Modelism - RHC Forum: Lipo Charger - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Lipo Charger

#1 Useril este offline   icsss 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2085
  • Inregistrat: 16-May 10
  • Interests:Aeromodelism

Postat 16 February 2013 - 12:05 AM

Ce chargere pentru lipo imi recomandati?

Acum folosesc doua HobbyKing ECO6 dar as vreau ceva mai bun. Caut sa prelungesc durata de viata a bateriilor si eventual sa scurtez timpul de incarcare. Cu chargere existente, sta mult la faza finala, uneori nu finalizeaza.

iCharger-ul de la HK "arata" foarte bine dar o fi oare overkill pentru pack-urile HK?

Folosesc pack-uri de la HK, de max 5000mAh, 3s, LIPO

Aceasta postare a fost editata de icsss: 16 February 2013 - 12:08 AM

0

#2 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1551
  • Inregistrat: 22-July 11
  • Interests:computere, electronica, rc

Postat 16 February 2013 - 02:46 AM

Ca sa prelungeasca durata de viata charger-ul o lasa moale in faza finala (si daca ai setat safety timer prea mic nu o sa finalizeze)

Pentru incarcare rapida exista programul fast charge, se folosste doar in caz de nevoie (afara pe teren / nu ai timp sa stai)

Poti sa setezi curentul de incarcare la 5A pt. pack de 5000 si nu ar trebui sa dureze prea mult.

Nu vad cu ce te-ar ajuta un charger mai puternic decit daca treci la pack-uri mai mari care au nevoie de unul

Aceasta postare a fost editata de DanB: 16 February 2013 - 02:47 AM

USER BANNED BY ADMIN
0

#3 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 16 February 2013 - 09:03 AM

Nu poate sa incarce 3s cu 5A pentru ca il limiteaza puterea de 50W la maxim 50 / 12.6 = 3.9A.

Deci ii trebuie un charger de minim 72W, dar eu pentru o achizitie noua as merge pe 150-200W care sa imi permita incarcarea in serie a 2pack-uri de 4s la minim 4.5A, adica 2C pentru 2200mAh, sau 2 de 3s la 6A. In serie, nu paralel !
Asa ceva este la 37$ de 150W, ECO8, jumatate din pretul celui ochit de x.
Mai multi W insa costa mult mai mult, e mai convenabil sa iei 2 de 150W.

Cred ca lui x nu i se finalizeaza pentru ca incarca balansat, nu pentru ca nu ar incarca Charge simplu fara Fast. La egalizare sunt cele mai mari balbaieli la chargerele astea, la incarcarile fara egalizare se pompeaza continuu si se opreste cand prima celula, oricare, ajunge la 4.2V. Chiar daca incarcarea simpla reduce curentul de la 4.1V in sus asta nu lungeste incarcarea cu mai mult de 10 minute.

Rutina corecta de exploatare a acumulatoarelor, daca nu zbori toata ziua, ci saptamanal, ca multi dintre noi, ar trebui sa fie:
- vii de la zbor, pui toate acumulatoarele in storage. Inclusiv cele care ti-au ramas incarcate, nu le va face bine sa stea full o saptamana;
- modul storage face si o egalizare, dar la 40% din capacitate, in jur de 3.85V;
- incarci normal fara egalizare in ziua zborului sau in seara dinainte;
- incarcarea full fara egalizare la final iti va da si o idee despre cum evolueaza starea de sanatate a bateriei, cand una din celule ramane in urma cam cu 50mV fata de restul, e semn de batranete. Reamintesc ca incarcarea full plecand din storage inseamna ca deja pleci cu ele egalizate la aproape jumate din capacitate, si, bagand in toate aceasi energie nu au motiv sa nu se termine cam in acelasi timp.
- incarcarea full egalizata e pierdere de vreme dupa parerea mea, la acumulatoarele bune se face in 10 minute cu adaugare de cel mult 50mAh, la cele pe duca dureaza peste jumatate de ora si e practic numai o prelngire a agoniei, nu il va ma reface cum a fost.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 16 February 2013 - 09:04 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#4 Useril este offline   icsss 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 February 2013 - 09:35 AM

Eu le-am incarcat numai cu egalizare, cand spun ca nu finalizeaza ma refer la faptul ca sta in jurului lui 4.2/celula si baga 0.0 - 0.1 curent. Uneori, se duce la peste 360 minute. :unsure:
Isi merita iChargeul banii? sau sa raman la ECO6/8. Ma gandesc ca iChargeul incarca altfel, "mai sanatos", mai repede si vad ca stie sa masoare si rezistenta interna :huh:

Exploatarea si depozitarea o fac cat se poate de corect.

Aceasta postare a fost editata de icsss: 16 February 2013 - 09:36 AM

0

#5 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 16 February 2013 - 09:55 AM

> cand spun ca nu finalizeaza ma refer la faptul ca sta in jurului lui 4.2/celula si baga 0.0 - 0.1 curent.

Da, asta e fenomenul, are pragul de comparatie intre celule setat prea mic, e din fabrica, nu stiu daca poate fi modificat.

> Uneori, se duce la peste 360 minute. :unsure:

Asta chiar e inutilizabil, renunta la echilibrare, fa cum am scris mai sus.

> Ma gandesc ca iChargeul incarca altfel, "mai sanatos", mai repede ...

Pe ce te bazezi cand afirmi asta ? Se vede din poza ?! :o
Eu as zice ca procesorul e tot din familia B6/B8, deci te poti astepta la un comportament similar :unsure:

> si vad ca stie sa masoare si rezistenta interna :huh:

Asta nu e rau, as vrea si eu... dar nu as da mai mult de 10$ pe acesta functie.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 16 February 2013 - 09:55 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#6 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1551
  • Inregistrat: 22-July 11
  • Interests:computere, electronica, rc

Postat 16 February 2013 - 12:44 PM

Dar daca incarci cu programul normal de charge (nu cu egalizare) si setezi sa zicem 4A, cit timp iti ia?

Mie pe programul normal un 2S cind termina (si termina in timp util) are 4.20 / 4.20, nu am nevoie sa fac egalizare. Cind o sa vad diferente intre celule atunci o sa fac si o egalizare.
USER BANNED BY ADMIN
0

#7 Useril este offline   icsss 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 February 2013 - 04:38 PM

Vezi postarearenatoa, la 16 February 2013 - 09:55 AM, a spus:

> Ma gandesc ca iChargeul incarca altfel, "mai sanatos", mai repede ...
Pe ce te bazezi cand afirmi asta ? Se vede din poza ?! :o
Eu as zice ca procesorul e tot din familia B6/B8, deci te poti astepta la un comportament similar :unsure:

Pe ce zic alti posesori de iCharger.. :unsure:
0

#8 Useril este offline   icsss 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 February 2013 - 04:41 PM

Vezi postareaDanB, la 16 February 2013 - 12:44 PM, a spus:

Dar daca incarci cu programul normal de charge (nu cu egalizare) si setezi sa zicem 4A, cit timp iti ia?

Mie pe programul normal un 2S cind termina (si termina in timp util) are 4.20 / 4.20, nu am nevoie sa fac egalizare. Cind o sa vad diferente intre celule atunci o sa fac si o egalizare.

Acasa incarc numai cu egalizare, la camp am mai dat si cate un normal charge, parca a durat vreo 80 min la un 2200 3s 20c
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu