casper20, la Dec 4 2008, 07:44 PM, a spus:
Frecventele Radio o problema serioasa
Postat 04 December 2008 - 08:43 PM
FPV is not a crime!
Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163
Tel: 0741-931.767
Postat 04 December 2008 - 08:52 PM
casper20, la Dec 4 2008, 08:43 PM, a spus:
Nu deranjezi dar de ce mai intrebi daca tot nu citesti. Scrie in primele pagini ale subiectului daca e legal sau nu. Daca nu ai citit in subiectul in care pui intrebarea de ce sa ne mai obosim sa iti raspundem ?
Postat 04 December 2008 - 08:54 PM
casper20, la Dec 4 2008, 08:38 PM, a spus:
De putut se poate, ca emitatorul n-o sa zica "Nu vreau!" doar pentru ca s-a prins ca e in Romania. Ca e ilegal, e o chestie cu totul si cu totul diferita.
Postat 04 December 2008 - 10:05 PM
Intrebare: are voie sa isi foloseasca stati in 72 adusa de acasa ? :)
Postat 04 December 2008 - 10:34 PM
Repede. Stiu ei de ce. Daca vine la Bucuresti/Craiova, nu-i asa repede.
Postat 04 January 2009 - 01:05 PM
Este ocupata banda de 72 MHz pentru vreo aplicatie civila sau militara? Din lege se pare ca nu.
Exista necesitatea de a folosi aceasta banda ptr aplicatii militare si sau civile de importanta nationala? Dumnezeu (sau MTTc) Stie!
Exista necesitatea de a folosi banda ptr RC in modelism? Eu zic ca da, avand in vedere ca cei pasionati de modelism isi aduc modele din State (de vina este globalizarea asta bat-o vina).
O fac legal? Nu!
O pot face legal? Tot eu zic ca s-ar putea! Dar ptr asta trebuie ca cineva sa ia atitudine.
Sa cadem de acord ca acordarea acestei frecvente pentru: "Dispozitive cu raza mica de actiune destinate dirijarii modelelor" ar fi o necesitate pentru comunitatea modelistilor din Romania.
Cum s-ar proceda intr-o tara "civilizata"! Ei bine acolo, sa zicem, cetateanul trimite o scisoare reprezentantului sau in forurile legiuitoare (ex. Parlament) in care isi exprima preocuparea pentru subiectul mentionat, eventual si promisiunea lui de ai fi votant fidel la urmatoarele alegeri. Ori se creaza liste de semnaturi care se transmit forurilor competente. Cred ca exista si alte procedee dar eu fiind un diletant intr-ale democratiei nu le cunosc.
Tinand cont ca cele de mai sus s-ar putea petrece, repet, intr-o tara "civilizata"; intrebarea mea este: CE FACEM NOI?!
Ceva idei?
Postat 04 January 2009 - 01:31 PM
Postat 04 January 2009 - 01:50 PM
ipsihi, la Jan 4 2009, 01:31 PM, a spus:
...iar pe cele existente le aruncam la gunoi. Dixit!
PS. La capitolul reclamatii cred ca le e prea lene sa faca ceva (cum si noua ne e lene sa facem ceva).
Aceasta postare a fost editata de FullMetalJacket: 04 January 2009 - 01:52 PM
Postat 04 January 2009 - 02:04 PM
Postat 04 January 2009 - 02:17 PM
ipsihi, la Jan 4 2009, 02:04 PM, a spus:
Nope!
Am statie pe 2,4GHz. Era o parere personala.
Unele opinii exprimate pe forum sunt de genul "ai pe statie 72 foloseste-o ca nu se sesizeaza nimeni", altii au pareri foarte ferme in legatura cu "profunda ilegalitate" a utilizarii lor.
Unele state din EU au inceput sa aplice recomandarile Consiliului UE si au legalizat total sau partial banda de 72 (ex. Italia si Franta).
E pur si simplu vorba de un principiu. Ne plangem ca suntem nedreptatiti si ignorati de cei mari dar nu ne facem nicidecum auziti; zicand ca "La-s' ca face altcineva asta ptr. noi"
E doar un EXERCITIU DE DEMOCRATIE intr-o societate care se vrea DEMOCRATICA.
Postat 04 January 2009 - 02:34 PM
E doar un EXERCITIU DE DEMOCRATIE intr-o societate care se vrea DEMOCRATICA. ``
A conduuce beat poti dar nu e legal, la fel si cu 72-ul, ramane la atitudinea fiecaruia daca doreste sa suporte sau nu eventuale consecinte.
Doar pt acest ``exercitiu de democratie`` ai scris atat?! Era ultimul lucru care nu se facuse pe acest forum: exercitii de democratie... Si care e rezultatul acestui exercitiu?
Postat 04 January 2009 - 02:39 PM
FullMetalJacket, la Jan 4 2009, 01:05 PM, a spus:
O fac legal? Nu!
O pot face legal? Tot eu zic ca s-ar putea! Dar ptr asta trebuie ca cineva sa ia atitudine.
Sa cadem de acord ca acordarea acestei frecvente pentru: "Dispozitive cu raza mica de actiune destinate dirijarii modelelor" ar fi o necesitate pentru comunitatea modelistilor din Romania.
Cum s-ar proceda intr-o tara "civilizata"! Ei bine acolo, sa zicem, cetateanul trimite o scisoare reprezentantului sau in forurile legiuitoare (ex. Parlament) in care isi exprima preocuparea pentru subiectul mentionat, eventual si promisiunea lui de ai fi votant fidel la urmatoarele alegeri. Ori se creaza liste de semnaturi care se transmit forurilor competente. Cred ca exista si alte procedee dar eu fiind un diletant intr-ale democratiei nu le cunosc.
Tinand cont ca cele de mai sus s-ar putea petrece, repet, intr-o tara "civilizata"; intrebarea mea este: CE FACEM NOI?!
Ceva idei?
esti al 1356-lea viteaz care spui acest lucru....noi deja am facut multe lucruri....nu ne-au ajutat forurile leguitoare cu absolut nimic..daca tu crezi ca guvernul/parlamentul/ministerul telecomunicatiilor au chef sa auda de aeromodele in 72 ma faci sa rad cu lacrimi.
cine isi aduce modele din state? multi. ce legatura are modelul cu frecventa statiei?
de ce nu cumpara modelistii din UE?
degeaba ....esti nou pe forum si visator.am vazut acest subiect discutat cel putin de doua ori/an si constructiv si agresiv.degeaba.
apropos..stii cam cati bani iti trebuie sa infiintezi un club sportiv de aeromodelism sa poti intra in legalitate cu zborul modelelor?
Citeaza
E doar un EXERCITIU DE DEMOCRATIE intr-o societate care se vrea DEMOCRATICA.
uite eu iti dau o lista lunga de semnaturi pentru legalizarea frecventei 72. te ocupi?
si daca te ocupi ce sanse iti acorzi sa reusesti?
Postat 04 January 2009 - 02:46 PM
AG-74-HESS, la Jan 4 2009, 02:34 PM, a spus:
E doar un EXERCITIU DE DEMOCRATIE intr-o societate care se vrea DEMOCRATICA. ``
A conduuce beat poti dar nu e legal, la fel si cu 72-ul, ramane la atitudinea fiecaruia daca doreste sa suporte sau nu eventuale consecinte.
Doar pt acest ``exercitiu de democratie`` ai scris atat?! Era ultimul lucru care nu se facuse pe acest forum: exercitii de democratie... Si care e rezultatul acestui exercitiu?
LOL!!!
Trebuie sa fac mea culpa si sa rectific: Nu e vorba de exercitiu de democratie ci de unul de futilitate. Am citit cu mare interes articolele acestui forum si nu pot sa zic decat ca fiecare cu atitudinea lui fata de subiectu in culpa. Parerea mea e ca poti fi pro, poti fi contra sau poti face ceva daca vrei. Oricum nu te mira de rezultate.
Oricum "sfaturile" mele se aplica ptr "tari civilizate". O fi oare si cazul nostru... sincer... nu stiu inca!!!
Postat 04 January 2009 - 02:54 PM
http://www.mcti.ro/f...1000_MHz_vers_1[1][1].2.pdf
Postat 04 January 2009 - 03:01 PM
SILVIU66, la Jan 4 2009, 02:39 PM, a spus:
cine isi aduce modele din state? multi. ce legatura are modelul cu frecventa statiei?
de ce nu cumpara modelistii din UE?
degeaba ....esti nou pe forum si visator.am vazut acest subiect discutat cel putin de doua ori/an si constructiv si agresiv.degeaba.
apropos..stii cam cati bani iti trebuie sa infiintezi un club sportiv de aeromodelism sa poti intra in legalitate cu zborul modelelor?
uite eu iti dau o lista lunga de semnaturi pentru legalizarea frecventei 72. te ocupi?
si daca te ocupi ce sanse iti acorzi sa reusesti?
...al 1356-lea doar. Si am castigat ceva...lol
Sunt nou pe site dar nu imi fac vise ca o sa reusesc sa mut muntii din loc de unul singur. Nici nu intentionez. M-am referit oricum la tari civilizate.
Ce am scris eu aici nu se vrea "mutat de munti" ci doar o pietricica care sa schimbe opinia cuiva... oricui!
Ce are statia cu modelul...nimic. Eu imi astept T-rexul cu nerabdare luni la prima ora. Sincer cred ca modelului nici nu o sa ii pese ca e statia pe 2,4 sau 72 sau... what ever.
Club de modelism zici... hmm... multi bani... poate prea multi. Din pacate multe cluburi s-au desfintat in ultimi ani.
La lista de semnaturi contribui si eu. Unde e?
Postat 04 January 2009 - 03:06 PM
FullMetalJacket, la Jan 4 2009, 02:46 PM, a spus:
Trebuie sa fac mea culpa si sa rectific: Nu e vorba de exercitiu de democratie ci de unul de futilitate. Am citit cu mare interes articolele acestui forum si nu pot sa zic decat ca fiecare cu atitudinea lui fata de subiectu in culpa. Parerea mea e ca poti fi pro, poti fi contra sau poti face ceva daca vrei. Oricum nu te mira de rezultate.
Oricum "sfaturile" mele se aplica ptr "tari civilizate". O fi oare si cazul nostru... sincer... nu stiu inca!!!
Prietene, FullMetalJacket, nu intra in discutie daca ``poti fi contra sau poti face ceva daca vrei``. Dat fiind faptul ca un lucru poate fi interzis prin reglementari specifice poate doar sa-ti starneasca o stare de abrobare/dezaprobare TACITA. Ramane doar ce am spus, constiinta fiecaruia de a risca sau nu. Iar riscul ti-l asumi doar daca esti capabil sa-ti asumi si consecintele, de care unii sunt sau nu cunoscatori.
E valabil pt ORICE si in ORICE ``CIVILIZATIE`` de care amintesti tu. Nemtii nu arunca pe strada nu ca sunt civilizati, ci pt ca amenda e cat 1/4 din salariu. Ei nu trec strada aiurea nu ca sunt civilizati, ci pt ca nu-si asuma un mare risc total inutil, si exemplele sunt cu miile. Deci nu civilizatia de care spui este straina pt unii oameni (nu doar romani), ci inconstienta,ignoranta sau poate necunoasterea. Deci las-o jos cu civilizatia sau democratia, ca nu au legatura in contextul de fata.
Postat 04 January 2009 - 03:33 PM
AG-74-HESS, la Jan 4 2009, 03:06 PM, a spus:
E valabil pt ORICE si in ORICE ``CIVILIZATIE`` de care amintesti tu. Nemtii nu arunca pe strada nu ca sunt civilizati, ci pt ca amenda e cat 1/4 din salariu. Ei nu trec strada aiurea nu ca sunt civilizati, ci pt ca nu-si asuma un mare risc total inutil, si exemplele sunt cu miile. Deci nu civilizatia de care spui este straina pt unii oameni (nu doar romani), ci inconstienta,ignoranta sau poate necunoasterea. Deci las-o jos cu civilizatia sau democratia, ca nu au legatura in contextul de fata.
Ma inclin in fata a cea ce ai spus. Ai perfecta dreptate. Asa e in orice tara civilizata. Civilizatie inseamna respectarea unor conventii ia incalcarea lor o face fiecare pe raspunderea lui.
Sa iti dau si eu un exemplu de civilizatie: Am fost martorul unei discutii intr-un magazin de modelism in state in timp ca imi cumparam nishte servouri. Vanzatoarea vorbea cu un client localnic despre o intrunire la care avea sa mearga ca sa protesteze impotriva unor firme de taximetrie locale care refuzau sa ia clienti cu handicap (se imtampla si la ei). Credema ca nici unul din ei nu era in carucior cu rotile si dupa cate am inteles din discutie nici nu aveau rude in situatia respectiva. Asa ca voiau sa modifice o nedreptate (NU se intampla si pe la noi) facuta altora.
Nu compar problema lor cu problema noastra (sa zicem asa) dar ei aveau ceva ce la noi lipseste cu desavarsire (sau poate ma insel) - spirit de comunitate.
Iar asta crede-ma chiar "muta muntii din loc".
Te conformezi legilor care zic ca doar frecventele 27, 35, 40 si 2.4 sunt legale. Da!
Crezi ca 72 trebuie sa fie si ea legala? Da sau NU depinde de tine. Care e atitudinea ta iar depinde de tine.
BTW. in documentul de la renatoa reiese ca frecventele din 72 sunt specificate doar ca: "Aplicatii posibile": sisteme militare EU1 Aplicaţii pentru radioastronomie (Măsurări in domeniul continuu. In banda 73.0-74.6 MHz radioastronomie pentru monitorizarea vânturilor solare)
Se pare ca este alocata ptr: MOBIL cu exceptia mobil aeronautic; Radioastronomie; 5.149 5.174 EU2 EU4 EU27. Dar se pare ca aceste frecvente exclud banda de 72,000-72,999 (cel putin din ce am gasit pe net)
Aceasta postare a fost editata de FullMetalJacket: 04 January 2009 - 03:44 PM
Postat 04 January 2009 - 03:46 PM
Postat 04 January 2009 - 03:47 PM
Dar la coloana cu utlizari in Europa vad ca o ignori... Europa, stii tu, civilizatia aia in care tu nu ne vezi integrati...
Nu pricep cum poti face atata demagogie cu democratia si civismul, cand tu instigi pe fata la incalcarea legilor pe care arati din start ca nu le cunosti ?!
Ai facut vreo cercetare ininte de a posta mesajul initial ?
Si pentru ce? ca sa ai acces la statii usa cu ieftinica? la care probabil ca nu te gandesti sa platesti taxe vamale 10% si tva 19% adica 29%, ca ai vedea ca ajung cat cele de aici !
Care cele de aici, s-ar putea sa fii surprins ca unele se vand mai ieftin ca in tari europene cu traditie in modelism.
FullMetalJacket, la Jan 4 2009, 03:33 PM, a spus:
Se pare ca este alocata ptr: MOBIL cu exceptia mobil aeronautic; Radioastronomie; 5.149 5.174 EU2 EU4 EU27
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 04 January 2009 - 03:52 PM
Postat 04 January 2009 - 03:51 PM
ipsihi, la Jan 4 2009, 03:46 PM, a spus:
Umblat prin state... deh si eu!
Multe din lucrurile care se intampla acolo nu sunt nici bune nici aplicabile la noi si nici poleite cu aur.
Dar sunt si lucruri la care trebuie sa luam aminte.
Postat 04 January 2009 - 04:04 PM
renatoa, la Jan 4 2009, 03:47 PM, a spus:
Dar la coloana cu utlizari in Europa vad ca o ignori... Europa, stii tu, civilizatia aia in care tu nu ne vezi integrati...
Nu pricep cum poti face atata demagogie cu democratia si civismul, cand tu instigi pe fata la incalcarea legilor pe care arati din start ca nu le cunosti ?!
Ai facut vreo cercetare ininte de a posta mesajul initial ?
Si pentru ce? ca sa ai acces la statii usa cu ieftinica? la care probabil ca nu te gandesti sa platesti taxe vamale 10% si tva 19% adica 29%, ca ai vedea ca ajung cat cele de aici !
Care cele de aici, s-ar putea sa fii surprins ca unele se vand mai ieftin ca in tari europene cu traditie in modelism.
M-am uitat si la aplicatii in Europa. Uita-te si tu mai bine si vezi la ce se refera acele frecvente (acele aplicatii nu includ strict 72,000-72,999).
Demagogie...doh...eu nu spun hai sa incalcam legile. Eu spun ca daca se poate face ceva (legal); ei bine e in puterea fiecaruia sa faca (se pare ca tu nu citesti tot pe forum).
BTW: Statia am luat-o de aicia din Romanica noastra cu taxe si tva-uri si taxe postale si e (culmea) pe 2,4Giga (nu pe 72).
Postat 04 January 2009 - 04:36 PM
Postat 04 January 2009 - 04:50 PM
- pe de o parte este un organ (de ascultatori sa zicem), care trebuie sa inregistrez, localizeze..... de fiecare data cind apare o emisie noua in teritoriul alocat.... Astia trebuie sa faca un raport.... daca vreti cam ca un radar fix asta le este meseria, pot, si uneori chiar isi fac meseria (credetima astia POT).
- pe de alta parte este armata, careia ii este alocata banda. Nu numai ca e treaba ei sa-si apere frecventele de bruiaje (au un asemenea serviciu), dar daca emiti linga gardul lor, te poti trezi ca se deschide poarta singura, se aprind luminile sau cine stie ce alta minune se intimpla. Daca e asa stiti cine o sa plateasca oalele sparte ? (va las sa ghiciti)
Trebuie totusi luate in considerare si urmatoarele situatii: Nici o data intr-un cadru oficial/organizat nu vi se poate permite sa emiteti (ar insemna ca un organizator sa va permita/tolereze sa incalcati legea). De asemenea, de fiecare data cind emiteti (in 72), trebuie sa fiti constienti ca faceti o fapta ilegala pedepsita (expres) de lege, nu stii cit poti duce ulciorul la apa....
Postat 04 January 2009 - 06:27 PM
Daca electronicele sunt mai ieftine la ei decat la noi, asta e. Dar nu cred ca la o statie si 3 receptoare se strange asa mare diferenta ca sa merite un asa efort.
De ce nu plangem sa trecem la NTSC, ca-s mai ieftine televizoarele la ei...
Postat 04 January 2009 - 06:49 PM
Postat 04 January 2009 - 09:20 PM
ipsihi, la Jan 4 2009, 06:49 PM, a spus:
:) :D :) Da, e beton ``inovatia`` ta. Si mai logica e treaba cu injumatatirea costului... :)
Si in consensul completarii rog Politia Rutiera sa schimbe sensul de circulat pe stanga, dintr-un motiv bine intemeiat: mi-am cumparat un Jeep de la UK si mi-au mai dat o masina gratis, pe care i-am dat-o sorei mele care nu vede cu dreptu` si calca bordura si uneori oamenii de pe trotuar... ; si oricum e tot cu volan pe dreapta (masina, nu sora) :blink: Ea utilizeaza RC in 108Mhz, sic!
Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 04 January 2009 - 09:24 PM
Postat 04 January 2009 - 09:38 PM
Cu respect,
Catalin C.
Postat 04 January 2009 - 09:48 PM
Nu stiu daca ai dat-o in ton cu cele de mai sus sau serios, dar e formidabila !!!
Ma tem insa ca cei care au hotarat trecerea la TV digital deja au impartit felia de frecvente ramase, la foamea care este...
protheus, la Jan 4 2009, 09:38 PM, a spus:
Cu respect,
Catalin C.
Postat 04 January 2009 - 09:54 PM
renatoa, la Jan 4 2009, 10:48 PM, a spus:
Nu stiu daca ai dat-o in ton cu cele de mai sus sau serios, dar e formidabila !!!
Ma tem insa ca cei care au hotarat trecerea la TV digital deja au impartit felia de frecvente ramase, la foamea care este...
Nu era in ton cu glumele, era dupa vestea ca pana in 2010 (parca) e obligatoriu ca toate tarile UE sa treaca pe norma digitala, si asta ne va oferi o plaja foarte mare de frecventa libera. Cu toate ocuparile facute dinainte, deabia dupa intrarea in vigoare se va putea face impunerea, nu dinainte, deci avem o sansa sa intram pe lista la alocare.
Aceasta postare a fost editata de protheus: 04 January 2009 - 09:55 PM