Modelism - RHC Forum: Aripa - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Aripa observatii..

#1 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 11 March 2005 - 12:02 AM

Salutare,
Nu as fi deschis un subiect nou, dar nu am vrut sa deturnez discutia de la "tema de acasa".
Dupa cum unii din voi stiti am realizat acum vreo luna o pseudo aripa care a fost un total eshec. Pentru a nu-mi denigra incapatzanarea am realiza o alta pseudo aripa si mai mare, la care m-am straduit sa tin cat mai mult cont de sfaturile primite atunci, desi recunosc de pe acum, nu am prea reusit, datorita.. elanului tineresc .... sa zicem...
In cocluzie am realizat obiectul din poza... care ar vrea sa fie o aripa zburatoare.

Intrebarea mea e.. O SA ZBOARE? Daca DA. CUM? daca NU... ce trebuie schimbat!

Inca nu este suta la suta terminata

Date tehnice:
Anvergura- 1700mm
lungime - 1100mm
Suprafatza- 1.1m2
greutate - 2kg
motor brushless 250W
Acumulator 9.6V 2000mAh
elice -12x5 (30X13 cm)

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 11 March 2005 - 12:05 AM

0

#2 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2005 - 12:03 AM

poza 2

Fisiere atasate

0

#3 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2005 - 12:04 AM

poza 3

Fisiere atasate

0

#4 Useril este offline   grig 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 263
  • Inregistrat: 24-March 02

Postat 11 March 2005 - 12:22 AM

orice zboara MrSpace.... :D
daca au zburat chestiile mele caci altfel nu le pot numi...cu siguranta zboara si polistirenul tau...
parctic si daca lasi doar motorul cu doua eleroane mixate si o deriva sa fie acolo..si tot zboara ...
ai grija la centrul de greutate.....
si incerca intai fara motor montat...doar cu o greutate pe post de acumulator si motor...sa verifici daca e bine centrata...

Fisiere atasate

0

#5 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2005 - 12:32 AM

Iti multumesc domnule Grig pentru promtitudine.
Apropo de centru de greutate, eu am incercat sa ii calculez pozitia mai intai si am procedat in felul urmator: am tras o linie imaginara perpendiculara pe axa aripii prin CG si am calculat aria triunghiului ce se forma in fatza acestei linii si aria formei geometrice (erau doua trapeze) din spatele liniei si am incercat sa obtin un raport arie spate pe arie fatza de 2...
Ma intreb acum daca nu cumva am dato in bara cu metoda asta. pt ca metoda grafica a lui Valterash nu am putt sa o aplic pt forma asta ciudata.
Inca o chestioara la aripile tale care este sarcina specifica? La prima mea aripa era de 30g/dm2 si mi sa parut foarte grea la asta e putin sub 20g/dm2 si pare mai omeneste asa...
Si o ultima intrebare cum motorizezi aripile? ai un criteriu dupa care te ghidezi in alegerea motorului si elicii? ceva empiric?
Spor la zbor

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 11 March 2005 - 12:35 AM

0

#6 Useril este offline   grig 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 263
  • Inregistrat: 24-March 02

Postat 11 March 2005 - 12:59 AM

nu am stat sa verific metoda ta...dar cu siguranta ca valterash stie ce spune ...stabileste pt inceput centrul de presiune care este centrul de greutate al proiectiei...si pe urma stabilesti dupa o metoda verificata CG-ul care musai tre sa fie in fata CP-ului....iar la motorizare e simplu ...la inceput calculezi si faci socoteli cu miile..si tot nu esti multumit.....cu timpul dupa ce capeti un pic de experienta poti sa apreciezi motorizarea prin simpla suspendare a modelului in aer ...la primele 5 mii de aripi e mai greu sa-ti dai seama dupa ..te obisnuesti... :D ...exagerez un pic dar cam asta e adevarul...
din ce ai facut tu acolo...cu siguranta zboara...dar sa fie corect centrata...si sa ai comenzi suficiente......dar nici prea exagerate...oricum...cu brushles..e un mic "genocid"...aripile din imaginea anterioara au fost echipate in felul urmator...cea su alb si rosu speed 400 direct drive....cea galbena ..posesor Bogdan Stancu...a avut o turbina cu brushles..dupa care un brushless cu reductor...o nebunie de tehnica...mai departe...motor termic 2,5cc magnum..posesori fratii Dinamita(ZOD si DMC)...spargeau aerul cu ea...alta cu un mvvs 2,5 cu rezonator...se misca binishor sa zicem...si ma tot ameninta cativa pe aici ca or sa puna 4,2cc cu rezonator sau 6,5cc si doamne ajuta daca mai scapam cu viata din asa ceva... :D
practic nu mai conteaza motorizarea cand vorbesti de aripa delta...dar pleci totusi de la o relatie ...ai motor mic...folosesti o aripa mai mare ..sau mai portanta dar te misti greu cu ea...
ai motor mai bun o faci mai restransa si incepi sa simti ceva ...dupa care tai din ea cat poti de mult s-o micsorezi si o incarci cu cel mai mare motor pe care-l ai..iar in sistemul circulator sanguin vei avea doar adrenalina... :D
spor la treaba
te asteptam la un combat RC caci acum ai cu ce..
lista e deschisa pt doritori...dumnica se anunta cald...
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 11 March 2005 - 01:05 AM

MrSpace, daca aripile sunt identice si aranjezi "umplutura" PI centru, CG-ul va fi sigur pe axa de simetrie a modelului. Daca bati un cui in perete, prin capatul aripii si duci o verticala pe acolo, gasesti aproape exact pozitia CG-ului in planul aripii. Sa zicem ca pozitia pe inaltime nu-i importanta.

Baga putina munca si profileaza frumos aripa aia, cu bord de atac si de fuga, ca-i pacat de bunatate de motor! Daca nu faci asta, nu mai da jos modelul din cuiul ala care ti-a folosit la "aflarea" CG-ului. N-o lua de buna pe aia cu cuiul ca era o gluma, dar tot trebuie sa-l agati de un "colt"...

PS. La tine e fain ca daca-l scapi in Tamisa, pluteste.
A aparut intre timp mesajul lui Grig. Mi-am adus aminte ca erai rachetist prin nascare, asa ca n-as crede ca nu stii sa-ti centrezi bine modelul.
Hai bafta!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 11 March 2005 - 01:10 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#8 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 11 March 2005 - 08:59 AM

Cam "complexa" configuratia pt. a putea aplica metoda grafica.
Bitex, problema nu rezida in a afla in ce pozitie este efectiv CG (e simplu de facut) ci in ce pozitie ar trebui sa fie, cu referire la MAC, ca dracovenia sa zboare.
Oricum, io am niscaiva rezerve si in ceea ce priveste aplicabilitatea metodei grafice, in general. Nu le discut, ca e stufos...
Metoda "Grig" e musai de aplicat, pt. a avea o vaga idee de inceput, cam pe unde ar trebui pozitionat CG. Ma refer la inlocuitul motorului cu o greutate echivalenta, aruncat aripa din mana, etc. Se poate lasa linistit motorul pe loc, fara elice si cu o protectie pt. ax, in caz de nose diving.
Io unul, as profila BA, cum zice si Bitex. Mr Space, fa un slefuitor luuung si baga un BA care sa semene cu un... BA.
As mai fi facut a.i. sa am elevoanele cat mai inspre capetele aripii. Ai acolo niste capete "virgine", neutilizate. Posibil ca si elevoanele dinspre incastrare sa fie eficiente, dar "mai bine sa ai decat sa n-ai"! Directie zic ca nu ar fi musai...
Desi motorul e maricel, pt. inceput io as folosi un "prop saver" cu elastic mai serios. Nu de alta, dar nu as vrea sa se imbogateasca vanzatorii de elici de pe seama mea...

Vant din pupa pe Tamisa!
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#9 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 11 March 2005 - 09:34 AM

Daca ala e polisteren expandat pune-i niste scotch pe ea .
Incearca sa ii dai forma la bordul de atac . Io am castigat cred ca 25-30% la viteza doar la profilare.
Daca e stabila in zbor :D merge mai mica :D
DT
0

#10 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2005 - 11:25 AM

Ok, m-am lamurit, desi am oroare la profilarea asta ca iar matur o zi intreaga toata casa si tr sa imi scot spuma aia si din urechi daca sunteti asa suparat pe prfilul actual promit solemn sa o sa mai lucrez asupra lui.
Eu am slefuit cu masina de gaurit in care pusesem o rotita cu smirghel, nu stiu ce denumire oficala are, de mers a mers repede sa dau forma cu chestia respectiva.. singura mea rezerva e sa iar umplu casa cu bilutze de polistiren.
Ma gandeam sa o si acopar cum zicea Zod dar tr sa iau niste scoci de culoare mai frumoasa ca nu am decat din ala cacaniu pe aici si nu-mi place cularea :D
Valterash m-a prins la punctul sensibil, initial ma batea gandul sa fie o aripa cu 5 servouri, inca doua pe marginile alea oblice, dar am zis sa nu fiu magar la experintza mea in zbura aripi asta mai trebuie...
Directia o sa i-o pun totousi pt ca pe FMS nu prea ma descurcam cu ce aripi erau acolo, iar la beaver ma foloseam mult de directie asa ca o pun sa fiu sigur ca ii simt lipsa.

Multzam mult de tot pt sfaturi, in cocncuzi ese pare ca singura problema in a mentine objectul in aer e experientza pilotului care e cam vaga..... dar se rezolva si asta :D
0

#11 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 839
  • Inregistrat: 05-June 04

Postat 11 March 2005 - 12:01 PM

Si MUTA-I elicea FIE SUUUS fie pe spate!
Sau cumpara deja innca fo 10 bucati de schimb! :D
In alta ordine de idei DE CE TE CHINUI CU PROFILATU ?
Din DEPRON nu e mai simplu?
De 3 mm il indoi pui ceva pe MIJLOC si isi ia singur forma!
Asiguri MUCHIILE cu schotch si gata!
UITE CA AICI:
http://www.mugi.co.uk/

Poti s-o faci si din COROPLAST ca la ce motorizare ai ZBOARA SI TANCU!
Bafta!
Sa nu existe confuzii!
mesaj normal, off topic, inutil ; off topic dar util ; off topic, important .
0

#12 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2005 - 12:09 PM

Daca va zic ca prostii astia de pe insula nu stiu ce-i ala deprom ma credeti! (so chema altfel dar dracu stie, si mai nasol e ca nici prostul de mine nu stie exact ce-i depronul) si inca aia de le cel mai tare magazin de rahaturi de astea (B&Q) pe langa care Practiker e minciuna. Am gasit ceva ce ar fi trebuit sa semene cu depronul dar era prea flexibil si nu avea suprafatza fina asa ca to pe polistiren am dato.
0

#13 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2005 - 12:15 PM

Atunce
O buca de nichelina tot GASESTI!
O sursa de computator ASIJDEREA
la LICHIT 2 fire vad ca stii
Ce astepti SA NU-TI faci un ferastrau de polistiren!
Sa nu existe confuzii!
0

#14 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 11 March 2005 - 12:21 PM

@MrSpace: La site-urile de aici tre sa gasesti.. chiar eu am vazut fo doua

cezar
0

#15 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2005 - 12:48 PM

recunosc ca situl ala chiar primul l-am gasit si eu dar mi-a fost lene sa merg pana acolo (e departe de unde stau eu) mai ales ca lai doi pasi de mine e ditamai aprozarul de bricolaj de care vorbeam. Oricum nu cred ca sunt mare fan depron poate o sa incerc sa fac ceva cu fir cald cum zicea Picatot dar acum e astenia de primavara asa ca tot pe bormasina si matura ma bazez, e nitel cam tarziu sa schim toata filosofia dupa ce rup aripa asta bine o sa incerc sa fac ceva si din depron.
Ahh cat despre depronul de la magazinele de modelism ma cam streseaza ca aia mereu au pretzuri "special".
Mersi mult pentru sfaturi

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 11 March 2005 - 12:50 PM

0

#16 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2005 - 12:54 PM

Apropo de aripa!
Pina la urma cred a am sa-mi fac si eu UN AVION MARE de carton!
De ala pentru copii! si echipat cu motor si servo!
Ps1:
1.Asta cred ca se incadreaa la cel MAI IEFTIN aheromodel!
2. Si pina la urma aripa ASTA E! :wub:

PS2:
1. Totul e sa ai incarcarea alara cit mai mica de regula 20-25 g/dmp
2. CG sa FIE acolo unde trebuie! adica aruncat din mina sa planeze!
3. Motorizarea CORESPUNZATOARE

Aceasta postare a fost editata de Picatot: 11 March 2005 - 01:07 PM

Sa nu existe confuzii!
0

#17 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 12 March 2005 - 03:10 PM

Imi cer scuze ca n-am fost mai atent cu subiectul. Am raspuns doar la faza cu CG-ul... Ce face cu el, sta-i alta distractie. Ziceam doar ca nu-i chiar mare filozofie de aflat unde e pozitionat pe model... Macar de la rachete cred ca stie sa-si centreze modelul si de aceea n-am intrat in detalii. Nu avea rost, ca tot nu respecta ce afla. Omul asta de-si zice MrSpace face si o doza de bere plina sa zboare, fara sa respecte nici o regula de bun simt, asa ca orice sfat e pierdere de timp. Daca nu zboara, el pune un motor mai mare si tot o rezolva... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
Hai spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#18 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 March 2005 - 03:46 PM

Cum orice sfat e pierdere de timp.. uite am pus ampenaj vertical, elevoane din balsa mai mici, am maturat o zi intreaga in casa sa-i dau profil aripii, si o sa ma matur inca una ca se pare ca nu-i deajuns.. ma chinui sa o fac mai ushoara ca prima se ducea ca un pietroi,..si tu zici ca-i pierdere de vreme...?! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Cat despre cutia de bere rezolvam noi cumva :D

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 12 March 2005 - 03:47 PM

0

#19 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 12 March 2005 - 04:36 PM

MrSpace, la 12 Mar 2005, 15:46, a spus:

Cum orice sfat e pierdere de timp.. uite am pus ampenaj vertical, elevoane din balsa mai mici, am maturat o zi intreaga in casa sa-i dau profil aripii, si o sa ma matur inca una ca se pare ca nu-i deajuns.. ma chinui sa o fac mai ushoara ca prima se ducea ca un pietroi,..si tu zici ca-i pierdere de vreme...?! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Cat despre cutia de bere rezolvam noi cumva :D

Poate se ducea ca un pietroi ca nu avea viteza . Aripa mea delta daca nu o arunci cu putere nu prea se duce nicaieri.
Sincer sa fiu a mea nu prea planeaza daca nu are viteza. Din mana fara motor nici vorba.
DT
0

#20 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 12 March 2005 - 05:27 PM

bitex, la 12 Mar 2005, 15:10, a spus:

.......si o doza de bere plina sa zboare, fara sa respecte nici o regula de bun simt, asa ca orice sfat e pierdere de timp. Daca nu zboara, el pune un motor mai mare si tot o rezolva... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif

Este acelasi lucru ca si naveta spatiala......zboara cu toate ca nu-i decat un fier de calcat maaaare.
0

#21 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 March 2005 - 05:32 PM

ZOD, la 12 Mar 2005, 16:36, a spus:

Aripa mea delta daca nu o arunci cu putere nu prea se duce nicaieri.

Mai Zod m-ai prins... ma gandeam si la asta, poate de asta nici Mirageul nu a vrut sa-mi zboare dar ce sa-i faci daca mie nu-mi plac astea pe care tr sa le arunci ca nebunul http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif O fi lipsa de iecsperientza in ale pilotatului di vina.. bietul beaver zbura mai mult singur pana nu a mai putut nici el de cate crashuri a avut :D
0

#22 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 12 March 2005 - 08:07 PM

PRASTIA STIE DE TINE
Uite aici:
http://www.bungymani...ungy/index.html
Sa nu existe confuzii!
0

#23 Useril este offline   luciffer 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 179
  • Inregistrat: 15-June 05

Postat 03 July 2005 - 05:30 PM

interesant cu prastia, dar nu e mai simplu sa il lanseze un preten cu mana sau poate chiar tu?
===================================================

:::::: De ce sa dai bani pe masini , cand inca mai exista ranga ! ::::::

0

#24 Useril este offline   luciffer 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 179
  • Inregistrat: 15-June 05

Postat 07 July 2005 - 10:22 PM

apropo am inceput si eu o aripa si as vrea sa imi spuneti si mie va rog cateva detalii despre forma si cateva date de baza ca sa zboare.

Acum aripa mea are doar forma neaerodinamica si daca il arunc in aer se da peste cap :D

:::::: De ce sa dai bani pe masini , cand inca mai exista ranga ! ::::::

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu