar spre rusinea mea am uitat complet..
Cum transformi unitatea de masura la o frecventza oarecare in hertzi in metri?
De ex. banda de 27 Mhz de cati metri (cm) este?

Merci
Lac sa fie .... ca broaste sunt destule !
0

#2 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1296
  • Inregistrat: 11-April 04

Postat 17 July 2005 - 09:35 PM

pai depinde la ce te referi. daca vrei sa aflii lungimea de unda, presupun ca imparti viteza de propagare a undei la frecventa si.....there it is...

Aceasta postare a fost editata de jester: 17 July 2005 - 11:06 PM

I feel the need, the neeed for speeed.....
0

#3 Useril este offline   Julius 

• ex. Iulianv
  • PipPipPipPip
  • Postari: 158
  • Inregistrat: 06-June 02

Postat 17 July 2005 - 11:23 PM

"In the atmosphere or in outer space, if f is the frequency in megahertz and s is the wavelength in meters, then
s = 300/f"

In cazul tau 27MHz e 11 metri.

ATENTIE: MHz in metri!!

din www.whatis.com
Julius
P.S. Uitasem si eu formula dar pt ce iti trebuie?...

Aceasta postare a fost editata de Julius: 17 July 2005 - 11:25 PM

0

#4 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 275
  • Inregistrat: 28-April 04

Postat 18 July 2005 - 05:13 AM

Pai eram curios sa stiu cat ar trebui sa fie lungimea ideala a firului de la receptor :)
Tin minte de pe vremea cand eram radoiamator ca antena tip "long wire" (cum folosim noi la receptoare) trebuie sa fie multiplu de lungimea de banda pentru a asigura receptie optima.
Dar m-am linistit :( Ar fi interesant un model cu un fir de 11 metr idupa el...

Merci
Lac sa fie .... ca broaste sunt destule !
0

#5 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 18 July 2005 - 06:28 AM

Butterfly, la 18 Jul 2005, 06:13, a spus:

Pai eram curios sa stiu cat ar trebui sa fie lungimea ideala a firului de la receptor :)

Fir de 80 cm!

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 18 July 2005 - 06:28 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#6 Useril este offline   leo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 312
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 18 July 2005 - 06:39 AM

Era vorba de echivalenta lungime de unda - frecventa, pentru calculul antenelor se folosesc submultiplii pari de lambda.
Pt. 27 Mhz este 11.1m.
Nu lasa pe maine ce poti strica astazi!
0

#7 Useril este offline   Ady13 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 364
  • Inregistrat: 27-January 04

Postat 19 July 2005 - 11:22 AM

Deci pana la urma lungimea firului de antena de la receptoare, nu e de loc intamplatoare.
La masinute se-ntampla frecvent sa se rupa antena si cand se-ntampla ii lipesc un fir de aprox. 50 cm. Si gata! Merge! Dar de pare ca nu e chiar asa.
Apropo, conteaza si sectiunea firului?
Orice om are.... un dram de nebunie!
0

#8 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 19 July 2005 - 04:06 PM

Antena oricarui Rx este elementul de preluare a semnalului RF din eter! Si in acelasi timp de transmitere in eter a puterii de RF din Tx.
Ca treaba asta sa se faca cu randament optim, este cel mai bine ca ea sa fie acordata!
Adica sa existe o corelatie intre lungimea fizica a antenei (m) si lungimea de unda (m) a frecventei! Sectiunea sarmei nu prea e importanta!

Regula este ca punctul de conexiune al antenei cu Tx-ul sau Rx-ul trebuie sa fie in NODUL oscilatiei RF! Iar capatul liber, trebuie sa fie VENTRU! Ca un bici! Cu nodul in mana si captul liber!
Cam ASPRA comparatia, da' cred ca e bine inteleasa! Numai ca bataia antenei se face la 27 MHz de fo 27 de milioane de ori / secunda!

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#9 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 20 July 2005 - 09:45 AM

Lungimea de unda se obtine impartind viteza luminii [in m/s] la frecventa respectiva in Herti.

Pentru 35MHz lambda=3*10^8 / 35*10^6 adica 8.5metri
Pentru 27MHz lambda=3*10^8 / 27*10^6 adica 11.1metri

Antenele pot fi de diferite lungimi lambda, lambda/2,=5.5m, lambda/4=2.77, 5lambda/8=6.9 etc

Dupa cum vezi toate aceste lungimi sunt mult mai mari decat antenele pe care le folosim noi. Ei bine cum se poate o sa ma intrebi...Orice "antena" fie ea telescopica, fie ea un fir lung, fie ea un dipol are o anumita IMPEDANTA in punctul in care se doreste alimentarea ei cu un semnal da radiofrecventa. Si in receptor si in emitator exista niste circuite care fac adaptarea intre antena (care o fi ea) si circuitul care emite sau receptioneaza. In acest fel se incearca ca o cat mai mare parte din semnalul de emisie sa ajunga in antena. Analog si dinspre antena inspre intrarea receptorului.

Acum se poate vedea ca este bine ca atunci cand s-a rupt antena la receptor sau la emitator ea sa fie inlocuita cu una identica pentru ca circuitul care face adaptarea (de care vorbeam mai sus) sa nu trebuiasca reacordat si cantitatea de semnal emisa in eter sa fie aceeasi.

Inca o remarca...in functie de dimensiunile antenei fiecare antena are o anumita "caracteristica de radiatie" care inglobeaza mai multe lucruri unul din ele ar fi cat din energia luata din emitator ajunge sa fie radiata. Ca exemlu, exista antena care este PERFECT ACORDATA dar nu radiaza nimic, toata energia se disipa IN ANTENA. E drept ca nu ne dorim o astfel de antena. Acum vine si remarca si anume ca toate antenele pe care le folosim noi fie Tx sau Rx radiaza mult mai putin decat niste antene de dimensiuni conform teoriei (L, L/2, L/4, 5L/:rolleyes: dar atat cat sunt ele transfera suficienta energie ca sa le putem folosi la jucariile noastre.

Succese.

Aceasta postare a fost editata de charlie: 20 July 2005 - 09:48 AM

0

#10 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 21 July 2005 - 01:14 AM

Cand am rupt antena de la receptorul Futaba pe 72 Mhz i-am intrebat pe cei de acolo ce lungime trebuie sa aibe si daca-i bine s-o pun mai lunga.
Raspunsul a fost scurt : 1 000 mm.
0

#11 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 21 July 2005 - 03:28 PM

charlie, la 20 Jul 2005, 09:45, a spus:

...
Antenele pot fi de diferite lungimi lambda, lambda/2,=5.5m, lambda/4=2.77, 5lambda/8=6.9 etc

Dupa cum vezi toate aceste lungimi sunt mult mai mari decat antenele pe care le folosim noi. ...

As mai completa si eu cu ceva! :D
Mai toate Tx-urile au intre etajul final si antena fizica (telescopica), oarece filtre si circuite de acord cu ea, facute tocmai ca sa compenseze diferenta pana la ce zice Charlie.
Iar acordul final al Tx-ului, se face pe global, pentru radiatie maxima de camp RF pe o anumita configuratie de iesire!

D-aia ziceam mai de mult pe forum, nu-mi mai amintesc unde (varsta!?), ca neutilizarea completa a telescopului antenei duce la DEZACORD RF si la functionare incorecta a finalului, adica la radiatie partiala a Tx-ului, cu unda reflectata mare si cu riscul chiar de a praji finalul emitatorului! :D

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu