se pare ca nu pot sa ma abtin de la comentarii si acum chiar o dau offtopic
1. nu am nici o simpatie in mod special pt americani, modul de prezentare hollywoodian imi e la fel de antipatic ca si lui jester asa ca il combat in modul care mi se pare mie cel mai eficient: il ignor, nu am vazut nici de curiozitate vreunul din filmele recente ale americanilor pe teme aviatice, poate doar "the aviator" pe bucati
2. @ jester: din simpla curiozitate te intreb: stiai ca acei constructori geniali ai rusilor au fost "rasplatiti" de multe ori cu ani grei de puscarie prin cine stie ce coclauri in siberia? din memorie: A.N. TUPOLEV (da, marele TUPOLEV), POLIKARPOV (constructorul PO-2 ului), SERGHEI KOROLEV ("proiectantul general", geniul din spatele rachetei R-7 care i-a carat in spatiu pe rusi), SIKORSKY a fost nevoit sa fuga in statele unite ca multi altii. Celebrul TU-2 a fost unul din avioanele proiectate in puscarie. Stiai ca motoarele Kuznetsov NK-12 de pe TU 95/142 au fost facute cu tehnicieni germani prizonieri carora li s-a dat drumul acasa doar dupa ce motoarele au atins parametrii de care era nevoie? Sigur ca poti sa faci lucruri ieftine si bune cu sclavi! Pilotii sovietici care au dezertat in Vest (unii poate pt bani cum a fost cazul lui Belenko cu MiG 25) au facut-o de prea mult bine oare? De ce nu a fugit nici un pilot american sa le duca cadou un F rusilor, desi si ei au platit gras pt spionaj? Sovietici au fost foaaaaaaarte destepti ca au stiut sa iti alunge multe din marile valori peste hotare sau sa si-i faca disidenti :sikorsky, piasetki, saharov, si multi altii , ca sa nu mai spun ca intr-un final au reusit sa isi distruga economia cu cheltuielile alea pt inarmare facute cu bani putini
prima mea carte de aviatie citita a fost una ruseasca, scrisa de chiar de ALEKSANDR YAKOVLEV, foarte frumos ce scria acolo, din pacate doar pe jumatate adevarat adica o parte din datele tehnice, restul doar propaganda, biografiile constructorilor totul era aiurea, o perioada am avut si eu credinta in tot felul de mituri sovietice pana cand din surse diferite am aflat ca realitatea era cu totul
postul asta e off-topic si nu e un raspuns decat strict la cel anterior...daca tot am dat-o pe partea politica macar sa spunem cat de cat adevarul , si cu asta chiar am terminat pe threadul asta ca tare am dat-o in balarii
Aceasta postare a fost editata de dobilan: 24 July 2005 - 11:47 PM