Modelism - RHC Forum: Primul meu Navomodel!! Orice ajutor este binevenit!! - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Primul meu Navomodel!! Orice ajutor este binevenit!!

#1 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 56
  • Inregistrat: 09-August 09

Postat 10 August 2009 - 04:39 PM

In primul rand salutare tuturor pasionatilor.....
Din tot cea ce am citit pe acest forum am pus in practica deja o gramada de lucruri,printre care coca navei,cuvele emitatorul....etc!
Pe langa toate acestea am ramas inca cu niste intrebari la care nu le-am gasit raspunsul sau ma rog sa zicem ca inca nu am gasit inca cea mai viabila solutie!
Mai jos am sa atasez pozele cu ceea ce am lucrat pana in momentul de fatza si piesele componente ale "ambarcatiuni".
0

#2 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2009 - 05:16 PM

Cum am mentionat si in titlul topicului orice AJUTOR sau OPINII sunt binevenite!

Statie pe care deja o am este un E-fly 100c cu 6 canale
acumulator 12v 3.7 A
motorul este un Bosh original scos de pe o bormasina cu acumulator
tubul pupa 4 mm
elicea 60 mm cu 3 pale sistem Kort
sistemul de propulsie v-a fi un sistem Z-drive(elicea are o raza de rotire totala de 60 de grade)
Am incerkat sa gasesc cea mai buna solutie pt racirea regulatorului de turatie....si pana la urma am iesit prin pupa navei cu doua aripioare din alumini pe care voi atasa (in interior binenteles) regulatorul de turatie (o sa atasez o poza k sa intelegeti ce vreau sa spun)
Coca Navei este facuta in intregime din fibra de sticla,mai mult decat atent lucrata......si restul o sa mai vedeti pe parcurs......
0

#3 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2009 - 05:25 PM

Asa am inceput......din placi de izolatie.....

Fisiere atasate

0

#4 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2009 - 05:31 PM

Coca + Capacul,2 cuve!

Fisiere atasate

0

#5 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2009 - 05:36 PM

Dupa care m-am apucat de turnat fibra si cam asta a iesit!

Fisiere atasate

0

#6 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2009 - 05:40 PM

Am montat pe ea Z-drive-ul,am gaurit coca si am montat pe ea tubul pupa!

Fisiere atasate

0

#7 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2009 - 05:45 PM

Am prins de coca suportul motorului,supotul acumulatorului si suportul servomecanismului de directie....

Fisiere atasate

0

#8 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2009 - 05:55 PM

Iar in aceste doua poze este sistemul de racire pt regulatorul de turatie,aripioarele care ies prin burta navei sunt din aluminiu si le-am testam in piscina....se pare ca dau rezultate bune deoarece au o suprafata destul de mare care degaja caldura direct in apa....regulatorul de turatie vine montat pe interior pe aripioara stanga acolo unde am incercuit......

Fisiere atasate

0

#9 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2009 - 06:08 PM

Acetea fiind spuse astept opini,idei etc......As dori de la voi niste pareri legate de sistemul de basculare a cuvelor,nie imi trec multe idei prin cap in momentul de fatza dar voi fiind mai experimentati ca mine s-ar putea sa ma faceti sa ma razgandesc.....in momentul de fatza am un minisrevo dar nu cred ka este destul de puternic pt bascularea cuvelor(au 43 cm in lungime si capacitatea aproximativ 3 litri inca nu am masurato)....nush ce sa zic poate imi sugereaza cineva vreun servomotor mai puternic sau cine stie ce sistem,canale libere ar fi la greu!Pe unul din canale am cuplat un far pe care il pot aprinde si stinge de la distanta(farul este cuplat pt. cine stie cum arata fly 100c pe canalul pe care se monteaza de obicei trenul de aterizare la avioane)......
Astept Pareri sau Idei.....
0

#10 Useril este offline   BillyBoy32 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 756
  • Inregistrat: 18-August 08

Postat 10 August 2009 - 06:25 PM

In primul rand iti urez bun venit printre noi si succes in ceea ce faci. Eu unul nu sunt impacat ca acel sistem Z-drive care e folosit din cate stiu eu la navo de viteza, dar tu sti mai bine, felicitari pt. sistemul de racire la care sincer m-am gandit si eu, drept urmare am curatat radiatoarele de aluminiu din sursele de calculator arse de la servici, exact asa gandisem si eu , caldura disipata sa se faca direct in apa fara a mai fi nevoie de furtunase prin barcuta si alte minunatii, plus ca racirea se v-a face mult mai bine, radiatorul fiind aproape in intregime sub apa. Cel putin asa am gandit si eu dar sa vedem si alte pareri de la altii mai cunoscatori.
Succes in continuare si asteptam sa vedem cum decurg lucrurile.
PS: daca ai timp de o explicatie mai amanuntita despre lucrul cu fibra ar fi ok, m-ar interesa mai mult partea de lucru in care matrita din ipsos(sau din ce o fi) este ceruita sau data cu nu stiu ce solutii ca sa se faca dezlipirea cat mai usor a fibrei turnate.Ms anticipat.
0

#11 Useril este offline   nch 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1121
  • Inregistrat: 13-September 07

Postat 10 August 2009 - 11:22 PM

Pune si tu intrebari punctuale! In felul asta vei gasi raspunsuri

Eu as incerca sa te avertizez in legatura cu o mica problema. Cu motorul de bormasina nu merge elice de 60mm! Mie imi miroase a ars :blink:
Iti recomand o elice de suprafata in 2 pale . Diametrul il afli prin tatonare, undeva pe la 30-40mm .

Aceasta postare a fost editata de nch: 10 August 2009 - 11:27 PM

0745.356.013

Bucuresti/Rahova
0

#12 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 11 August 2009 - 12:29 AM

Pt. BillyBoy32 ca sa poti dezlipi cu usurinta modelul din fibra din forma de gips cel mai indicat este sa folosesti ceara pura de albine.....de preferat este sa te duci la orice apicultor si sa il intrebi de ceara de albine,o sa stie cu sigurantza despre ce este vorba! Am auzit de la cineva ca uni mai folosesc si ceara topita de la lumanari,dar ca nu ar fi la fel de buna.....Apropo la un momentdat ma gandeam ca si suportul motorului sa il fac tot din aluminiu si sa il scot prin burta navei,dar nu am stiut de la inceput ce motor voi folosii.....
Mersi pt.comment!
0

#13 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 11 August 2009 - 12:43 AM

Ca intrebari punctuale as putea sa te rog sa imi dai un raspuns legat de sistemul de basculare,daka folosesti deja un sistem,ce fel de sistem,de preferat cat mai simplu si cat mai util......iar legat de elicea de 60 mm si motorul de bormasina,mentionez ca elicea de 60 mm este o elice in 3 pale pt sistem kort(adica palele elicei au un pas mult lai rar decat o elice in 2 pale normala) ideea ar fi ca motorul dotat cu o astfel de elice depune mai putzin efort decat ar depune cu o elice in 2 pale normala....mi-am permis acest "lux" deoarece folosesc acel sistem z-drive despre care ziceai si tu,iar acesta fiind folosit pt ambarcatiunile de viteza am redus viteza prin aceasta elice......
Mentionez ca am supuso la probe,cu ambele tipuri de elice,in piscina,eu o tineam de bot iar un alt prieten de al meu tinea radiocomanda setata la turatie maxim pe inainte si pot sa zic ka avea ceva putere dar in schimb o viteza mai mica fatza de elicea in 2 pale.
Vreau sa zic ca o elice in 2 pale are pasul mult mai mare,automat motorul depune un efort mai mare...
Multumesc pt.comment!
0

#14 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 11 August 2009 - 05:19 PM

Baietzi am si eu nevoie de niste sfaturi legate de sistemul de basculare,neaparat progresiv sa fie....
Un servo puternic daca imi putetzi recomanda sau mai stiu eu ce sistem,k saptamana asta ma apuc de el si poate avetzi voi o solutie mai buna decat cea la care m-am gandit eu! Astept!! ;)
0

#15 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 11 August 2009 - 07:11 PM

...nu vad cum te-am putea ajuta, motoare stii, elici stii, eventual iti pot recomanda un servo puternic, Futaba S3306 Maxi sau MG9805 Maxi, ambele de 25kg, te satisfac?!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#16 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 166
  • Inregistrat: 02-June 08

Postat 11 August 2009 - 07:53 PM

Vezi postarealiviu85, la Aug 11 2009, 05:19 PM, a spus:

Baietzi am si eu nevoie de niste sfaturi legate de sistemul de basculare,neaparat progresiv sa fie....
Un servo puternic daca imi putetzi recomanda sau mai stiu eu ce sistem,k saptamana asta ma apuc de el si poate avetzi voi o solutie mai buna decat cea la care m-am gandit eu! Astept!! :blink:

suficient de "puternic" = BB995 ( intre 9-11 kg/1cm

"progresiv" este daca si destu tau va apasa progresiv pe levierul radiocomenzii (pe un canal progresiv desigur!) daca apesi brusc , va cuva tot asa.... daca tii neaparat la "progresiv" in mod absolut, atunci zic eu ai 2 variante:
1-iei 2 servouri , chiar nano sau mini , le "castrezi" de rezistentele alea ce regleaza cursa (gasesti p'aci cum se face,...) si co-axial cu axul lor "montezi" cate un ax filetat (inox D=3 mm , 100 cm lungime, = cca 7 lei pe la Prakt....).
pe axe folosesti cate o piulita (recomandat de alama/ bronz , care sa fie fixata mecanic de marginea cuvei
2-in locul celor 2 servouri folosesti 2 motorase si 2 reductoare de plastic de pe la jucarii (tanculet de pe la "38"-turi ce costa 8,4-10 lei si are in burta motoras si un reductor dublu , (in "oglinda) reduce cca 1:264)

axele filetate trebuie sa fie montate in partea din fata a navomod....

PS motorasu'tau are la 12 v peste 14000 rot/min --> o sa se incalzeasca la greu! si alegerea unei elici mai mici va genera o turatie a ei mult mai mare in apa urmata de fenomene "negative" : gen "cavitatie" si un zgomot care nu prea va place nici pestilor si nici colegilor tai de balta (afara de cazul in care te pregatesti de vreun local kombat, ceva si duci lipsa de sparring-parteners cu care sa-ti "faci mana"?!)

o varianta 1 servo/2 cuve destul de inventiva este a lui mariandmd.. daca esti interesat cauta tot pe aici.. are si un filmulet haios pe youtube..

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 11 August 2009 - 07:58 PM

Un pui de lup , intr-o noapte cu Luna plina s-a speriat de ea, si a jurat ca dupa ce va creste mare si puternic , o va pandi si o va manca......Dupa 1 an , intr-o alta noapte cu Luna plina , insetat, lupul a vazut Luna in oglinda unui lac.....incordat a sarit cu gura larg deschisa si.............s-a'necat! ....
0

#17 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 11 August 2009 - 08:15 PM

ipsihi...sincer nush cu ce te-a deranjat cea ce am scris in acest pana in momentul de fatza de incerci sa ma ironizezi asa grosolan!
Imi cer scuze daca te-am ofensat cu ceve....
Probabil eu cautam ca cineva sa imi dea o explicatie mai stufoasa nu stiu....
Eu sunt constient ka o tot tin pe a mea cu motorul de bormasina si elicea de 60,ideea ka la barca ma mai ajuta un prieten care este un bun electrician si in tinerete a avut si el niste titluri in aeromodelism si probabil am fost orbit de sfaturile sale......
Itradevar m-am documentat mai mult si itzi dau dreptate....cred ka am sa dau frumusel o comanda de un 755/40 si am sa mai micsorez si elicea....
Mersi pt sfat si hai sa ne ajutam nu sa ne ironizam!
0

#18 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 11 August 2009 - 08:22 PM

Freigeboren...si eu ma gandeam sa folosesc tot un servomotor pt ambele cuve!
Am sa te rog sa imi explici sau sa imi spui la ce sectiune gasesc,treaba aia cu modificarea servomotoarelor!
Eu in momentul de fatza dispun de niste servomotoare Nano si cu ele chiar nu stiu cum as reusi sa basculez ditamai cuvele...sau ma rog cu unul singur ambele cuve!
Mersi pt sfat si mai astept si altele!
0

#19 Useril este offline   BillyBoy32 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 756
  • Inregistrat: 18-August 08

Postat 11 August 2009 - 10:03 PM

Eu personal te-as indruma sa incerci motorasele de la minicompresoarele auto alimentate la 6V, s-ar putea sa fi mai mult decat multumit.Despre sistemul de cuvare iti recomand cel pe arcuri, foarte simplu de realizat si necostisitor.Spor la bricolat!!

Aceasta postare a fost editata de BillyBoy32: 11 August 2009 - 10:04 PM

0

#20 Useril este offline   nch 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 August 2009 - 12:27 AM

Vezi postarealiviu85, la Aug 11 2009, 01:43 AM, a spus:

Ca intrebari punctuale as putea sa te rog sa imi dai un raspuns legat de sistemul de basculare,daka folosesti deja un sistem,ce fel de sistem,de preferat cat mai simplu si cat mai util......iar legat de elicea de 60 mm si motorul de bormasina,mentionez ca elicea de 60 mm este o elice in 3 pale pt sistem kort(adica palele elicei au un pas mult lai rar decat o elice in 2 pale normala) ideea ar fi ca motorul dotat cu o astfel de elice depune mai putzin efort decat ar depune cu o elice in 2 pale normala....mi-am permis acest "lux" deoarece folosesc acel sistem z-drive despre care ziceai si tu,iar acesta fiind folosit pt ambarcatiunile de viteza am redus viteza prin aceasta elice......
Mentionez ca am supuso la probe,cu ambele tipuri de elice,in piscina,eu o tineam de bot iar un alt prieten de al meu tinea radiocomanda setata la turatie maxim pe inainte si pot sa zic ka avea ceva putere dar in schimb o viteza mai mica fatza de elicea in 2 pale.
Vreau sa zic ca o elice in 2 pale are pasul mult mai mare,automat motorul depune un efort mai mare...
Multumesc pt.comment!

Eu te-am sfatuit din experienta! a mea sau a altora! Tu ma contrazici cu experiente din cada! Nu pot decat sa-ti urez spor!

P.S. iti recomand ultimul film din semnatura! E superb!

Aceasta postare a fost editata de nch: 12 August 2009 - 12:28 AM

0745.356.013

Bucuresti/Rahova
0

#21 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 12 August 2009 - 06:08 PM

nch...mersi pt indrumare....eu m+am dat cu capul in gard,pt ka m+am grabit,am mai "rasfoit'' si eu forumul si am vazut ce realizari atzi avut multi dintre voi,binentzeles la fel si u(apropo felicitari pt cea ce ai facut pana in prezent si bafta in continuare)....ti-am zis care e treaba,m-am grabit.
Itzi multzumesc de asemeni si pt filmuletz(putzin ironic binentzeles) si in concluzie am intzeles ideea!
Iar ca intrebari concrete asa cum m-ai sfatiut u mai demult,zimi shi mie ce tip de basculare folosesti de obicei u,sau care ar fi mai utila.....
Mersi pt.sfat!
0

#22 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 166
  • Inregistrat: 02-June 08

Postat 12 August 2009 - 09:13 PM

Vezi postarealiviu85, la Aug 11 2009, 09:22 PM, a spus:

Am sa te rog sa imi explici sau sa imi spui la ce sectiune gasesc,treaba aia cu modificarea servomotoarelor!
....
Mersi pt sfat si mai astept si altele!

CAUTA PE NET "HAKING A SERVO"
Un pui de lup , intr-o noapte cu Luna plina s-a speriat de ea, si a jurat ca dupa ce va creste mare si puternic , o va pandi si o va manca......Dupa 1 an , intr-o alta noapte cu Luna plina , insetat, lupul a vazut Luna in oglinda unui lac.....incordat a sarit cu gura larg deschisa si.............s-a'necat! ....
0

#23 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 13 August 2009 - 12:18 PM

Freigeboren....itzi multumesc pt sfat....am cautat la sectiunea Haking a servo si am gasit ceva filmuletze pe net...
Maine am sa incerc si eu sa stric un servo :)) am sa te anunt ce am facut....P.s daca stateam bine cu finantzele imi luam naibi un servo serios,dar asta e viatza...Cred ca maine am sa ii torn si capacul si in functie de ce v-a iesi am sa ma orientez si cu sistemul de basculare!
Fire intinse (dar nu pleznite...am patzito de curand)
0

#24 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 13 August 2009 - 02:46 PM

Salut baietzi....uitati la ce m-am gandit eu pt sistemul de basculare,poate gresesc,poate nu se poate face dar cine stie,astept pareri!
Servomotorul este unul suficient de puternic pt a bascula cuvele mele,este luat de la sistemul de directie de la o masinutza de copii(in care stau copiii) care are si telecomanda!
Desenul este unul penal,facut in paint la repezeala,dar asta conteaza mai putzin...ideea este sa intzelegetzi ce prostii imi trec mie prin cap!
Cand bratul servo se inclina stanga,se basculeaza cuva dreapta si invers....iar asta se poate regla din telecomanda regland canalul pe care v-a fi servo pe revers(asta pt ca la comanda dreapta sa basculeze cuva dreapta si invers)...
Uitasem...iar cuvele revin in pozitia initiala pt ca le voi adauga pe fund.inspre interior o mica greutate!

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de liviu85: 13 August 2009 - 02:49 PM

0

#25 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 13 August 2009 - 04:20 PM

...ai 6 canale disponibile, la marimea cupelor tale e indicat sa folosesti servouri separate pt basculare, mg 995 este ideal!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#26 Useril este offline   mario75 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 23-March 09

Postat 13 August 2009 - 05:22 PM

Vezi postarealiviu85, la Aug 13 2009, 03:46 PM, a spus:

Salut baietzi....uitati la ce m-am gandit eu pt sistemul de basculare,poate gresesc,poate nu se poate face dar cine stie,astept pareri!
Servomotorul este unul suficient de puternic pt a bascula cuvele mele,este luat de la sistemul de directie de la o masinutza de copii(in care stau copiii) care are si telecomanda!
Desenul este unul penal,facut in paint la repezeala,dar asta conteaza mai putzin...ideea este sa intzelegetzi ce prostii imi trec mie prin cap!
Cand bratul servo se inclina stanga,se basculeaza cuva dreapta si invers....iar asta se poate regla din telecomanda regland canalul pe care v-a fi servo pe revers(asta pt ca la comanda dreapta sa basculeze cuva dreapta si invers)...
Uitasem...iar cuvele revin in pozitia initiala pt ca le voi adauga pe fund.inspre interior o mica greutate!

acelas sistem la facut si marimad pe una din dulapuri vezi ca are si un filmulet cu sistemul de basculare
0

#27 Useril este offline   amador 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 802
  • Inregistrat: 29-March 08

Postat 13 August 2009 - 09:46 PM

corect....numai ca ceva mai bine...mai exista niste placute pe post de parghii acolo...se pot folosi si excentrice,cercuri,etc
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#28 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2235
  • Inregistrat: 31-July 07
  • Interests:vintage

Postat 13 August 2009 - 10:04 PM

Vezi postarealiviu85, la Aug 13 2009, 03:46 PM, a spus:

@iviu85, in principiu e ok, dar din desen nu mi se pare ca ar pica ceva din cuve la basculare. trebuie basculate mult mai mult.
Laser frate!
"Drona este pt modelism exact ce este maneaua in muzica" - Epicur
0

#29 Useril este offline   liviu85 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 14 August 2009 - 01:01 PM

ipsihi....zici ca ar fi mai bine sa folosesc doua servo dealea mari?...intradevar canale libere as avea!
Iar cuvele nu arata ca in desenul pe care l-am facut eu...cuvele pe exterior au doar o simpla buza,deci in pozitia aia(45 sau 60 grade) ar rasturna fara probleme!
Am sa caut si sistemul lui marimad sa ma inspir si de la el.....
A si am pus si o poza cu cuvele....de aceea zic eu fulgerica ca e de ajuns unghiul din poze pt basculare,intradevar in desenul de mai sus asa reiese,ca nu s-ar bascula suficient!...
Multzumesc Baieti pt ajutor si o sa tot apelez la voi pana o sa va albesc :)

Fisiere atasate

0

#30 Useril este offline   nch 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 August 2009 - 06:12 PM

un mic up-date

Fisiere atasate

0745.356.013