Modelism - RHC Forum: Velier clasa RG65 - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

Velier clasa RG65 Jif 65 - inca un topic

#31 Useril este offline   Men 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 05-May 03

Postat 27 September 2010 - 10:50 AM

Imi permit sa observ ca prima schema era PERFECTA. U-BEC-ul ala de la BT e bun, dar inutil. Daca faci alimentarea (asa cum scrie in schema) la 4,8 ... 6V NU e nevoie de el, legi componentele asa cum ai scris. Daca faci alimentare cu temsiune din LiPO sau mai mult de 5 celule NiXX atunci e OK cu U-BEC. Parerea mea este ca cu cat ai mai multe componente electronice in velier (mediu umed) cu atat mai rau. Dan Stroie poate povesti cate ceva despre U-BEC-urile astea...

In ceea ce priveste servourile´, o stii U1326 ceva ce nu stiu eu. Cat de mari sau de mici sunt, nu se vede in schema. In fine, mai vorbim si despre asta, daca vrei...

Stima si apor
0

#32 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 196
  • Inregistrat: 24-August 10

Postat 27 September 2010 - 11:15 AM

Vezi postareaMen, la Sep 27 2010, 11:50 AM, a spus:

Imi permit sa observ ca prima schema era PERFECTA. U-BEC-ul ala de la BT e bun, dar inutil. Daca faci alimentarea (asa cum scrie in schema) la 4,8 ... 6V NU e nevoie de el, legi componentele asa cum ai scris. Daca faci alimentare cu temsiune din LiPO sau mai mult de 5 celule NiXX atunci e OK cu U-BEC. Parerea mea este ca cu cat ai mai multe componente electronice in velier (mediu umed) cu atat mai rau. Dan Stroie poate povesti cate ceva despre U-BEC-urile astea...

In ceea ce priveste servourile´, o stii U1326 ceva ce nu stiu eu. Cat de mari sau de mici sunt, nu se vede in schema. In fine, mai vorbim si despre asta, daca vrei...

Stima si apor

In prima faza o sa alimentez cu 5 acumulatori de 1.2v, adica fix 6.0 v, adica limita de sus a servo-urilor. Receptorul de la statie tine mai mult de atit, deci cu el nu e o problema.
Cind o sa trec la pack de 7.2 v, NiMh, atunci o sa intercalez si un UBEC, ca sa nu am suprasolicitare pe servo-uri.

In momentul de fata am depasit cu mult bugetul initial asa ca sunt cam "strimtorat", ca sa duc proiectul la final o sa fac toate compromisurile pe care pot sa le fac. De ex o sa folosesc cutia de baterii a unei masinute ca sa imi tina acumulatorii si abia mai tirziu o sa trec pe pack, o sa folosesc o statie de la un elicopter chinezesc, cu receptor, pina iau ceva in 2.4 mhz, servo-ul pt vela ramine f3003, pina o sa iau ceva mai puternic si etc...

Sunt si locuri in care nu vreau sa fac compromisuri, pt ca mai tirziu nu am cum sa le repar. De ex acoperirea cu fibra, placarea puntii cu file de balsa si altele de gen...

Acum revenind la servo-uri, planul spune de minim 3.5 kg-cm, iar 3003-ul scoate 3.2 kg-cm la 4.8v si 4.1 kg-cm la 6.0 v. Daca nu rezista servo-ul o sa il schimb, deocamdata ramine, vad ce fac cu el dupa proba de apa... Cit despre suprafata velica nu stiu ce valoare are...

Apropo, are cineva o sursa pentru scripeti (ceva de genul celor din atasament)? Stiu ca nu sunt neaparat necesari dar ar arata foarte bine... Mai tirziu...

Tks.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: PIC_0730.JPG
  • Imagine atasata: PIC_0751.JPG
  • Imagine atasata: PIC_0761.JPG

0

#33 Useril este offline   Men 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 05-May 03

Postat 27 September 2010 - 11:41 AM

Sper sa nu fiu obsesiv de cicalitor, dar:
- 6V este suficient. atat iti da si U-BEC-ul, nu e nevoie de mai mult
- nu inteleg de ce sa treci la 7,2V. Doar daca vrei sa ai multa greutate in barca si daca vrei sa folosesti neaparat U-BEC-ul
- servo-urile merg mult si bine la 6V, nu se strica asa usor (din cauza asta)
0

#34 Useril este offline   U1326 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 136
  • Inregistrat: 15-June 08

Postat 27 September 2010 - 03:08 PM

Salut,

Primul meu ESC nu stia BEC, asa ca alimentam pe direct. Daca accumulatorii nu erau incarcati bine receiverul incepea sa faca figuri. Poate nu stiu eu sa intind antena si prindeam intreferente, dar de atunci am folosit alimentare prin ESC (sau BEC in cazul asta). Futaba S3003 sunt servouri standard, cu mecanisme de plastic. Pe carme mici, la barcute, le folosesc fara probleme. Dar am reusit sa omor vre-o 2, fara sa le fortez foarte tare. Cred ca vela si carma velierului vor exercita o forta destul de mare. Probail vor fi bune de inceput, dar s-ar putea sa nu reziste.
Mi se pare mie, sau ai astupat caseta derivorului?

Ceea ce am scris mai sus reprezinta punctul meu de vedere, in nici un caz litera de lege. :lol:
Multumesc,
U-1326
Pics
NON SERVIAM !!!
0

#35 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 September 2010 - 04:03 PM

Vezi postareaU1326, la Sep 27 2010, 04:08 PM, a spus:

Mi se pare mie, sau ai astupat caseta derivorului?

E astupata doar pe moment. In momentul in care o sa am caseta gata o sa dau gaura necesara. Zilele astea o sa se "nasca" si caseta, trebuie mai intii sa o etansez bine, o sa fie acoperita cu lac, 2 straturi, interior si exterior.

O sa revin cu fiecare etapa in momentul in care o sa ajung la ea.

Cit despre servo-uri nu am motiv sa nu te cred, dar acum nu am in plan sa le schimb, din motivele enumerate mai sus. Daca se arde vreunul din ele, ghinionul meu, daca nu, in momentul in care o sa am fondurile necesare o sa achizitionez unul cu angrenaje metalice pt cirma si un vinci pentru vele si o sa le inlocuiesc.
0

#36 Useril este offline   robert15 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 21-September 04
  • Interests:veliere rc, mountain bike,

Postat 27 September 2010 - 07:56 PM

ptr carma solutia ieftina este futaba S3003.este un servo destul de bunicel iar ptr velier(carma)este foarte bun.cat despre vinciul de navigatie lucrurile stau altfel.trebuie folosit un vinci care sa aiba forta de a trage ghiurile,solutia cu un servo standard fiind exclusa deoarece acesta nu are forta necesara.o solutie poate fi vinciul Hitec HS-785HB,un vinci bun insa putin cam lent care trage 11 kg la 4,8V si 13 kg la 6V.se poate folosi si varianta cu brat si cea cu tambur.eu folosesc pe velierul meu F5E un regatta de la graupner si sunt multumit.pe modelul de la M am folosit Hitec-ul de mai sus si a fost k.acuma depinde si de bugetul tau.in rest spor la treaba si vant travers.
Stamate Robert, CSU Galati

sunt perfect sanatos.....mi-au spus vocile
0

#37 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 October 2010 - 08:36 PM

Proiectul nu a murit dar nici foarte usor nu progreseaza.
Am aplicat mai multe straturi de chit, subtiri, pe care le-am tot slefuit, incercind astfel sa compensez erorile de la placare. Toata munca asta putea sa nu fie facuta daca mergeam pe varianta cu panouri. Merge greu si pt ca e frig si trebuie sa il tin la uscat 2-3 zile pe calorifer, altfel imi "ucide" smirghelul imediat si nici nu iese frumos.

Puntea nici ea nu e placata integral, din ce progresez mai mult cu placarea imi dau seama ca nu a fost solutia cea mai buna... Probabil o sa sfirseasca la gunoi, in functie de rezultatul final... Ma gindeam sa incerc o varianta cu file de balsa de 5-6 mm latime intre care sa intercalez balsa de 1 mm, pusa pe "cant" si care in prealabil sa fie bine impregnata cu bailt...

Stie cineva unde pot sa gasesc furnir de 0.5-1 mm dintr-un lemn cu nuanta mai inchisa la culoare? Pina acum nu am gasit la bricolaj... Doar balsa...

In rest am cam facut rost de cele necesare, statie, servo, rasina, fibra, catarg...

In legatura cu servo-urile standard 3003, am vb cu blue, care are si el un thread cu constructia de Jif 65 si se pare ca, cel putin o perioada de timp, o sa ma pot descurca cu el la vela, la cirma nu e nici o problema. In momentul in care cedeaza o sa cumpar Hitec HS-785HB, asa cum mi-a fost recomandat. Sper doar ca asta sa nu se intimple prea curind, banii pt vinci i-as putea folosi ca sa imi alin alti "fluturasi" care imi zboara acum prin cap... Deproane,elici, alte alea...

Intr-una din zile trebuie sa imi iau inima in dinti si sa incerc sa confectionez velele... Sa vedem ce iese si acolo...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture_092.jpg
  • Imagine atasata: Picture_090.jpg
  • Imagine atasata: Picture_089.jpg

Aceasta postare a fost editata de Lego_Man: 20 October 2010 - 08:39 PM

0

#38 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 20 October 2010 - 09:30 PM

...ubec se foloseste cand alimentezi servourile din packul de propulsie iar tensiunea acestuia( ex 7,2V, 8,4V, 9,6V....etc) excede tensiunea suportata de receptor si servouri(4,8-6V) si care este comun si motorului, pt a alimenta 2 servo si receptorul ,cazul tau, e suficient doar un pachet de 4-5 celule pe direct cu receptorul prin intermediul unui intrerupator!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#39 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 October 2010 - 09:36 PM

Vezi postareaipsihi, la Oct 20 2010, 10:30 PM, a spus:

...ubec se foloseste cand alimentezi servourile din packul de propulsie iar tensiunea acestuia( ex 7,2V, 8,4V, 9,6V....etc) excede tensiunea suportata de receptor si servouri(4,8-6V) si care este comun si motorului, pt a alimenta 2 servo si receptorul ,cazul tau, e suficient doar un pachet de 4-5 celule pe direct cu receptorul prin intermediul unui intrerupator!!!

Am hotarit ca pe moment sa merg cu alimentare de 6v si renunt la UBEC, multumesc frumos pt sfaturi!

In definitiv un pac bun de 6v ar trebui sa ma tina citeva ore bune de vreme ce am ca si consumatori doar 2 servo-uri... Ma dau cu el pe lacurile din Buc, nu fac croaziera pe mare! :rolleyes:
0

#40 Useril este offline   Gyula 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 391
  • Inregistrat: 04-June 02

Postat 21 October 2010 - 06:09 PM

Eu merg cu 5 celule si futaba 3003 la carma fara probleme de ani de zile, atat la velierul de 1 metru cat si la cel de M care e si mai mare.
Sailing is not a contact sport. Let's race with the rules

The pessimist complains about the wind, the optimist expects it to change, and the realist adjusts the sails
0

#41 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 21 October 2010 - 07:13 PM

Io la Micro Magic am Futaba 3003 pe vinci si HS 55 la carma. Acumulatori 3LiPo de 800 mAh (cu UBEC) si dupa o zi de concurs (cam 4 ore de consum) mai bag in acumulatori cam 4-500 mAh.

La Metru, unde am troliu Futaba S5801 si un servo gen HS 81 pe carma, cu 3 LiPo de 1000 mAh, ma dau linistit o zi intreaga.

Lego_Man, cu 5NiMH de oricat peste 1000-1200 mAh, nu ar trebui sa ai probleme.
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#42 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 21 October 2010 - 08:18 PM

Citeaza

Eu merg cu 5 celule si futaba 3003 la carma fara probleme de ani de zile, atat la velierul de 1 metru cat si la cel de M care e si mai mare.

Vezi postareaDin Oct 21 2010, 08:13 PM:

Lego_Man, cu 5NiMH de oricat peste 1000-1200 mAh, nu ar trebui sa ai probleme.

Multumesc frumos, m-am linistit. Acu` trebuie doar sa imi vad de treaba si sa maresc ritmul.

PS: Am vazut pe viu "Mistralul" lui Bogdan. Fara cuvinte. O minunatie...
0

#43 Useril este offline   Gyula 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 21 October 2010 - 09:20 PM

pentru vele la ce servo te-ai gandit?

The pessimist complains about the wind, the optimist expects it to change, and the realist adjusts the sails
0

#44 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 October 2010 - 07:56 AM

Vezi postareaGyula, la Oct 21 2010, 10:20 PM, a spus:

pentru vele la ce servo te-ai gandit?

:-)

Pai aici e problema... Am ales tot 3003, ca si la cirma, si cu el o sa merg, in prima faza. Colegii de pe forum m-au sfatuit (si ii cred pe cuvint si ma bazez pe experienta lor) sa iau ceva mai puternic, eventual chiar un vinci Hitec HS-785HB. Fiind inca in faza incipienta cu proiectul, o sa adaptez suportul pt servo (care in proiect prevede 2 servo standard) astfel incit sa pot plasa si servo standard si vinci pt vele.
0

#45 Useril este offline   Gyula 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 22 October 2010 - 10:41 PM

Eu personal nu am incercat, dar de pe forumuri asa stiu ca pt un RG 65 e sufucient un servou de dimensiuni standard, dar un pic mai puternic dacat 3003, sa fie undeva la 50-70daNcm
Unii au modificat servoul sa se roteasca 180 grade (aprox) in loc de 90.

0

#46 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 October 2010 - 11:48 PM

Vezi postareaGyula, la Oct 22 2010, 11:41 PM, a spus:

Eu personal nu am incercat, dar de pe forumuri asa stiu ca pt un RG 65 e sufucient un servou de dimensiuni standard, dar un pic mai puternic dacat 3003, sa fie undeva la 50-70daNcm
Unii au modificat servoul sa se roteasca 180 grade (aprox) in loc de 90.

Ca aici?. Sunt "duma" la electronica dar, in caz extrem, tot gasesc eu pe cineva sa ma ajute... Poate chiar aici pe forum...

Tks a lot! :rolleyes:

Un Tower Pro, cel de la Botosani, ar fi mai potrivit (TMG995 BB MG Standard)? Trage 11 kg dar nu stiu cit de fiabila marca...

Ar mai fi si Futaba S3305 BB Standard dar la ce pret are mai pun 35 lei si iau direct vinci-ul, chiar daca e lent...

Aceasta postare a fost editata de Lego_Man: 22 October 2010 - 11:56 PM

0

#47 Useril este offline   Gyula 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 23 October 2010 - 09:41 AM

Vezi postareaLego_Man, la Oct 23 2010, 12:48 AM, a spus:

Ca aici?.
da
La emitator ai posibiltatea de a regla cursa?

Citeaza

Un Tower Pro, cel de la Botosani, ar fi mai potrivit (TMG995 BB MG Standard)? Trage 11 kg dar nu stiu cit de fiabila marca...

asta, sau ceva asemanator pare a fi OK, Nici eu nu stiu cat e de fiabil, dar no sa-l folosesti la puterea maxima niciodata.

Citeaza

Ar mai fi si Futaba S3305 BB Standard dar la ce pret are mai pun 35 lei si iau direct vinci-ul, chiar daca e lent...

Winciul ala e pra mare

Aceasta postare a fost editata de Gyula: 23 October 2010 - 09:42 AM

0

#48 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 October 2010 - 03:13 PM

Vezi postareaGyula, la Oct 23 2010, 10:41 AM, a spus:

La emitator ai posibiltatea de a regla cursa?

Din pacate nu, statia nu are computer, are doar trim-uri pe fiecare canal (4).
0

#49 Useril este offline   Gyula 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 01 November 2010 - 02:26 PM

In forumul RG65 din SUA se spune ca un servo f bun pentru vele e GWS Micro 2BBMG cu un brat de aprox 6 cm.
Acesta trage 5.4 kg-cm (daNcm) si are doar 280 grame, costand undeva la 10-15 euro. Nu ma intreba unde se gaseste, ca nu stiu, dar daca cauti pe la magazinul din b o tosani, gasesti ceva asemanator, poate nu de 28 grame, un pic mai grele pe la 50 gr, dar nu cred ca asta ar fi o problema prea mare.

Aceasta postare a fost editata de Gyula: 01 November 2010 - 02:31 PM

0

#50 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 November 2010 - 11:05 AM

Vezi postareaGyula, la Nov 1 2010, 02:26 PM, a spus:

In forumul RG65 din SUA se spune ca un servo f bun pentru vele e GWS Micro 2BBMG cu un brat de aprox 6 cm.
Acesta trage 5.4 kg-cm (daNcm) si are doar 280 grame, costand undeva la 10-15 euro. Nu ma intreba unde se gaseste, ca nu stiu, dar daca cauti pe la magazinul din b o tosani, gasesti ceva asemanator, poate nu de 28 grame, un pic mai grele pe la 50 gr, dar nu cred ca asta ar fi o problema prea mare.

Multumesc frumos de info.

Pina la urma am comandat un TMG995 BB MG Standard de la Botosani, ieri a sosit. Pinioane de metal, trage pina la 11 kg-cm, asa ca la 6v scoate lejer 7-8kg-cm, sper sa fie de ajuns.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 4333.jpg
  • Imagine atasata: 4334.jpg

0

#51 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 November 2010 - 10:19 AM

De ce ti-e frica nu scapi... zice proverbul asa ca, oricit m-am codit si m-am foit, pina la urma tot a trebuit sa ma apuc de "tras" fibra de sticla.

Fiind o premiera si pt ca nu vroiam sa stric mai mult decit strictul necesar, am ales sa aplic fiba de sticla la interior, urmind ca ulterior sa aplic si un strat de fibra si la exterior.

Ca si materiale am folosit fibra de sticla de 25g/mp Jamara si rasina aceeasi marca, ambele achizitionate de la Botosani. Ce pot sa spun este ca, poate tocmai pentru ca nu este ieftina, rasina nu miroase deloc. Trebuie amestecata bine cu intaritorul, proportiile sunt 100:23 si poti sa lucrezi 1.00-1.30 ore lejer cu ea.

In ceea ce priveste tesatura, aici e o alta poveste... Nu ma pling de calitate ci de faptul ca trebuie sa fii dotat cu scule potrivite sau inventivitate. Sau sa nu iti fie frica sa te murdaresti pe miini...

Evident ca nu am avut sculele potrivite, pensula si roll-ul pe care le-am folosit erau imense fata de suprafata lucrarii dar pina la sfirsit am reusit sa duc lucrarea la capat.

Etapele sunt cele stansard: aplicat rasina la interior, aplicat tesatura, presat tesatura si aplicat iar rasina... Unde a fost posibil am folosit roll-ul, este foarte eficient, treaba iese foarte bine. Pt cei care nu au mai facut asta cautati un roll mic, atit ca diametru cit si ca lungime. Evitati cilindrii de burete, incercati cu cei cu peri mici. Sau improvizati ceva care sa inlocuiasca roll-ul, fiecare dupa cum se pricepe.

Cert e ca fibra folosita este foarte fina si aluneca de pe suprafata aplicata foarte repede, trebuie multa atentie si indeminare si, cum am mai spus, scule adecvate.

Acum trebuie sa astept 36 ore puna cind rasina se intareste si apoi o sa trec si la exterior. Acolo sper sa mearga mult mai usor si mai bine, mai ales ca o sa am fibra de 49g/mp.

Si pozele:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture_095.jpg
  • Imagine atasata: Picture_094.jpg
  • Imagine atasata: Picture_093.jpg
  • Imagine atasata: Picture_096.jpg

Aceasta postare a fost editata de Lego_Man: 05 November 2010 - 10:22 AM

0

#52 Useril este offline   bogdan_minitehnicus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1275
  • Inregistrat: 20-April 07

Postat 10 November 2010 - 04:04 PM

sal

eeee ne e chiar asa greu sa lucrezi cu fibra, totusi cred ca nu ar fi trebuit sa pui asa subtire la interior, mergea linistit cea de 80, bine acu o sa vezi cand aplici la exterior sa vezi daca ti-e de ajuns cand se intareste
Valoarea unui modelist adevarat nu se masoara in numarul de posturi ci in realizarile sale...
0

#53 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 11 November 2010 - 11:11 AM

Vezi postareabogdan_minitehnicus, la Nov 10 2010, 04:04 PM, a spus:

sal

eeee ne e chiar asa greu sa lucrezi cu fibra, totusi cred ca nu ar fi trebuit sa pui asa subtire la interior, mergea linistit cea de 80, bine acu o sa vezi cand aplici la exterior sa vezi daca ti-e de ajuns cand se intareste

eeee... Nici usor nu este.

Din pacate lucrarea de la interior nu a iesit bine deloc. O gramasa de defecte. Datorita faptului ca nu am avut "scule" de finete si pentru ca a trebuit sa lucrez in compartiment si nu pe suprafata intreaga, imbinarile nu au iesit bine deloc. Am constatat ca trebuie sa fii foarte atent, sa verifici fiecare coltisor daca s-a imbinat corect, trebuie sa verifici foarte atent sa nu ai bule de aer, cute, etc... Fibra a fost totusi prea subtire pt nivelul meu de experienta... Cred ca o tesatura mai "sanatoasa" ar fi fost mai iertatoare.

Din fericire asta a si fost scopul lucrarii la interior: sa invat. A iesit prost. Asta e. Vine puntea deasupra si nu o sa se mai vada grozavia... Pe de alta parte, chiar si asa subtire, fibra+rasina au rigidizat destul de bine, iar stratul exterior, mult mai "solid" o sa fie exact ce trebuie... Celalalt scop a fost sa etansez lemnul la actiunea apei, scop ce a fost atins fara nici o problema.

Acum ca am invatat unele lucruri sper sa iasa bine... Niciodata nu e prea tirziu sa arunci o coca... :-)
0

#54 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 November 2010 - 12:11 PM

Vezi postareaLego_Man, la Nov 11 2010, 11:11 AM, a spus:

Niciodata nu e prea tirziu sa arunci o coca... :-)

Dupa ce m-am tot "codit" sa iau taurul de coarne, aseara m-am hotarit: am aplicat fibra de sticla si rasina la exterior.

Lucrurile au mers bine, chiar foarte bine as spune eu, dar nu se pune, eu sunt subiectiv.

Am lucrat cu tasatura din fibra 80 g/mp, mult mai ferma decit cea folosita la interior. M-am mai inspirat si de pe net, pina la urma a iesit bine.
Am aplicat un strat de rasine pe corpul navei, apoi am aplicat fibra si din nou rasina. Rasina am intins-o cu pensula si, din cind in cind, am folosit roll-ul...
A durat mult timp pina a inceput sa arate ok, am tot intins rasina spre prova la 45 grade, apoi spre puna, pornind de la chila. Incet a inceput sa se aseze cum trebuie si au iesit si bulele de aer, totul arata bine acum.

Dupa ce se usuca trec la interior, incep ransforsarile.

Ps: gata, coca asta a scapat, nu o mai arunc... Asa sper...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSC06911.jpg
  • Imagine atasata: DSC06917.jpg
  • Imagine atasata: DSC06916.jpg
  • Imagine atasata: DSC06914.jpg
  • Imagine atasata: DSC06915.jpg
  • Imagine atasata: DSC06909.jpg

Aceasta postare a fost editata de Lego_Man: 12 November 2010 - 12:13 PM

0

#55 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 August 2011 - 08:03 PM

Gata, s-a adunat destul praf pe acest topic...

Aveam doua variante, sa il inchid sau, in sfirsit, dupa atita timp, sa ma mobilizez ca sa finalizez proiectul...

Asa ca am inceput, la inceput timid, apoi din ce in ce mai indraznat sa lucrez din nou...

Mai jos sunt citeva imagini cu progresul constructiei cirmei...

Am folosit balsa de 1.5 mm, pe care le-am laminat pe interior cu fibra de sticla. Nu cred ca era neaparat necesar dar, din experienta, lemnul de balsa este foarte sensibil asa ca am preferat sa nu risc. Cele doua "fete" vor cuprinde axul, si, pe linga acesta, o platbanda de carbon de 1 mm. La final o sa aplic un strat de rasina epoxi, probabil si un strat de fibra de sticla, foarte fina, de 29 g.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: carma1.jpg
  • Imagine atasata: carma0.jpg
  • Imagine atasata: carma2.jpg
  • Imagine atasata: carma3.jpg
  • Imagine atasata: carma4.jpg
  • Imagine atasata: ax carma.jpg

0

#56 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 August 2011 - 08:08 PM

Piesa care mi-a dat cea mai multa bataie de cap, a trebuit sa o refac de 3 ori si, in final, tot nemultumit am fost de calitatea ei, a fost caseta derivorului. Recomandarea mea, pentru cei care vor sa confectioneze asa ceva, e sa o faca din placaj si nu din lemn de balsa. Sau din plexiglas. Sau orice altceva, dar un lemn/material mai "tare". In final, cind am instalat caseta, tot am gresit, nu este perfect verticala, are o abatere de aprox 1 mm de la verticala, sper sa pot corecta asta din deriva, o sa o indoiesc putin...
E pacat ca s-a intimplat asta, ma deranjeaza foarte tare dar nu am cum sa mai corectez acum...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: caseta derivor.jpg

0

#57 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 August 2011 - 08:13 PM

Am mai adaugat diverse componente din lemn care trebuiau sa fie instalate, suportii de servo, axul cirmei, si, decizie proprie, am dublat, pe interior carena, cu balsa, de 5 mm in prova si 3 mm in pupa, la nivelul puntii. M-am gindit ca asa va fi mai simplu sa obtin o lipire "sanatoasa" a puntii de corpul navei.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture 016.jpg
  • Imagine atasata: Picture 045.jpg
  • Imagine atasata: Picture 044.jpg
  • Imagine atasata: Picture 049.jpg

0

#58 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 August 2011 - 08:19 PM

La punte nu am mai lucrat, si acolo e o problema care ma deranjeaza foarte tare, dar nu o sa refac puntea. Ia prea mult timp, vreau ca in toamna asta sa ies cu barcuta pe Tineretului, asa ca, indiferent de calitatea rezultatului, de acum in colo o sa merg innainte cu proiectul, doar ceea ce ma deranjeaza in mod flagrant va fi refacut, daca e relativ ok, merg mai departe.

Nu am mai lucrat la punte dar nu am pierdut timpul, am "manufacturat" cite ceva la partea de componente de aluminiu: suport catarg, suport sarturi in borduri (nu si cel din linia mediana prova) si macaraua. Sa nu dati cu parul, piesele sunt facute numai din mina, singurele unelte au fost menghina si masina de gaurit. Nimic prelucrat pe strung/freza/cnc... Astea alta data...

Si imaginile...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture 050.jpg
  • Imagine atasata: Picture 056.jpg
  • Imagine atasata: Picture 057.jpg
  • Imagine atasata: Picture 058.jpg

0

#59 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 September 2011 - 09:10 PM

Am mai lucrat cite ceva, pe ici pe colo...
Am lipit cirma si acum astept sa se usuce adezivul, multimea de clesti reprezinta cirma la momentul de fata, am terminat de placat puntea, trebuie sa o finisez si am terminat de dublat copastia...
Poze...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture 002.jpg
  • Imagine atasata: Picture 003.jpg
  • Imagine atasata: Picture 004.jpg

0

#60 Useril este offline   Lego_Man 

• Membru
  • PipPipPipPip