Modelism - RHC Forum: negative/positive shift - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

negative/positive shift ce inseamna?

#1 Useril este offline   dancaragea 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 31-January 03

Postat 14 April 2005 - 02:19 PM

Salut,

Ce inseamna receiver cu negative (Hitec, Futaba) sau positive shift (Airtronics, JR) ?
Am o telecomanda si vreau sa cumpar un receiver si cica e important....

Dan
0

#2 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 14 April 2005 - 08:42 PM

E vorba de schimbarea de frecventa din FM (modulare in frecventa) de fapt mai degraba FSK (Frequency Shift Keying) unde frecventa purtatoare scade cu 5 khz la "negative shift" si creste cu 5 khz la "pozitive shift" (of course).

Unele emitatoare permit ambele "shifturi" prin programare, tocmai pentru compatibilitati marite.

O alta grija care trebuie sa-ti faci e ca producatori diferiti folosesc filtre de frecventa intermediara diferite ( nu sint exact de 455khz) si deci logic, cuarturi diferite. Deci nu merg intotdeauna cuarturi, receptoare de la producatori diferiti. E cam ca la loterie doar ca sansele de succes sint mult mai mari.

Am uitat concluzia: cumpara daca-i posibil receptor de la acelasi producator al emitatorului. La fel si cuarturile, dar musai de la producatorul receptorului, ca sa se potriveasca cu frecventa intermediara din receptor.

Aceasta postare a fost editata de navigator: 14 April 2005 - 09:54 PM

0

#3 Useril este offline   dancaragea 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 31-January 03

Postat 15 April 2005 - 07:39 AM

Ce m-ai lovit....
Am o telecomanda Smartech cu 4 canale cu cristal care se poate inlocui care momentan e pe canalul 15 - 72Mhz (da, stiu, nu e frecventa aprobata).
Am si un receiver pentru el: gws gwr-4p tot cu cristal care se poate inlocui.

Imi pot da seama de undeva ce shift are ca sa pot sa mai iau niste receivere pentru ea?

Dan
0

#4 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 15 April 2005 - 08:41 AM

O solutie ar fi sa cauti cu Google dupa cuvintul "Smartech" si poate gasesti o informatie in acest sens.
Alta e sa cauti informatii despre receptorul "gws gwr-4p" (sa inteleg ca acesta merge cu emitatorul tau, nu ?).
Iar ultima solutie e sa iei contact cu alti modelisti din zona ta, care au si ei statii de telecomanda si sa faceti probe. O sa mai afli astfel care marci (modele) merg si care nu. Sa nu uiti ce ti-am spus de cuarturi (stiu, stiu ca sint multe conditii care sa-ti ingreuneze viata dar cine a zis ca e usor ?).

Bineinteles ca trebuie sa te informezi in prealabil de tipul de modulatie al statiilor celorlalti, pentru a nu-i pune pe drum degeaba.

Iti mai repet odata cum e treaba cu cuarturile. Trebuie sa folosesti perechea de cuarturi ale proprietarului receptorului, care bineinteles ca trebuie sa aibe statia tot in 72 Mhz. :)

Si daca vei reusi in actiunea ta, nu uita ca mai e o conditie de indeplinit. Daca vrei sa ai 2 sau mai multe perechi de cuarturi nu te departa prea mult cu frecventa (maxim 4 canale in plus sau minus) de cea initiala, a cuarturilor cu care ai cumparat statia, deoarece la mai mult incepe sa scada puterea in antena. Pentru probele de mai sus nu prea conteaza, doar la zbor.

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu