Modelism - RHC Forum: panou solar diy + pompa 12V = solutie de irigare mai ieftina - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

panou solar diy + pompa 12V = solutie de irigare mai ieftina

#1 Useril este offline   h3x_your_nightmare 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 26
  • Inregistrat: 08-June 10

Postat 09 June 2011 - 06:56 AM

Buna ziua! Dupa cum multi dintre noi au auzit la tv, vara asta va fi foarta foarte cald. Totusi bunicul meu la tara are o gradina destul de mare si e destul de frumoasa, dar cand nu ploua... nu mai e frumoasa. Ma gandeam sa fac un panou solar aproximativ ca AICI care sa alimenteze o pompa, eventual sa incarce un acumulator care sa alimenteze pompa. Problema insa e legata de pompa... Trebuie sa fie o pomp de 12V in primul rand IEFTINA! care sa fie capabila sa extraga apa dintr-o fantana de aproximativ 25m adancime. Debitul e relativ neglijabil, daca scoate 1 tona de apa pe zi e excelent! Va multumesc anticipat!
0

#2 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 09 June 2011 - 07:33 AM

Felicitari pentru realizarea panoului.

Arunca un ochi Aici ca sa vezi cateva date despre pompa si restul.

Succes
0

#3 Useril este offline   h3x_your_nightmare 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 26
  • Inregistrat: 08-June 10

Postat 09 June 2011 - 08:25 AM

Vezi postareacharlie, la 09 June 2011 - 07:33 AM, a spus:

Felicitari pentru realizarea panoului.

Arunca un ochi Aici ca sa vezi cateva date despre pompa si restul.

Succes

1. nu e situl meu acela din care am aratat exemplul!
2. mersi pentru idee, dar as vrea ceva mai ieftineanu! nu am un buget asa de mare! maxim 150euro cam tot sistemul!
0

#4 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 09 June 2011 - 09:10 AM

Pentru a scoate o tona de apa de la 25m adancime intr-un interval de 12 ore ai nevoie de o pompa mai mult decat modica. Debitul necesar ar fi de cca. 25mL/s si o putere teoretica de doar 6W !
Deci un motoras de 10-20W ar trebui sa-si faca treaba fara probleme.
Banuiesc ca o pompa de apa pentru spalat parbrizul la masina este suficienta si cu siguranta te incadrezi in buget cu asta. Problema este ca nu stiu daca te incadrezi cu costul panourilor solare.
Ai putea la fel de bine folosi un transformator 220/12 V daca alimentarea de la priza in cazul tau este facila.
It's difficult to make things simple!
0

#5 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 09 June 2011 - 01:26 PM

25m, inseamna ca pompa trebuie sa asigure o presiune mai mare de 2,5atmosfere. Nu stiu daca o pompa de spalat parbrizul poate face asa ceva. In plus trebuie sa fie introdusa in fantana, ceea ce implica, sa fie waterproof.
Multa, multa bafta.
0

#6 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 09 June 2011 - 04:07 PM

Eu zic ca merita incercat. Apa tasneste destul de tare prin duze pentru a clati parbrizul asa ca nu e imposibil sa bage >2.5atm
It's difficult to make things simple!
0

#7 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 20-January 08

Postat 09 June 2011 - 07:50 PM

Eu zic sa nu va pierdeti timpul cu pompa de parbriz. Nu e proiectata pentru o utilizare de lunga durata. Are lagare "anemice" care se vor uza rapid, nu are simeringuri in toata regula ci niste mici garnituri de cauciuc care se uzeaza destul de repede si intra apa in motor. Bobinajul motorului nu e proiectat sa mearga decat cateva sprituri, nu in continuu. Periile si colectorul de asemenea. Chiar daca va avea presiunea necesara nu va avea fiabilitatea dorita. Ce rost are sa pui o pompita care are durata de viata masurata in zeci de ore?
0

#8 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 09 June 2011 - 08:36 PM

Sunt pompe de apa pentru racire la calculatoare. Sunt pentru uz permanent, doar ca nu stiu cum stau cu presiunea. De gasit, se pot gasi pe la magazine de calculatoare, dar sunt un pic cam piperate ca pret.
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#9 Useril este offline   tetea 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 759
  • Inregistrat: 04-April 08

Postat 10 June 2011 - 07:49 PM

La instalatiile de alimentare cu apa de la rulote sau wonmobiluri, exista niste pompe de apa excelente care merg la 12 V....din pacate nu am verificat presiunea oferita ci doar debitul.
0

#10 Useril este offline   zgr_44 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 02-February 07

Postat 10 June 2011 - 11:58 PM

Vezi postareaZen, la 09 June 2011 - 04:07 PM, a spus:

Eu zic ca merita incercat. Apa tasneste destul de tare prin duze pentru a clati parbrizul asa ca nu e imposibil sa bage >2.5atm

Incercarea moarte nu are, dar motorasul de la pompa de apa pentru spalat parbrizul sigur va avea. Motorul ala functioneaza 2-3 ore intr-un an.

Eu zic totusi sa incerci o pompa de apa de VW microbuz, care detine asa ceva special pentru circulatia apei prin radiatorul de caldura si e pe 12V

Aceasta postare a fost editata de zgr_44: 10 June 2011 - 11:58 PM

Lucrurile sunt simple.......noi le complicam...
0

#11 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 123
  • Inregistrat: 20-November 06

Postat 18 June 2011 - 08:09 AM

Vezi postareah3x_your_nightmare, la 09 June 2011 - 06:56 AM, a spus:

Ma gandeam sa fac un panou solar...

Salut,

Ma gandeam sa facem un schimb de informatii. Eu am cumparat de pe internet, din tara, celule solare de 1,8W (15x8cm) cu 10RON. Am vazut ca se gasesc si cu 7RON, dar ciobite.
Ai gasit cumva o sursa mai buna de celule? (in afara de E-Bay).

Ovidiu
0

#12 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 23 June 2011 - 03:16 PM

salut, si pe mine ma preocupa problema.

O solutie destul de ieftina si fiabila ar fi sa manufacturezi o pompa cu piston de adancime (doua supape, cilindru+piston, restu fitinguri) actionata de la suprafata cu un motor de stergator de parbriz. Asta are reductie cu melc a.i. ai cuplu mare si cadenta mica. Nivelul de putere e pe-acolo, 1-2A la 12V. Nu cred ca sunt necesare baterii, poti sa incarci un bazin sau iaze mai mare. Sistemul e mai eficient, ieftin si fiabil fara baterii si circuitul de incarcare/protectie la descarcare.

Fiabilitatea e bunicica, sunt proiectate sa suporte peste 1 milion de cicluri.
0

#13 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 23 June 2011 - 03:22 PM

Vezi postareatetea, la 10 June 2011 - 07:49 PM, a spus:

La instalatiile de alimentare cu apa de la rulote sau wonmobiluri, exista niste pompe de apa excelente care merg la 12 V....din pacate nu am verificat presiunea oferita ci doar debitul.

da, sunt pompe cu diafragma, foarte fiabile. Multe modele dau presiuni destul de mari. Sunt unele variante la statii casnice de osmoza inversa, care duc pana pe la vreo 6 atmosfere.

Probleme ar putea fi:
- ca trebuie sa soarba de la cel mult 3m apa, deci trebuie bagat in fantana dar nu scufundat in apa. Asta nu-i situatie prea fericita caci nivelul in fantana poate sa varieze cu mai mult de 3m. Poate pus pe un plutitor? Dar si atunci "furtunul" il tine apasat in jos.
- stuturile de intrare si iesire sunt perpendiculare pe corpul pompei, adica daca pui coturi s-ar putea sa nu intre in puturile cele mai inguste.
- pretul, cele "de firma" ajung pe la 100eur.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu