Modelism - RHC Forum: Generator semnal dreptunghiular cu alternante inegale?? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Generator semnal dreptunghiular cu alternante inegale??

#1 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 157
  • Inregistrat: 16-April 04

Postat 16 December 2010 - 09:26 AM

Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema, vreau sa fac un generator de semnal dreptunghiular la care alternantele, pozitiva si negativa, sa poata fi facute inegale cu ajutorul unui singur potentiometru. De exemplu, prin rotirea catre stanga sa am alternanta pozitiva mai lunga decat cea negativa, iar prin rotire catre dreapta sa se inverseze lungimea alternantelor in sens invers.
Din ce am cautat pe net, cam toate generatoarele de semnal dreptunghiular, prin acel duty cycle regleaza un mod identic lungimea alternantelor pozitiva si negativa.
Am vazut ca exista diverse scheme pentru reglarea turatiei si inversarea sensului de rotatie unui motor de curent continuu cu perii, unde se foloseste o punte H cu motorul cuplat intre bratele acelei punti. Care sunt formele de unda care genereaza inversarea sensului de rotatie, banuiesc ca pentru un sens se foloseste un semnal care deschide o diagonala a puntii H, iar pentru inversarea sensului, semnalul trebuie sa deschida cealalta diagonala.
Mai stiu ca exista sistemele de actionare cu servomotor, pentru masinile CNC, acolo am inteles ca in momentul in care se aplica tensiune pe driverul acelui servomotor, acesta ingheata, avand un semnal la borne 50%pozitiv, 50%negativ, apoi prin varierea proportiei dintre semnalul negativ si cel pozitiv se realizeaza miscarea de rotatie intr-un sens sau in celalalt.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine care-i spilul?
Va multumesc!
0

#2 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 16 December 2010 - 12:11 PM

...incearca o schema de servo tester, schimband valorile conzilor vei obtine timpi mai lungi sau mai scurti, daca ai si un osciloscop e mult mai usor !!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#3 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 02:20 PM

m-am uitat peste schemele de servotestere din rezultate Google si nu este ce am eu nevoie, osciloscop am, din cate vad acele servotestere trimit un semnal dreptunghiular simetric, variaza duty-cycle-ul.
0

#4 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1762
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 16 December 2010 - 04:43 PM

Semnalul dreptunghiular se caracterizeaza prin factor de umplere si amplitudine, semnalul dreptunghiular simetric are A+ si A- simetrice si durata egala pentru cele doua stari. Tu ce vrei sa modifici?
If the boat doesnt fly, dont buy!!!

0

#5 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 05:43 PM

Factorul de umplere se refera la durata cat semnalul sta pe (+) urmat de durata cat sta pe (-)??
Eu caut un semnal dreptunghiular la care A+ sa poata fi reglat si sa fie invers proportional cu A-, sa zicem intre 5% si 95%. Cand A+ este 80%, A- sa fie 20%, dar si viceversa sa fie posibila, A+ 20% si A- 80%.
0

#6 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 05:53 PM

un generator de semnal care sa faca posibil acest lucru sa zicem:
http://greenbd.info/video/K6IxTZjJdAk/TTL-...tor-Driver.html
0

#7 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 06:26 PM

...cauta "pwm control", e plin netul de asa ceva !!!
0

#8 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 16 December 2010 - 06:33 PM

Astabil, cu factorul de umplere variabil.
0

#9 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 06:52 PM

Vezi postareaOmu, la Dec 16 2010, 05:43 PM, a spus:

Factorul de umplere se refera la durata cat semnalul sta pe (+) urmat de durata cat sta pe (-)??
Eu caut un semnal dreptunghiular la care A+ sa poata fi reglat si sa fie invers proportional cu A-, sa zicem intre 5% si 95%. Cand A+ este 80%, A- sa fie 20%, dar si viceversa sa fie posibila, A+ 20% si A- 80%.

daca vorbim de un singur semnal fie el dreptunghiular, nu are decat o singura amplitudine(A) o singura perioada (T) un singur factor de umplere (raportul dintre durata si perioada)

Vezi postareaOmu, la Dec 16 2010, 05:53 PM, a spus:

un generator de semnal care sa faca posibil acest lucru sa zicem:
http://greenbd.info/video/K6IxTZjJdAk/TTL-...tor-Driver.html

Ceea ce e in filmulet nu e un generator de semnal, e un controler cu PWM care regleaza turatia si sensul prin punte H. Pentru asta ai mai multe variante.
Pentru comanda intr-un singur sens cu turatie variabila poti cauta aplicatia(foaia de catalog) a circuitului MC34167.
Pentru comanda in ambele sensuri poti cauta aplicatia cu L298, UC3638 etc.

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 16 December 2010 - 06:57 PM

0

#10 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 07:48 PM

Ipsihi, PWM nu inseamna ca se modifica latimea pulsului in unitatea de timp, dar acest lucru este valabil pentru ambele alternante, pozitiva si negativa.
OldMann, caut generator dreptunghiular cu A+ si A- asimetrice pe unitatea de timp, nu pe diferenta de potential fata de 0.
Vreau sa folosesc o punte H cu mosfet-uri, intre bratele puntii un motor DC cu perii , 2 drivere IR2110, voi avea un semnal High si un semnal Low, cum atac eu aceste 2 drivere si cu ce semnal pentru a avea conductia pe o diagonala a puntii mai mare(mai lunga ca durata) decat pe cealalta diagonala, asta in unitatea de timp , si totul reglabil dintr-un singur potentiometru. Ma gandesc ca daca nu sunt interconectate intre ele cele 2 semnale HIGH si LOW exista posibilitatea ca la un moment dat sa conduca ambele diagonale si sa faca scurt pe sursa de alimentare.
0

#11 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 188
  • Inregistrat: 09-June 10
  • Interests:Robotica, Electronica, Mecanica

Postat 16 December 2010 - 07:58 PM

Lasa-ma sa inteleg. Tu ai nevoie de un generator cu semnal dreptunghiular care sa fie simetric fata de GND( valoare medie de la -A la +A) sau doar intre GND si A+. Sau mai precis la ce ai nevoie de asa ceva poate asa te putem ajuta mai usor. Vrei cumva sa controlezi un motor DC in ambele sensuri de la un singur potentiometru?.
"I reject the reality and substitute my own"
Bogdan
0742 796 172
0

#12 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 08:14 PM

Exact, doresc sa controlez o punte H, care ca sarcina are un motor cu perii, cu ajutorul a 2 IR2110 si a unui generator de semnal care are un singur potentiometru din care sa reglez sensul de miscare, cat si viteza acesteia, din ce informatii am gasit pe net, prin aplicarea de trenuri de pulsuri pe intrarile celor 2 IR2110 se realizeaza un fel de balanta intre o diagonala si cealalta astfel incat motorul vede mai mult pozitiv sau mai mult negativ(asta da sensul), daca proportia dintre negativ si pozitiv este 50/50% motorul sta pe loc, si se opune aplicarii de lucru mecanic din exterior. Daca proportia este de 45/55% el se misca foarte incet intr-un sens, daca se schimba proportia, 55/45% el se misca foarte incet in celalalt sens.
0

#13 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 08:27 PM

Am inteles. Ai sau nu ai alimentare diferentiala ? Adica ai +-12 v de ex? sau doresti sa faci alimentarea de la o baterie?
Cu microcontrolerele te stii sau doresti sa faci ceva cu componente discrete deci analogice ?
Bogdan
0742 796 172
0

#14 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 08:27 PM

Ce chestie, am dat search pentru astabil cu factor de umplere variabil in engleza, si am gasit niste pagini unde printre altele se specifica ca semnalul dreptunghiular are High = V+ si Low= gnd, toata polologhia mea despre A+ si A- asimetrice este egala cu 0.
Va rog sa-mi spuneti daca rationamentul meu este corect, daca trimit un tren de impulsuri unde latimea pulsului pe High este mai mare decat latimea pulsului pe Low, asta nu inseamna ca aceea minunata punte H va conduce mai mult pe o diagonala decat pe cealalta, si daca inversez latimea pulsului, High scurt si Low lung se inverseaza si conductia puntii in sens invers?
Daca cele doua semnale sunt egale ca durata, motorul sta pe loc??

Aceasta postare a fost editata de Omu: 16 December 2010 - 08:31 PM

0

#15 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 08:29 PM

Alimentarea se face de la o baterie, deci voi avea +- 12V, fara masa separata.
0

#16 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 08:30 PM

Vezi postareaOmu, la Dec 16 2010, 07:48 PM, a spus:

Vreau sa folosesc o punte H cu mosfet-uri, intre bratele puntii un motor DC cu perii , 2 drivere IR2110, voi avea un semnal High si un semnal Low, cum atac eu aceste 2 drivere si cu ce semnal pentru a avea conductia pe o diagonala a puntii mai mare(mai lunga ca durata) decat pe cealalta diagonala, asta in unitatea de timp , si totul reglabil dintr-un singur potentiometru. Ma gandesc ca daca nu sunt interconectate intre ele cele 2 semnale HIGH si LOW exista posibilitatea ca la un moment dat sa conduca ambele diagonale si sa faca scurt pe sursa de alimentare.

La ceea ce propui tu nu e posibil, IR2110 nu poate fi legat in punte H. Ca sa-l legi in punte ar trebui sa unesi drena unui mos cu sursa celui de-al doilea( pe o ramura) implicit pentru al doilea. Daca faci asta nu vei face decat sa pui sursa de 500V la masa prin feturi, pentru ca IR2113 comanda in acelasi timp si cel de pe + cat si cel de pe -, intre lele fiind sarcina. Nu se pote folosi pentru aplicatia ta varianta asta.

Vad ca vrei sa lucrezi la tensiuni mici 12V. UC3638 face exact ce ai nevoie.

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 16 December 2010 - 08:35 PM

0

#17 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 08:48 PM

IR 2110 este driver de mosFet si cu 2 astfel de drivere si 4 mos-fet se poate face o punte H. Depinde de puterea motorului pe care vrei sa-l folosesti. Poti folosi un circuit integrat dupa cum a fost precizat gen L298 care duce 2 A.

Daca variezi factorul de umplere al unui PWM variezi doar tensiunea medie. Nu comanzi mai mult o diagonala decat cealalta(nici decum). La o punte H functioneaza o singura diagonala la un moment de timp, cealalta diagonala pentru celalalt sens de rotatie. Ca sa variezi turatia trebuie sa comuti diagonala respectiva(numai un singur tranzistor din diagonala, uzual cel de "jos") cu un factor de umplere variabil, adica acel pwm de care ziceai.

Daca ai nevoie de puteri mai mare de comandat ar fi un servo tester si un ESC. Comutatia tranzistoarelor de putere nu e chiar asa simpla cum pare la prima vedere si is o multime de lucruri care trebuie luate in calcul. In functie de aplicatia care vrei sa o faci te pot ajuta cu scheme sau sfaturi.

Un topic foarte bun este la navomodele: http://www.rhcforum.ro/?showtopic=11682&am...0esc&st=540 Ar putea sa te lamureasca mai mult.
Bogdan
0742 796 172
0

#18 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 08:51 PM

Eu gasisem pe net o aplicatie, 2 IR2110 din care unul primea HIGH pe pinul de HIGH si celalalt IR primea LOW pe acelasi pin de HIGH. Primul IR primea LOW pe pinul de Low, al doilea IR primea HIGH pe pinul de LOW.Primul IR comanda bratul A al puntii, IR-ul nr.2 comanda bratul B. Cand se primeste un semnal HIGH IR-ul nr.1 deschide mosfetul de sus al bratului A si IR-ul nr.2 deschide mosfetul de jos al bratului B. Motorul vede +pe o borna de la bratul A si - pe borna de la bratul B, in momentul in care se primeste LOW. se inchide mosfetul de sus al bratului A si mosfetul de jos al bratului B si se deschide mosfetul de sus al bratului B si mosfetul de jos al bratului A, motorul vede tensiunile inversate.
Prin cautarile mele pe netam vazut ca exista mai multe tipuri de drivere de la IR, unde unele dintre ele aveau pinul de LOW marcat ca fiind inversat (bara aia orizontala deasupra simbolului pinului), de asa ceva sa am nevoie pentru aplicatia mea???
0

#19 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 08:54 PM

Multumesc pentru informatiile primite, momentan nu mai pot posta, trebuie sa eliberez terenul pentru juniori :rolleyes:, mai intru maine
Respect!
0

#20 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2010 - 10:01 PM

...incearca asta !!!

Fisiere atasate

• Fisier atasat  k166.pdf (103.94K)
    Number of downloads: 200

0

#21 Useril este offline   ervl 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 16-December 10

Postat 18 December 2010 - 10:24 PM

Salut.
O schema foarte ieftina se poate realiza cu e555 doar 1 ron e integratul.
Din potentiometru stabilesti factorul de umplere, rezistentele din capat nu sunt neaparat necesare dar previne blocarea in pozitia 0 sau 1.
frecventa rezulta din vaoarea potentiometrului + cele doua rezistente si a condensatorului de 10u
Am atasat si o idee de pcb.

Fisiere atasate

0

#22 Useril este offline   patrocle 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 319
  • Inregistrat: 07-September 08

Postat 18 December 2010 - 10:43 PM

semnal cum iti doresti se poate face, numai ca un motor de curent continuu cu perii nu se poate comanda cum vrei tu... si nici nu "ingheata, avand un semnal la borne 50%pozitiv, 50%negativ".... doar zbarnie, se incinge si eventual se arde daca il supui la asemenea tortura

Cred ca faci confuzie cu motoarele pas cu pas, care se comanda si ele cu semnale dreptunghiulare daca vrei sa le zici asa, dar cu totul in alt fel
Mircea

Blade 400 3D, Gaui 200V2, Spektrum DX6i 2,4 GHz
Trez 450 Pro FBL, Mikado 400 FBL
0

#23 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 19 December 2010 - 07:30 PM

Patrocle, cred ca ai dreptate, la faza cu bazaitul, dar asta este valabil doar in situatia in care am 50% semnal LOW si 50% semnal HIGH, oare schema asta http://www.circuitst...rectional-motor ar permite acel semnal asimetric pentru a putea comanda puntea H??
0

#24 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 19 December 2010 - 07:32 PM

Eventual trimite-mi o schema care sa faca semnal cum doresc, sau posteaza aici pe forum.
Multumesc!
0

#25 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 December 2010 - 09:46 PM

...tu confunzi cele 2 stari de comutatie, high si low, high este varful crenelului si reprezinta in mod obisnuit 5v sau dupa caz si amorseaza una din diagonalele puntii H ,iar low este logic 0(0v), nu vad pt ce ti-ar trebui minunea aia de generator sa faci un regulator de turatie banal, fie el chiar bidirectional !!!
0

#26 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 December 2010 - 08:57 AM

Da Ipsihi, cred ca ai dreptate, momentan construiesc un generator de semnal cu duty-cycle variabil pe care sa-l pun sa comande cele 2 ir-uri si mai fac si o punte micuta si experimentez. Sper ca la tensiuni mici si curenti mici sa nu faca KABOOM ceva prin punte in cazul in care trimit semnale on aiurea.
Multumesc!
0

#27 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 December 2010 - 10:00 AM

...in cazul care ametesti comenzile portilor prajesti oua sau faci cafea "la mosfeti",dupa pofte, indiferent de tensiunea pe care o aplici !!!
0

#28 Useril este offline   patrocle 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 319
  • Inregistrat: 07-September 08

Postat 20 December 2010 - 12:23 PM

Vezi postareaOmu, la Dec 19 2010, 07:30 PM, a spus:

Patrocle, cred ca ai dreptate, la faza cu bazaitul, dar asta este valabil doar in situatia in care am 50% semnal LOW si 50% semnal HIGH
.....

nu, e valabil pentru orice raport, mai putin 0% sau 100%.... ala era doar un exemplu mai usor de inteles.
Mircea

Blade 400 3D, Gaui 200V2, Spektrum DX6i 2,4 GHz
Trez 450 Pro FBL, Mikado 400 FBL
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu