Modelism - RHC Forum: Frecventele Radio - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

Frecventele Radio o problema serioasa

#31 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 17 December 2004 - 05:45 PM

Citeaza

Emitent: Ministerul Comunicatiilor
Ordin nr. 423 din 12/08/2003
categoriile de frecvente radioelectrice a caror utilizare este libera si
regimul armonizat de utilizare a acestora
Monitorul Oficial nr. 890 din 12/12/2003

9. Dispozitive cu raza mica de actiune destinate dirijarii modelelor:
26995 kHz / RO-IR 009
27045 kHz / RO-IR 009
27095 kHz / RO-IR 009
27145 kHz / RO-IR 009
27195 kHz / RO-IR 009
34,995-35,225 MHz / RO-IR 009
40,665 MHz / RO-IR 009
40,675 MHz / RO-IR 009
40,685 MHz / RO-IR 009
40,695 MHz / RO-IR 009

acu cine poate spune ca jucariile care le-am vazut la tommy toys in cora (ex: jucarie care zboara cu 4 motoare tip B52)
la un pret destul de piparat este jucarie sau model cum zice legea??
e jucarie sau model??

io zic ca e jucarie (stim toti de ce)
da altzii or gandi la fel??
flying is my life...
0

#32 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 12 January 2005 - 09:36 AM

...se constata ca sunt permise urmatoarele canale:

27MHZ, canalele 4,9,14,19,24 (notatia statelor europene...in 27MHz, USA are alta numerotare a canalelor);
35 MHz, toate canalele cuprinse intre 61 si 81 (interval inchis);
40 MHz, patru canale si anume 50, 51, 52, 53...atat, asa ca Valterasu, nu mai visa cu ochii deschisi ca esti doar cu un canal defazat...ESTI CU DOUA si esti deja ilegalist, indiferent daca ai automodele, cariciomodele sau electrotiripliciuri. (daca te uiti la CH, recte Elvetia, poate te scoti, regarding la canalul 55 pentru aero...se da greu viza?)
TOTAL: 29 de canale, cumulate din TOATE domeniile de frecventa!!!
In Romania sunt alocate canalele de mai sus modelismului, fara a fi specificat ca sunt permise doar pentru aero sau auto sau navomodelism...deci avantaj cu dezavantaj...emiteti in orice canal legal, indiferent de tipul de model. (adectelea de ezemplu, pe aceleasi canale se pot intalni si aeromodelistu si automodelistu si navomodelistu)
Si ca o adaugire pentru cei nefamiliarizati inca: frecventa alocata canalului respectiv este cea din emitator, nu din receptor!
IA MAI EMITETI MAI FLACAI...SI SUNATI DIN ZURGALAI....HAAAAAAAAI!
Atasez aici un fisier cu toate canalele legale alocate tarilor europene.
Legenda:
FCB=toate tipurile de modele
F=NUMAI pentru aeromodele
CB=NUMAi pentru auto sinavomodele

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1105515364.jpg

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 06 April 2005 - 09:38 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#33 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 08 May 2005 - 07:19 PM

Concret, stie cineva ce inseamna "Dispozitive cu raza mica de actiune "

Presupun ca in categoria "dispozitive" sunt incluse si statiile RC, dar ce inseamna "cu raza mica de actiune"?

Sau ce fac cu textul Ordinului 423 daca vine cineva si spune ca statia mea are raza mare de actiune si ca incalc legea, adica nu ma incadrez in cele cu utilizare libera? Ce inseamna "mica"? Mica poate e raza de actiune a unui traductor inductiv. Oare 1km inseamna mic?
CONCRET, cum se rezolva problema "mica" versus "mare"? Candva stiam ca e o limita de putere si parca era 100mW. Statiile noastre depasesc puterea asta. Stie cineva daca exista acum si o limita de putere sau totul e legat de distanta si banda/frecventa? Pe scurt e clar ca daca esti in banda si ai frecventa e OK, nu e nevoie de nici o autorizatie, daca se respecta restul conditiilor tehnice cu privire la interferente si alte alea. Alte pareri?

Fumos link oficial am gasit cu textul intreg: http://www.alpinet.org/main/liste/index_ro...ro_id_9111.html
Am extras tot textul dar e lung si nu-l afisez decat daca doreste cineva neaparat.
Normele tehnice care trebuiesc respectate de echipamente se gasesc in HG 88/2003.

Un text interesant de citit este si asta de la : http://www.mcti.ro/1673.html
Caut si ce-i legat de asta...
Inca una buna: http://www.renar.ro/DomeniulReglementat/Di...teNormative.htm

Sau http://diasan.vsat.ro/pls/legis/legis_pck....p_act?ida=41661

Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 May 2005 - 07:33 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#34 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 09 May 2005 - 07:36 AM

Pai cred ca toti cei din Romania, obisnuiti cu legislatia din epoca de tranzitie, stiu ca "Dispozitive cu raza mica de actiune " inseamna dispozitive care nu au raza mare de actiune ( :( ). Adica se lasa loc de interpretare (si de negociere bineinteles) ca sa nu fie nimeni suparat. Ce, va credeti in Germania sau pe alte meleaguri?

Aceasta postare a fost editata de navigator: 09 May 2005 - 07:39 AM

0

#35 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 09 May 2005 - 03:07 PM

La toata legislatia in domeniu a fost emisa DECIZIA 62/25.01.2005 in MONITORUL OFICIAL NR. 138/15.02.2005 CU TOATE FRECENTELE LIBERE PENTRU TOTI UTILIZATORII!
Sunt mici diferente, dar pentru cei interesati poate fi util!
Cu unele completari mai vbechi este ORDINUL nr. 137/06.04.2004 din MONITORUL OFICIAL 358/23.04.2004

Cu stima

Fisiere atasate

40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#36 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2182
  • Inregistrat: 07-May 03

Postat 11 May 2005 - 03:57 PM

in mod normal, astfel de jucarii, in cadrul procesului de obtinere a eventualei AUTORIZARI DE PUNERE PE PIATA (din punct de vedere legislativ, in esenta, acesta este un aviz "preponderent" comercial, dar intra in concordanta cu legislatia,EXISTENTA SAU NU, la momentul respectiv, cu caracter tehnic, privitoare la bunul asupra caruia s-a facut demersul de autorizare de punere pe piata!) NU ar "trece" de stadiul de studiu tehnic de evaluare a gradului de periculozitate vis-a-vis de utilizator!
problema e ca, la noi, de-abia acum s-au apucat cei responsabili (opc, alte organisme de autorizare si control)sa incerce sa se puna la punct cu teoria si practica, in ceea ce priveste marfurile(recte-jucariile) mai putin conventionale(una e sa autorizezi/controlezi punerea in vinzare a unei mingi de fotbal, si alta e sa "dai drumu' " in piata unor miniscutere, de exemplu!)
bunaoara, cit timp le-a trebuit celor in drept sa inceapa sa reglementeze comercializarea artificiilor si altor "jucarii" pirotehnice, intr-un cuvint, marfuri cu un anume grad de periculozitate?(chiar foarte periculoase!)?
deci, cred ca e o simpla problema de legislatie comerciala, cu conotatii tehnice, dar care conotatii tehnice ar trebui relevate organismelor legiuitoare de catre o entitate reprezentativa pentru cei potential afectati de acesasta problema, in cazul jucariilor telecomandate radio,de exemplu, o procedura similara celei ilustrate de CF4U cred ca ar fi cea mai adecvata.
in alta ordine de idei, sa nu uitam ca la noi, nu exista reglementare care sa stabileasca cine are si cine nu, si mai ales UNDE are sau nu voie sa ridice aeromodel in aer, chiar daca e material sportiv sau jucarie. si acest aspect cred ca ar mai reduce din posibilele situatii generatoare de probleme .(nu cred ca in germania poate ridica oriunde/oricine un aeromodel in aer...?)
intrebarea e: are cine sa faca demersuri de asemenea alura?...
bafta si minuni!

"...NU TREBUIE CONFUNDAT ADEVARUL CU PAREREA MAJORITATII..."-Jean Cocteau
"...DACA VEI AVEA SUFICIENTA INTELEPCIUNE SI RABDARE SI VEI STA ATENT PE MALUL RIULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUSMANILOR TAI" -citat : -Sun Tzu -ARTA RAZBOIULUI

"...cine nu are timp, nu invinge niciodata"-Antoine de Saint d'Exupery

"Cuvintele sincere nu sunt niciodata placute, cuvintele placute nu sunt niciodata sincere" -Lao Tze

"...esential in existenta unui om ca mine este ceea "ce" GINDESTE si "cum" GINDESTE, si NU ceea ce FACE si ce SIMTE."-Albert Einstein-BUCURIA GINDIRII

NOTA: daca, intimplator sau nu, unele cuvinte sau elemente de sintaxa din postarile mele comporta dificultati de compilare pentru unii cititori, sint disponibile scurte seminarii de dezvoltare a perceptiei si comunicarii interpersonale.
de asemenea, RECOMANDAM IMPERATIV celor care se cred indreptatiti sa corecteze modul de redactare al textelor un scurt curs de ISTORIE LINGVISTICA, precum si consultarea unui Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie.
0

#37 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 11 May 2005 - 05:35 PM

Salutare!
In principiu sunt doua aspecte: cel european si cel national.
Din pct. de vedere national, este relativ clar: s-a stabilit grila de frecvente. Totusi inca mai este loc de mai bine, in Europa aparand ca legale canale din banda de 72MHz, nu si 75MHZ, care este rezervata armatei. (NATO)
Deasemenea, si in Germania, Italia, Belgia, daca esti pe domeniul privat nu se ia nimeni de tine daca esti legal. La ei adevaratul"Big Brother" asculta non-stop. Singura mare diferenta, fie ca zbori pe camp autorizat (sunt cateva private si cateva municipale), fie ca esti pe camp la Hans, Giorgio s-au cum vreti, consta in ASIGURARE! In Italia de exemplu este in jur de 50 Eur pe an, ma rog, in functie de ce vrei sa mai asiguri. E analog cu RCA la automobile, deci obligatoriu.

Ca legislatie europeana, exista directive clare: o statie omologata CE in oricare tara membra va fi recunoscuta automat in toate tarile. Deci in viitor si la noi. Se omologeaza modelul statiei, frecventa, clasa de emisie si perturbatii. Asta trebuie sa o faca producatorul sau marii dealeri. De aia Futaba are doua linii de produse, CE si USA, fiecare cu omologarea lor. In plus, daca vrei sa nu ai probleme, te duci frumos si declari statia la Biroul aferent din prefectura/land, cu o taxa minima doar la declarare.

Ideea ramane: Achizitionati statii care au aceasta autorizare CE. In viitor va prinde bine si va scuti o gramada de alte chestii.
Cu asigurarea este inca neclar, personal am vrut sa fac una, dar cred ca nu am nimerit agentul potrivit...

:D :D
Cu stima,
Costel

P.S.-oameni buni, nu tot ce are bulina CE este si omologat! Exista o lista pe la fiecare producator, unde scrie clar cum si ce. Acum au CE si chinezariile... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 11 May 2005 - 06:04 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#38 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 12 May 2005 - 08:56 AM

pavcostel, la 11 May 2005, 17:35, a spus:

Cu asigurarea este inca neclar, personal am vrut sa fac una, dar cred ca nu am nimerit agentul potrivit...

Am incercat si eu si inca nu am primit raspuns.
DT
0

#39 Useril este offline   pitts 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1966
  • Inregistrat: 08-May 02

Postat 12 May 2005 - 09:17 AM

problema este mai serioasa decat pare.
Ajutorul vostru este de mare folos federatiei care se poate adresa OFICIAL autoritatilor in drept.
Este, totusi, o actiune care necesita timp pentru documentare si redactare serioasa.
Va propun urmatoarele: ganditi-va la cum ar trebui sa arate o astfel de jalba si cui trebuie adresata.
Federatia o poate scrie pe o hartie cu antet, stampilata si parafata, cu numar de inregistrare si, de ce nu, cu o anexa a cluburilor semnatare a acestei situatii.
Nu vreau sa interpretati ca vreau sa va pun la munca si apoi federatia sa se impauneze cu (un eventual) rezultat......
Pana duminica sunt la Brasov, la CN F3B&J....de luni ma uit pe site sa vad ce imput avem si reactia voastra.
No brain, no headache.....
0

#40 Useril este offline   Dan2 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 156
  • Inregistrat: 30-December 05

Postat 10 January 2006 - 02:25 AM

Baieti voi aveti dreptate dar in primul rind se spera ca unde se duc modelistii...nu apar jucarioare din astea chinezesti, in al doilea rind pe la noi prea putini se joaca cu jucarii din astea (eu in 28 ani daca de 2 ori am vazut 2 copii de 10 ani cu o masinuta cu telecomanda in parc desi ma duc acolo mereu) asa ca...nu vezi jucarele din astea cum vezi oameni ducindu-se la servici.

In cazul in care chiar si rarele cazuri deranjeaza, oare cine are interesul sa ne reprezinte interesele ?! Cui ii pasa de modelisti ? De ce sa...reglementeze ei asta pina la urma (vorbind din punctul lor de vedere nu din al meu) ? Va spun eu ca ptr 95 % din oameni modelistii sunt priviti "timpiti care se joaca cu masinute ca cei de 3 ani, la virsta asta se joaca cu jucarele". Asa ca...asta e nivelul de educatie ce sa-i faci. Vorba unuia de pe forum "ce noi suntem in Germania?". Ca sa se rezolve trebuie ca autoritatile sa aiba un interes la asta, altfel...nu au ei treaba, ei au treaba sa-si faca vile, sa cumpere blocuri, sa faca razboaie ptr a acapara petrol si averi deci probleme serioase dupa capul lor. Trist dar adevarat.
0

#41 Useril este offline   Malko 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 25
  • Inregistrat: 24-October 05

Postat 12 January 2006 - 07:59 PM

Don Doctor, s-a modificat schimbarea! Pe site-ul IGCTI s-a publicat noul tabel de frecvente precum si asa numitele interfete radio, adica parametrii tehnici care trebuie sa ii aiba un emitator pentru a putea lucra legal in TBNAF.

Adrian
http://www.igcti.ro/documente/Legislatie/1...ecizia%2062.doc
0

#42 Useril este offline   adyz_4u 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 29-August 06

Postat 22 September 2006 - 01:48 PM

Of mam ametzit cu frecventele astea pana la urma imi spune si mie cineva care frecvente is pentru automodele ca vreau sa iau 1 sau 2 cristale pentru viitoarea mea masina :rolleyes:

Aceasta postare a fost editata de adyz_4u: 22 September 2006 - 01:49 PM

0

#43 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 22 September 2006 - 07:15 PM

Uite ceva !

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#44 Useril este offline   yo3hcv 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 36
  • Inregistrat: 19-March 07

Postat 07 May 2007 - 04:24 PM

Toate jucariile inclusiv aero-navo etc. in cazul in care contin un emitator radio, intra ( a se citi 'ar trebui sa' ) sub jurisdictia legilor romanesti de radiocomunicatii in vigoare. In aceasta categorie se includ ( a se citi 'ar trebui sa se' ) deasemenea :

- microfoane cu antena
- telecomenzi diverse radio ( masinutze, garaje, porti, etc )
- walkie-talkie de tot felul inclusiv PMR si FRS
- telefoane cordless
- aparatura CB
- etc, nu mai continui

Intrucat sunt radioamator ( un fel de secta similara modelistilor ) sunt oarecum la curent cu legislatia in domeniu. Atribuirea ( urmarirea, reglementarea, licentierea, etc) unui canal radio se face in Romania de catre Inspectoratul General al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, pe scurt IGCTI, cu urmatoarea adresa :
www.igcti.ro

La adresa de mai sus gasiti printre altele si un mare docoment numit TNABF cu alocarea frecventelor de la 0 la 240 GHz
TNABF

Din ce scrie acolo, trebuie sa folositi segmentele SRD ( Short Range Devices ) pentru modelism cum ar fi :

- in banda de 27 MHz, canalele :
26.995 MHz, 27.045 MHz, 27.095 MHz, 27.145 MHz, 27.195 MHz

- strict aeromodele :
34.995 MHz si 35.225 MHz

- segmentul 40.66 ... 40.7 MHz nespecificat clar dar permisiv echipamente modelism SRD

In mod teoretic, acest IGCTI ar trebui sa aloce / aprobe / avizeze explicit diverse frecvente sau spectre si pentru voi modelistii asa cum a facut-o pentru noi radioamatorii. Ca in magazinele de specialitate se vand tot felul de telecomenzi pe tot soiul de frecvente si cu tot felul de puteri, asta e altceva. Probabil Federatia de Modelism daca exista ar trebui sa se ocupe in mod oficial.

Cu prietenie,
Edi, YO3HCV

Aceasta postare a fost editata de yo3hcv: 07 May 2007 - 04:47 PM

0

#45 Useril este offline   yo3hcv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 07 May 2007 - 04:33 PM

Pentru administratorii forumului :

Imi permit sa va dau o sugestie ( sper ca nu va suparati ), ar trebui sa faceti o categorie speciala de electronica / radioamatorism, intrucat multi dintre modelisti folosesc sau vor sa-si faca emitatoare / automatizari custom-design si acolo ar putea primi raspunsuri concise si la obiect.

Ma tot uit ca dati sute-mii de euro pe chestii electronice pe care poate le-ati putea construi singuri, mai ales automatizari unicat. Eu spre exemplu imi tot mesteresc diverse antene si pentru ca sunt cam bata la mecanica / materiale, spre norocul meu, am gasit raspunsuri folositoare la voi.

Cu prietenie,
Edi, YO3HCV
0

#46 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 07 May 2007 - 05:12 PM

yo3hcv, la 7 May 2007, 16:33, a spus:

Pentru administratorii forumului :

Imi permit sa va dau o sugestie ( sper ca nu va suparati ), ar trebui sa faceti o categorie speciala de electronica / radioamatorism, intrucat multi dintre modelisti folosesc sau vor sa-si faca emitatoare / automatizari custom-design si acolo ar putea primi raspunsuri concise si la obiect.

Ma tot uit ca dati sute-mii de euro pe chestii electronice pe care poate le-ati putea construi singuri, mai ales automatizari unicat. Eu spre exemplu imi tot mesteresc diverse antene si pentru ca sunt cam bata la mecanica / materiale, spre norocul meu, am gasit raspunsuri folositoare la voi.

Cu prietenie,
Edi, YO3HCV

Multi modelisti prefera sa zboare, sa se dea cu barca, masina, etc. tot timpul liber in loc sa stea si sa reinventeze apa calda
In plus apare problema fiabilitatii, costului, aspectului, si a anilor de experienta pe care ii au firmele din domeniu
Dex

Aceasta postare a fost editata de Dexter_Jr: 07 May 2007 - 06:39 PM

Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#47 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 08 May 2007 - 08:14 AM

Multi pescari prefera sa-si prepare singuri nada ...in loc sa o cumpere
Multi modelisti isi fac singuri modelele ...in loc sa le cumpere
Multi isi fac singuri diverse chestii ...in loc sa le cumpere

De ce ? .... pentru ca asta e pasiunea lor ! Nu toata lumea se uita sa
obtina neapara ceva mai ieftin sau mai bun ... ci pur si simplu sa obtina ceva
facut cu minuta lui (si poate adaptate la necesitatile lui).

Parerea mea e ca discutii de genul

Citeaza

sa reinventeze apa calda

nu prea isi au locul :lol: ... mai ales pe un forum de modelism ... unde foarte multi
"reinventeaza apa calda" tocmai fiindca face parte din pasiune (hobby).

Unii obtin apa calda pe aragaz, altii la boilerul cu lemne sau electric, altii vor sa
o obtina cu panouri solare ... toate astea se stiu de multa vreme ...exista de
cumparat ...dar parca e mai satisfacator cind o obtii intr-o instalatie realizata
personal ...nu crezi ?

Revenind on-topic : in general cei de la IGCTI sint destul de toleranti la emitatoare
de putere mica ( dintr-o discutie telefonica cu cineva din cadrul unui asemenea birou teritorial
a reiesit ca putere mica inseamna max 10mW ). Doream sa-mi contruiesc o telecomanda
pentru alarma la masina in 27MHz si am sunat si am intrebat, raspunsul a fost ca
daca e cu cuart si are sub 10mW si nu e productie de serie ci doar 2-3 bucati ...nu am nevoie
de nici o aprobare sau vreo alta fituica de la nici o insitutie.
0

#48 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 08 May 2007 - 08:42 AM

in principiu nu dorim sa incurajam pe forum fabricarea statiilor rc "in casa".
sunt convins ca exista cativa membrii pe forum care au si cunostintele si aparatura necesara manufacturarii si mai ales a reglarii unei radiocomenzi rc. dar ce te faci cu restul? aici citesc si membrii "mai fragezi ca varsta",si cine stie ce idei le mai vin...
cine poate controla cum e facuta statia aia ? daca emite in canalul in care trebuie sa emita ,ce armonici arunca ,etc...
si de la o chestie de genul asta pot aparea accidente urate...mai ales la aeromodele (nici la auto sau navo nu e roza treaba cu un model mare scapat de sub control)
pentru cei ce totusi doresc sa construiasca statii home-made sunt cateva subiecte dedicate acestei probleme ,chiar aici la tehnice.
cu mentiunea ca la intalnirile organizate este din ce in ce mai probabil sa nu fie lasati sa zboare (nu neaparat de grupul de pe camp ci de legile care o sa apara) ,cititi subiectul asta,asta,si mai sunt o gramada daca cautati un pic.
flying is my life...
0

#49 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 08 May 2007 - 08:51 AM

existau subiecte deja pentru asemenea discutii...moderatorii trebuiai sa ia masuri ca sa nu se altereze subiectul de fatza!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#50 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 08 May 2007 - 09:39 AM

Parerea mea e ca un emitator si /sau un receptor nu pot fi construite "homemade" daca nu exista un minim de dotare
sau daca chiar se realizeaza fara asemenea aparate ... sigur renunta de buna voie la ce performante obtine. :lol:
Probabil solutia va fi achizitionarea acelor scanere radio si "cercetarea" spectrului inainte de zbor. Bineinteles asta
nu rezolva situatia cind cineva porneste emitatorul dupa ce s-a inceput zborul.

O alta solutie ar fi utilizarea acelor receptoare care memoreaza "amprenta" emitatorului.

De asemenea zborul poate fi facut in zone unde nu apar jucarii din astea (adica nu intre blocuri si/sau parcuri).

Bineinteles cea mai buna solutie ar fi aplicarea legii ...unde sint stipulate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca
asemenea echipamente. Aceasta din urma solutie nu cred ca va putea fi folosita din mai multe motive: lipsa personalului
care sa efectueze controale, lipsa echipamentelor portabile care sa permita urmarirea statiilor care emit, existenta multor
asemenea jucarii deja in tara in comert. Cred ca se poate deduce cit personal este nevoie sa se gaseasca in ce apartament
se joaca un copil cu o masina care perturba un avion. Controlul importurilor ar fi sansa ..dar si acolo patrunde marfa multa ilegala.
Nu cred ca e cazul sa va spun eu cita marfa "legala" este prin depozitele de chinezarii.

Cred ca se vor impune implementarea sugestiilor de mai sus ...cel putin pina se rezolva legal problema. Din pacate va fi nevoie ca cine deja a investit mult pentru un model performant sa investeasca in continuare si in aparatura (receptoare "destepte", scanere radio).

Asta e parerea mea http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/pint.gif
0

#51 Useril este offline   yo3hcv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 13 May 2007 - 03:11 AM

Citeaza

in principiu nu dorim sa incurajam pe forum fabricarea statiilor rc "in casa"

am inteles temerile si argumentele, este ok

Nu ma refeream la emitatoare in mod special, poate am dat un exemplu prost ci mai degraba la tot felul de automatizari, proiecte electronice unicat, special gandite sa functioneze intr-un anume robot sau macheta, etc. Genul de chestii pe care nu le poti cumpara din magazin. Un avion care pe langa faptul ca zboara iti mai trimite si diverse date telemetric, sau imagini http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif din curtea vecinului

Revenind la frecvente si emitatoare, oricand se va gasi un model adus din China sau in geanta din afara, unde sunt alte reglementari, cu o putere potentiala mai mare decat al tau, pe acelasi canal, etc. Nu este o regula ca emitatoarele home-made sunt mai proaste decat cele industriale. Daca vrei sa fi sigur ca modelul tau nu va interfera cu alte modele, si / sau nu va fi perturbat, trebuie sa folosesti un sistem de comunicatie mai rezistent, proportional cu cat te tine buzunarul.

Am vazut ca exista pe piata, cel putin in afara, in segmentele ISM (900MHz si 2.4GHz) module de telemetrie ce folosesc spread-spectrum. Tehnologia este similara CDMA (ex. Zapp) sau WLAN unde toti utilizatorii folosesc aceeasi frecventa, virtual imposibil de interferat unii cu altii.

In principiu atunci cand alegi un sistem 'rc' dupa parerea mea trebuie sa ai in vedere cel putin 2 lucruri :

1. protectia informatiei ( clasic, criptat sau 'amprentat' cum spunea cineva mai sus, daca algoritmul foloseste redundanta, corectie erori, etc )

2. modul in care se transmite informatia ( tipul de impachetare radio a informatiei - clasic, clasic dar cu time-sloturi, spread-spectrum, etc )

Punctul 1. cred ca este deja implementat in multe din 'rc' urile mai inteligente insa daca pe acelasi canal radio exista simultan mai multe emitatoare, vor aparea interferente ce pot deteriora prea mult informatia chiar si impachetata corespunzator.

Punctul 2. doar tehnologia spread-spectrum DSSS ofera o reala protectie la interferente, intrucat informatia este 'imprastiata' pseudo-aleator pe mai multe frecvente simultan si jammer-ul ( cel care interfereaza ) nu poate sti secventa corecta.

Aceasta postare a fost editata de yo3hcv: 13 May 2007 - 03:50 AM

0

#52 Useril este offline   ldm 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 17
  • Inregistrat: 18-May 04

Postat 19 May 2007 - 01:30 PM

sebip, la 8 May 2007, 09:39, a spus:

Parerea mea e ca un emitator si /sau un receptor nu pot fi construite "homemade" daca nu exista un minim de dotare
sau daca chiar se realizeaza fara asemenea aparate ... sigur renunta de buna voie la ce performante obtine. :(
Probabil solutia va fi achizitionarea  acelor scanere radio si "cercetarea" spectrului inainte de zbor. Bineinteles asta
nu rezolva situatia cind cineva porneste emitatorul dupa ce s-a inceput zborul.

O alta solutie ar fi utilizarea acelor receptoare care memoreaza "amprenta" emitatorului.

De asemenea zborul poate fi facut in zone unde nu apar jucarii din astea (adica nu intre blocuri si/sau parcuri).

Bineinteles cea mai buna solutie ar fi aplicarea legii ...unde sint stipulate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca
asemenea echipamente. Aceasta din urma solutie nu cred ca va putea fi folosita din mai multe motive: lipsa personalului
care sa efectueze controale, lipsa echipamentelor portabile care sa permita urmarirea statiilor care emit, existenta multor
asemenea jucarii deja in tara in comert. Cred ca se poate deduce cit personal este nevoie sa se gaseasca in ce apartament
se joaca un copil cu o masina care perturba un avion. Controlul importurilor ar fi sansa ..dar si acolo patrunde marfa multa ilegala.
Nu cred ca e cazul sa va spun eu cita marfa "legala" este prin depozitele de chinezarii.

Cred ca se vor impune implementarea sugestiilor de mai sus ...cel putin pina se rezolva legal problema. Din pacate va fi nevoie ca cine deja a investit  mult pentru un model performant sa investeasca in continuare si in aparatura (receptoare "destepte", scanere radio).

Asta e parerea mea  :(

vezi
compatibilitate electromagnetica

Aceasta postare a fost editata de ldm: 19 May 2007 - 01:36 PM

0

#53 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 19 May 2007 - 09:31 PM

Problema noastra (a romanilor ... a Romaniei) nu e ca nu avem legi .... ci modul de aplicare a lor !
Nu cred ca au fost verificate toate jucariile care au emitatoare radio atita timp cit
pentru foarte multe din ele nu s-a platit vama (majoritatea fiind made in China) si
prin urmare au intrat ilegal in tara. Si toate astea sint valabile pentru multe produse
comercializate in majoritatea "magazinelor" care au preturi foarte mici (depozite, buticuri, piete,
tirguri ...)
Si prin urmare pina se va ajunge la acel moment de normalitate ...fiecare se protejeaza cum poate
si cum il tin buzunarele.

Scuze de off-topic !
0

#54 Useril este offline   chisedekmel@rhc.ro 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 13-August 07

Postat 30 August 2007 - 01:46 PM

Detine cineva o schema de antena ilecoidala sau pilnie piramidala cu laturile egale pe frecventa de 450mhz frecventa zappppp .va multumesc..chisedekmel@rhc.ro
.........sf........bate realul ...............cind ai ajuns sa te sincronizezi cu p.c...................
0

#55 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 07 September 2007 - 10:44 PM

Nu aveau cum sa nu apara din china jucarii pe toate frecventele, daca tocmai la ei se produc majoritatea pieselor pt toate statiile rc de calitate cu emblema de state vestice . Era doar o chestiune de timp pana unul din ei se gandea sa uneasca piesele inainte sa le trimita ca asa o sa castige si el un pic mai mult. E si o chestiune de piata globalizata si de lipsa de legi corespunzatoare(de fapt lipsa precizarii ca frecventele sunt repartizate separat pt aer-apa-sol; sunt toate la un loc dupa cum puteti citi in primu post din subiect), din cauza carora nu e ilegal sa aduci jucarii de orice gen pe oricare din frecventele legalizate si asta inseamna un plus de interferente pe langa toate care sunt deja. Inca niste aparate de care nu s-au vorbit: walkie-talkie(am avut doua seturi, unul era pe frecventa 35Mhz pe 16 canale-prindea 2 km- acu' 6 ani, celalalt era pe 41 Mhz pe 8 canale si prindea 2-2.5 km - acu' 4 ani) care intrec in tarime orice statie pt radiocomanda-aveau 1.5 W.
Se poate oare ca ele fiind pe frecventa aia sa fi prabusit si eu avionu cuiva cand le utilizam?(aceast intrebare o sa imi manance ceva ani din viata :angry: )
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#56 Useril este offline   woth 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 04-March 04

Postat 19 May 2008 - 01:54 PM

Citeaza

10. Dispozitive cu raza mica de actiune destinate aplicatiilor
inductive:
9-59,750 kHz / RO-IR 010

Poate sa-mi spuna si mie cineva ce este o "aplicatie inductiva"?

Multumesc.
0

#57 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 19 May 2008 - 02:14 PM

Din cate stiu sunt senzorii inductivi din asfalt, linii CF sau alte aplicatii inductive. Diverse alte actionari care au oscilator pe frecventa aia sau comunica pe frecventa aceea.

Bafta!

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#58 Useril este offline   casper20 

• Lifetime Beginner
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3630
  • Inregistrat: 09-June 07

Postat 04 December 2008 - 07:44 PM

Pina la urma se poate folosi 72 MHz in romania?
Prabusirea este o aterizare necontrolata..................sau nu?

FPV is not a crime!

Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163

Tel: 0741-931.767
0

#59 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 04 December 2008 - 08:17 PM

Vezi postareacasper20, la Dec 4 2008, 07:44 PM, a spus:

Pina la urma se poate folosi 72 MHz in romania?

CAT DE TAREEEEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Esti bestial pustiule.
DT
0

#60 Useril este offline   casper20 

• Lifetime Beginner
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3630
  • Inregistrat: 09-June 07

Postat 04 December 2008 - 08:38 PM

deci se poate sau nu?
Prabusirea este o aterizare necontrolata..................sau nu?

FPV is not a crime!

Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163

Tel: 0741-931.767
0

Arata acest topic

• 5 Pagini +