Modelism - RHC Forum: șurub trapez vs șurub cu bile - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

șurub trapez vs șurub cu bile dilemă.......

#1 Useril este offline   utzy 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 279
  • Inregistrat: 28-May 08

Postat 06 June 2011 - 05:21 PM

Va salut . Vreau sa construiesc o axa pe bare de ghidaj cu rulmenti liniari , o sa fie actionata de un mpp . Cursa o sa fie folosita de cca 4-500 ori in intervalul de 8 ore , zilnic , pe o lungime de lucru de aproximativ 200 mm , la o viteza de 360 mm / minut intr-un sens si cam triplu in celalat sens ( la intoarcere ) . Va rog sa-mi dati un sfat , ce surub s-ar preta mai bine la acest regim de lucru , cel trapezoidal ( piulita teflon , bronz grafitat , etc ) sau surub cu bile ? Sincer as opta pentru surubul trapezoidal din cauza pretului per total , la cel cu bile e cam piperat pretul piulitei . Masa mobila a axei nu e supusa la forte mari , cu tot cu freza de pe ea cintareste cam 4 kg si v-a lucra pe orizontala . Imi cer scuze daca nu m-am exprimat tehnic . Multumesc .
0

#2 Useril este offline   utzy 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 07 June 2011 - 08:17 AM

Chiar nimeni ? ...nici o parere ? :drinks:
0

#3 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 07 June 2011 - 08:45 AM

Daca ar fi sa fiu in situatia de a face o alegere, as opta spre un surub cu bile SH. Pentru cursa de 200 mm cred ca gasesti si sub 100 euro surubul complet, prelucrat la capete, cu tot ce mai trebuie. Si diferenta intre cele doua variante nu este atat de mare incat sa nu o iei in calcul.
De regula suruburile trapezoidale le cam cumperi noi si le faci de la zero. Cu tot ce pui pe ele, se aduna destul. Cred ca ai urmarit, au fost destule oferte pe forum, cu suruburi complete, ieftine si bune.
Conteaza mult mediul de lucru (la impuritati ma refer), ghidajele si restul sarcinilor. Chiar daca e o masa relativ mica si sustinuta de ghidaje, o freza de 8 bagata toata in material iti solicita mult transmisia. Pe de alta parte, o sa ajungi la concluzia ca toata masina o s-o faci cam in acelasi stil. Nu cred ca o sa faci structura scumpa, o pui ghidaje de calitate, o sa faci totul OK si o sa te impiedici de alegerea surubului. Si nu o sa fie nici invers. Nu cred ca are rost sa pui surub cu bile dar sa fie ghidaje din teava de draperie.
Nu zic ca suruburile cu profil trapezoidal nu sunt bune. Ma gandesc doar ca se pot uza mai repede, in functie de grija pe care o ai sau nu, de ele. Dar la fel e si la cele cu bile.
Pana la urma e greu de dat sfaturi fiecare o sa-ti spuna in functie de conditiile pe care le are. Poate unii prefera ieftin si isi permit sa schimbe mai des pentru ca pot s-o faca, altii poate vor invers ca asa le este mai comod. Cred ca important e rezultatul prelucrarii. Precizia sau calitatea masinii (implicit pretul) nu are rost sa fie mult disproportionate fata de ce produce.
Acum ca tot nu ti-am zis nimic nou, nu mai ramane decat sa-ti urez spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#4 Useril este offline   utzy 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 07 June 2011 - 09:24 AM

Freza nu o sa lucreze in metale ci doar in lemn , deci sarcinile nu sunt asa mari . stiu ca mai fiabil si mai precis surubul cu bile si , adevarat , nu voi folosi bare de ghidaj ieftine ci rectificate si cimentate cu rulmentii liniari aferenti . O sa caut si burduf sa fie complet inchisa . Pentru rulmentii liniari stiu ca exista altfel de protectie la praf , dar pentru suruburile cu bile ? Da Bitex , cred ca ramin la surub cu bile si o sa caut oferta buna , inclusiv si aici pe forum . Multumesc pentru raspuns . Daca mai sunt si alte idei le asimilez cu placere :drinks:
0

#5 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 07 June 2011 - 09:42 AM

Daca tot te-am deranjat, macar sa te incurc bine.
Eu am o aversiune fata de combinatia rumegus-ulei, cand e vorba de scule. Adica evit cat pot ghidajele care necesita lubrifiere si transmisiile pline de ulei sau vaselina. Indiferent cata protectie au, nu imi place sa stiu ca pot veni in contact cele doua. Cred ca e o problema subiectiva, de creier. Mai mine inghit praful de lemn decat sa-l stiu pe ghidaje. Bine ca se intampla foarte rar...
Daca zici ca doar lemn s-ar prelucra si cursele sunt asa mici, eu as incerca ghidaj pe bara rotunda dar glisiera cu rulmenti incapsulati sa nu fiu nevoit sa am bara mereu unsa si ca sa pot curata mai usor transmisia (nu ca o pot proteja dar macar o pot curata), as merge pe curea dintata, lata, cu insertie de otel. Cu un motor bun si o electronica cu micropasire scoti precizie suficienta. Oricum sunt offtopic, ca nu-i surub.
Zic si eu, ca tot vine vara!:drinks:

Aceasta postare a fost editata de bitex: 07 June 2011 - 09:43 AM

0

#6 Useril este offline   utzy 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 07 June 2011 - 10:35 AM

Am retinut . Ma mai gindeam , pentru impingerea mesei , sa folosesc piston cu aer , deoarece nu imi trebe viteza mare de inaintare , dar la capitolul asta chiar ca sunt in pom . Multumesc inca odata !!

Aceasta postare a fost editata de utzy: 07 June 2011 - 10:37 AM

0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 07 June 2011 - 10:45 AM

Daca nu e o problema cu controlul riguros al pozitiei mesei, actionarea o poti face in multe feluri, inclusiv cum spui. Eu credeam ca e vorba de o masina CNC.
0

#8 Useril este offline   utzy 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 23 June 2011 - 08:29 AM

Vezi postareabitex, la 07 June 2011 - 10:45 AM, a spus:

Daca nu e o problema cu controlul riguros al pozitiei mesei, actionarea o poti face in multe feluri, inclusiv cum spui. Eu credeam ca e vorba de o masina CNC.

Deplasarea pe axa X a saniei se v-a face la viteza constanta , dus/intors . Ma gindeam sa o actionez cu un actuator electric cu motor , sania duce cam 5 kg total . Am contactat deja un furnizor , astept pretul . Dar cred ca o sa fie mult mai convenabila varianta surub cu bile / mpp .
0

#9 Useril este offline   mariusdej 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 106
  • Inregistrat: 12-March 10

Postat 08 August 2011 - 08:42 PM

Buna!

Isi sugerez pentru precizie sa folosesti motor pas cu pas (sunt scumpe dar nu inaccesibile), iar in legatura cu surubul pe care sa il folosesti...totul depinde de cat buget ai si de precizia la care vrei sa lucrezi, dar avand in vedere ca o sa faci 400 - 500 de curse complete in 8 ore, pentru a avea o fiabilitate mai mare a sistemului recomand sa folosesti suruburi cu bile, avantajele acestora fiind bine cunoscute
0

#10 Useril este offline   utzy 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 August 2011 - 11:01 PM

Ca tegoric e surub cu bile . Ma incadrez in buget .
0

#11 Useril este offline   utzy 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 August 2011 - 08:00 PM

S-a suplimentat bugetul si incep achizitionarea materialelor . O sa fie total CNC . Am alta problema acum ! Saniile or sa fie de dimensiuni marisoare , e dificila gaurirea transversala pentru fixarea rulmentilor liniari ( la sania inferioara distanta de gaurire transversala este 145 mm iar la sania superioara distanta de gaurire transversala este 220 mm ) , trecerea axelor de ghidaj si a surubului cu bile . As vrea sa folosesc rulmenti liniari si piulite cu bile in carcase , placile de prindere sa fie din otel de cca 5,0-6,0 mm grosime rectificate plan , capetele de prindere a axelor de ghidaj dintr-o bucata .
Plus ca metoda cred ca e mai eficace prin prisma reducerii de material , carcase si placi mai subtiri de prindere & placi groase gaurite direct :blush:
Ce parere aveti , se preteaza ? ... pot fi aliniate corect sa functioneze perfect ? ( la surubul cu bile e dilema mare !!! )

Aceasta postare a fost editata de utzy: 30 August 2011 - 08:02 PM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu