Corsair4FU, la 4 Feb 2005, 01:13, a spus:
Salut Andrei,
de mult ma tot invirtesc pe linga YAKul asta cu 1800 mm anvergura pentru ca am un motor 180, 30 ccm pe metanol, care zace si i-ar trebui un suport de zbor. Din cite stiu eu, motorul recomandat este 18-26 ccm 2T sau 20-23 ccm 4T, deci un motor cu o greutate de ca. 1100 g. Motorul meu cintareste ca. 1570 g, motiv pentru care inca nu am cumparat YAKul pina acum.
Da-mi te rog voie sa te intreb cite ceva in lagatura cu acest model :
Motorul pe care i-l folosesti tu cintareste peste 1500 g. Ai avut ceva probleme la reglarea CG ? Spuneai ca foloseshti doua packuri de 3300 mAh pentru receptie. Trebuiesc montate cit se poate de in spate ? Unde este rezervorul ? Pe GC ( carburator cu pompa ) sau in fata ? Ce capacitate are rezervorul ? Cum se comporta avionul in aer cu motorul la relanti ? Limita de viteza la aterizare ? Ce greutate are YAKul tau la start ?
Multumesc anticipat,
CF4U
Salut Corsaire!
Motorul tau este PERFECT pt YAK. MVVS-ul are o greutate de aprox 1.5 kg daci comparabil cu al tau. Yak-ul fiind un model semiscale are problema cu CG, care daca respecti motorizarile propuse, este
(foarte) in spate. Aceeasi problema am avut-o cu SU 31 care centrat ca in carte avea CG la limita maxima admisa in spate si a fost foarte "distractiv" de zburat. La YAK am mai pus si un pack de 5 celule 3300mAh NiMh pt receptie si un pack de 4 celule similare pt aprinderea electronica. Fiind stresat (din experienta anterioara cu Su31) am inghesuit pack-urile cit am putut de in fata si cu greutatea motorului am obtinut un CG in fata celui optim. Pt primele zboruri a fost foarte bine pt ca a fost foarte stabil.
Rezervorul are 500 ml si este montat in fata desi motorul are carburator cu pompa de combustibil. Cu motorul la 50% ai o autonomie de 10-15 minute.
La ralanti nu are suficienta tractiune si incepe incet sa coboare intr-o maniere foarte realista. Daca te pisca mina si incerci sa-l mentii atunci intra in limita de viteza si daca tot nu te opresti se angajeaza. Fiind cu CG in fata la angajare a avut un comportament foarte placut in sensul ca a coborit botul si a inceput sa prinda viteza. La limita de viteza manevrabilitea s-a pastrat in limite acceptabile si trebuie sa ignori semnele ca sa il angajezi. Cu motorul in ralanti panta de aterizare este accentuata si trebuie sa-l tii cu ceva viteza ca sa poti sa-l redresezi jos. Cu putin motor poti sa vii pe o panta lina (6gr). Aterizare pe trei puncte este o joaca, trebuie sa tragi progresiv de mansa si se aseaza imediat.
Limita de viteza nu o pot aprecia dar din experienta mea YAk-ul s-ar incadra la avionale ... cuminti.
Cintarit pe cintar greutatea a fost de 7.5 kg, fiind compusa din 6kg fuzelajul cu motor si electronica si 1.5 kg ambele aripi, rezervor gol.
Am dat bateriile putin mai in spate (citiva cm fata de parafoc) si astept sa zbor sa vad daca CG-ul rezultat s-a apropiat de cel optim pt zborul acrobatic.
Am pus si o poza a YAK-ului sa ai o imagine despre cit de GIGANTIC este
http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif