Modelism - RHC Forum: cuter-ploter - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

cuter-ploter cine stie

#1 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 04 February 2005 - 12:26 AM

Am o imprimanta matriceala ,A3,OKI 321,pe care vreau sa o transform in cutter-plotter dar nu prea am stiinta despre asta. Principiul il banuiesc , dar nu pricep cam despre ce fel de cap de taiere ar fi vorba.Asta pe care il are este de 9 ace,daca ajuta cu ceva cu toate ca nu cred ca poate fi folosit la taiere.Vazusem ca facea cineva pe aici referire la acest subiect si poate ma lumineaza si pe mine!

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 04 February 2005 - 12:34 AM

...tabula crasa, mortua est!
0

#2 Useril este offline   laurcelrau 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 14-October 03

Postat 04 February 2005 - 08:07 AM

Salut dupa parerea mea zic sa te lasi pagubasi caci este foarte greu de realizat asa ceva.
Lucrez pe un cuter-ploter si credema ca stiu ce spun .vezi poate gasesti ceva la mana a doua la 50 cm
0

#3 Useril este offline   Picco2 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 213
  • Inregistrat: 28-December 04

Postat 04 February 2005 - 08:21 PM

Nu=i nevoie sa o lase balta....
Este imposibil de transformat o matrivceala in cutter plotter !
Daca chiar ai nevoie cauta un plotter PIF fiind cea mai ieftina solutie. Latime rola aprox. 90cm. Sau ia-ti un Roland Stika.
0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 04 February 2005 - 09:00 PM

Daca inlaturi capul imprimantei si-l inlocuiesti cu unul de cutter teoretic merge. Inlocuiesti si electronica (folosesti ceva pentru doua motoare de pe net), ca soft orice compatibil si cred ca merge. Nu te astepta la mari rezultate, ca e o mare problema cu indoirea foliei. Ideal e sa o deplasezi cat mai plana, nu sa o rulezi pe tamburul imprimantei. Apoi mai e problema rolelor presoare, ca nu-s ca la un cutter adevarat. Dar merg si alea de cauciuc. Pentru dimensiuni mici sau modele simple poti incerca. Sincer, n-am reusit sa termin un cutter intreg ca abia acum lucrez la capul de taiere. Dar am folosit o imprimanta matriceala ca plotter, inclusiv cu carton si a mers foarte bine. Ca soft am mers cu varianta demo de la KCAM. Am o alta mecanica de plotter si nu cred ca mai incerc sa fac acelasi lucru pe imprimanta, dar cred ca merge. E un inceput. Daca tot ai imprimanta, demonteaza capul cu ace si monteaza in locul lui un electromagnet cu putina mecanica si un marker (pix, creion sau orice). Asa poti proba electronica, softul si mecanica. Ulterior daca poti face rost de cap de taiere merge continuat. Daca nu, ramai cu un ploter format A3. Eventual poate faci rost de o electronica de la un cutter-plotter cu mecanica defecta si mergi cu softul original.
Mai complicat e sa faci capul de taiere. Nu-i foarte ieftin de cumparat, dar daca n-ai alta solutie asta-i singura. Pentru cap iti trebuiesc rulmenti mici si un strungar bun. Si daca de astea faci rost, ramane cutitul care chiar trebuie cumparat. Nu-i imposibil de copiat unul, dar pentru 20-30 euroi nu merita osteneala. Adica daca mecanica e naspa, softul nu-i cel mai bun, capul de taiere e facut si nu-i chiar cum trebuie asta mai lipseste, sa ai si cutit care nu taie bine... Trebuie sa vezi unul, sa vezi cum functioneaza si abia apoi iti dai seama daca poti si merita facut. Eventual iti dai seama ca daca tot faci, merita sa incerci ceva cu latimea de minim 1m, cat e coala.

PS. Nu stiu daca s-a inteles destul de bine, la tot ce faci nu folosesti electronica imprimantei. Ai nevoie de una pentru comanda motoarelor in sistemul pasi/directie (sunt destule discutii pe la subiectul cu CNC...), adica pentru doua motoare si un electromagnet. In rest ramane partea de antrenare completa. Sa nu fac confuzii privind imprimanta, sunt bune cele care accepta ca suport de tiparire coli format A3, nu doar hartie perforata. La aia perforata antrenarea hartiei nu se face prin presarea ei si daca folia (autocolantul) n-are gauri (si n-are!) nu poate fi antrenat decat daca faci o modificare acolo. Adica sa montezi role presoare, dar in toate cazurile trebuie sa tii cont ca autocolantul este antrenat datorita fortelor de frecare dintre tamburul mare si suprafata de hartie (nu ca la majoritatea, in care antrenarea se face pe fata opusa). Cred ca cele mai bune (e problema de gabarit) sunt cele de tip masa, la care plimbi capul pe X si Y, autocolantul fiind fixat pe masa. Parerea mea...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 04 February 2005 - 09:13 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#5 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2005 - 11:16 PM

bitex, la 4 Feb 2005, 21:00, a spus:

Daca inlaturi capul imprimantei si-l inlocuiesti cu unul de cutter teoretic merge. Inlocuiesti si electronica (folosesti ceva pentru doua motoare de pe net), ca soft orice compatibil si cred ca merge. Nu te astepta la mari rezultate, ca e o mare problema cu indoirea foliei. Ideal e sa o deplasezi cat mai plana, nu sa o rulezi pe tamburul imprimantei. Apoi mai e problema rolelor presoare, ca nu-s ca la un cutter adevarat. Dar merg si alea de cauciuc. Pentru dimensiuni mici sau modele simple poti incerca. Sincer, n-am reusit sa termin un cutter intreg ca abia acum lucrez la capul de taiere. Dar am folosit o imprimanta matriceala ca plotter, inclusiv cu carton si a mers foarte bine. Ca soft am mers cu varianta demo de la KCAM. Am o alta mecanica de plotter si nu cred ca mai incerc sa fac acelasi lucru pe imprimanta, dar cred ca merge. E un inceput. Daca tot ai imprimanta, demonteaza capul cu ace si monteaza in locul lui un electromagnet cu putina mecanica si un marker (pix, creion sau orice). Asa poti proba electronica, softul si mecanica. Ulterior daca poti face rost de cap de taiere merge continuat. Daca nu, ramai cu un ploter format A3. Eventual poate faci rost de o electronica de la un cutter-plotter cu mecanica defecta si mergi cu softul original.
Mai complicat e sa faci capul de taiere. Nu-i foarte ieftin de cumparat, dar daca n-ai alta solutie asta-i singura. Pentru cap iti trebuiesc rulmenti mici si un strungar bun. Si daca de astea faci rost, ramane cutitul care chiar trebuie cumparat. Nu-i imposibil de copiat unul, dar pentru 20-30 euroi nu merita osteneala. Adica daca mecanica e naspa, softul nu-i cel mai bun, capul de taiere e facut si nu-i chiar cum trebuie asta mai lipseste, sa ai si cutit care nu taie bine... Trebuie sa vezi unul, sa vezi cum functioneaza si abia apoi iti dai seama daca poti si merita facut. Eventual iti dai seama ca daca tot faci, merita sa incerci ceva cu latimea de minim 1m, cat e coala.

PS. Nu stiu daca s-a inteles destul de bine, la tot ce faci nu folosesti electronica imprimantei. Ai nevoie de una pentru comanda motoarelor in sistemul pasi/directie (sunt destule discutii pe la subiectul cu CNC...), adica pentru doua motoare si un electromagnet. In rest ramane partea de antrenare completa. Sa nu fac confuzii privind imprimanta, sunt bune cele care accepta ca suport de tiparire coli format A3, nu doar hartie perforata. La aia perforata antrenarea hartiei nu se face prin presarea ei si daca folia (autocolantul) n-are gauri (si n-are!) nu poate fi antrenat decat daca faci o modificare acolo. Adica sa montezi role presoare, dar in toate cazurile trebuie sa tii cont ca autocolantul este antrenat datorita fortelor de frecare dintre tamburul mare si suprafata de hartie (nu ca la majoritatea, in care antrenarea se face pe fata opusa). Cred ca cele mai bune (e problema de gabarit) sunt cele de tip masa, la care plimbi capul pe X si Y, autocolantul fiind fixat pe masa. Parerea mea...

Multumesc pt. sugestii.La ce descrii acolo si la cate chestii trebuie trebuie sa-mi prajesc creierul cred ca am sa-mi las nevasta sa-si traga contabilitatea linistita mai departe pe imprimanta asta ca este al dracului de economica.Nu ca m-as fi descurajat ,ar fi o provocare pe care mi-ar place sa o duc la capat ,dar daca spui ca rezultatele sunt de obicei sub asteptari ,o las balta , fac economii si imi iau unul pe bune.Parerea mea...
0

#6 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 05 February 2005 - 11:51 PM

Nu vreau sa te descurajez! Procura o mecanica de imprimanta, demonteaza capul, monteaza un "electromagnet" in locul lui, schimba electronica si obtii un plotter. Apoi faci rost de capul de taiere si ai cutterul. Nu e imposibil si nici foarte greu.
Mai degraba spun ca nu trebuie sa te opresti la asta din urmatorul motiv: nu te-ar costa mult din moment ce tot procuri o noua electronica, capul de taiere, sistemul de deplasare al capului (perpendicular pe foaie) si softul, sa faci si o parte mecanica mai mare. Adica mai dai ceva bani si construiesti o mecanica mare, adevarata. E pacat sa strici o imprimanta buna doar pentru probe. Eventual facem rost de pe undeva de o mecanica de la una stricata sa ai cu ce te juca. Fie si format A4, doar s-o vezi ca "merge". Sunt bune cele cu tambur si role presoare. Sau procura o electronica, fa-ti damblaua fara sa strici imprimanta A3 (deconectezi fara sa demontezi electronica originala, o legi pe cea noua si nu faci modificari ireversibile la suportul capului de scriere). Macar cu o mina de pix poti incerca sa desenezi ceva pe foaie. Merita osteneala. Abia te obisnuiesti cu softul pentru un CNC. Bafta!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#7 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 February 2005 - 10:32 PM

Cam cat crezi ca ar putea costa toata distractia asta?
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu