ctotth,
Sigur ca deprinderea de a tine un batz pe deget o capeti mai repede decat timpul in care intelegi si scrii algoritmul ala ptr procesor, dar nu uita ca "mansarda" omului e mult mai complexa decat un biet cipan. Nu e nici o contradictie aici, suntem de aceeasi parte a gardului. :D Si multumesc ptr explicatia semnificatiei termenului "fly by wire". Nu stiam si intentionam sa intreb. Sunt modelist incepator.
jester,
Spui ca "[...] dar nu era nevoie pt ce voiam eu". Hai sa iti mai dau un exemplu.
Intra in setingurile calculatorului si umbla la sensibilitatea mouseului. Fa-l insensibil si incearca sa ajungi cat poti de repede intr-un punct fix de pe ecran. Vei ajunge destul de precis, dar cu pretul unei miscari ample pe padul mouseului.
Acum mareste sensibilitatea si fa acelasi experiment. Incearca sa ajungi cat poti de repede. Vei constata ca in cele mai multe cazuri vei depasi punctul si va trebui sa te intorci. Asta se cheama supracrestere. Fa acelasi experiment cu un calculator aflat la distanta si conexiunea este lenta. Remote desktop sharing se cheama. Vei constata ca pozitionarea va avea aceleasi "supracresteri" din cauza intarzierii. Intarzierea se traduce in defazaj. Defazajul determina instabilitate in anumite conditii si anume atunci cand, la anumite frecvente, reactia negativa se transforma in reactie pozitiva.
Explicatia este ca functia de transfer a sistemului cu reactie (pozitionarea mainii si "reactia" prin intermediul privirii) se schimba. In anumite cazuri poate deveni instabila. Nu uita ca omul este adaptabil. In cazul unui sistem de calcul, elementele sunt destul de batute in cuie, cel putin pana la urmatoarea reprogramare a cipanului. Daca modelul tau este luat de o pala de vant si sitemul incerca sa contracareze, dar corectia este prea mare, sistemul incepe sa oscileze. Rezultatele nu sunt greu de prevazut. Uite, eu acum o ora am venit de pe tapsan unde m-am jucat putin cu cocostarcul meu de polistiren. Cam batea vantul si am facut niste figuri acrobatice involuntare, de ma miram si eu ce pilot bun sunt :D (aiurea, sunt incepator toata ziua). Ideea e ca mediul poate fi foarte agresiv si daca avionul "nu se tine bine", vine pamantul peste el repejor de tot. :D
Totusi, ca sa nu zici ca te descurajez, am o sugestie. In primul rand cred ca modelul tau ar trebui facut cu centrul de greutate sub centrul de presiune (destul de banal si intuitiv, nu?) ca sa fie stabil din constructie. Ceea ce as mai face eu ar fi sa pun unul sau doua accelerometre in 2 axe din seria ADXL de la Analog Devices care sunt capabile sa sesizeze si inclinarea. Apoi as scrie un softulet care sa trimita comenzi la motoare astfel incat accelerometrul sa simta permanent pozitie verticala. Sa stii, insa, ca deja am intrat pe taramul regulatoarelor cu reactie. In acest caz, cred ca regulatorul trebuie sa fie cel putin PI (Proportional Integral) daca nu chiar PID (D=derivativ). Eu am construit asa ceva cu PIC16F876, dar ceva mult mai simplu si anume ptr un termostat cu care fac bors (nu rade!
http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/rolleyes.gif ). A fost o chestie de ambitie. Dar stii cum e? Sta beton pe temperatura programata. Nu e ca alea cu bimetal la care temperatura reala oscileaza putin in sus si in jos. Al meu e cu comanda in faza cu triac si triacul ciupeste din retea exact atat cat ii trebuie ca sa compenseze pierderile. Dar mi-au trebuit cateva zile ca sa simulez minunea in Matlab. Cred ca modelul tau ar fi mai complicat decat ceea ce am bricolat eu. :D
Spor si numai bine,
Cirip