raza da actiune cum se masoara raza de actiune rc?
Postat 02 June 2005 - 02:50 AM
Sunt nou....si nu doar nou membru aici....sunt nou si in modelism(de fapt nici n-am intrat ...inca :D )
Dupa cum am vazut eu si p-aici ...sunt multi care-si cumpara chinezarii, porcarii si alte feluri de rahaturi....cu care vor sa se destinda un pik. Asa am facut si eu timp de cateva luni bune, pe unde prindeam vro masinuta sau barcuta m-ai frumoasa ...o si luam ..dar se strica destul de repede ....m-am ambitionat si am cumparat ..mai frumoase, mai mari si binenteles mai scumpe!... acelasi rezultat :wub: .
Unii dintre voi spuneau ca vreo 2-3 sute de euro ar fi de ajuns pt un navomodel(spre exemlu) cu care sa te distrez un pik ...asa de inceput. ....Sunt dispus sa keltui suma asta pe ceva care merita ca pana acum cred ca am dat mai mult(asa adunate) si nu m-am ales cu nimik....Dar .....dar ca un incepator tre sa o iau de la 0 si as dorii sa stiu daca exista niste 'manuale' de inceput pentru cei ca mine...si de unde l-easi putea lua, ca sa nu stau sa va bat la cap pe voi cu toate aberatiile mele....
Imi trebuie un 'manual' in care sa gasesc si-un dictioanar...ca sa inteleg ce si cum....spre exemplu....inainte sa-mi iau un sistem rc ...cum pot sa-mi dau sema ce raza bate....pe ce criterii se bazeaza asta? (asta o spun pt ca m-am uitat la produsele de aici si vad cateva explikatii tehnice ....dar nu vad scris clar 'raza=?' ....presupun ca se calculeaza cumva.
Orikum......va multumesc daca ati citit pana aici!...si astept un raspuns de voi. .....iar pe viitor sper sa va fiu si eu intr-un fel sau altul de ajutor.
Postat 02 June 2005 - 03:38 AM
La telecomenzile moderne nu se mai da raza de actiune si nici puterea in antena. Nu mai sunt necesare. Deoarece opereaza in aria de vizibilitate a modelului.
Doar la unele receptoare.....de exemplu la cele micro... se da raza de actiune.
Un glosar gasesti chiar aici http://www.rhc.ro/glosar.php?PHPSESSID=f97...b5b8afe2ca7ee10
Pentru restul intrebarilor vei primi raspunsuri de la altii mai in masura.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 02 June 2005 - 03:38 AM
Postat 02 June 2005 - 07:54 AM
dupa cum au raspuns colegii ,daca cumperi o statie de la un magazin de modelism nu mai ai probleme cu raza de actiune in conditii de utilizare normala.oricum intai o sa pierzi modelul din raza vizuala si abia dupa aceea o sa iasa din raza de actiune a telecomenzii.
dar daca nu il mai vezi oricum nu mai conteaza,nu?
Postat 02 June 2005 - 08:02 AM
Cu 200 Euro te descurci la limita (ai nevoie si de variator/controler daca nu mergi pe motor termic). Cu 300 vei fi multumit. Cu mai mult vei fi fericit. :wub:
Postat 02 June 2005 - 08:14 AM
navigator, la 2 Jun 2005, 08:02, a spus:
nu exista asa ceva mai ales la aero.la alea tip pistol nu ma bag ca nu le cunosc.
la aero cu aceeasi statie zbori si slow si avioane "mari".
daca zbori slow e clar ca trebuie sa pui un minireceptor ca sa iesi bine la greutate,si receptoarele mini de obicei sunt mai simple si au sensibilitatea mai mica si de aici apare raza de actiune mai mica.nicidecum de la emitator.
Postat 02 June 2005 - 08:24 AM
O statie buna RC este statia care bate mai departe decat iti vezi tu modelul.
Deci, daca iti iei o barcutza de 50 cm este una, daca iti iei un planor de 3m anvergura este altceva.
Distanta efectiva este insa altceva. Depinde de tipul de receptor, depinde de tensiunea de alimentare
a acestuia, depinde de posibilele interferente. Pe scurt, distanta efectiva se face pe probate, dupa care
scazi 25% (pentru siguranta) si asta-i distanta (raza) de lucru.
Daca esti deschis/ dispus din prima sa aloci 200euro pentru asa ceva inseamna ca ti-ai dat seama ca
modelismul nu-i ieftin. Asta-i bine, nu toti pricep asta din prima.
Ca orice incepator insa, probabil iti vei lua niste prostioare, urmand ca pe parcurs sa-ti iei o statie tot mai buna.
Nu cunosc pe nimeni care sa-si fi luat din prima o statie beton. In final, costurile sunt mai mari dar... asta e drumul.
Inainte sa-ti iei statia, gandeste-te de cate canale ai nevoie. E greu/ imposibil sa-ti faci upgrade de canale la o statie.
Ca sa stai linistit, un 4-5 canale te va satisface pentru multe modele. Dar, mai bine e sa te gandesti la ce vrei sa o folosesti.
Mai bine sa ai o statie buna decat mai multe.
Pentru intrebari, iti recomand sa frunzaresti constiincios forumul. Ca incepator, multe intrebari deja s-au pus si ai sa le gasesti
raspunsul, sub o forma sau alta, pe undeva pe forum....
spor la treaba si... strange bani la ciorap.
Postat 02 June 2005 - 12:34 PM
alexella, la 2 Jun 2005, 08:24, a spus:
Eu. Prima statie pe care am luat-o si pe care am atins-o este Futaba 7 . Kitul complet cu receptor si servo :wub:
Statiile sunt ca PC-urile. Trebuie sa iei ceva cat mai bun acum sa fie acceptabil si la anul.....parerea mea.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 02 June 2005 - 12:35 PM
Postat 02 June 2005 - 12:44 PM
Unele emit 200-300 mW iar altele 500mw-1W.
Postat 02 June 2005 - 01:15 PM
navigator, la 2 Jun 2005, 12:44, a spus:
da si mie exemplu de o statie pt slow.
Postat 02 June 2005 - 02:31 PM
http://www.megatech.com/product_detail_acc...ess.php?ID=7320
"4 Ch Digital/Proportional PPM OnLink R/C System
DESIGNED WITH THE PARK FLYER IN MINDâ„¢"
Dar nu-i asta ideea sa scrie pe ea ca e pentru slow. Conteaza puterea de emisie (reflectata intr-o oarecare masura si in consumul din acumulatori, mai ales atunci cind se specifica consumurile separate pe rf. si jf), putere care nu e ceva standard pentru aero, standard pentru auto, standard pt. navo. Sincer, ai trimite cu inima usoara o magaoaie cu motor de peste 10cmc la limita vizibilitatii, pilotata cu Megatech PF4000 sau cu o Futaba 4YF sau cu un GRAUPNER X-408 35MHZ (von kleinen Flugmodellen) sau cu Gws-ul de "acolo" si fara sa faci acrobatie ca sa-ti lipseasca toate facilitatile pe care le ofera o statie computerizata ? Si bine inteles, avionul echipat cu acelasi receptor cu performante medii.
Ma rog, hai sa o lasam. Oi fi gresit eu. Important e ce ar vrea LOLO sa mai piloteze vreodata ca si alexella si Se poate si asa ? au pus punctul pe i.
Uite si asta: Hitec Neon SS 3-Channel. :o
Aceasta postare a fost editata de navigator: 02 June 2005 - 02:35 PM
Postat 02 June 2005 - 02:38 PM
navigator, la 2 Jun 2005, 14:31, a spus:
cu asta ai dat-o in bara.
am eu una si bate lejer la 1 km.
m-am dat cu ea si cu aripi si cu planoare de abia le mai vedeam.
cu celelalte s-ar putea sa ai dreptate.cu toate ca mie mi se pare o prostie sa faci statii care bat 200 m.
dar asta e doar parerea mea.
Postat 02 June 2005 - 03:24 PM
Dar daca ai receptorul Electron 6 sa sti ca e si meritul acestuia caci e un receptor foarte sensibil (peste 1 mila e raza de actiune data de producator).
Nu bat doar 200m, in general producatorii se lauda cu 1000 picioare deci peste 300m dar e drept ca, cu receptorul din dotare care e mai slab (simpla conversie si nici n-are sensibilitate mai buna de 10 uV).
Oricum (acum fara legatura cu disputa noastra :o ), important e ca la sol (apa) aceeasi statie bate mai putin decit in aer (domnu_doctor cred ca ar explica mai bine de ce) deci Lolo si cine o mai fi interesat sa ia si aspectul asta in vedere.
Mai bine sa ne spuna Lolo ce isi doreste: adrenalina si sa-si ia o barca de fibra de sticla cu motor termic sau chiar electric dar puternic, sau se multumeste cu ceva mai linistit dar mai apropiat de aspectul unui iaht real, frumos. Si apoi il indrumam mai exact.
Aceasta postare a fost editata de navigator: 02 June 2005 - 03:53 PM
Postat 02 June 2005 - 04:08 PM
Cert e ca, pana nu faci proba la sol cu distanta, nu te poti baza pe nici o combinatie emitator-receptor.
Pentru ca EXISTA intr-adevar receptoare (si emitatoare?) de indoor. Si nu e doar o denumire comerciala, un atribut
este si acela al razei mai scurte de actiune.
Postat 02 June 2005 - 04:48 PM
navigator, la 2 Jun 2005, 15:24, a spus:
Dar daca ai receptorul Electron 6 sa sti ca e si meritul acestuia caci e un receptor foarte sensibil (peste 1 mila e raza de actiune data de producator).
Oricum (acum fara legatura cu disputa noastra :o ), important e ca la sol (apa) aceeasi statie bate mai putin decit in aer (domnu_doctor cred ca ar explica mai bine de ce) deci Lolo si cine o mai fi interesat sa ia si aspectul asta in vedere.
nu aveam un electron 6.foloseam un receptor simpla conversie de la hitec hfs-04 parca.
si da la sol bat mai putin.
p.s.nu era o disputa.era o discutie din care trebuie sa intelegem ce se petrece cu bataia statiilor. :o
Postat 02 June 2005 - 06:35 PM
ca tot v-am cerut lamuriri cu o seara inainte......dupa ce am stat toata noapea si am citit pe forum pe la 6 dimineata m-am apukat s-am demontat o kinezarie de barcuta pe care am adaptat un radiator din aluminium (du pa procesorul dintr-un pc) asta pt ca asa am vazut eu pe linkurile de aici la barcute de viteza, bine......asta am facut-o asa ca n-aveam si nu am stare pana o sa-mi intre pe mana ceva componente.
Orikum .......am sa incerc sa mai am rabdare o saptamana doua pana am sa-mi prokur un sistem rc in valoare de vro 2-3 sute de euro....pt ca ma gandesc eu ca nu as putea s-o stric asa cu una cu doua ...kiar daca nu am experienta si mai ales .......nici nu stiu de unde sa incep ...pt ca imi plac toate genurile de modele......du pa barcuta asta ....care o sa fie un experiment....am sa incerc un aeromodel.( sper sa acumulez destule cunostine pana atunci)......unde am sa folosesc acelasi sistem rc.....plus altele care o sa urmeze....
A......si cum ziceam de kinezaria mea.,...e destul de ........nici nu stiu cum sa-i spun ; dar daca as faceo sa se comporte ca un navomodel, cred ca m-as simtii kiar bine pt inceput.
Am sa pun niste poze cu ea si cateva specificatii tehnice
ps. raza rc bate undeva pe la 100-130m,daca nu mai mult, pt ca ajunge asa de parte inkat nu se mai vede decat un punct.....nu-ti dai seama daca vinde sau se duce::o
Postat 02 June 2005 - 07:20 PM
navigator, la 2 Jun 2005, 15:24, a spus:
Cand e vorba de RC (radiocomanda), Rx-receptoare si Tx-emitatoare, teoretic, problemele stau cam asa:
1. Tx- emitatorul are o putere nominala de emisie (mW, W), data de producator, care are o anumita eficienta, determinata de destinatia receptorului, respectiv, mai mare in aer si mai mica "la sol", adica pe apa, sau pe uscat. Unii producatori dau eficacitatea Tx in distanta=m, tinind cont de resursele (sensibilitate) Rx.
2. Rx-receptorul are o sensibilitate nominala (microvolti-uV), determinata de modul de prelucrare a semnalului data de emitator. Adica receptoare superreactie, superheterodine, simpla conversie, dubla conversie, etc. Deci Rx nu are RA, capacitatea lui de a prelua RF din eter, este data de puterea utila radiata de antena Tx. De regula treaba asta trebuie sa se intample pe un canal legal alocat, adica cu o larginme de banda bine precizata si cu radiatie parazita in canalele adiacente sub o limita prestabilita, pentru a evita interferente intre canalele mentionate, cu efecte de nedorit si neimaginat pentru toti posesorii de modele in special aero!
Tot aici se poate vorbi si despre diversele moduri de transpunere pe purtatoarea RF a informatiei care trebuie sa ajunga in Rx: AM-modulatie de amplitudine, MF-modulatie de frecventa, MP-modulatie de faza, MI-modulatie in implusuri, PIP-modulatie de imp in faza, si lista poate continua cu domeniile de frecventa in care se poate comite totul: 27MHz, 35MHz, 40 MHz, 72MHz, 435Mhz si lista poate continua cu specificatiile legale, care au fost pe larg dezbatute la partea de legislatie.
Cu alte cuvinte RAZA DE ACTIUNE (RA) este data de ansamblul de perechi de valori putere-Tx si sensibilitate Rx. Adica o RA mare poate fi obtinuta de prin putere Tx mare (sute mW, W!) si sensibilitate Rx buna (cativa microvolti). :o
RA este raza unui cerc in centrul caruia se afla Tx si la capatul razei se afla modelul cu Rx-ul, si in interiorul caruia semnalul de comanda al manshelor din Tx ajunge sa produca comenzi sigure si ferme la servo-urile din modelul comandat. Diminuarea practica a RA, fata de cea teoretica se poate face in functie de mai multi factori. Cativa din ei ar putea fi: capacitatea de tinere sub control vizual al modelului, obstacole ce s-ar putea interpune intre Tx si Rx, absobtia RF a mediului in care Tx este pus sa lucreze, surse posibile de perturbatii, ...
De ce se intampla asa, oricine este interesat se poate documenta dintr-o gramada de surse, de teoria propagarii radio, unde suportul matematic este cel care justifica totul.
Am postat mesajul asta scurt, din doua motive:
1. @navigator [QUOTE}
2. Am sesizat cateva postari ale unor amatori incepatori de rc, care au solicitat pe forum cateva elemente de plecare de referinta. Desi din afara poate parea o joaca, RC-ul in sine este o treaba foarte serioasa, si daca vrei sa obtii "oarice" rezultate, totul trebuie masurat si verificat "la rece" si dup-aia, pe camp, la Maracana, la RR, pe garla...ETC! ETC, aici, nu inseamna Electronica si TeleComunicatii! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
Stima,
Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 02 June 2005 - 07:30 PM
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 02 June 2005 - 08:27 PM
alexella, la 2 Jun 2005, 16:08, a spus:
Cert e ca, pana nu faci proba la sol cu distanta, nu te poti baza pe nici o combinatie emitator-receptor.
Chestia asta a fost dezbatuta cu mult zel pe la Tehnice, daca nu ma insel, cu specificatiile producatorilor despre eficienta legaturii rc! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Si la treaba asta verificarea sigurantei comenzilor este esentiala.
Daca e sa facem speculatii, putem obtine aceeasi RA cu un Tx tare, si un Rx mai slabut, dar si cu un Tx mai modest si un Rx performant!
Deosebirea intre cele doua combinatii de mai sus este in raportul semnal/zgomot, care este net in favoarea Tx cu putere mai mare, intrucat intervin factorii perturbatori ai canalului de transmisie, care nu sunt niciodata cunoscuti in totalitate. Din cauza asta niste rezerve suplimemtare nu strica niciodata! :o
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 03 June 2005 - 04:59 AM
lungime 635mm
latime 200mm
cam 1kg( si-un pik) greutate.....
e alimentata la 7.2V si 1800mah
de mers merge pe apa.......dar nu cine stie ce.....iar cu raza v-am zis mai sus....
Imagini atasate
Postat 03 June 2005 - 05:07 AM
sa-i dublez amperajur....ca s-o fac sa se mai ridicie un pik din apa:D?
sa-i skimb direkt motoru' ?
s-au la cos cu ea direct:))?
Imagini atasate
Postat 03 June 2005 - 05:17 AM
am vazut o graoaza de anunturi de la pescari...cum ca vor barcute de nadit .....cu raza intre 150-300m.....
ce-or vrea sa faca cu ele?? ca p-e tamburul la lanseta nu intra mai mult de 200m de guta( si ala kinuit)....pt ca daca plantezi la distanta aia presupun ca te astepti la ceva 'balauri' ...si nu o sa pui guta de 0.15......
Imagini atasate
Postat 03 June 2005 - 05:21 AM
Imagini atasate
Postat 03 June 2005 - 05:26 AM
Imagini atasate
Postat 03 June 2005 - 07:26 AM
Daca mi s-a parut si dimensiunile sint mai mici inseamna ca nici macar nu e motor seria 550.
Masoara-l (cit de exact poti) si zi aici.
Elicea pare sa fi fost una de viteza (ma rog cel putin imita) acum ca s-a rupt o sa iei alta, dar sa vedem intii ce motor ai. Poate o sa iei una un pic mai mare ca se pare ca se poate. Masoara si raza elicei (palei ce ti-a ramas) si spatiul dintre virful palei si corpul barcii.
Axul pare metalic si sper sa fie ok, cel mult o sa-l mai ungi odata cind o sa schimbi elicea.
Statia este proportionala, adica invirti un pic de volan si se misca un pic cirma, invirti mai mult si cirma se misca mai mult? Daca oricit ai invirte de volan, cirma se duce la un moment dat la maximum intr-o parte, atunci e secventiala (neproportionala) si asta ar fi bine s-o schimbi musai.
Masoara si vorbim.
A, despre pescarii cu 150-300m raza de actiune dorita, pai vor si ei sa aiba o rezerva ca sa fie siguri ca nu trebuie sa inoate sa-si recupereze barcuta si sa sperie pestii. :lol: Plus ca asta le garanteaza intr-o oarecare masura ca nu au cumparat o barca cu o statie "chinezarie" cam ca a ta. (nimic personal :) )
Postat 03 June 2005 - 07:47 AM
motorul are exact cat ai spus tu: 60 cu 35 mm
pala ce mia ramas are 12mm
distanta dintre pala si corpul barcii este de 10-11 mm
iar radiocomanda este segventiala...care orikum vreau s-o skimb ....as dori una pe care sa o pot utiliza mai tarziu cand o sa am vr-n model mai complikat
m-am tot uitat pe site si la cele noi....si pe bursa....
ps...daca tot o skimb ....as prefera una de metal.....pe site nu am vazut....
Aceasta postare a fost editata de LOLO: 03 June 2005 - 07:48 AM
Postat 03 June 2005 - 08:49 AM
S-o luam intr-o ordine.
Statia. Din metal (sau cu metal) adevarat sint doar alea scumpe. Multe par metalice dar sint din plastic metalizat. Dar nu-i foarte important.
Parerea mea e sa-ti iei deocamdata o statie tot "pistol" dar cu 3 comenzi ("canale") mai buna, pe care s-o folosesti si la navo de viteza si la auto cind iti iei vre-o una. A treia comanda (inafara de directie si viteza) e utila la navo pentru ceva suplimentar (lumini, declansare cuva pescuit, si te mai gindesti tu) insa la auto e esentiala la cele cu motor termic si schimbator mecanic de viteza (pentru acesta) dar si pentru distractie la electric (lumini, claxon). Un model ar putea fi http://shop.lindinger.at/ProductDetail.asp...PPP%3D%26SP%3D0 la care vei putea odata sa atasezi si (deja) vestitele si mult discutatele pe aici module Spektrum.
