Postat 02 January 2015 - 02:33 PM
Nu e asa simplu. De fapt ceea ce numim acum moire nu e propriu zis moire, ci un fenomen de 'aliasing', care teoretic s-ar putea folosi la testarea focalizarii in modul urmator:
Faci o retea de linii drepte, echidistante, cel mai bine cu factor de umplere de 50%. Frecventa liniilor trebuie sa o calculezi in asa fel incat la vizualizarea retelei prin camera de la o anumita distanta (de cel putin 2m), pasul retelei in imagine sa atinga limita de rezolutie a camerei. In jurul acestei pozitii, daca rotesti usor camera cu cateva grade, apar aceste franje, care sunt 'alias'-uri ale retelei. Asta se intampla daca:
-obiectivul are rezolutie mai buna decat rezolutia senzorului si e bine focalizat
-senzorul camerei nu are filtru anti-alias (cum au destul de multe camere in ziua de azi).
Ar fi comod de reglat focalizarea in modul Webcam si ideal ar fi ca acest mod sa lucreze chiar la rezolutia camerei. Din pacate camera Mobius, cu o rezolutie nativa de 2304x1536 pixeli, ofera mod webcam de 1280x720 pixeli. Teoretic, chiar si asa, daca prin buna focalizare apar franje in imaginea originala, ele s-ar vedea si intr-o imagine redusa de webcam.
Practic insa lucrurile sunt mai complicate:
Daca vizualizezi o retea oarecare, fara sa calculezi ce pas trebuie sa aiba, e posibil sa obtii franje cand ai focalizare corecta (datorita alias-urilor armonicilor superioare le retelei), dar apar in imaginea redusa si franje care nu indica neaparat buna focalizare. Poti sa-ti dai seama de asta reducand fereastra de Webcam, astfel incat sa aiba rezolutie mult mai mica. Apar franje si cand obiectivul e departe de a fi focalizat. Asta din cauza ca scalarea de la rezolutia camerei la rezolutia webcam se face rapid, fara filtrare anti-alias.
Am sa fac teste ale acestei metode, dar acum n-am nici posibilitatea sa-mi tiparesc o retea si nu mai vreau nici sa mai umblu la obiectiv, ca tocmai l-am reglat bine.