Citeaza
in principiu nu dorim sa incurajam pe forum fabricarea statiilor rc "in casa"
am inteles temerile si argumentele, este ok
Nu ma refeream la emitatoare in mod special, poate am dat un exemplu prost ci mai degraba la tot felul de automatizari, proiecte electronice unicat, special gandite sa functioneze intr-un anume robot sau macheta, etc. Genul de chestii pe care nu le poti cumpara din magazin. Un avion care pe langa faptul ca zboara iti mai trimite si diverse date telemetric, sau imagini
http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif din curtea vecinului
Revenind la frecvente si emitatoare, oricand se va gasi un model adus din China sau in geanta din afara, unde sunt alte reglementari, cu o putere potentiala mai mare decat al tau, pe acelasi canal, etc. Nu este o regula ca emitatoarele home-made sunt mai proaste decat cele industriale. Daca vrei sa fi sigur ca modelul tau nu va interfera cu alte modele, si / sau nu va fi perturbat, trebuie sa folosesti un sistem de comunicatie mai rezistent, proportional cu cat te tine buzunarul.
Am vazut ca exista pe piata, cel putin in afara, in segmentele ISM (900MHz si 2.4GHz) module de telemetrie ce folosesc spread-spectrum. Tehnologia este similara CDMA (ex. Zapp) sau WLAN unde toti utilizatorii folosesc aceeasi frecventa, virtual imposibil de interferat unii cu altii.
In principiu atunci cand alegi un sistem 'rc' dupa parerea mea trebuie sa ai in vedere cel putin 2 lucruri :
1. protectia informatiei ( clasic, criptat sau 'amprentat' cum spunea cineva mai sus, daca algoritmul foloseste redundanta, corectie erori, etc )
2. modul in care se transmite informatia ( tipul de impachetare radio a informatiei - clasic, clasic dar cu time-sloturi, spread-spectrum, etc )
Punctul 1. cred ca este deja implementat in multe din 'rc' urile mai inteligente insa daca pe acelasi canal radio exista simultan mai multe emitatoare, vor aparea interferente ce pot deteriora prea mult informatia chiar si impachetata corespunzator.
Punctul 2. doar tehnologia spread-spectrum DSSS ofera o reala protectie la interferente, intrucat informatia este 'imprastiata' pseudo-aleator pe mai multe frecvente simultan si jammer-ul ( cel care interfereaza ) nu poate sti secventa corecta.
Aceasta postare a fost editata de yo3hcv: 13 May 2007 - 03:50 AM