Mai tirziu o sa-ti iei si o statie Aero pe care o s-o folosesti acolo sau pentru modele terestre cu mai multe comenzi (tancuri, vapoare cu fel de fel de brizbizuri functionale).
Sigur poti lua de la inceput una Aero dar te anunt ca e mai neindemina sa conduci masini (si probabil si barci de viteza) cu mansa (stikul) dar te poti obisnui.
Elicea. Daca ce ai masurat e de la centrul axului, deci avea diam. de 24mm, se poate ca si aici pierdeai ceva din viteza. Ar merge una de 35mm fara probleme. O barca ce se aseamana cu ata dar are 700mm lungime si 220mm lat. "San Remo" de la Robbe, are elice de 40mm.
Deci elicea de 35mm Dynamic de la Robbe cu 2 pale (cam 2,5 euro in Ro.) mi se pare f. buna.
Controlerul vitezei motorului (variator) e foarte important caci poti controla viteza fin, cit vrei tu, foarte util la viraje, atit la barci cit si la auto. Deci scapi de "merge sau sta".
Asta costa si el ceva bani mai ales unul bun si de incredere (protectii diverse, prestigiul firmei). Ca sa nu te incarc la deviz prea mult :) pentru inceput unul de vre-o 40 euro e deajuns ca poate te vei apuca de auto cu termice si atunci asta o sa-l pastrezi doar la navo sau vre-o masina electrica medie ca performante. Profi HF40 II de la Jamara ar fi un bun inceput dar se mai poate (si trebuie) discuta pe tema asta.
Motorul lasa-l asa deocamdata ca e maricel si cred ca se mai poate scoate ceva din el cu o elice buna si...
Acumulatorul care ar trebui marit la cel putin 7 celule si ceva capacitate in plus. Nu stiu totusi cit spatiu disponibil ai si ce flotabilitate ca sa nu bagam prea mult in apa corpul ca iar n-am facut nimic.
p.s. daca era vorba de elice de metal, sa zici ca sint solutii dar costa mai mult.
Aceasta postare a fost editata de navigator: 03 June 2005 - 08:52 AM
Postat 03 June 2005 - 09:10 AM
...ma uit du pa statie ...eventual si sh .......pt ca as lua si de afara dar ....''vesnika problema'....nu prea trimit...
iar in ceea ce priveste elicea de metal...da-mi o solutie te rog......pt ca ce am vazut prin magazinele din ro....erau numai de plastik.........poate sa fie si sh .....nu ma deranjaza numia sa fie buna.....
Postat 03 June 2005 - 03:12 PM
Motorul pe care l-ai luat, nu-i rau dar fiind destinat avioanelor, s-ar putea sa aiba un sens de mers preferential, adica merge mai bine intr-un sens. Afla-l (daca nu e vre-o sageata desenata pe el sau nu-ti spun zburatorii care l-au folosit deja) si cind comanzi elicea, comand-o sa aiba sensul de rotatie potrivit. O sa-ti mearga si inapoi dar mai slab dar nu-i bai.
Elice de metal? :wub: Daca nu poti din afara, dai anunt la "cumparari" dar nu te grabi inca. Afla sensul de rotatie (pomenit mai sus). Deocamdata comanzi doua de plastic (sa ai rezerva), ca nu-s scumpe, pentru barcuta asta si de metal o sa iei pentru viitoarea barca serioasa. si mai comanda-ti un variator de ala de care ti-am zis dar sa-l etansezi cumva cu silicon sa nu ia apa. Sau dai bani mai multi si-ti iei unul special de navo, etansat gata si cu racire cu apa (ideal) : Navy control 570. Si daca nu doresti musai o statie pistol cu 3 canale, poti lua Futaba MEGATECH AM T-2PHKA 40 MHz.