Frecventele Radio o problema serioasa
Postat 09 January 2009 - 09:33 AM
Oameni buni, putem noi strange si 22 miloane de semnaturi, ca normele CEPT valabile in CE si hotararile ITU reginea 1 valabile in Europa toata n-o sa le schimbati.
Pur si simplu in ITU reginea 1, banda de 72 MHz NU este alocata radiocomenzilor ci comunicarilor mobile terestre, civile si militare (numite curent high-band). Acea alocare pentru radiocomenzi exista doar in ITU regiunea 2 America.
Din acelasi motiv si discutiile privind 1.2 GHz pentru transmisii video sunt la fel de sterile, dat fiind ca in toata lumea banda aceasta nu este alocata transmisiilor video.
Pentru informare, ITU se intalneste o data la 5 ani, si atunci se stabileste ordinea de zi pentru sedinta urmatoare, pe baza cererilor prezentate la sedinta anterioara. Asa ca hotararea unei schimbari, chiar daca se initiaza, dureaza pe putin 10 ani.
Iar pentru alocarea exacta a frecventelor gasiti la MCTI un document oficial care se cheama TNABF (versiunea curenta este 1.2) care contine alocarile de frecventa pentru Romania, de la 0 la 275GHz.
In alta ordine de idei, orice echipament de radioemisie trebuie sa aibe o autorizare de tip. Asta se obtine pentru fiecare echipament in parte exeptand cazul in care are autorizare CEPT (adica e autorizat oficial ca tip in alta parte in Europa).
Daca chinezariile alea au asa ceva, nu ai ce sa le faci. Daca nu, nu este permisa comercializarea (echivalentul autorizarii FCC la americani).
Sunt curios cati din inspectorii comerciali stiu chestia asta si stiu sa verifice autorizarile CEPT :rolleyes:
Ce trebuie retinut este ca un echipament autorizat presupune ca nu s-a facut nici o modificare la el. Adica are toate piesele stoc, si reglajele facute din fabrica, iar orice alterare duce la pierderea autorizarii .
Succese,
Marius
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
R/C: Futaba FF9C 35MHz/Jeti Duplex 2.4GHz, ESU ECoS II
Postat 09 January 2009 - 09:53 AM
"Din acelasi motiv si discutiile privind 1.2 GHz pentru transmisii video sunt la fel de sterile, dat fiind ca in toata lumea banda aceasta nu este alocata transmisiilor video."
In Europe, ... the majority of amateur television operation is currently FM on 1.2GHz and above. The frequencies in use depend on national permissions. In most of mainland Europe, the most common frequency is 1255MHz.
Singura chichitza avocateasca cu Amateur TV , unde ar putea intra si FPV, este ca transmisia trebuie sa fie fixa, nu mobila, si puterea limitata la 10mW.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 09 January 2009 - 09:54 AM
Postat 09 January 2009 - 06:31 PM
renatoa, la Jan 9 2009, 09:53 AM, a spus:
"Din acelasi motiv si discutiile privind 1.2 GHz pentru transmisii video sunt la fel de sterile, dat fiind ca in toata lumea banda aceasta nu este alocata transmisiilor video."
In Europe, ... the majority of amateur television operation is currently FM on 1.2GHz and above. The frequencies in use depend on national permissions. In most of mainland Europe, the most common frequency is 1255MHz.
Singura chichitza avocateasca cu Amateur TV , unde ar putea intra si FPV, este ca transmisia trebuie sa fie fixa, nu mobila, si puterea limitata la 10mW.
Aici gresesti.
Amateur Television se refera exclusiv la televiziune exerimentala transmisa de radioamatori autorizati, nici decum de amatori de televiziune. Acea autorizare se obtine prin examen la ARCTI (2 sesiuni pe an) si nu e foarte greu de obtinut, dar daca studiezi regulamentul de radioamatori o sa vezi ca NU se poate folosi pentru FPV decat in mod limitat, din cauza continutului informatiilor transmise, care trebuie sa fie de natura tehnica si limitat personala, pentru care nu se justifica recurgerea la alte metode comerciale de comunicatii.
http://www.radioamator.ro/misc/regulament_...comunicatii.pdf
Vezi si http://www.hamradio.ro/ - siteul oficial al miscarii de radioamatorism din Romania.
Stiu ca nu e o informatie care te bucura din punct de vedere aeromodelistic, dar asta este legislatia in vigoare in toata lume (banda e alocata secundar radioamatorilor in toate cele 3 regiuni ITU, primar fiind servicii comerciale)
In Romania practic nu e folosita comercial si rareori de catre radioamatori, date fiind costurile mari ale echipamentelor pe frecvente inalte. Insa mai apar comunicatii EME (pamant-luna-pamant), comunicatii prin sateliti de radioamatori (sunt vre-o 10 activi din 64 lansati, cred ca 2 au acces pe 1200MHz), si uneori ATV (amateur television).
Succese!
Aceasta postare a fost editata de docmarius: 09 January 2009 - 06:44 PM
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
Postat 09 January 2009 - 07:28 PM
Daca unii care au poate cate 3...5 modele pe care le zboara in aceiasi zi impreuna cu alti colegi la fel de dotati nu isi fac atatea griji, respectand ce e alocat de ce sa mai vorbim discutii cu ce e in USA, in Australia si Antarctica si la noi nu este, sau ce frecvente ar putea sa ne mai parvina (sau NU) prin 2080 cand se smechereste piata si se duce mai ``sus`` lasandu-ne si noua apoi noua vre-un ``gunoi``.
Dar ma rog, de dragul conversatiei se poate discuta si de dispersia lui k a arcurilor de la clestii de rufe...
Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 09 January 2009 - 07:29 PM
Postat 09 January 2009 - 07:40 PM
Citeaza
Cum se disperseaza k?? Dupa culoarea carligului? Sugestii?
Silviu e de vina, ca a pus . la subiectele de la generalitati...
Postat 10 January 2009 - 10:17 AM
AG-74-HESS, la Jan 9 2009, 07:28 PM, a spus:
Daca unii care au poate cate 3...5 modele pe care le zboara in aceiasi zi impreuna cu alti colegi la fel de dotati nu isi fac atatea griji, respectand ce e alocat de ce sa mai vorbim discutii cu ce e in USA, in Australia si Antarctica si la noi nu este, sau ce frecvente ar putea sa ne mai parvina (sau NU) prin 2080 cand se smechereste piata si se duce mai ``sus`` lasandu-ne si noua apoi noua vre-un ``gunoi``.
Dar ma rog, de dragul conversatiei se poate discuta si de dispersia lui k a arcurilor de la clestii de rufe...
Monstruasa discutie am mai starnit!!!
Ai incredere in noi chiar daca facem sa curga multa cerneala pe notepad-ul din windoze, dar discutand despre aceste probleme (care poate pe tine te plictisesc) ne luminam si noi, mai schimbam ideile fixe pe care le avem fiecare in cap.
Acesta fiind un forum putem discuta si despre subiecte "influenta rasaritului de luna asupra ouatului gainilor dotate cu statie de RC pe 72 MHz".
Adevarul e ca ne putem zbate oricat ptr legalizarea uneia sau alteia din frecvente la noi in tara, iar pana se rezolva cela va veni probabil anul 2080 iar 72MHz va fi la fel de ne interesanta ca batrana 27 MHz sau ca radioul pe unde lungi!
P.S.: In 2080 imi iau statie de rc cu transmisie telepatica... :wub:
Postat 10 January 2009 - 12:57 PM
FullMetalJacket, la Jan 10 2009, 10:17 AM, a spus:
Ai incredere in noi chiar daca facem sa curga multa cerneala pe notepad-ul din windoze, dar discutand despre aceste probleme (care poate pe tine te plictisesc) ne luminam si noi, mai schimbam ideile fixe pe care le avem fiecare in cap.
Acesta fiind un forum putem discuta si despre subiecte "influenta rasaritului de luna asupra ouatului gainilor dotate cu statie de RC pe 72 MHz".
Adevarul e ca ne putem zbate oricat ptr legalizarea uneia sau alteia din frecvente la noi in tara, iar pana se rezolva cela va veni probabil anul 2080 iar 72MHz va fi la fel de ne interesanta ca batrana 27 MHz sau ca radioul pe unde lungi!
P.S.: In 2080 imi iau statie de rc cu transmisie telepatica... :wub:
Da, se poate vorbi si de ouatul sub clar de luna, dar vei scrie degeaba, caci in cateva minute se va sterge totul. Deasemenea, pe undeva pe acest forum Zod explicase care este rolul unui forum de modelism. Ar fi bine sa cauti si sa intelegi asta. Deasemenea e bine sa citesti de la inceput acest subiect ca sa vezi ce a vrut sa fie si unde a ajuns. Deci nu te ``autoacuza``, caci nu ai inceput tu discutia despre frecvente, tu doar ajuti la derapaje si la lungirea ei pe 5 ani fara o finalizare practica (garantez eu asta, vei vedea). Iar daca tu crezi ca pe aici sunt unii cu idei fixe pe care trebuie sa le schimbi tu, daca tu crezi ca pe aici gasesti comunisti pe care sa-i democratizezi tu, cauta un alt forum mai ``democratic`` si cu oameni mai ``civilizati``.... (``democratizezi`` gasesti in vanghelidex)
Deci iti dau umilul sfat sa lasi oamenii asa cum sunt ei, comunisti, cu idei fixe, necivilizati, caci ei fac modele, se dau cu ele, intreaba si primesc raspunsuri dupa priceperea fiecaruia. Restul e pierdere de timp, asa cum fac eu acum incercand sa-ti sugerez subtil dar ineficient sa te apuci de treaba, provocat fiind de curajoasele si ``revolutionarele`` dar in acelasi timp naivele tale expuneri.
Apropo, ce mai mesteresti?
Sa ai succes, asfalt uscat, ape line, sau timp frumos la zbor, depinde ce ai ales, ca pana acum eu nu mi-am dat seama....
Postat 10 January 2009 - 04:28 PM
AG-74-HESS, la Jan 10 2009, 12:57 PM, a spus:
Deci iti dau umilul sfat sa lasi oamenii asa cum sunt ei, comunisti, cu idei fixe, necivilizati, caci ei fac modele, se dau cu ele, intreaba si primesc raspunsuri dupa priceperea fiecaruia. Restul e pierdere de timp, asa cum fac eu acum incercand sa-ti sugerez subtil dar ineficient sa te apuci de treaba, provocat fiind de curajoasele si ``revolutionarele`` dar in acelasi timp naivele tale expuneri.
Apropo, ce mai mesteresti?
Sa ai succes, asfalt uscat, ape line, sau timp frumos la zbor, depinde ce ai ales, ca pana acum eu nu mi-am dat seama....
Multzam de urari si sfaturi !
Cand spuneam de idei fixe si schimbare ma cam refeream la mine. Credema ca am asa ceva.
Personal meshteresc de zor la un T-rex 600 se de aceea am venit pe forum ca sa invat cate ceva.
Toate bune si voua!
Postat 10 January 2009 - 05:10 PM
Execrcitiul democratic are 2 aspecte:
1. Respectul fata de legi in vigoare (In cazul de fata nefolosirea statiilor in 72 MHz si nici a FPV pe 1.2 GHz).
2. Modelarea legislatiei prin reprezentare (si aici intra ideea de strangere de liste si semnaturi si trimiterea lor la forurile responsabile de problema sau la reprezentantii alesi care pot face lobby in privinta asta).
Neaparat in ordinea asta.
Cum intelege fieceare treaba asta depaseste limitele acestui topic.
--------------------
Postat 10 January 2009 - 05:33 PM
puteti deschide aici la tehnice un subiect dedicat frecventelor-chiar daca nu neaparat pentru modelism unde sa afle si restul lumii care sunt noutatile.
dat tot asa....calm... :)
Postat 12 January 2009 - 02:29 AM
Nu o spun ca modelist, o spun ca fost radioamator. Toata lumea stie din ce e compus cuvantul radioamator si nu-s bucuros ca uit sa receptionez codul Morse. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar asta este tendinta. Se dezvolta tot ce-i legat de transmisiile de date (adevarate) si de telecomenzi. Operatorul uman ca radioamator (inclusiv ce are el alocat pentru pasiune) o sa ramana mai putin important. Imi pare rau ca spun asta.
Spor la treaba si sa speram ca ne vom reauzi.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 12 January 2009 - 02:31 AM
Telefon: 0721 385365
Postat 17 January 2009 - 04:41 AM
Numarul radioamatorilor nu scade, iar diferenta intre radioamatori operatorii RC este ca radioamatorii au dreptul de a comunica pe frecventele alocate lor pe baza unor autorizari, si in limita STRICTA a regulamentului. Si in general pot spune, ca radioamator, ca limitele de banda sunt respectate cu sfiintenie. Nici un radioamator din Europa n-o sa emita pe frecventele alocate doar in Statele Unite doar pentru ca aparatul sau poate sau pentru ca si-a adus o statie din SUA (in general toate echipamentele pot). De bine de rau, in tagma radioamatorilor exista un respect pentru lege. Nu de alta dar ti se ridica autorizatia, si daca persisti si atunci te trezesti cu o amenda penala sau chiar (pur teoretic - nu am auzit de nici un caz concret) cu puscarie.
Si de aceea sunt si permise puteri de emisie de ordinul sutelor de wati, si alocarea unei asa zise multitudini de frecvente (nu sunt chiar asa multe de fapt).
In plus, radioamatorii sunt responsabili de unele dezvoltari in domeniul comunicatiilor... De exemplu descoperirea propagarii prin reflexie a undelor scurte. Si au un rol destul de mare in comunicatii de urgenta (vezi cutremurul din 77, inundatii etc.). Iar in caz de razboi ai operatori radio gata antrenati. Radioamatorismul este cam in toata lumea civilizata declarat activitate de interes national.
Si ca veni vorba de comunicatii adevarate, se fac si de alea, digitale (d-star de exemplu, echolink), comunicatii de date prin sateliti etc.
In schimb in domeniul RC ce avem in ochii leguitorilor? O trupa dezorganizata de indivizi (nu o luati personal) care se distreaza cu niste jucarele telecomandate, iar in spiritul acestei discutii, cu nici un fel de respect fata de lege, cu telecomenzi aduse din state pe benzi neautorizate (72 MHz, 41 MHz), si sisteme FPV de asemenea (900 MHz, 1200 MHz). Si ne tolereaza ca pina acum nu deranjam pe nimeni. Socialmente nu le oferim nimic, in afara de impozitul pe profit al vanzatorilor de "jucarele" si de TVA-ul platit la achizitionare. Le suntem indiferenti. Dar cand vom deranja ne vor pocni peste bot. Si n-o sa ne dea nimic in plus. Chiar si benzile alocate acum sunt cu greu smulse din ghearele operatorilor comerciali de radiocomunicatii, si asta probabil la presiunea producatorilor de echipamente RC. Sa nu uitam ca inainte de revolutie erau doar 4 canale AM in 27 MHz...
Presiunea comerciala asupra benzilor radio este imensa, iar toate serviciile publice (CB, R/C, radioamatori, ISM, PMR) se lupta cu greu sa-si mentina alocarile. Iar majoritatea sunt deja alocate secundar. Avem noroc ca de mentine alocarea exclusiva pentru aeromodele, ia radioamatorii cu chiu cu vai isi mentin benzile. Este o batalie imensa comerciala pe 144MHz, 430 MHz si 1.2 GHz, pe care probabil o vor pierde. Si in nici un caz in favoarea RC (ca se tot zice de 1.2 GHz).
Hmmm, cred ca ar trebui sa ma apuc de scris romane...
Scuze ca v-am plictisit.
Marius
Aceasta postare a fost editata de docmarius: 17 January 2009 - 04:44 AM
--------------------
Postat 17 January 2009 - 08:58 AM
Singurul lucru care ne mai salveaza cat de cat este ca nevoia de banda acum e imensa, si un mizilic ca 35/40 nu mai atrage pe nimeni.
Dar cu radioamatorismul sa stii ca nu iti dau dreptate... sunt in extinctie, Internetul si libertatea i-a terminat.
Inainte era fructul interzis, sa poti detine aparatura radio si sa vorbesti cu cineva din afara.
Acum ambele motivatii s-au prabusit si au mai ramas numai cei care simt placerea pura de a stabili recorduri personale cu aparatura din alt secol. In unele judete - multe - nici nu mai exista radioclub.
Postat 17 January 2009 - 10:01 AM
Postat 17 January 2009 - 10:27 AM
renatoa, la Jan 17 2009, 08:58 AM, a spus:
Singurul lucru care ne mai salveaza cat de cat este ca nevoia de banda acum e imensa, si un mizilic ca 35/40 nu mai atrage pe nimeni.
Dar cu radioamatorismul sa stii ca nu iti dau dreptate... sunt in extinctie, Internetul si libertatea i-a terminat.
Inainte era fructul interzis, sa poti detine aparatura radio si sa vorbesti cu cineva din afara.
Acum ambele motivatii s-au prabusit si au mai ramas numai cei care simt placerea pura de a stabili recorduri personale cu aparatura din alt secol. In unele judete - multe - nici nu mai exista radioclub.
Ajunge atata bashing despre 2.4. Ai 2.4? Cand vei avea 2.4 sa faci o diferenta atunci poti spune ca "cotcodocim". Pana atunci cotcodocesti tu singur aiurea-n vant.
Iar cat despre radioamatorism, am o familie plina de radioamatori, sunt radioamator licentiat si eu si chiar daca nu practic din lipsa de scule (ai mei sunt la oradea) inca sunt mandru ca mai inteleg (sau intelegeam) un cod morse doua, sau ca am participat si chiar am castigat cupe de juniori la radiogoniometrie
Postat 17 January 2009 - 10:39 AM
Zice unul tot cu "familie". a nashului, intr-adevar.
Dar tu singur recunosti ca nu mai practici. Ori, daca cei vechi ne-am lasat, nu imi spune ca azi mai atrage cineva pustime catre aceasta activitate ! Oricum ai lua-o, tot extinctie se cheama...
Cat despre 2.4G, vad ca am ajuns la delict de opinie... nu mai avem voie sa avem...
Pot avea orice opinie vreau, bazata pe ce criterii consider eu, si stiu sigur ca nu ma va influenta niciodata nici o opinie individuala gen "am luat, ce bine imi merge, nu mai pot de satisfactie..."
Kriminel, la Jan 17 2009, 10:27 AM, a spus:
Postat 17 January 2009 - 10:52 AM
Poza de la concursul national de radiogoniometrie de la Valea Carasului in 2008. Rezultatele aici: http://www.radioamator.ro/contest/rga/. Dupa cum vezi, o droaie de pustime, dar si seniori inca mai practica aceasta ramura a radioamatorismului. In plus, radiocluburile judetene chiar daca nu mai sunt atat de frecventate, inca sunt si au activitate.
Nimeni nu ti-a ingradit dreptul la opinie, dar iti ingradesc eu dreptul la judecata celor care au investit in acest sistem si care chiar sunt in masura sa dea o opinie infinit mai pertinenta ca a ta, utilizator de 35. (a cotcodaci e tentativa de inferiorizare). Nu esti informat deloc iar din auzite pot da si eu sfaturi despre fizica atomica ca nu o sa ma creada decat naivii, acolitii si aplaudacii. Nu te-am auzit nici aici nici pe YM sa dai vre-o data o opinie pertinenta impotriva 2.4...
Aceasta postare a fost editata de Kriminel: 17 January 2009 - 10:56 AM
Postat 17 January 2009 - 02:45 PM
Propun sa fie inchis subiectul sau bagat in tomberon, pana nu apare cineva sa-l ``miste`` iar spre politica sau medicina(efectele undelor electrom. asupra modelistului, sau und electrom. ca element de stress asupra cainilor vagabonzi si derbedei).
Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 17 January 2009 - 02:49 PM
Postat 25 January 2009 - 11:50 PM
A reiesit asa: 72MHz este alocata pentru mobil terestru, exceptie aeronautic. De la 73MHz in sus este alocat pentru aplicatii militare.
Nu vreau sa pun paie pe foc, doar citez ce am gasit.
Postat 26 January 2009 - 12:18 AM
FPV is not a crime!
Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163
Tel: 0741-931.767
Postat 26 January 2009 - 08:32 AM
AG-74-HESS, la Jan 17 2009, 02:45 PM, a spus:
Serios?! Poate ar trebui doar moderat!!!
Cu rabdare si ciocan.
Postat 28 January 2009 - 10:15 AM
http://www.icao.int/anb/panels/acp/WG/f/wg...nterference.doc
Unde vreau sa bat... sa nu mai fim naivi si sa credem ca nu deranjam cu jucariile noastre nevinovate, ce mare branza facem, stropim si noi acolo cativa mW in weekend-uri mai ales... totul este supravegheat si daca deranjezi esti luat in colimator, pana la "Take whatever national action is necessary to ensure these devices are withdrawn from the market." !
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 28 January 2009 - 10:21 AM
Postat 28 January 2009 - 02:29 PM
Marinaru, la Jan 26 2009, 08:32 AM, a spus:
Ce sa moderezi? Toata lumea are dreptate! Eu am avut o umbra de radioamatorism pe cap (eram un YO8RKF candva) si inteleg atitudinea lor. Doar ca ei nu accepta ideea ca sunt din ce in ce mai putini. Adica SUNTEM din ce in ce mai putini ca inca sper sa nu moara de tot. Momentan e doar aplecata dar am auzit ca spre pensie se intareste din nou...
Cam toti sunt responsabili, corecti si ordonati. Dar e cu totul altceva... Marea diferenta ar fi ca radioamator nu te numesti decat dupa ce ai cunostinte temeinice de radio si altele, dupa ce ai ceva hartii la mana obtinute in urma unui examen, pe cand modelist poate fi numit oricine cumpara sau modifica un RC din Cora. Ca nu poti sa-l denumesti altfel. Si astia sunt din ce in ce mai multi. Nu e vina modelistilor ca se vand in magazine tot felul de pocnitori care emit in eter, nu e vina lor ca nu sunt prevazute nicaieri sanctiuni si ca incalci legal anumite legi pentru care tot legal nu poti fi sanctionat. Nu e vina lor ca nu exista legislatie corecta. Din cauza asta nu se pot compara cele doua activitati si fiecare are dreptate in felul lui.
Unul care are o statie pirat si transmite manele prin vecini e penalizat daca e prins dar ala nu-i numit radioamator. Pe cand un utilizator de model RC de Niro sau Europa, e denumit din start modelist. De aici apar si problemele.
Partea cu feliile din frecvente e legata de aspectul pur economic. Cine are banii taie tortul sau alege felia. Restul e poezie.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 January 2009 - 02:29 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 28 January 2009 - 04:24 PM
Aceasta postare a fost editata de SILVIU66: 28 January 2009 - 04:44 PM
Motiv editare: nu da quote la mesajul anterior
Postat 28 January 2009 - 06:51 PM
renatoa, la Jan 28 2009, 10:15 AM, a spus:
http://www.icao.int/anb/panels/acp/WG/f/wg...nterference.doc
Unde vreau sa bat... sa nu mai fim naivi si sa credem ca nu deranjam cu jucariile noastre nevinovate, ce mare branza facem, stropim si noi acolo cativa mW in weekend-uri mai ales... totul este supravegheat si daca deranjezi esti luat in colimator, pana la "Take whatever national action is necessary to ensure these devices are withdrawn from the market." !
Clarificare:
Citeaza
– 1120MHz (DME )
– 1160MHz (DME and close to GPS L5 and Galileo E5a)
– 1200MHz (DME and Galileo E5b)
citat din asa zisul transcript al io stiu ce intalnire.
Aici vorbim de camere cu emisie ieftinaturi ordinare cumparate de dragul "pretului mic", mai folosite de unii si la fpv (nici nu are rost sa-i mai cataloghez).
Deci nu are nici o legatura cu discutia de aici unde se vorbeste strict de frecventele LEGALE.
P.S. 2.4GHz este legal
Postat 29 January 2009 - 06:56 PM
Deci ... si legal se poate face rau chiar si fara sa vrei.
M-am uitat si eu la frecventele alea. VOR-ul e specific altui continent si Galileo ... cu siguranta nu va fi influentat de o telecomanda. Cel putin nu la frecventa aia.
Aceasta postare a fost editata de ipman: 29 January 2009 - 07:06 PM
Postat 29 January 2009 - 07:06 PM
Postat 29 January 2009 - 07:08 PM
Deci esti putin dezinformat dar cu opinii ca amicul renatoa :rolleyes:
Apropo am si eu in casa 2 routere wireless, iau net wireless si am o statie wirelless. Am hovarit in casa si nici unul din routere n-au picat, sau invers nu am spart modelul ca m-au bruiat routerele...
Maculatura:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi
http://en.wikipedia....iki/IEEE_802.11
http://en.wikipedia.org/wiki/802.11a
http://en.wikipedia.org/wiki/802.11b
http://en.wikipedia.org/wiki/802.11g
http://en.wikipedia.org/wiki/802.11n
http://en.wikipedia....t_97_(FCC_rules)
Postat 29 January 2009 - 07:09 PM
Chiar sint curios cu cit se emite in 2.4GHz, caut acum si sper sa lamurim.
Postat 29 January 2009 - 07:16 PM
Poti incerca NetStumbler-ul, instalat pe un puter cu o placa de retea wireless, acest programel (free) scaneaza toate canalele (nu stiu exact daca nu cumva toata banda) in 2.4ghz si-ti da ssid-urile si puterea fiecarui emitator care emite in timpul probarii.
Cel mai simplu e schimbarea canalului pe router, vezi daca mai apar probleme.
Numai bine,
Calin