colectia Mari corabii!
Postat 27 February 2011 - 10:51 AM
Oricât ar încerca cineva, să usuce lemnul din mai mulţi arbori din aceeaşi specie, de vârste şi din regiuni diferite, la momentul în care pe acesta se pune, lac sau ulei de in sau altceva, între lemne apar diferenţe.
NIMIC CE PROVINE DIN DOUĂ PĂRŞI, ORICE AR FI ELE, AORICÂT S-AR ÎNGEMĂNA, NU SUNT LA FEL
Este imosibil să foloseşti pentru o punte de aşa mărime lemnul dint-un singur copac.
Patina se face pe toate scândurile odată, dupălipirea lor pe punte.
Referitor la uzură, aceasta se poate face, după montarea celorlalte componente pepunţi, (ex.punte din zona tunurilor, scărilor, timonei, etc.)
Partea cu "umbră naturală, roşu englez, galben citron, sau lemon, ocru, sun culori picturale care se folosesc la colorarea baitzului., o nuanţă de baitz trebuie să conţină minim 4-5 nuanţe.
Nu intru în detalii, dc. doreşti să confecţionezi singur baitzul, tre să ştii din ce se face, ce culoare tre să aibă lemnul la urmă şi abia apoi ce culori se pot combina pentru a obţine nuanţa speciei dorite.
E foaret uşă să cumperi un baitz, să faci toate scândurelel la fel, să nu le faci cuie pe ele, etc.
Faptul că nu ştii toate acestea, NU SUPĂRĂ PE NIMENI, nu ne-am născut învăţaţi.
Detaliile fac diferenţa...
Postat 27 February 2011 - 11:04 AM
Postările mele pe aceste forum au ca scop, împărtăşirea cunoştinţelor mele şi altora. Cu o limită.
Faptul că spun că se poate mai mult, nu însemană că alţi ştiu mai mult sau mai puţin.
Nu doresc să supă pe nimeni, sau altceva.
Căruia dintre voi nu vă convine una şi alta, lăsaţi-mă în pace cu comentarii răutăcioase, şi discuţii afară de subiect.
Consider că, acest forum are "menirea" de a aduna oameni care cred şi fac acelalşi lucru.
Care nu ştiu, am worm 50%, nu pentru comentarii aiurea, nici pentru atacuri la persoană ci pentru faptul că am postat pe forum, chiar la început, o adresă de site NEAUTORIZATĂ.
Vă multzumesc acelora, care prin spiritul care ne uneşte, construim aceleaşi vise.
Postat 27 February 2011 - 12:49 PM
Spor la treaba si sper sa nu te superi pe noi ca ne incurcam in betisoarele noastre mai mult sau mai putin colorate. Orice experienta de la profesionisti este binevenita!
Cu respect, Ovidiu.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 February 2011 - 12:49 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 27 February 2011 - 04:05 PM
user vechi:stamy
Postat 27 February 2011 - 04:51 PM
stamy, la 27 February 2011 - 04:11 PM, a spus:
Frumoase poze, dar eu făceam referire în cazul în care poate nu avem lemn natur la dispoziţie, atunci suntem nevoiţi să facem unul.
De unde ai imag. respective, sunt beten, cred că sunt ale unei machete de prezentare...?
Postat 27 February 2011 - 05:17 PM
mai jos ai o imagine la care am folosit intradevar un efect de matuire a vopselei dar in cazul meu macheta a fost vopsita in realitate.
Postat 27 February 2011 - 07:47 PM
stamy, la 27 February 2011 - 05:17 PM, a spus:
mai jos ai o imagine la care am folosit intradevar un efect de matuire a vopselei dar in cazul meu macheta a fost vopsita in realitate.
Cel din imag. este Bricul Mircea nu?
Postat 27 February 2011 - 11:53 PM
Postat 01 March 2011 - 02:41 PM
Aceasta postare a fost editata de dan49: 01 March 2011 - 02:42 PM
Postat 01 March 2011 - 04:51 PM
dan49, la 01 March 2011 - 02:41 PM, a spus:
Ai foarte mare dreptate. Ne-am apucat, unii, de construcția unei lucrări, fără a avea bagajul de cunoştinţe necesar începerii acesteia.
Cuiele de pe punte, fiind desenate, sau marcate, cu culoare neagră, pot imita cu succes, cuiele de lemn folosite în acelea vremuri.
Multe din aceste detalii la care faci referire, sunt omise. Dar, cu toate acestea, construirea galionului se poate face şi cu mici abateri de la regulă. Macheta poate reprezenta galionul, fără a fi construit 100% prin metode tradiţionale. Acesasta ar însemna, ca la construcţia acestuia, titul, mai ales osatura, să fie făcută în întregime din daltă sau ştiu eu ce alte unelete, nu?. Aceata se poate identifica cu acesta ca reprezentare nu ca tehnică de construcţie. Până la urmă rezultatul final contează.
Cu tate acestea, spun încă odată AI PERFECTĂ DREPTATE.
Postat 02 March 2011 - 07:37 AM
Postat 02 March 2011 - 10:42 AM
Postat 02 March 2011 - 05:48 PM
dan49, la 01 March 2011 - 02:41 PM, a spus:
da,"cuiele"cum le spunem noi,in realitate piroane de bronz sau fier erau de 2,5cm.un site foarte interesant care merita studiat,pe epoci si metode de constructie :
http://www2.rgzm.de/...me/NoFrames.htm
#349 Guest_ionutz15_*
Postat 02 March 2011 - 07:34 PM
Vreau sa va intreb si eu ceva. La voi dupa ce ati asamblat primele 4 numere cum se aliniaza gaurile pentru catarg sau cum se numeste.
La mine cele doua punti inferioare sunt ok dar obsev ca daca pun puntea superioara, gaura pentru catarg nu mai este pe aceeasi linie.
Postat 03 March 2011 - 03:19 AM
GORDON, la 02 March 2011 - 10:11 PM, a spus:
Nici puntea nu este dreapta daca o consideri de la un cpat la celalat (de la prova la pupa) deci un 90 perfect nu cred ca e credibil. Nu masurati cu echerul unde nu trebuie.
Postat 03 March 2011 - 09:10 AM
Vreau sa fac si eu cateva observatii cu privire la colectie.
Intai punctele tari: elementul de noutate, faptul ca promoveaza modelismul (destul de putin cunoscut la noi in tara).
Puncte slabe: comunicare insuficienta cu clientii via site (prin comparatie cu DeA Grecia, Italia, etc.; lipsa unui forum oficial), calitatea pieselor.
Calitatea pieselor este insa, de departe, cea mai grava problema din punctul meu de vedere. Am intalnit:
- piese strambe: eu nu am avut pana acum nici o bucata de punte care sa fie dreapta, iar unele (puntea teuga) au avut deviatii de 3-4 mm; am avut coaste strambe cu deviatii de 1-1,5mm.
- fantele pentru imbinari intre chila si coaste sunt prost taiate. La mine coastele 12 si 13 sunt mai subtiri cu aproape 1 mm decat fantele din partea medie a chilei, motiv pentru care piesele n-au nici un pic de stabilitate, iar pentru lipire nu mi se pare ca ar fi suficient aracetul pentru lemn in acest caz (ma gandesc sa introduc in acel spatiu o bucata de lemn de balsa).
- scanduri pentru punte insuficiente
In final imi permit si un sfat: sa nu va grabiti sa lipiti puntile si sa asteptati pana aveti structura completa a chilei.
O zi cat mai buna!
Postat 03 March 2011 - 12:03 PM
De asemenea aveti grija cu puntile(cel putin cea de jos) ca am impresia ca nu o sa se imbine perfect cu sectiunile urmatoare(prima parte vine in unghi, mijlocul vine drept si apoi iarasi in unghi). Mai bine sa asteptam sa vedem exact si cred ca putem corecta din "scanduri" unghiul de imbinare(cel putin vizual). Cineva cu mai multa experienta ne poate lamuri si asupra acestui aspect.
Pe undeva pe forum am citit ca se pot desprinde piesele daca sunt lipite cu aracet. O sa caut si cand gasesc procedura o sa o postez si aici.
Aceasta postare a fost editata de bestiuta1: 03 March 2011 - 12:05 PM
Postat 03 March 2011 - 12:53 PM
Constructiv acuma, in legatura cu aliniatul gaurilor pentru catarg, eu cred ca se rezolva prin pozitionarea cu multa atentie a puntii teuga. Observati in prima poza de mai jos pozitia "catargului" si mai ales pozitia teuga in raport cu prima coasta. Am masurat o dezaxare de 3-4 mm a gaurii, fata de celelalte 2 gauri. In cea de-a 2-a poza, cu catargul inca petrecut prin toate cele 3 gauri, am pozitionat provizoriu puntea teuga, fortand usor atat puntea cat si prima si a 3-a coasta a.i. sa se realizeze imbinarea corecta a puntii pe coaste. De fapt aceasta problema cu alinierea gaurilor nu exista ... secretul este sa montezi puntea teuga odata cu "catargul". Asa se va putea realiza alinierea celor 3 gauri. Problema ar fi atunci cand, dupa uscarea aracetului si desfacerea sforii, sa se dezlipeasca! B)

Catargul are diametrul de 8mm.
Aceasta postare a fost editata de gl_mmm: 03 March 2011 - 12:57 PM
Postat 03 March 2011 - 04:31 PM
Nu stiu daca nu este doar o iluzie optica, dar coastele nu par a fi lipite in plane paralele. Masoara in mai multe locuri distanta dintre 2 coaste, graba asta te poate face sa ajungi sa dezlipesti tot cand vei avea mai multe piese.