Modelism - RHC Forum: conducere la distanta - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

conducere la distanta

#1 Useril este offline   iancu de hunedoara 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 29-March 05

Postat 29 April 2005 - 10:56 PM

eu sint un modelist incepator si v-as ruga sa-mi raspundeti la intrebarea :D "cum as putea sa montez in conditii de
casa un aparat de conducere la distanta a modelei mele dar fara unire prin cablu"
0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 29 April 2005 - 11:22 PM

Raspunsul e complicat si inexact daca nu revii cu amanunte despre ce vrei sa faci. In principiu poti folosi unde radio, infrarosii, ultrasunete. Poti folosi un emitator acasa si un receptor pe model. Ca sa nu vorbim la modul general revino cu raspuns la:
- concret, ce anume vrei sa faci?
- ceva cunostinte tehnice ai?
- cum stai cu indemanarea, sau cu "maruntisul"?
Cel mai simplu pentru noi e sa folosim statii de radiocomanda cumparate.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   iancu de hunedoara 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 29-March 05

Postat 30 April 2005 - 05:57 AM

spunind aparat de conducere la distanta am avut in vedere unul ce functioneaza pe principiul undelor radio,dar pe care l-as putea face din niste lucruri(aparate) de care dispun in uzul casnic sau in micul meu ,asa numit, laboratoriu de fizica.
0

#4 Useril este offline   Crios 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 616
  • Inregistrat: 08-September 03

Postat 30 April 2005 - 07:35 AM

Cred ca daca puneai intrebarea la "tehnice" aveai mai multi sorti de izbanda.
Intrebarea lui Bitex totusi ramane - ce vrei sa faci?
Pe cine vrei sa comanzi si ala pe care vrei sa-l comanzi ce ar trebui sa execute?
Defineste ce inseamna "niste lucruri(aparate) de care dispun in uzul casnic sau in micul meu ,asa numit, laboratoriu de fizica".
Deci, dupa cum spunea Bitex:

Citeaza

- concret, ce anume vrei sa faci?
- ceva cunostinte tehnice ai?
- cum stai cu indemanarea, sau cu "maruntisul"?

Bafta!

Aceasta postare a fost editata de Crios: 30 April 2005 - 07:36 AM

0

#5 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 30 April 2005 - 04:01 PM

Ma bag si io un pic la discutie, ca am in spate fo 25 de ani de RC. Prin '81 publicam prin TEHNIUM, un articol de comanda numarica proportionala cu modulatie in impulsuri, cu tehnologie la nivelul acelor ani. Ulterior lucrurile au evoluat foarte mult, si controller-ele destepte au invadata piata. doar ca in principiu lucrurile au cam ramas la fel. Cip-urile-s altele!

Asadar comanda la distanta presupune:
1. generarea semnalelor de comanda: discreta, proportionala...
2. generarea semnalelor de sincronizare
3. modulatia lor pe un suport de transmisie: radio, ultrasunete, infrarosu, laser, etc.
3a. obtinerea autorizatiei de emisie de la MTTC pentru canalul pe care-l folosesti, daca ocupi o bucatica de spectru radio si puterea de emisie depaseste 50mW, daca-mi amnintesc bine! Sa ma corectati daca gresesc!
4. corelarea parametrilor de emisie cu performanta pe care o doresti: distanta, stabilitate, autonomie, ...maruntis..., etc.
5. receptia lor cu un receptor corespunzator (de preferat cat mai mic ca gabarit)
6. corelarea lor cu servo-urile care sa execute comenzile de care ai nevoie. Si aici se poate face un pic de teorie privind resursele: forta necesara, gabarite admise, viteze de reactie, ... din nou maruntis...
7. montarea lor pe "model"-ul care trebuie comandat.
8. reglaje brute, reglaje de finete, in prima faza la "rece"
9. reglaje in regim dinamic = trimare
10. iesire "in larg" = inceputul belelor dar si primele satisfactii cu putin noroc, cam mici pentru inceput, dar cu rabdare pot sa creasca considerabil! :D
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#6 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 April 2005 - 04:05 PM

Am uitat!

La capitoul "in larg", poti sa te delectezi pe forum citind ce scriu sburatorii inraitzi, care saptamana "viitor" baga o RR, unde se vor destrabala! :D

Sper sa ajung si eu pe acolo sa-i provoc la zbor cu un "submarin" la care i-am dat jos periscopu' sa mai castig ceva la gramaj! :D
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 30 April 2005 - 08:28 PM

Imi ce rscuze ca in mesajul anterior am scris "inexact". Am vrut sa spun "INCOMPLET". Inca mai astept detalii...
Poti face cu ce gasesti prin casa o mica statie de radiocomanda daca ai o casa mare, cu subsol, plin de vechituri sau module electronice adunate in ani de zile... Ia-o ca gluma! Nu e rentabil, decat daca esti elev sau student. In cazurile alea ai alta unitate de masura a timpului liber. E pacat sa muncesti nerentabil. O sa faci ceva ieftin ca pret si ca performante. Cauta documentatie, piese bune si poate reusesti ceva acceptabil. In caz contrar muncesti inutil. Poate gasesti o statie de jucarie, pe care sa faci niste probe si ulterior sa cumperi una second-hand, apoi sa construiesti una adevarata. Depinde concret de aplicatie, ca una e sa ai o barcuta lenesa unde poti folosi aproape orice si alta e sa ai ceva foarte rapid, unde au succes numai statiile si servourile performante. In fond e hotararea ta. Faci cum crezi ca-i mai bine pentru tine.
Spor la treaba.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#8 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 May 2005 - 08:26 AM

Iti mai dau o idee, care te-ar putea ajuta!

Exista prin mai toate magazinele de jucarii in domeniu, tot felul de masinutze cu radio comanda! Am studiat problema si mai toate au un chip destept care permite 6 comenzi proportionale simultane. Din motive comerciale functiile de comanda proportionale sunt folosite neortodox, in regim discret, inchis/deschis, adica numai la capete. Daca ai resursele tehnice necesare si doresti sa-ti faci cu mana ta si statia, cele doua module radio - emitatorul si receptorul - se pot recupera de pe jucariile respective. Si nu te costa mai nimic, doar munca.
Te mai ajut cu un sfat: sunt o multime de copii care a ucumparat asemenea jucarii si dupa ce le-au maltratat corespunzator le-au aruncat. Vezi prin vecini ca nu se poate sa nu gasesti. La mine au venit o multime de copii sa le repar jucariile sparte, rupte, etc. De regula modulele electronice sunt in perfecta stare si total refolosibile. Majoritatea au cristale de cuartz pentru emitatoare. Am gasit si jucarii cu receptoare superheterodine, da' alea-s mai rare. Trebuie insa sa ai grija ca:
1. Puterea emitatorulu trebuie crescuta in functie de nevoi. Ea de regula este de 10-20 mW, ceea ce inseamna aprox. 50-75 m raza de actiune
2. Receptorul trebuie sensibilizat
3. Trebuie identificate iesirile de semnale de comanda
4. Trebuie atasate servo-urile pentru functiile de care ai nevoie.

Dar in primul rand trebuie sa STIIi CE VREI SA FACI !!

Trebuie sa pleci de la urmatoarele elemente:
1. ce vrei sa comanzi (de regula ai la dispozitie 6 canale cu 2 sensuri)
2. cate elemente de comanda ai nevoie
3. ce raza de actiune iti trebuie (putere emitator)
4. ce gabarit are modelul purtator (pack de alimentare, tipul de servo)
5. ce autonomie de lucru iti trebuie (compromis cu pct 5)
6. cat de lent sau cat de nervos va fi modelul comandat

La toate aste se adauga un mimin de scule de masura si control, iar de baza este un mic osciloscop macar cu un spot.

Solutia a II-a este sa-ti cumperi o statie radio de gata chiar si second, pana te prinzi cum stau lucrurile si de-acolo-n colo esti gata pishcat de microb si nu mai ai scapare.
In rest rabdare si tutun! :D

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 01 May 2005 - 08:34 AM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu