Modelism - RHC Forum: Antene "whip" - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Antene "whip" antene exterioare pt receptoare

#1 Useril este offline   AB17LUK 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 333
  • Inregistrat: 03-December 04

Postat 04 March 2005 - 03:40 PM

In cazul unor aeromodele cu fuselajul din carbon sau cu intarituri din carbon si cu multe fire de la electronica interna se folosesc antene exterioare numite si whip (bici). In principiu cred ca este o bucata de sirma de otel, ca si antenele de la radiourile auto.

A folosit cineva asa ceva? Unde se gasesc si mai ales ce reguli de folosire au?
Modificarea lungimii totale a antenei prin adaugarea acesteia externe nu schimba caracteristicile receptiei?

Daca, practic, nu sint utilizatori atunci ce zic electronistii?
Luci
0

#2 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 05 March 2005 - 08:23 PM

Ielectronisti zic ca e bine sa pui antene cat de mari poti c nu-i asa mare bai daca sunt mari si dezadaptate. mai rau e daca sunt mici si ecranate (intr-un fuselaj de care zici tu). dupa toate preconizarile in cel mai rau caz la o antena prea amre dezadaptata raza de actiune va scade la jumate.. ceea ce e o nimica toata in general
daca e sa vrei sa faci treaba serioasa atunci legi intre receptor si antena externa o bucata de cablu ecranat de retea pe BNC sau de TV iar in afara fuselajului scoti antena pe lungimea preconizata de fabricantul receptorului
spor la treaba
0

#3 Useril este offline   AB17LUK 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 06 March 2005 - 12:49 PM

Chiar ma gindeam la prelungirea in afara cu un cablu coaxial ecranat.
Decit cu mufe bnc sau altele cred ca mai bine il cositoresc, nu?
Ecranajul, unde il lipesc? La "-"?
Luci
0

#4 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 March 2005 - 02:24 PM

Salut
mufe BNC nu trebuie decat daca esti maniac sau ai antena cumparata si ea are mufa BNC
Ecranul il legi la "-" de la bateria receptorului asa cum corect ai precizat
Succes
0

#5 Userul este online   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 06 March 2005 - 07:17 PM

Si daca esti maniac de tot mai bine lasi neizolat. Aerul este mai bun izolator decat banda izolatoare.
0

#6 Useril este offline   AB17LUK 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 06 March 2005 - 08:23 PM

Se poate si asa ?, la 6 Mar 2005, 19:17, a spus:

Si daca esti maniac de tot mai bine lasi neizolat. Aerul este mai bun izolator decat banda izolatoare.

???????
Luci
0

#7 Userul este online   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 March 2005 - 10:57 PM

AB17LUK, la 6 Mar 2005, 20:23, a spus:

???????

Intr-adevar in radio frecventa banda izolatoare este neindicata. Cu cat frecventa este mai mare cu atat face mai rau ( este practic o rezistenta intre firul central si tresa ). Mai bine inadesti, cositoresti si lasi firele " in aer ".
0

#8 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 481
  • Inregistrat: 12-August 03
  • Interests:Heli, Aero, Auto

Postat 08 March 2005 - 11:17 PM

deci, sa nu invatam omul prosti. o antena dezacordata este la fel de proasta indiferent daca este prea scurta sau prea lunga.

acele antene whip sunt de fapt tot de lungime lambda pe doi sau lambda pe 4 dar sunt asa de scurte deoarece in interiorul acela de guma este un fir rasucit in forma de arc (bobinat) sau un fir drept inseriat cu o inductanta. deci au lungime echivalenta cu firul normal. cuplajul la receptor se face prin taierea firului original de antena.

castigul antenei whip este in general mai mic ca la antena clasica, dar asta depinde de maiestria constructorilor
come to the dark side. we have cookies!
0

#9 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 09 March 2005 - 08:15 AM

Sint de acord cu tot ce a spus Red. Are 100% dreptate in toate propozitiile/frazele pe care le-a spus mai sus.

0

#10 Userul este online   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 March 2005 - 09:29 PM

La emisie este clar...antena acordata sa...
Dar la receptie este oare la fel ? Stie cineva sigur ? Cat are antena unui receptor pe 27 MHz de exemplu ?
Al meu pe 72 MHz are 1 000 mm. Daca nu-i acordata ar merge si un pic mai lunga......parerea mea.
0

#11 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 March 2005 - 12:43 AM

Daca impedantza de intrare a unei antene sa zicem este mai mica sau mai mare ca cea recomadata sensibilitatea receptorului scade, iar odata cu ea si raza de actiune. In general pt dezadaptari mari scade cam de vreo doua ori (sau ceva in genul asta in nici un caz nu scade foarte foarte mult)
Daca insa antena este mai lunga ca cea prescrisa de fabricant pierderea este compensata in detrimentul caracteristicii omnidirectionale a antenei.
Mai mult.. se pare ca toate antenele de modelism (la receptie) sunt prescrise dezadaptatm si mai precis mai mici ca lamda/2 (caa 4m) sau /4 (caa 2m) pentru o caracteristica de radiatie cat mai circulara. O antema lamda/2 (la fel ci pt cea /4) are o zona de minim (cei drept ingusta) in care sensibilitatea scade consistent.
Unde punem problema ca pe multe aeromodele nu ai unde sa intinzi drept (pt ca asa srie la carte) o antena de 2m.
Si inca o chestie am vazut intr-un recptor de modelism si chiar in alte scheme ca intrarea in receptor se facea direct pe un filtru piezo ceramic ce selecta banda (nu canalul) iar din cate stiu eu in genral (pt ca in particular nu cunosc datele tehnice ale filtrului aluia) impedantza de intrare in filtrele astea e de ordinul sutelor sau miilor de ohmi, muult diferita de cei 50-75 ohmi pe care ii au de obicei antenele.
Faptul ca un receptor are o impedantza de intrare mare e si un beneficiu deoarece la conectarea unor antene diferite (cu impedantze de intrare diferite) performantzele nu se modifica mult de la caz la caz.
Asa ca mey Luk nu CRED ca are rost sa te chinui sa tai antena la receptie la precizie de milimetri. In caz ca stii care e lungimea aia.

Cat despre emisie, stau si ma scarpin in barba si ma intreb cum cad aeromodele ca bolovani cand cineva nu-si intinde antena telescopica la precizie de mm cum zice fabricantul..???

Spor la zbor

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 10 March 2005 - 12:52 AM

0

#12 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 10 March 2005 - 08:46 AM

MrSpace, pai la emisie filtrul de rejectare a frecventelor generate alte decit cea utila (cea a canalului/cuartului pe care a fost livrata statia) este de banda extrem de ingusta. Deabia lasa sa treaca 1 canal in jos si un canal in sus de frecventa amintita, fara sa inceapa atenuarea. Din aceasta cauza daca puneti alt cuart la o diferenta mai mare de 2 canale ar trebui sa va reacordati acest filtru, pentru a recistiga puterea integrala a statiei (in SUA este obligatoriu de fapt, poate si prin alte parti).
Acest filtru este influentat mult si de lungimea antenei si eventual de atingerea ei.
Ori tocmai aceasta face ca emitatoarele sa fie mai sensibile la nerespectarea lungimii antenei, chiar cind emit pe canalul pe care au fost cumparate. ( O analogie ar fi filtrele manufacturate pentru hbo http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif )

La receptor, cum ai spus si tu, exista si acolo un filtru dar de banda larga si extrem de simplu conceput, avind o sensibilitate mult mai mica la modificarea lungimii antenei, dar avind-o totusi. Daca vreti sa fiti rigurosi si sa ziceti ca ati facut tot posibilul sa pastrati sensibilitatea maxima, procedati cum a spus ReD.

Se poate si asa ?, la receptor antena "intra" pe o priza a unei bobine cu miez reglabil care pe linga rolul de filtru de banda larga (impreuna cu un condensator) are si rolul de compensare a lungimii fizice mai scurte a antenei. Desi ma repet poate, ca o concluzie: ori schimbi lungimea antenei si refaci reglajul bobinei (s-ar putea ca plaja de reglaj al miezului sa nu-ti permita prea mult), ori lasi bobina in pace dar tai din firul original o bucata care va fi inlocuita de antena aia a lui AB17LUK, ori amindoua mai degraba. Dar atentie ca si antena aia s-ar putea sa aiba vreo bobina prin ea si lucrurile se complica. Oricum fara instrumente (osciloscop de 100Mhz, ceva) nu e bine sa experimentati.

P.s. La receptoarele cu filtre piezo cum zicea MrSpace (mai corect cu unda de suprafata) nu mai ai ce regla in receptor caci sint fixe si atunci se lucreaza doar din lungimea firului de antena.

Aceasta postare a fost editata de navigator: 10 March 2005 - 08:48 AM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu