navigator, la 26 June 2012 - 07:50 AM, a spus:
Roti dintate si pinioane se gasesc in: cd-drivere (dvd) vechi, imprimante, jucarii scoase din uz.
Stretcherul ala e foarte bun. Daca mai si "duce" 6 servouri, ai rezolvat. Deci nu alimentarea a 6 servo e problema (caci pui un BEC) ci semnalul de comanda a servoului.
La emitator, iti recomand sa inhibi arcurile care aduc sticul la 0 pe directia orizontala. Multe emitatoare au aceasta posibilitate prevazuta prin constructie dar pe directia verticala, pentru accelerarea motorului unui avion sau elicopter. Tu incearca s-o faci pe orizontala, ca sa-ti ramana turelele in directia aleasa, chiar daca iei mana de pe stick. De miscat incet le misti tu din stick cum vrei si nu mai pui dispozitivul care incetineste miscarea. Desi era interesant sa se roteasca tot timpul cu aceeasi viteza mica, ca in realitate, indiferent cum miscai tu stickul.
Nu stiu ce vrei sa spui cu inhibatul arcurilor. Cand vorbesti despre emitator banuiesc ca te referi la telecomanda in sine, scuze, dar nu prea sunt familiarizat cu termenii. Pentru mine este pentru prima oara cand realizez o
motorizare oarecum mai complexa la un navomodel. Cat despre stretch-er nu stiu daca pot lega mai multe servo-uri la el. Am mai descoperit intre timp pe un site cum sa maresti cursa servo-ului legand doua potentiometre de 5K, care fac acelasi lucru cu stretche-rul.(
http://buildthebisma...lay&thread=1525). Foarte ingenios tipul, dar o sa incerc mai intai pe un servo. Din cate inteleg, nu trebuie neaparat taiat opritorul de pe roata dintata a servo-ului ca in cazul modificari pentru rotirea continua. Apropos, le google, tot ce am gasit a fost despre modificari pentru rotire continua. Pe de alta parte cum se poate face ca turelele sa se roteasca pana la pozitia extrema stanga/dreapta cu viteza constanta, urmand ca sa se opreasca singure in acea pozitie (90 sau 120 de grade)fara a se opri in pozitii intermediare in functie de pozitia stick-ului. Nu stiu daca m-am exprimat foarte bine, sper ca intelegi ce vreau sa spun.
Nu prea inteleg cum a facut tipul asta
motorizarea artileriei secundare. Ce reprezinta chestiile alea din mijlocul schemei electrice? (
http://buildthebisma...lay&thread=1234). Ce nu inteleg este iarasi de unde isi iau toate servo-urile turelelo curent, doar din receiver? Este vorba de turele, de ESC-uri, etc.
Eu inca nu mi-am achizitionat nici telecomanda si receiver-ul. Uita-te pe ce am postat ceva mai sus pe aceeasi pagina referitor la niste TX-uri si spune-mi te rog ce parere ai. Nu prea stiu pe care sa o aleg. Bine, pe site-ul respectiv sunt foarte multe modele, dar voiam ceva cu cel putin 6 canale. Pentru a incepe sa fac toate modificarile, mai intai cred ca trebuie sa-mi iau si telecomanda ca sa inteleg exact cum functineaza.
Daca tot ti-ai facut poamna cu un necunoscator in materie, indraznesc sa te mai intreb cate ceva:
motorizarea o fac in cele din urma cu 3 motoare Igarashi 2738... care cred ca sunt ok, le-am achizitionat deja, si doresc sa pun si un V-tail mixer pentru o mai buna manevrabilitate. Evident o sa trebuiasca sa iau si 3 ESC-uri. Nu prea stiu cam dupa ce caracteristici sa ma orientez pentru ESC-uri. Tu cam ce mi-ai recomanda. Motoarele banuiesc ca trebuiesc legate toate pe un canal al telecomenzii, nu prea vad utilizatea a 3 canale separate, iar servo-ul carmelor pe un al 2-lea canal legat de motoarele laterale prin V-tail mixer.
O alta intrebare ar fi legat de elici. Acestea trebuie montate neaparat cu contrapiulita de pe arborii portelici (pentru o fixare corespunzatoare, evitand sa le pierd) sau se poate renunta la ea (doar pentru estetica). Acea piulita nu da prea bine in peisaj, dar pe de alta parte inteleg ca fara ea exista riscul de a pierde elicea, in special cea care se invarte in sensul acelor de ceasornic.
Multumesc pentru lamuriri
Stima,
Robert