Modelism - RHC Forum: Constructia aripii - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Constructia aripii Etape probleme si alte sfaturi

#1 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 08 February 2005 - 09:48 AM

Avand in vedere ca ieri am aruncat la gunoi aripa facuta si trebuie facuta una noua, incerc sa impart experienta cu voi si ma astept ca cei cu mai multa experienta sa ne lumineze.
In principiu contructia e simpla dar m-am lovit de mici probleme care au dus la dezastru. Munca si material la gunoi.

Am sabloanele facute si le-am prins cu cleme si sunt ok. De aici incepe problema . Am taiat din foi de balsa , lasand marja de eroare cam de 5-10 mm, nervurile . Cand am incercat sa le prind pe toate 12 in pachet am constatat ca nu pot sa le centrez pe toate sa fie sub sablon (sper sa fi explicat cum trebuie) . Ca atare am dat gauri in sabloane (2 gauri) prin care am bagat sarma de 2 mm . Dupa aia am dat gaura in fiecare nervura astfel incat sa pot sa le pun in pachet centrate pe sabloane cu sarma de 2 mm.

Alta problema e ca suportul de smirghel are un fel de burete de 3-5 mm grosime si cand smirgheluiesti nervurile nu ies perfect drepte si prind un pic de cocoasa .(super stupid).

In nervuri se decupeaza locul prin care vor trece lonjeroanele. Aici problema a aparaut din cauza lenii ... :o Nu am mai avut chef sa ma duc sa iau o pila buna si am pilit cu una mica subtire si a iesit aiurea rau.

Am mai vazut la altii ca au avut probleme cu suprafata de lucru, ca atare am fost atent sa fie dreapta suprafata . (aici am fost acoperit :D )

Mai departe am dat gaurile de usurare in nervuri. Io le-am taiat direct cu traforajul in grupe de cate 6. Au iesit ca pisatu boului .

Am prins lonjeronul de jos pe plan si am inceput sa pun nevurile pe plan masurandu-le unghiul cu orizontala cu ajutorul unui echer. Aici grija mare ... dar dupa ce am lipit totul am constat ca absolut nimic nu-i drept. Morala dupa mai multe telefoane la prieteni : NU lipesti nimic definitiv pana aripa nu se scoate de pe masa de lucru si se verifica cat de dreapta e . Io nu am facut asa si nu am mai putut sa rectific nimic.

Mai aveam intrebari la care astept pe cei cu experienta sa isi dea cu parerea la fel si pentru ce e mai sus.

Nervurile din capatul aripii trebuie sa fie mai groase decat cele din interior ? La aceste nervuri se fac gauri de usurare ?
Cum se lipeste bordul de fuga sa fie drept ? Aici am avut cea mai mare problema
De ce totusi dupa ce am lipit aripa si am ridicat greutatile de pe nervuri / lonjeroane nervurile mele erau ca dintii babei (doua sus doua jos ) ?
Lonjeroanele se fac din balsa sau dintr-un material mai tare (pin de ex ) .
Bordul de atac se face dintr-o bucata de balsa groasa de 8-10 mm si se smirgheluieste pentru rotunjire. Bun... cum il faci sa il smirgheluiesi perfect ? E vorba doar de experienta sau de o tehnica aparte ? Totusi aripa are 1 metru si io nu am reusit sa fac 20 cm rotunzi de la un cap la altul cu aceeasi inclinatie.
Ceva ceva am prins din celalate mesaje din forum dar parca vroiam un subiect deschis pe tema asta.

Merci anticipat sper sa ca cei care stiu sa scrie si cei care nu stiu (inclusiv io) sa invete ceva . E pacat de material si de munca ....
DT
0

#2 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 08 February 2005 - 10:12 AM

In primul rand pachetul de nervuri nu se slefuieste cu o pila din cauciuc cu smirghel ci una din lemn: dimensiunile aproximative ale pilei de smirghel (multi o numim "pisica") sund de aprox 30/5/2 cm (cote de tamplarie, d-aia nu dau mm)
Dupa finisarea completa a nervurilor, dupa ce le scoti de pe vergele le numerotezi exact in ordinea in care le scoti, numerotare pe care o folosesti la formarea aripii...adica numerele trebuie sa fie alaturate (1,2,3,4...nshpe), toate pe aceiasi fatza (pentru simplul motiv ca si daca sunt prelucrate in bloc tot mai apar diferente) si deasemenea se pastreaza extradosul acelasi la toate (extradosul blocului de nervuri), chiar daca sunt simetrice. daca se amesteca si se rastoarna, e foarte posibil ca aripa sa arate urat la incleiere si sa iasa stramba!
Longeroanele de regula eu le fac din brad, nu din balsa, dar am vazut mai nou ca la modelele 3D se practica si constructia cuu longeron din balsa...personal as merge tot pe brad din motive de rezistenta mecanica, mult nu se pierde la greutate la doua baghete!
Incleierea se face definitiv pe planseta, si nu cum ai propus, sa o insaili, sa o dai jos de pe planseta, sa te uiti la ea si...bla-bla-bla! Ca sa pui nervurile bine, fara se fie "aruncate de la poarta" te ajuti de o bagheta pe care o asezi pe subrafata plansetei fixata intre bolduri sau altcumva astfel incat sa sprijine nervura cu coarda acesteia paralela cu suprafata plansetei. Adica, nervura are astfel doua puncte de sprijin: unul este dat de longeronul median in care asezi nervura si al doilea punct de sprijin sa fie bagheta de care vorbeam, sub nervura, pe toata lungimea aripii...astfel si bordul de fuga va fi drept (poti sa pui eventual sub el calaje de aceiasi inaltime daca doresti, dar mie mi se pare inutil odata ce ai aliniat nervurile perfect).
Bordul de atac se slefuieste cu pila de smirghel (eventual eboshat cu o rindea mica) pe toata lungimea baghetei (nu pilesti LOCAL si te deplasezi pe masura ce finisezi ci miscarea se face in lungul baghetei cu "pisica" la 30-40 grade piezis, astfel incat in final, finisarea se face de la sine, pe toata lungimea baghetei, raza de curbura incadrandu-se in forma profilului...la o aripa de un metru, masurarea razei e tolerata "la ochi"!)

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 08 February 2005 - 10:13 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#3 Useril este offline   Silfax 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1450
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 08 February 2005 - 10:14 AM

Zoade, intreb si eu, dar sa nu sari in sus ca nu-ti vreau raul... E mult pt. tine sa achizitionezi aripi gata taiate (intre 90.000 - 300.000)? Sunt gata profilate si mai trebe doar sa le acoperi. Asa scutesti o multime de timp si material, ai un profil k lumea si te poti concentra pe restul problemelor... ce zici?
...audaces fortuna iuvat...
0

#4 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 February 2005 - 10:24 AM

Silfax aripile de care zici tu sunt din polistiren acoperit cu balsa . Alea ies cam de 10 ori mai grele fara sa exagerez.
Aripa care o contruiesc eu e pentru fun fly 3d . Scopul principar al avionului e manevrabilitatea nu viteza (implicit rezistenta) Asta mai mult trebuie sa stea in elice decat sa zboare. (scuze ca nu am explicat despre ce vorba )
Intradevar cele din polistiren ar rezolva din probleme dar nu si problema mea.
Oricum fiind vorba de contructia aripii se poate dezvolta si pe parte asta .
DT
0

#5 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 February 2005 - 10:44 AM

...daca nu ai altfel de Capete terminale, atunci nervurile de capat se fac din material mai gros, fara gauri de usurare, pentru simplul motiv ca daca sunt subtiri, la intinderea excesiva a foliei, acestea se incovoaie catre interior si invelisul se increteste...ca sa nu mai vorbesc de forma de cacao care rezulta!

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 08 February 2005 - 10:45 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#6 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 February 2005 - 11:05 AM

Apropos de incleiere. Acum intleg ratiunea pentru activatorul superglue.

"Pisica" asta e un fel de bucata de lemn pe care se pune smirghel . Io imi luasem de plastic dar dimensiunile sunt altele. E mai scurta si mai lata.
Unde gasesc rindea mica ? Vreau de mai multe marimi pentru ca vanzatorii de aricole de modelism nu vand decat de 1 fel.
DT
0

#7 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 February 2005 - 11:27 AM

ZOD, la 8 Feb 2005, 12:05, a spus:

E mai scurta si mai lata.

Fiecare cum o are!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#8 Useril este offline   im2004 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 19
  • Inregistrat: 16-September 04

Postat 08 February 2005 - 11:33 AM

Imi permit si eu un link care are cite ceva pt. toate punctele de mai sus:

http://airfieldmodels.com/information_sour...truction/02.htm
0

#9 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 February 2005 - 11:47 AM

im2004 stiam site-ul si explicatia domnului este superba. Multumesc mult. Am citit-o de mai multe ori pana sa ma apuc dar... de fiecare data exista un dar... domnul ala are niste scule criminale si ce e mai important are nervurile gata taiate.
DT
0

#10 Useril este offline   im2004 

• Incepator
  • PipPip

Postat 08 February 2005 - 12:03 PM

Intr-adevar nenea ala are scule, dar nervurile nu erau gata taiate:

http://airfieldmodels.com/information_sour..._ribs/index.htm

Am mai vazut in niste planuri un mod de a verifica curbura bordului de atac: se taie dintr-un placaj virful unei nervuri (curbura bordului
de atac) si se foloseste partea concava ramasa dupa decupare.

Rindea mica la PRAKTIKER cu lame de barbierit.

Aceasta postare a fost editata de im2004: 08 February 2005 - 12:12 PM

0

#11 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 481
  • Inregistrat: 12-August 03
  • Interests:Heli, Aero, Auto

Postat 08 February 2005 - 12:35 PM

unde la praktiker? la ce raion?
come to the dark side. we have cookies!
0

#12 Useril este offline   im2004 

• Incepator
  • PipPip

Postat 08 February 2005 - 12:44 PM

Scrisesem mesajul dar am vazut ca nu esti de pe aici, asa ca specific:

In Bucuresti - cum intrii, parca primul sau al doi-lea stand pe dreapta linga perete unde au scule de timplarie.
Am gasit si cianoacrilat la capsule de 20g (pina acum nu erau decit tubulete mici).

Aceasta postare a fost editata de im2004: 08 February 2005 - 12:46 PM

0

#13 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 February 2005 - 01:26 PM

CA la 20g au la Bizon . Ii zice power glue industrial. E super bun !
DT
0

#14 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 09 February 2005 - 09:51 AM

Zoade, Marinero a cam raspuns la ce te durea pe tine. Oricum, e mult de scris. Oare de ce subiectele interesante presupun muuuult scris?

Ca o precizare suplimentara, desi poate e clar, deja.

Atunci cand vrei sa faci nervuri (clasice) pt. aripa:
Se fac sabloanele de incastrare si capat, din placaj de aviatie solid (nu neaparat gros), dural, textolit, pertinax, etc. Exista softuri gen Profili, CompuFoil, etc. din care poti sa printezi profilul. Io prefer sa fac sablonul la conturul exterior al profilului, fara degajari pt. lonjeroane, BA, BF, carenaje de BA, etc. Astfel, pachetul de nervuri se slefuieste cu acuratete mai mare.
Sabloanele au deja 2 gauri de diam 2 mm, de ex., prin care vor trece 2 cuie, spitze, andrele, nituri pop acutite la capat, etc.
Se traseaza pe foaia de balsa, placaj subtire, etc., fiecare nervura. Se aseaza sablonul pe foaie, se inteapa cu "cuiele", se deseneaza conturul sau se taie grosier direct cu cutterul la 2-3 mm distanta.
Se decupeaza toate nervurile. Chiar daca aripa e trapezoidala, nervurile se decupeaza dupa sablonul cel mai mare (de incastrare).
Se aliniaza nervurile (pt. fiecare semiplan) pe cuie, iar pachetul se flancheaza cu cele 2 sabloane. Daca sabloanele sunt de placaj, pe extrados si intrados, se manjesc cu un creion. La slefuire, cand grafitul dispare, stii ca ai ajuns la sablon.
Pachetul se fixeaza intr-o menghina. E util ca distanta dintre cuie sa fie mai mare decat latzimea bacurilor (daca menghina e mica-medie).
Atentie ca atunci cand strangi menghina, pachetul sa nu aibe burta, in cazui in care bacurile nu strang perfect paralel.
Se pilesc + slefuiesc nervurile in pachet, etc., etc. (vezi pisica lui Marinero, tra lala)
Acum poti sa scoti sabloanele (se numeroteaza nervurile, evident) si sa pregatesti in sabloane locasurile pt. lonjeroane, BA, BF, dupa caz. Se poate practica si eventuala degajare corespunzatoare carenajului de BA, BF, etc.
Se reface pachetul si se "uzineaza" toate locasurile si degajarile.
Daca ai chef, nervurile se usureaza individual, cu cutter, traforaj si se slefuiesc, sa nu arate ca pishatul... Pt. o aripa normala, uzual castigul in greutate e nesemnificativ in raport cu munca si scaderea de rezistenta. Dar, e de la caz la caz...

Mariarul discuta si despre incleierea aripii. Totul se face pe planseta suuuuuper plana cu o mie de verificari de perpendicularitati si alinieri. Asta e treaba, nu o poti eluda.
Poti sa-ti pregatesti nervurile, inca din faza de shablon, si sa le prevezi niste motzuri pe extrados, care sa fie la nivelul lonjeronului de extrados (vezi poza). Acum, aripa se asambleaza cu intradosul in sus, sprijinita pe lonj. si moatze. Desigur, dezavantajele sunt ca se consuma mai multa balsa (nu poti inghesui nervurile una in alta pe foaie) si prelucrarea se face mai greu. Dar, poate ti le taie cineva CNC. Evident, moatzele se indeparteaza dupa ce aripa are "burta" gata si e data jos dupe scandura.

Bine, discutia poate intra in profunzime, cu particularitati caracteristice cazurilor de aripi cu trapezoidalitate mare, cu variatii de trapezoidalitate pe semiplan, etc.

Si asa mai departe, ca e mult de spus. Poate aduna careva cu capu' pa umeri toate perlele de gandire nepretuita vomitate p'acilea si le pune pe vademacum, ca sa nu mai scriem iar peste o luna aceleasi polologhii.

Multumit?

Fisiere atasate

Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#15 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 February 2005 - 10:01 AM

Aproape multumit .
Putza din aia de sprinjin am si io la aripa. Din ce concluzie trag io e ca in principiu am facut bine ce am facut . problema e ca nu am verificat cu atentie planeitatea si (cred ca de asta mi se trage) nu am facut cum trebuie degajarile pentru lonjeroane .
Tot nu am inteles ce dracu e pisica .
DT
0

#16 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1647
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 09 February 2005 - 10:10 AM

Pisica= animal cu blana si gheare. Dar in cazul nostru este o bucata paralelipipedica de lemn, cat mai plana, cu muchii de 90 de grade musai. Pe ea luipesti cu aracet shmirghel. Pt ca lipitura sa fie ok, pui tot ansamblul la presat pe o placa perfect plana, pana cand aracetul tau se intareste. Eu am vreo 3 pisici din astea fara blana din care una mica de tot cam 60x40x20mm, cu granulatii diferite si marimi diferite ashijderea.
Asa cum bine a grait antescriitorul Marinar, nu pune cauciuc, sau pasla sub shmirghel ca vei avea parte de nervuri mai burtoase ca mine!

BigCat
FROGS CAN FLY!
0

#17 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 February 2005 - 10:38 AM

Merci big. Asta cu "pisica" era buna de stiut inainte sa ma apuc :D Sper ca subectul asta sa mai ajute si pe altii .
Acum sa trecem la rindeaua de balsa. O sa ma duc la practiker sa vad daca pot sa cumpar rindeaua aia . Daca nu gasesc cum se poate inlocui ? Cum pot eu sa imi fac o rindea (ceva simplu ) ? Unde se mai gasesc ?
DT
0

#18 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 February 2005 - 11:38 AM

ZOD, la 9 Feb 2005, 10:01, a spus:

Tot nu am inteles ce dracu e pisica .

Vezi ca Marinero, are darul folosirii in ecsces, in repetate conjuncturi, de cuvinte mai putin uzitate, de circulatie ezoterica, dar cu vadite sonoritati sau conotatii exotice. Vezi "pisica", "suprapress" (musai cu doi S), "japii", etc.

O fi vrut sa se faca filolog dar l-a trimis taticu' si mamica la scoala de marinari. Acu' refuleaza...

Ca o concluzionare apoteotica: ia o scandura paralelipipedica (cum zicea si Big) si lipeste pe ea smirghel, fel de fel. Io il lipesc cu scoci dubluadeziv, da' nu de ala buretos, de servouri!
Poti aborda problema si viceversa, adica sa lipesti pe o masa o buc. de smirghel pe care plimbi pesa de smirgheluit. Evident, asta merge numai in unele cazuri, dar merge bine!

Hai! Fa rumegush!
0

#19 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 11 February 2005 - 05:17 PM

Am putea folosi mai multe blocuri din lemn ( n=nn-1 unde n este numarul de blocuri si nn este numarul de nervuri. Adanc. Sunt multumit de mine. ) pe care sa le punem sub bordul de fuga. Daca inaltimea este buna ar fi chiar mai stabil si am face si economie de balsa. Si daca punem si sub bordul de atac vom lucra aripa mai usor. Tot ansamblul va fi foarte stabil si putem strange cu nadejde balsa pentru placat. Ce parere aveti ?
0

#20 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 February 2005 - 02:37 PM

Se poate si asa ?, la 11 Feb 2005, 18:17, a spus:

Am putea folosi mai multe blocuri din lemn ( n=nn-1 unde n este numarul de blocuri si nn este numarul de nervuri. Adanc. Sunt multumit de mine. ) pe care sa le punem sub bordul de fuga. Daca inaltimea este buna ar fi chiar mai stabil si am face si economie de balsa. Si daca punem si sub bordul de atac vom lucra aripa mai usor. Tot ansamblul va fi foarte stabil si putem strange cu nadejde balsa pentru placat. Ce parere aveti ?

Pai astea sunt "calajele" de care vorbeam eu!!!...offffff
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#21 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 February 2005 - 03:29 PM

Nu de multe ori aripa va avea o astfel de geometrie incat bazut dinspre BF, acesta sa fie paralel cu talpa dinspre extrados a aripii. Adica BF sa fie "la aceeasi inaltime" fatza de extrados, pe toata semianvergura.
Asta se intampla doar in cazul particular al aripii drepte (coarda de la incastrare = coarda de capat), cu profil constant (acelasi profil pe toata semianvergura) si fara torsiune geometrica.
Aproape orice alta combinatie, duce la neparalelism intre BF si talpile lonjeronului, vazut "din spate".
Dar se pot imagina metode de amplasare a unui "calaj" realizat dintr-o bageta continua, pe toata semianv. BF, iar bageta sa fie trapezoidala (munca muuuulta si nasoala).
Se mai poate folosi o bageta normala, cat mai "inalta" in sectiune (ca sa fie rigida) si aceasta bagheta sa fie "calata" fatza de planseta, in capatul aripii si suplimentar, pe la mijloc.
Varianta cu nervuri cu calaje mi se pare cea mai sigura. Nici nu se consuma prea multa balsa in plus, daca faceti socotelile. Si merita.
0

#22 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 February 2005 - 05:04 PM

Marinaru, la 8 Feb 2005, 10:12, a spus:

(poti sa pui eventual sub el calaje de aceiasi inaltime daca doresti, dar mie mi se pare inutil odata ce ai aliniat nervurile perfect).

Noroc ca nu te-am contrazis ci doar am intarit ceea ce ai spus :lol: Si eu care credeam ca descoperisem America.
0

#23 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 February 2005 - 06:36 AM

Ce parere aveti de :
http://www3.sympatico.ca/mitea/Sablon/ ?
Se poate face relativ usor.
0

#24 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 February 2005 - 08:56 AM

Se poate si asa ?, la 17 Feb 2005, 06:36, a spus:

Ce parere aveti de :

Foarte bine ca ai pus scanurile astea cu povestirea. Merita citit. Te scuteste de o gramada de scris! Descoperi aici si trucul cu "tzeava de antena"...

Io am folosit dispozitivul asta. Nu asta de la Great Planes ci unul facut de mine. Ce e drept, nu era pt. o aripa ci pt. un AO si merge brici.

Doar o observatie. Gauritul pachetului de nervuri cu fi 6mm pt. a baga tijele dispozitivului, e destul de complicat si tre precautii maxime. De precizia operatiei depinde rezultatul final.
Io am abordat problema invers: adica am dat gaurile pt. tije inainte de a forma pachetul de nervuri si inainte de a-l slefui la finit. Sablonul de capat avea deja pozitionate gaurile pt. tije si fiecare nervura bruta rezulta cu aceste gauri prelucrate deja. Ulterior, la formarea pachetului, taman aceste gauri erau folosite pt. pozitionare, prin montarea pachetului (cu sabloane la capete) pe doua tije scurte, de diam. corespunzator tijelor de la dispozitiv.
Astfel, nu te mai f**e grija prelucrarii gaurilor prin tot pachetul, finisat deja. Mi se pare muuuult mai logica abordarea asta.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu