Postat 27 April 2011 - 11:14 AM
Acum ca avem pista tunsa la Cet Vest am zis sa mai scot la aer bimotorul care a somat in ultima vreme din cauza unor improvizatii care au dus a prajirea unui ESC (cand incepe sa se invarta motorul se incinde foarte, foarte tare o piesulica). Din zborurile din iarna am remarcat ca la scaderea vitezei sub o anumita limita una dintre aripi cadea brusc pe o parte, incontrolabil aproape si pica in gol 4-5m pana il redresam. Am mai citit pe net si am aflat ca fenomenul asta se numeste "tip stall". Nu stiu exact care este termenul corect in romana dar inteleg ca este vorba de o angajare a extremitatilor aripilor. Am cateva zburatoare in dotare: Easy Star, Izicraft, Extra 300 (depron), Funder and Lightning...la niciunul nu am experimentat fenomenul asta. La acestea cel mult, cred ca pateam ceea ce am gasit pe net ca se numeste "root stall" adica un fel de "afundare" a avionului cu botul in jos dar cu redresare aproape instantanee. La tipul asta de angajare avionul ramanea fix pe axa de roll.
Am citit despre "tip stall" cum ca s-ar contracara prin cateva metode dintre care una ar fi cea a aripilor torsionate si alta lipirea unor baghete pe bordul de atac. Aripile nu prea am cum sa le torsionez iar baghetele nu stiu exact cam de forma si cum ar trebuie fixate. Am inteles ca fenomenul de "tip stall" apare datorita faptului ca varfurile aripilor de angajeaza mai repede decat marginea dinspre fuselaj dar ceea ce nu inteleg este daca aceasta treaba se intampla doar datorita incarcarii alare cam mari (unde va pe langa 45g/dm2). Am ingreunat de multe ori celelalte avioane din dotare cu tot felul de camere, baterii suplimentare, nici nu am mai tinut cont de echilibrare etc si tot nu au facut "tip stall" niciodata.
Ce i-am mai facut bimotorului este ca i-am dat oarece unghi al aripii fata de ampenajul orizontal, in dorinta de a plana mai usor fara motor (initial plana cam in viteza). Nu l-am masurat cu exactitate ci ochiometric. Din cauza acestui unghi experimentez oare fenomenul de "stall"? Am patit treaba asta si daca zburam contra vantului(destul de puternic), cu motorul redus astfel incat avionul statea aproape pe loc (cu EZ si Izicraft am stat astfel de nenumarate ori)... toate bune si frumoase apoi, din senin, bang! picaj pe o parte in gol 4-5 m si redresat cu emotii. Stiu ca este facut dupa ureche dar nu este primul avion construit si as vrea sa aflu ce am facut gresit la el.
:drinks:
Cand eram mic, nu erau din astea... acum recuperez :)