Modelism - RHC Forum: MPPT si folosirea la maxim a panourilor fotovoltaice - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

MPPT si folosirea la maxim a panourilor fotovoltaice

#1 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 218
  • Inregistrat: 18-November 06

Postat 04 January 2013 - 11:43 PM

Salut, de ceva vreme ma framanta acest aspect si nu stiu cum sa procedez.
Datele problemei: am 3 panouri de 240 w fiecare, tensiunea pentru punctul de maxim aproximativ 30 V si incarcator mppt de 30 A la 24 V. Si acum beleaua: in sezonul cald acumulatorii se incarca mai repede, mai bine, etc. dar... dupa o perioada, curentul de incarcare incepe sa scada chiar daca panourile pot furniza o putere mai mare. Sunt interesat de o solutie pentru a folosi diferenta de putere neutilizata dar nu sunt interesat de o solutie simpla cu un comparator care sa conecteze al doilea consumator cand acumulatorii sunt incarcati si sa-l scoata cand tensiunea la bornele acestora scade sub un prag predefinit. Altfel spus daca panourile pot produce 720 W iar acumulatorii folosesc 100 W sunt interesat de ceilalti 620 W pentru a incalzi un rezervor de apa. Ceva de genul acumulatorii sa fie priviti ca un consumator master care are prioritate iar al doilea consumator sa fie slave si sa ia ce-i ramane, daca-i ramane ceva.
Din pacate am cunostinte limitate in domeniul electronicii digitale jucandu-ma acum cativa ani cu un Atmel, dar daca nu sunt alternative in analogic voi aprofunda acest segment.
0

#2 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 05 January 2013 - 12:14 AM

Si cand ajunge apa sa fiarba, ce faci ?
Asta nu e problema numai a ta, ci a intregii industrii energetice: nu se poate stoca suficienta energie vara ca sa ajunga iarna, sau la scara mai mica ziua pentru noapte.
Pentru asta s-au creat sisteme energetice multinationale, interconectate astfel incat consumul sa fie mediat la o scara cat mai larga.
Ce ai putea dumneata sa faci, dar e o birocratie de iti trece cheful... daca ai o instalatie compatibila si omologata, si nu e ceva la nivel de amator, sa te conectezi la sistemul national si sa trimiti energia in retea, si in felul acesta sa iti pice banutul, sau macar stai pe zero, ce consumi se echivaleaza cu ce produci.
Este ce fac cei cu eolienele, dar, inca o data, e cumplit sa intri in asta.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 05 January 2013 - 12:14 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#3 Useril este offline   Tzicul 

• Free your mind
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2113
  • Inregistrat: 31-May 12

Postat 05 January 2013 - 01:38 AM

Din cate stiam, si va rog sa nu o luati ca un adevar absolut, nu exista legislatie pentru furnizarea de energie la nivel individual. Si chiar marii producatori nationali (ce inseamna "mare" la noi in tara in acest domeniu!) au probleme cu cei de la Electrica Furnizare. Si, iarasi din cate stiu, tie iti dau un tarif pe jumatate pentru ceea ce dai fata de ceea ce iei. Ar fi interesant daca se poate, m-a batut si pe mine gandul la un moment dat sa fac treaba asta, mai ales ca am contacte la furnizorii din domeniu si as lua panourile la un pret bun. Iar daca poti "baga" in retea scapi de marea problema a acumulatorilor.
Ce propune 990i, cu boilerul de apa calda, e fezabil. Iar problema cu fiertul are macar 2 rezolvari. Prima ar fi ca ii pui o vana de descarcare termica, adica dai apa fierbinte la canal si a doua ar fi un boiler maaaaare pe care il poti utiliza si la incalzirea casei, macar pe timpul iernii. Am vazut treaba asta in Germania, o casa avea 3 rezervoare de 10.000 litri care se incalzeau electric pe timpul noptii (curent ieftin) si incalzeau casa restul zilei. Dar divagam si nu asta am fost intrebati.
Cat despre solutia dorita de 990i, nu se poate folosi ceva in genul releului de incarcare de la accu de masina? Cand atinge pragul de incarcare a acumulatorilor se comuta automat pe rezistenta boilerului.

Aceasta postare a fost editata de Tzicul: 05 January 2013 - 01:39 AM

Axial Yeti XL

Losi LST XXL

Kyosho Mad Force Xtra long and Xtra wide
Imagine postata
0

#4 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 05 January 2013 - 12:07 PM

Sa incalzesti apa cu panouri fotovoltaice, asta-i buna :lol:

Nu trebuie sa bagi in retea, la cata putere disponibila ai tu acolo e suficient sa dai unui vecin care sa aiba un contor secundar, nu trebuie sa fie oficial.
Oricum ar fi, dupa parerea mea nu se renteaza la nivelul asta...

Aceasta postare a fost editata de Zen: 05 January 2013 - 12:08 PM

It's difficult to make things simple!
0

#5 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 12:18 PM

Pai... "a da unui vecin" este primul pas in constituirea unei retele energetice :)
0

#6 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 12:28 PM

Vezi postareaZen, la 05 January 2013 - 12:07 PM, a spus:

Sa incalzesti apa cu panouri fotovoltaice, asta-i buna :lol:

Nu trebuie sa bagi in retea, la cata putere disponibila ai tu acolo e suficient sa dai unui vecin care sa aiba un contor secundar, nu trebuie sa fie oficial.

Da, este cea mai buna metoda de a stoca ieftin energie, daca iti faci un calcul cat costa acumulatoarele cu gel pentru 2kw, te lasi de solare. Vezi ce zice si tzicul mai sus.

Revenind la intrebarea initiala, chargerul ala MPPT ar trebui sa aiba vreo 3-4 LED-uri de stare, unul din ele indicand baterie plina. Te poti lega la el cu un releu care sa comute mai departe surplusul de energie.
0

#7 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 05 January 2013 - 12:38 PM

Vezi postarearenatoa, la 05 January 2013 - 12:28 PM, a spus:

Da, este cea mai buna metoda de a stoca ieftin energie, daca iti faci un calcul cat costa acumulatoarele cu gel pentru 2kw, te lasi de solare.

Cea mai buna metoda e sa folosesti panouri solare de apa calda, nu fotovoltaice...

It's difficult to make things simple!
0

#8 Useril este offline   Tzicul 

• Free your mind
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 02:09 PM

Vezi postareaZen, la 05 January 2013 - 12:07 PM, a spus:

Aici te contrazic. Daca ai posibilitatea sa vinzi in retea, renteaza la orice nivel. Am facut o vizita scurta in Germania de curand, undeva "la tara" :) Cred ca un procent de 75% din case aveau panouri pe ele, sau foto sau pt. apa calda. Ce-i drept, au tot felul de subventii de la stat. Aia au inteles ca mai bine pun economia lor la lucru decat sa le dea bani rusilor.

Aceasta postare a fost editata de Tzicul: 05 January 2013 - 02:12 PM

Axial Yeti XL

Losi LST XXL

Imagine postata
0

#9 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 02:20 PM

Dar au si sarit de cur in sus cum au aparut chinezii cu celulele lor de pana la 10x mai ieftine...

https://www.google.c...=solar+china+eu

Sa fiu bine inteles, nu e iar o flama chinez ieftin si prost anti german destept harnic si bun... scandalul este ca chinezii nu s-au mai multumit sa vanda celulele ieftin la germani care le asambleaza in panouri, scumpe, pentru ca muncitorul neamt are salariul cat are, si au intrat in EU cu panouri, facute cu aceleasi celule, ieftine, gata de cumparat de la baumax si montat de catre orice gospodar mai descurcaret. Rezultatul: sute de firme germane pe bara.
Sorry, daca isi faceau celulele in Germania, puteau striga protectionism, asa nu mai au nici o scuza.
0

#10 Useril este offline   Tzicul 

• Free your mind
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 02:42 PM

Sunt de acord cu tine, din acest punct de vedere. Dar, trecand peste relatia scump/ieftin sau EU/China/USA, ideea este ca statul german incurajeaza producerea de energie la nivel de gospodarie. Si nu numai. Stim cu totii ce campuri nesfarsite de eoliene au ei. Fac orice sa-si reduca dependenta de gazul rusesc
Axial Yeti XL

Losi LST XXL

Imagine postata
0

#11 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 09:21 PM

Incerc sa sintetizez din multidudinea de idei (cu parere de rau o parte sunt redundante). Incarcatorul are niste led-uri si ma gandisem sa ma leg la ele cumva dar ca si in cazul acelui releu mentionat mai sus nu indeplineste cerintele. Nu sunt interesat de cedat energie in retea, faptul ca apa se incalzeste prea tare nu reprezinta o problema iar panourile de incalzit apa, categoric sunt net superioare la incalzirea apei decat cele fotovoltaice dar as vrea sa ne rezumam la subiect.
Referitor la subiect, cred ca trebuie facuta o schema de genul monitorizare curent cerut de acumulatori, apoi introdus in circuit pentru o perioada foarte mica si al doilea consumator (100us sau ceva de genul) in paralel cu mppt-ul si functie de diferenta dintre total (acumulatori plus consumator) si curentul cerut de acumulatori se stabileste curentul pentru consumator pentru un interval de cateva secunde, dupa care ciclul se repeta. Practic partea "de final" sa fie o sursa de curent controlabila, sau o sursa regulatoare de tensiune, rezistenta de incalzit fiind oarecum o constanta.
0

#12 Useril este offline   Tzicul 

• Free your mind
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 09:43 PM

Inteleg ca aistemul il ai si este functional. Brava. Din pacate pe mine m-ai pierdut, nu am depasit niciodata nivelul de amator in electronica. Din cate stiu, aici, pe forum, Eba ar fi la nivelul avansati in ale electronicii. Pune-i o intrebare, poate ai noroc
Axial Yeti XL

Losi LST XXL

Imagine postata
0

#13 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 10:09 PM

Mersi, o sa-i pun o intrebare. Se va gasi cineva pana la urma sa ma ajute, stiu ca sunt destui electronisti pe aici ;)
0

#14 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 10:24 PM

Vezi postareap990i, la 05 January 2013 - 09:21 PM, a spus:

...Referitor la subiect, cred ca trebuie facuta o schema de genul monitorizare curent cerut de acumulatori, apoi introdus in circuit pentru o perioada foarte mica si al doilea consumator (100us sau ceva de genul) in paralel cu mppt-ul si functie de diferenta dintre total (acumulatori plus consumator) si curentul cerut de acumulatori se stabileste curentul pentru consumator pentru un interval de cateva secunde, dupa care ciclul se repeta. Practic partea "de final" sa fie o sursa de curent controlabila, sau o sursa regulatoare de tensiune, rezistenta de incalzit fiind oarecum o constanta.

Sa ne intelegem, cand acumulatorii sunt plini, adica s-a aprins LED-ul verde, poti comuta total la consumatorul extern, acumulatorii nu mai consuma nimic, nu mai are rost sa te complici ca mai sus.
Problema este natura consumatorului extern... ai rejectat varianta cu apa calda, dar aia era cel mai fericit caz, pentru ca e o sarcina majoritar rezistiva. In afara de becuri cu incandescenta (nu neon), intr-o casa majoritatea sarcinilor au o componenta inductiva serioasa, care face o gluma determinarea curentului consumat cu teste de genul "ii dam putin sa guste, 100us" - daca sunt microsecunde, nici nu apuca sa ajunga curentul la capul unui cablu de zeci de metrii.
A doua problema mare care o vad este ca MPPT-ul este un algoritm/circuit gandit pentru incarcari de acumulatoare, nu pentru debitat pe sarcini inductive, si conectarea iesirii din charger, fara acumulator, la... sa zicem un transformator ridicator 36-48V la 220V poate duce la orice, nu neaparat la ardere, dar nu la o functionare in parametrii normali.
Deci ar fi cazul sa vii cu precizari suplimentare despre ce urmaresti sa faci cu energia mai departe.
0

#15 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 January 2013 - 10:57 PM

Vreau sa incalzesc apa folosind o rezistenta.
Mppt-ul isi vede de acumulatorii lui pentru ca pentru asta a fost conceput.
Consumatorul suplimentar se va lega la panouri, in paralel cu mppt-ul.
Problema de baza este felul in care se incarca un acumulator si aceasta "deficienta" vreau sa o exploatez: tandemul mppt / acumulator lucreaza in etape. Prima etapa este cea in care nu voi putea scoate mai nimic deoarece este bulk charge, ii da cat poate duce,nadica maxim. Dupa aceasta prima etapa pot interveni, deoarece acumulatorul incepe sa traga un curent din ce in ce mai mic iar in acest fel eu beneficiez de o rezerva de putere pe care nu o utilizez. Sa zicem, la inceput acumulatorii trag 30A, dupa aceea 29, 28....2, 1, 0 A Cand acumulatorul este incarcat 100% lucrurile sunt simple: s-a aprins led-ul verde, iau comanda si alimentez consumatorul. Eu vreau sa profit de acel "triunghi" de putere intermediar intre buk charge si acumulator incacat. Ma intereseaza acest aspect cu atat mai mult cu cat acumulatorii s-ar putea sa nu atinga nivelul maxim de incarcare dar eu sa fi pierdut o energie semnificativa de ordinul sutelor sau miilor de Wh.
0

#16 Useril este offline   DigitAll 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 769
  • Inregistrat: 23-January 09

Postat 06 January 2013 - 12:32 AM

Vezi postareap990i, la 05 January 2013 - 10:57 PM, a spus:

Daca consumatorul suplimentar lucreaza in tensiune continua, problema este rezolvabila. Puterea maxima debitata pe linia consumatorului suplimentar va fi diferenta dintre puterea generata de panou si puterea consumata pe linia de MPPT.
Un control de curent consumat/repartizat invers proportional intre cele 2 linii, cu functia de prioritate a MPPT-ului, in curent continuu, se poate rezolva.
Tel : 0768080180
0

#17 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 06 January 2013 - 04:02 AM

Daca ai contor de energie electromecanic si siguranta generala fara protectie diferentiala poti sa dai in retea (contorul se va invarti invers deoarece se schimba sensul prin bobina de curent). Nu cred ca e legal, dar nici nu au cum sa te prinda. Ideea e sa ai o sursa desteapta care sa stie sa se puna in paralel cu reteaua ca altfel iese fum.

Aceasta postare a fost editata de MLGore: 06 January 2013 - 04:03 AM

Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#18 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 January 2013 - 06:43 AM

Vezi postareap990i, la 05 January 2013 - 10:57 PM, a spus:

Vreau sa incalzesc apa folosind o rezistenta.
Mppt-ul isi vede de acumulatorii lui pentru ca pentru asta a fost conceput.
Problema de baza este felul in care se incarca un acumulator si aceasta "deficienta" vreau sa o exploatez: tandemul mppt / acumulator lucreaza in etape. Prima etapa este cea in care nu voi putea scoate mai nimic deoarece este bulk charge, ii da cat poate duce,nadica maxim. Dupa aceasta prima etapa pot interveni, deoarece acumulatorul incepe sa traga un curent din ce in ce mai mic iar in acest fel eu beneficiez de o rezerva de putere pe care nu o utilizez. Sa zicem, la inceput acumulatorii trag 30A, dupa aceea 29, 28....2, 1, 0 A Cand acumulatorul este incarcat 100% lucrurile sunt simple: s-a aprins led-ul verde, iau comanda si alimentez consumatorul. Eu vreau sa profit de acel "triunghi" de putere intermediar intre buk charge si acumulator incacat. Ma intereseaza acest aspect cu atat mai mult cu cat acumulatorii s-ar putea sa nu atinga nivelul maxim de incarcare dar eu sa fi pierdut o energie semnificativa de ordinul sutelor sau miilor de Wh.

Ma tem ca abordarea este gresita.
Un alt consumator legat la panouri direct va face ca mppt-ul sa se dea peste cap, daca studiezi si intelegi bine teoria din spatele MPPT o sa vezi de ce.
Orice sarcina la un sistem solar se leaga la acumulatoare.

Referitor la sursa desteapta de care vorbea MLGore, trebui sa stie sa sincronizeze frecventa cu reteaua, este un principiu de baza al interconectarii intregii retele nationale. Si ar fi preferabil sa scoata tensiune cat mai sinus, nu in trepte, cum sunt cele de larg consum.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 06 January 2013 - 06:45 AM

0

#19 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2013 - 11:29 AM

Vezi postarearenatoa, la 06 January 2013 - 06:43 AM, a spus:

Ma tem ca abordarea este gresita.
Un alt consumator legat la panouri direct va face ca mppt-ul sa se dea peste cap, daca studiezi si intelegi bine teoria din spatele MPPT o sa vezi de ce.
Orice sarcina la un sistem solar se leaga la acumulatoare.

Referitor la sursa desteapta de care vorbea MLGore, trebui sa stie sa sincronizeze frecventa cu reteaua, este un principiu de baza al interconectarii intregii retele nationale. Si ar fi preferabil sa scoata tensiune cat mai sinus, nu in trepte, cum sunt cele de larg consum.

Luam in calcul si varianta legarii consumatorului pe acumulatori.
De ce s-ar da este cap mppt-ul? El isi monitorizeaza tensiunea si curentul si incearca sa se mentina "pe val".
Daca ai niste detalii de ce e bine sa fie legat pe acumulator te rog (sincer) sa ni le spui si-n felul asta ramanem pe o singura pista fiind mai usor de conceput o schem logica.
In orice caz analizam ambele variante ca oricum mai mult de doua nu avem: pe panou si pe mppt.

Cat despre retea: momentan nu sunt racordat iar la racordare probabil se va monta contor digital, dar este interesanta ideea de controller legare in paralel a unui invertor sinus pur cu reteaua sau cu un alt invertor sinus pur pentru insumarea puterilor, dar cred ca va fi ceva foarte complicat iar daca iese ceva din asta nu pot decat sa o bag la capitolul bonus :)
0

#20 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 January 2013 - 11:48 AM

Comportamentul unei celule solare este cam la modul urmator: dumneata tragi un curent din ea, si tensiunea la borne evolueaza cam de la 0.55V per celula in gol, in jos pana la un punct critic, cand celula nu mai poate da curentul solicitat.
In acel moment tensiunea "se frange", cade pe la 0.2V, si nu mai revine decat daca intrerupi circuitul si reconectezi sau reduci cererea de curent serios.

http://www.sheffieldsolarfarm.group.shef.ac.uk/wp-content/uploads/2010/09/IV_graph-e1283521396331.jpg

Curentul la care se intampla fenomenul asta nu este constant, depinde de iluminare. Deci chiar daca reduci sa zicem curentul tras la un nivel la care celula sa se simta confortabil, apare doua dezavantaje:
- intra soarele in nori, esti in incurcatura, curentul maxim debitat poate scadea sub pragul setat...
- nu vei trage maximum din panou, vei avea intotdeauna putere acolo ramasa neconsumata

Cu asta se ocupa MPPT-ul, pe romaneste Urmaritor de Punct de Putere Maxima: trage din panouri cat de mult poate, si cum simte ca tensiunea tinde sa o ia in jos, reduce curentul. Si asta tot timpul, la orice iluminare ! Deci acumulatoarele pot fi incarcate la anumite momente cu 1A, la alte momente cu 5A.
Daca dumneata bagi un consumator direct in panouri, poate aparea o situatie particulara de iluminare care sa te duca in punctul critic, si de acolo nu mai iesi chiar daca MPPT-ul taie incarcarea de tot, trebuie taiat consumatorul.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 06 January 2013 - 11:51 AM

0

#21 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2013 - 07:39 PM

Foarte buna explicatia cu acest comportament al celulei de care nu stiam ca ar avea un punct critic in functionarea ei.
Din punctul meu de vedere situatia este clara, consumatorul va fi legat pe baterie. Deci vom avea o conditie daca curentul de dupa mppt este 30A circuitul secundar nici macar nu va incerca sa vada daca poate introduce al doilea consumator deoarece este o conditie de maxim cerut de acumulatori, neexistand rezerva. Apoi trebuie monitorizat curentul cerut dupa mppt si introdus in circuit (pe bornele acumulatorilor) consumatorul functie de eventuala rezerva.
Multumesc pentru pont.
0

#22 Useril este offline   moga77 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 396
  • Inregistrat: 27-October 10

Postat 06 January 2013 - 08:53 PM

http://cumsefaceunaa...-solar-diy.html
0

#23 Useril este offline   moga77 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 396
  • Inregistrat: 27-October 10

Postat 07 January 2013 - 12:01 AM

http://www.gadgetnew...a-solara-acasa/
0

#24 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 08 January 2013 - 12:47 AM

Un integrat care face prioritizarea consumatorilor http://www.linear.co...oduct/LTC3586-2
Din pacate la un nivel mult prea mic dar poate gasesc ceva care sa faca prioritizari si la "categoria grea" de 30A.
0

#25 Useril este offline   zgr_44 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 02-February 07

Postat 08 April 2013 - 01:28 AM

Vezi postareaTzicul, la 05 January 2013 - 02:42 PM, a spus:

Sunt de acord cu tine, din acest punct de vedere. Dar, trecand peste relatia scump/ieftin sau EU/China/USA, ideea este ca statul german incurajeaza producerea de energie la nivel de gospodarie. Si nu numai. Stim cu totii ce campuri nesfarsite de eoliene au ei. Fac orice sa-si reduca dependenta de gazul rusesc

Comparatia intre Germania si Romania = ANTONIM.

Aceasta postare a fost editata de zgr_44: 08 April 2013 - 01:30 AM

Lucrurile sunt simple.......noi le complicam...
0

#26 Useril este offline   pisica 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 85
  • Inregistrat: 10-June 13

Postat 11 June 2013 - 09:49 AM

Se poate folosi solutia des intalnita la eoliene.Aici,la sfarsitul incarcarii,cand curentul tras de acumulator e mic,se cupleaza ca sarcina o rezistenta care sa poata consuma puterea livrata de generator.Altfel acesta s-ar supratura si s-ar distruge palelele.
https://sites.google...ulatorincarcare
0

#27 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 June 2013 - 09:55 AM

Eu credeam ca la eoliene se regleaza totul din unghiul de inclinare al palei, ca sa obtii o viteza de rotatie corelata cu viteza vantului si energia necesara... :unsure:
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu