Modelism - RHC Forum: Programare PIC16F84A - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Programare PIC16F84A Nu merge programat !!

#1 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1077
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 21 December 2004 - 10:31 AM

Salut ! Am urmarit pe forum un subiect legat de o statie de radiocomanda cu pic si as vrea sa o experimentez si eu,.Problema e ca am construit un mic programator de PIC pe portul serial, si nu merge programat nimic pe cip, nici macar nu imi citeste datele.
Precizez ca integratele sunt noi, si am folosit ca soft WinPic si IcProg.La scrierea unui program imi da o eroare la adresa 0000f .Programatorul nu are probleme, deoarece am verificat f bine inainte de a baga in soclu cipul...
Setarile care le-am facut cred ca sunt corecte, ( folosesc Windows XP), dar si in 98 exact aceiasi problema imi da.
Daca a mai programat cineva Pic16f84A, va rog sa veniti cu ceva sugestii . Se poate arde asa usor un PIC? nu stiu daca e de vina cipul .

HELLLLLP !!
0

#2 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 90
  • Inregistrat: 12-May 04

Postat 21 December 2004 - 11:30 AM

salut

schema ta e cu alimentare externa sau nu ?

umbla la setarile programului tau : la priority stetaza pe "high/realtime" si la I/O Delay stetaza pe "1" .(cel putin asa merge la mine).
da niste detalii despre schema folosita.

mai incearca si ponyprog, e free si poate merge cu ala programat.

vezi ca aceeasi eroare (000F) o mai obtii si la sistemele prea rapide....eu folosesc un PII la 233.

succes!.
0

#3 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 21 December 2004 - 11:46 AM

Daca chiar vrei sa faci ceva bun dale drac' de PIC ca sunt scumpe si proaste si ia atmel AVR
Si iti dau eu si chema de programator si programele simple sa inveti cum sta treaba cu ele.
0

#4 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 December 2004 - 03:40 PM

Programatorul e cu alimentare de pe portul serial , folosesc un sistem Athlon XP 2000+, 512 RAM Win XP..
I-am plantat si un led pe pinul MCLR (4), si indica transferul de date.Nu cred ca e de la programator, este foarte folosita schema care o am. Am auzit ceva ca poate sa aiba protectie la stergere PIC, nu stiu f multe detalii.
Ce pot face in cazul asta?

Iata schema...
0

#5 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 December 2004 - 04:09 PM

am vazut de multe ori schema asta cred ca sn ludipop sau asa ceva.
Cat despre bitii de protectie la scriere daca ia-i setat din greseala nu-i bai ca se sterg cand dai Erase la cip.
problema e ca nu cumva sa fi setat oscilatorul pe cristal extern ca nu ai si a tunci e belea, dr tot poti improviza unu pe placa aceea unde ai progrsmatorul.
Ca fapt divers demult demult canderam tanar si prost am incercat si eu cu PIC-uri, un 16F847 parca, si schema era alta (cel de sus mai stie unde este) dar stiu ca l-am programat cu

IC prog eu zic ca este destul de bun
Vezi ca nu cumva PIC-ul tau sa nu suporte programare cu tensiune mica (LVP) si daca poate tr sa-l setezi sa faca asa (imi cer scuze ca nu mai stiu toate detaliile, sunt f incurcate si prost gandite pic-urile)
Pony Prog pt PIC nu mi-a mers, dar pt AVR merge f fain

Dupa ce am vazut ce namila de prog tr pt a clipoci doua leduri l-am lasat balta in favoarea AVR-urilor
0

#6 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 21 December 2004 - 04:17 PM

banuiesc ca ai selectat la programmer "JDM PROGRAMMER" si la interface "DIRECT I/O".
mareste si tu delay peste 14 si vezi ce se intampla.

asa e, schema e destul de uzuala si trebuie sa mearga.

....incearca pe sistemul tau sa pui 98 si daca tot nu merge incearca sa programezi pe un alt sistem (cu proc pana in 500).

mai poate sa fie si de la placa de baza no-name, de la zgomote pe fir...etc.

mai tine-ne la curent.
0

#7 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 December 2004 - 09:39 PM

Dintre toate softurile, mi s-a parut cel mai interesant IcProg, din meniul Hardware nu imi accepta sa setez pe direct I/O in XP, probabil ca nu comunica direct cu portul din motive de securitate, in schimb am setat Win/Api . Problema este ca ledurile de tact si reset se aprind cind sterg/scriu sau cites ( cel putin incerc sa fac chestiile astea), dar codurile ce ar trebui sa apara in urma acestei operatii imi apar chiar si cind deconectez programatorul. Pe scurt, face acciasi chestie cu programatorul conectat sau nu , diferenta e ca se aprind ledurile.
Oricum am incercat si in 98, face aceiasi figura.Spune-mi te rog, sunt asa de sensibile PiC-urile? se pot distruge usor?
Chiar daca ar fi ars, trebuia sa fie o diferenta la cod, sau ceva de genul asta, in schimb le-am probat pe amindoua , noi noute.
Cred ca ma confrunt cu o chestiune simpla, dar nu stiu care, normal ar fi trebuit sa functioneze de la prima incercare!
0

#8 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 21 December 2004 - 11:06 PM

repet: incearca pe 98 dar pe alt sistem. Chiar nu poti face rost de o tigaie pe acolo ?

una slaba rau, un sistem cu proc pana in 500, 600.

nu cred.am programat vreo 30 de picuri dar nu am busit nici unul.Unul din ele l-a purtat unu in captuseala de la geaca vreo saptamana si avea si pinii indoiti si a mers.

si vreo 3 sferturi din ele erau model ca al tau (pentru o schema de TV-out)...deci nu cred sa aiba cipul ceva.

in ultima instanta trimite-l prin posta si ti-l programez eu daca e vreo urgenta.
0

#9 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 December 2004 - 11:36 PM

Eu aveam un celeron pe vremea aia
Oricum nici un programator nu mi-a mers din prima, ca fapt divers, iar alea pt picuri au facut cele mai multe figuri
Nu cred ca sunt prea sensibile sle si nu cred ca-i stricat PIC-ul dar multe programatoare efectiv nu vor sa mearga din cate am costatat
Asa ca incearca si tu mai multe schme si programele.
Eu cred ca am facut vreo 10 din care doar 3 au mers unu pt PIC si doua pt AVR
Tr sa insisti nitel
0

#10 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 December 2004 - 08:14 AM

Ms fain de indicatii ! Chiar m-am gandit sa construiesc un programator profesional, care sa programeze toata familiile de procesoare de la Microchip si Atmel. Am gasit o schema la cineva de la faculta, care e functionala.
Problema la un astfel de programator universal ar fi soketul pentru procesoare, am vazut pe net la kituri, un soket cu "maneta", pentru pic-uri.Aveti idee cam cit costa la noi asa ceva sau daca se gaseste? Stiti pe cineva pe forum care executa cablaje ?, e destul de delicat manual sa executi asa un cablaj pentru un soclu cu 64 pini. M-ar interesa daca lucreaza cineva cu spray fotosensibil.Am auzit ca e o metoda , perfecta de realizarea cablajelor. Am avut ocazia sa vad cum se lucreaza cu asa ceva, dar iarasi o problema, nu se gaseste solutia folosita.
0

#11 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 December 2004 - 08:16 AM

Iata si schema !!! Ce parere aveti, e mai bine pe portul serial sau paralel cum e in schema de mai jos?, eu cred ca nu are nici o importanta dar am auzit si alte pareri.
0

#12 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 22 December 2004 - 09:50 AM

Schema aia am folosit-o si eu si a mers ok. Poate sa fie de la computer cum zic baietii . Pentru 500 mii lei maxim gasesti la www.adelaida.ro programator de pic si asa ai pe cine sa intrebi daca nu iti merge ceva. Plus ca pretul pare rezonabil (pt mine)
Au de fapt 2 programatoare unu de 150 mii si altulde 500 vezi si tu.
Uite si linkurile directe :

5.45 $ si 16.52 $ .
Bafta multa
DT
0

#13 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 22 December 2004 - 10:15 AM

eu zic intai sa verifici pe un sistem mai slab, serios daca stiu de ce te incapatzanezi sa sari peste etapa asta.
poate ai foarte multi bani si te dau afara din casa.....nu se merita pentru un singur pic sa faci un programator profesional.

eu zic sa mai sapi cu schema aia de la JDM ca e destul de folosita.

un soclu cu maneta, adica un ZIF (zero insert force) e vreo 590.000 ().

se spune ca portul serios e mai "bun" pentru programari de picuri.

kitul de la adelaida ala ieftin nu ar alimentare externa deci mare branza....

iar ala mai scump are un integrat , cateva piese si 5 socluri....deci nu merita 600.000 lei (cu tot cu transport).
plus ca suportul oferit e penibil "gasiti documentatia pe discheta in fisier.doc".

pe discheta oferita se afla versiunile free pentru ponyprog si ICprog si un .doc care arata o poza si cum sa-l alimentezi (deoarece pe foaia oferita alimentare e marcata invers.....bine ca nu m-am luat dupa ei si nu l-am alimentat din prima).

iar ca sa te intristez de tot, mie imi da aceeasi eroare programatorul de la adelaida (ala scump) adica tot 0000F.

cat despre cablaje, mai cauta pe forum....ca s-a mai discutat asta.

concluzia finala....incearca pe un sistem slab.....si apoi treci la alti pasi, nu cheltui bani de pomana.

succes.
uite si linkul pentru ZIF

Aceasta postare a fost editata de woodpecker: 22 December 2004 - 10:19 AM

0

#14 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 22 December 2004 - 11:46 AM

Soclul pe care il cauti, cu maneta cum spui tu, se chama soclu ZIF si se gaseste pa Maica Domnului, la magazinul conex si costa cam 250.000 2x40 pini. Si se mai gaseste acelasi soclu de la firma 3M sau TEXTOOL tot pe Maica Domnului la 45.000...da am scris corect 45.000. Dece o diferenta asa mare de pret...ca suntem in Romania.

Succese
0

#15 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 December 2004 - 08:42 AM

Sal, nu e vorba ca am prea multi basi, sau putini , problema e ca vreau un programator universal pentru toate familiile de controlere. Am testat si pe un sistem P1 133MHz, 16Ram si aceiasi problema o are.Am observat pe diferite forumu-ri in domeniu ca multi au intilnit aceiasi problema (eroare la 0000f), si se pare a fi o chestie de compatibilitate a probramului cu interfata seriala sau ceva legat de setari.
Partea dubioasa e ca chiar daca deconectez programatorul de la computer, exact aceleasi eroori dau .
Daca rezolv ceva va anunt eu !! Ms de indicatii.
0

#16 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 08 January 2005 - 12:12 AM

Salut Zippo,

Nu stiu daca mai e de actualitate problema, dar ti-am vazut postul si imi imaginez cat e de nasol sa nu stii de unde sa apuci un montaj ca asta. Daca poti sa ma crezi, mi-am facut cont special ca sa pot sa-ti raspund... :D

Intai, nu cred ca ai prajit picul.

Programatoarele alimentate din seriala sunt ca niste castele de carti de joc. Curentul oferit de seriala nu e prea mare si daca seriala e si o versiune care scoate curent si mai mic, practic ai tensiunile nasoale si nu poti baga cipanul in mod programare. In plus, ai scris ca ai pus un led pe MCLR. Cred ca asta incarca suplimentar MCLRul si nu mai obtii acolo tensiunea din foaia de catalog. Ca sa bagi in mod programare, MCLR trebuie sa aiba intre 12...14V. Am constatat ca se recomanda minim 13. Asa ca, daca softul de programare iti permite, te-as ruga sa activezi din soft pinul MCLR si sa masori cu un voltmetru tensiunea lui MCLR activat fata de VSS al picului. Daca ai mai putin de 13V, asta ar putea fi o cauza a neprogramarii.

Nu spun ca programatorul tau nu e bun; sunt convins ca poate fi facut sa mearga. Am auzit ca-l foloseste multa lume, dar trebuie putina atentie la ce consumuri poti trage d ela el.

Bafta,
Cirip

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 08 January 2005 - 12:19 AM

Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#17 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 08 January 2005 - 12:31 AM

Bine ai venit printre noi! E semn ca inca mai tii la cei de aici, la cei care mesteresc! Nu ne uita, ca avem multe probleme si nespus de multa nevoie de ajutor! Pe curand!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#18 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 January 2005 - 09:43 AM

Salut! Asa e Cirip, mersi de indicatii, m-am consultat cu mai multi si cam acelasi raspuns mi-au dat.Problema e de la placa mea de baza, programatorul ala JDM probabil a fost proiectat pentru COM-urile alea montate pe controlere ISA, daca stii de la 486, 486 etc, care au porti inversoare, etc nu stiu exact si debitau tensiunea necesara programarii. Inseamna ca modificarea care trebuie sa o fac este fie sa schimb diodele de stabilizare asta in cazul in care am o tensiune suficienta pe port, fie sa folosesc un programator cu alimentare separata.
Dezamagirea si mai mare e ca am construit si unul cu alimentare separata, si asta nici macar nu citeste.Oricum nu ma las asa usor, dar orice indicatie ajuta. Inca odata mersi fain la toti !!.
0

#19 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 08 January 2005 - 10:15 AM

Zippo,

Nu cred ca schimbarea diodelor ajuta. Daca portul serial n-are muschi si licheni, degeaba. Buferele vechi gen 1488 si 1489 erau tari, asa cum spui, dar astea noi sunt de curent mai mic si nu mai poti alimenta mare lucru cu ele.

Eu am patit acelasi lucru cu interfata FMS-ului. Am vrut sa fiu jmeker si sa bag un PIC12F675 capsula SMD intr-un conector. Am luat scheme si soafte de pe net, dar n-au mers tocmai din cauza ca seriala calculatorului nu ducea curent. Cand incerca piculidis sa trimita date, cadea tensiunea si lesina procesorul. Pana la urma am improvizat interfata dintr-o placa mai veche de dezvoltare (un Picdem 2), care are cipan de seriala cinstit (MAX232) si alimentare si i-am scris eu de la cap la coada toate rutinutzele de conversie din PPM in date seriale asa cum vrea FMS. A rebuit sa fac asta ptr ca softurile de pe net sunt in special ptr 675 sau 509, iar eu aveam F876 pe placa de dezvoltare.

Gata, de ajuns cu lauda de sine. Inapoi la problema ta. Daca tii neaparat sa faci programatorul pe seriala, s-ar putea bricola/imagina ceva, dar cred ca la schema ta ar trebui alimentare diferentiala. Daca poti folosi portul paralel, iti pot arata ce folosesc eu ptr programare. E o chestie insailata in cateva ore, fara cablaj, fara nimic, doar cu cateva fire pe o placa cu gauri si care merge uns de aproape un an. Am prajit numai F84 si F675 ptr ca are numai socluri de 8 si de 18 pini (nu m-a interesat altceva), dar cred ca merge si cu alte modele de procesoare PIC. Astept sa-mi spui daca prezinta interes oferta mea sau vrei sa ii dai de capat programatorului pe care l-ai inceput.

Toate bune,
Cirip
0

#20 Useril este offline   Malkovitch 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 61
  • Inregistrat: 19-December 02

Postat 12 January 2005 - 05:36 PM

MA intereseaza pe mine schema da paralel!

O postezi aice sau o trimiti derect?

Malk
[...sunt curios si de aceea am nasul in bandaje...
0

#21 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 January 2005 - 05:51 PM

Sal ! pina la urma am rezolvat problema, am schimbat dioda zenner de stabilizare la 9v2, si functioneaza perfect.
Uite schema pentru paralel !! Functioneaza f bine !, ai grija la diode, probeaza cu diodele care sunt in schema iar daca iti da o eraoare la 000f, la scriere inlocuieste zennerul cu 9v2, bafta.
0

#22 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 12 January 2005 - 09:15 PM

Salut,

Eu folosesc programatorul de aici:
http://www.myke.com/elcheapo.htm

Cirip
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu