AJUTOR vreau sa imi construiesc un automodel si am nevoie de ajutor
Postat 11 May 2010 - 11:19 PM
Pentru inceput, o problema mare ar fi:
Nu am achizitionat inca un reciver pentru ca nu stiu prea bine ce mi-ar trebui.
Vreau sa aiba trei canale inainte-inapoi, stanga-dreapta, frana.
Nu inteleg cum sta treaba cu reciverul. Ce controleaza acesta?
Banuiesc ca firele care ies din reciver nu intra direct in motor/servo.
Motorul electric este de 12V, servo 3V.
Ce anume imi mai trebuie ?
Sper sa inteleaga cineva problema mea..............
Postat 12 May 2010 - 12:41 AM
Intelegem problema ta. Mai important e s-o intelegi tu.
Nu stiu din ce motiv, poate mai mult pentru compatibilitate, sunt cateva lucruri oarecum batute in cuie in modelism (la modul general vorbesc, nu ca n-ar exista exceptii).
Ar trebui sa te gandesti la scopul constructiei, concret, pentru ce anume vrei sa faci automodelul. Ar trebui sa vezi de niste dimensiuni de gabarit.
Aveam de gand sa le insir pe cele pe care le stiam eu, dar renunt. In cateva cuvinte, incearca sa revii cu o tema clara de "proiect". Pe masura ce iti stabilesti caracteristicile tehnice, o sa pricepi exact de vrei cu sau de la acel automodel.
Presupun ca nu te gandesti de la inceput la suma de investit, estimez ca o sa fie mai mare ca pentru un model cumparat la aceeasi calitate.
Instalatia electrica e oarecum clasica, formata din sistemul RC, (emitatorul de tinut in mana si receptorul de pe masina). Receptorul primeste semnal radio de la emitator si trimite in continuare, semnale electrice in functie de cum actionezi mansele. De receptor se leaga un variator de turatie pentru a putea controla motorul si tot de receptor se mai leaga un servo pentru directie. Variatorul de turatie pe langa inainte-inapoi, are deseori si functia suplimentara de franare a motorului. Nu are rost sa te complici cu comanda separata pentru asta, cu sisteme mecanice pe la roti sau pe unde ai loc.
Servomecanismele functioneaza de regula intre 4,8 si 6V. Am ceva indoieli ca ai servo de 3V, compatibil cu electronica din modelism. Si o alta problema e cea legata de motor, trebuie sa vezi daca motorul de 12V pe care-l ai, este potrivit pentru un automodel.
Daca mergi pe ideea ca folosesti materialele pe care le ai sa iesi mai ieftin, deja pleci pe un drum gresit. Facut pe bucatele, fara experienta in achizitia produselor, iesi mai scump. Se mai adauga si executia pieselor.
Ca sa raman la subiect, iti trebuie o statie RC intr-o banda legala, cu 2 canale daca atat doresti, care va contine emitatorul si receptorul. Trebuie sa mai achizitionezi un servo pentru directie si un variator pentru inainte-inapoi-frana. Apoi construiesti masina. Nu te apuca de treaba in baza experientei profesionistilor de pe forum, ca nu tine. Experienta aia e pentru ei, tu cauta sa o procuri pe a ta.
Poti face automodel electric, dar pune pe hartie cum vrei sa fie.
Si cauta pe net in ce limba iti place tutoriale despre sistemele RC, despre automodele, sa fii sigur ca asta vrei. Nu ar strica sa cauti si poze cu ce contin kit-urile, sa-ti faci o idee cam cate piese trebuiesc si cate poti face de acolo.
Carcasa cum vrei sa fie? O cumperi sau o faci si pe aia? Daca o cumperi trebuie s-o alegi dintr-o lista, dupa niste criterii. Adica ti-ai batut in cuie macar scara la care va fi modelul. Cu rotile va fi la fel. Si tot asa...
Cred ca gasesti discutii si pe RHC despre construit automodele. Nu o sa cumperi kit, o sa cumperi componentele dintr-un kit, cate una, la pret mai mare, fara sa stii sa le alegi, si o sa le montezi.
Multa bafta!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 12 May 2010 - 12:46 AM
Telefon: 0721 385365
Postat 12 May 2010 - 12:59 AM
bebelushul, cand spui "As vrea sa imi construiesc un automodel electric", la ce anume te referi? Vrei sa faci tu sasiul, partea mecanica? Vrei sa proiectezi electronica? Vrei sa iti torni tu propriile cauciucuri? (nu fac misto de tine, toate astea s-au realizat aici pe forum).
De exemplu poti sa te uiti cum s-a realizat un camion 1/16 chiar de la zero, aici: http://www.rhc.ro/fo...showtopic=27864
Daca nu ai rabdare sa citesti cele 13 pagini, e un semn ca poate de fapt ai prefera sa cumperi ceva de-a gata :)
Postat 12 May 2010 - 10:31 AM
Daca are cineva asa ceva de vanzare astept un pret.
Acum, sa dau mai multe informatii despre ce as vrea sa fac.
Vreau sa fac un buggy scara 1:8.
Postat 12 May 2010 - 10:48 AM
CTC este genial cu proiectul lui.
Rotile, basculele si amortizoarele le-am cumparat.
Basculele puteam sa le fac din aluminiu dar am vrut sa am un start si am inteles ca in caz de lovituri acestea ar trebui sa cedeze pentru a nu ceda ceva mai important. In acest fel voi putea sa le schimb usor.
Amortizoarele ... am facut eu unul de proba din aluminiu dar nu a iesit cat vroiam eu de bine, asa ca am hotarat sa le cumpar.
Postat 12 May 2010 - 10:48 AM
Pe langa astea, sa aiba cel putin functiile pe care le cauti, adica inainte, inapoi si frana. Ca sunt unele variatoare doar pentru un sens, folosite des la aero.
Buna treaba cu alesul modelului.
Fa-ti o lista cu piesele de cumparat si o lista cu ce piese vrei sa construiesti singur, apoi incearca sa estimezi pretul. Vezi daca iti convine si da-i bataie!
Spor la treaba!
PS. Vad ca deja ai inceput treaba. Mult succes!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 12 May 2010 - 10:49 AM
Postat 12 May 2010 - 10:54 AM
Postat 12 May 2010 - 11:00 AM
Postat 12 May 2010 - 11:15 AM
Am si eu motoare de prin casetofoane, la 6 si 12V, arata bine dar nu-s bune la auto RC.
Al tau posibil sa fie, dar posibil sa nu fie. Un motoras fara mari pretentii costa foarte putin de aceea merita sa iei unul care sigur este potrivit si pentru care nu ai batai de cap cu acumulatorii.
Presupun ca o sa faci un set de 10 bucati. Suport pentru ei trebuie sa improvizezi, sau trebuie sa incarci tot setul. Nu poti folosi cu succes un set de acumulatori in situatia ca vei gasi de cumparat la pret bun, la noi.
Un servo mai bun decat ce faci tu acolo costa vreo 10 euro si e servo. Pe langa reductorul pe care vrei sa-l faci cu roti "de jucarie", mai ai de facut sau de procurat un montaj electronic care actioneaza motorul si de legat un potentiometru pe arborele de iesire. In mod sigur rotile alea de plastic nu vor rezista mult. Primele trepte vor ceda din cauza turatiilor mari, ultima poate din cauza cuplului, vei avea o viteza de miscare prea lenta la brat sau nu vei avea cuplu la iesire daca vrei viteza. Probabil ca vor fi probleme si cu gabaritul prin masinuta, dar tu hotarasti ce cumperi si ce faci.
Sunt bucuros ca exista inca un pasionat de munca.
Ca sa nu ai multe tensiuni prin model, o sa incerci sa alimentezi si servoul la 4,8V (ca atat ai pentru receptor), si-l soliciti mai mult. Nu cred ca obtii ceva fiabil, dar imi doresc sa reusesti si sa te bucuri de rezultatul muncii.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 12 May 2010 - 11:19 AM
Postat 12 May 2010 - 12:52 PM
Pozitia servo-ului este codificata in latimea impulsului. Electronica servo-ului compara pozitia curenta cu pozitia dorita si invarte servo-ul corespunzator. Potentiometrul este folosit ca traductor de pozitie.
http://www.servocity...rvos_work_.html
http://www.seattlero...ide/servos.html
Postat 12 May 2010 - 01:05 PM
Cred ca am facut o maare greseala cu acumulatorii cumparati de pe ebay... sau nu... uitati ce am luat...
http://cgi.ebay.co.uk/6x-C-SIZE-9000mAH-1-...1#ht_939wt_1165
Postat 12 May 2010 - 01:13 PM
Parerea mea e ca ai abordat problema un pic gresit. Pentru scara 1/8 e nevoie de componente electrice puternice: regulator scump, motorul ala nu stiu daca o sa faca fata, servo...iar trebuie ceva mai serios, etc.
Tu pana la urma ajungi sa cumperi tot, in afara de sasiu. Puteai:
1. Daca vroiai buggy ieftin, luai ceva 1/10 de-a gata.
2. Daca vroiai sa surubaresti si sa-ti faci propriul sasiu, luai piese pentru 1/10, si construiai sasiul. Electrica pentru 1/10 e mult mai ieftina si mai accesibila, pentru ca practic modelele 1/8 electrice le cam numeri pe degete pe la noi prin tara, in timp ce alea 1/10 sunt pe toate drumurile. Ai fi gasit usor tot ce aveai nevoie la cei care isi fac upgrade-uri la buggy-urile lor 1/10, si vand componentele stock la preturi derizorii.
In felul asta mergeai pe componente potrivite, verificate, gandite de producatori pentru scara la care lucrai (1/10). La 1/8 esti pe cont propriu, succes la experimentat. Dar ma indoiesc ca o sa iasa ceva potrivit pentru a fi folosit pe offroad.
Aceasta postare a fost editata de ovidiugm: 12 May 2010 - 01:16 PM
Postat 12 May 2010 - 01:51 PM
N-ai aparut cu lista sa ne lamuresti ce mai ramane de facut, ca inclin sa cred ca mai bine luai un kit. Ca roti, motor, electronica, bascule , amortizoare, acumulatori, suruburi, mici si multe accesorii o sa cumperi sau ai deja. Exact cum spunea si ovidiugm, o sa faci un sasiu cu niste gauri in el.
Nu stiu cat ai investit pana acum, dar incearca altceva. Trece la profil locatia ca poate te ajuta cineva direct. Si ia de bun ce spune colegul de care am pomenit mai devreme, ca stie ce zice si tare frumos a spus-o.
Stai pe aproape ca poate apare model (chiar fara electronica dar complet) la pret bun si pentru tine, cumpara un astfel de model echipeaza-l cu ce mai trebuie si vezi ce si cat poate. Gandeste-te daca poti face ceva similar si mai ieftin, sau macar daca il poti duce pana la capat. Stabileste daca tot restul timpului vrei sa-l petreci mesterind ceva sau vrei sa mai ajungi si cu masina pe terena. Abia apoi pleaca la drum pe calea asta, cu facutul. Daca inca te gandesti cum sa montezi cele doua roti dintate conice presupun ca o sa investesti in multa "bere" de dat unor meseriasi sa-ti faca piese sau prelucrari. Ca din traforaj se faceau automodele acum 20-30 de ani si nu e bine sa dai cu spatele atat de mult inapoi. Nu ma iau de preturi sau dimensiuni, dar am vazut multe oferte pe la 100-150 lei, sau chiar si mai putin, pentru modele pe care mai pui doar electronica. Si merita sa incerci asa, altfel tare mi-e teama ca incepi rau, nu apuci sa te bucuri de nimic si incepi sa-i dai dreptate lui strica-tot. Diferentialul ala de la o jucarie chinezeasca o sa pice candva. Gasesti unul identic sa-l schimbi sau adaptezi altul de la alta jucarie?
Spor la treaba!
Postat 12 May 2010 - 01:56 PM
Postat 12 May 2010 - 02:30 PM
Nu o sa ma coste nimic prelucrarile pentru ca o sa le fac eu pe cele care nu necesita cote foarte exacte si o sa las in seama profesionistilor cotele exacte (nici aici nu ma costa nimic):
Tot ce o sa ma coste o sa fie aluminiul. Am gasit deja in obor niste bucati de aluminiu din care o sa fac suporturile pentru amortizoare. O sa imi mai trebuiasca o placa sau platbanda de aluminiu pentru sasiu, si bara de aluminiu (calup nu am gasit pe nicaieri) din care o sa fac restul pieselor (fuzete, port fuzete, carcasa diferential...);
Planetarele, tijele cu care se vor lega piesele intre ele, etc, le fac pe strung;
Alte piese care imi mai trebuiesc (suruburi, saibe, piulite, sigurante zegger) le gasesc la pret de producator, foarte ieftine(<10lei pentru toata masinuta). O sa fie nevoie sa fac cateva din ele (cele care nu se gasesc in comert -STAS-), modificandu-le pe cele STAS;
Este pur si simplu o ambitie de-a mea (poate prosteasca, sunt consitent) sa imi fac eu o masinuta si nu sa o cumpar kit sa o asamblez. Nu ma astept sa functioneze ca una cum parata.
Pana acum am cheltuit 250..300 lei si imi mai trebuie regulatorul si un servo. As avea o limita de vreo 500 lei. Mai e bineinteles radiocomanda, dar din cate am inteles nu am nevoie de un al trei-lea canal. Pe doua canale am o radiocomanda dar nu stiu daca merge. Daca nu o sa mearga... creste limita :D
Aceasta postare a fost editata de bebelushul: 12 May 2010 - 02:34 PM
Postat 12 May 2010 - 04:17 PM
- radiocomanda proportionala 2 canale care sa si functioneze (in caz ca a ta nu functioneaza): 100 lei maxim, de pe forum
- servo: 100 lei (cu angrenaje metalice, macar 10 kg cm, nu neaparat foarte rapid ca nu participam acum cu ea la concursuri), tot de pe forum sau eBay
- sincer la motorizare nu stiu ce o sa-ti iasa. Ce dimensiuni are motorul ala al tau? Mai scrie ceva pe el? De cat e axul? Cu vreo 400-500 de lei iti iei un combo puternic brushless (motor plus regulator), dar ar fi cu motor din clasa 540, dimensiuni aproximative 36mm diametru cu 50-55mm lungime, deci cam pentru model de 2kg...
Postat 12 May 2010 - 08:54 PM
http://www.robotshop.ca/banebots-12v-15500...h-dc-motor.html
sau acesta
http://www.robotshop.ca/banebots-rs-550-mo...v-19300rpm.html
parca nu se potrivesc dimensiunile la niciunul
Aceasta postare a fost editata de bebelushul: 12 May 2010 - 09:01 PM