SALUT PRIETENI
as dori un raspuns tehnic ce inseamna la elici 9.8x5 / D5
Pagina 1 din 1
elici
Postat 09 May 2010 - 09:57 AM
albertstefan2004, la May 9 2010, 10:36 AM, a spus:
SALUT PRIETENI
9,8= diametrul elicei in inch
5= pasul elicei tot in inch
D5 probabil diametrul gaurii de ax, in mm
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
Postat 09 May 2010 - 08:02 PM
Diametrul elicii este clar ce inseamna.
Cu pasul e putin mai complicat. Inchipuie-ti un surub. Daca insurubezi acest surub fix o tura, el inainteaza in piulita o anumita distanta. Asta este pasul surubului. La elice e tot cam asa.
Elicile obisnuite au pasul cam jumatate din diametru. Daca este mai mare de jumatate (de ex 9x6), inseamna ca e o elice optimizata pentru viteza. Una cu pasul mai mic este adaptata pentru tractiune la viteza mica (de ex. modele de sala).
In afara de parametrii astia, mai sunt niste caracteristici. De exemplu, elicile pentru motoare termice sunt optimizate pentru viteze de rotatii mai mari. Palele sunt mai inguste, dar ceva mai groase. Puse pe un motor electric, au randament mic. In schimb, elicile pentru electrice de obicei nu rezista la rotatii foarte mari. Fiecare elice are o viteza maxima de rotatie.
Am gresit cu ceva?
Cu pasul e putin mai complicat. Inchipuie-ti un surub. Daca insurubezi acest surub fix o tura, el inainteaza in piulita o anumita distanta. Asta este pasul surubului. La elice e tot cam asa.
Elicile obisnuite au pasul cam jumatate din diametru. Daca este mai mare de jumatate (de ex 9x6), inseamna ca e o elice optimizata pentru viteza. Una cu pasul mai mic este adaptata pentru tractiune la viteza mica (de ex. modele de sala).
In afara de parametrii astia, mai sunt niste caracteristici. De exemplu, elicile pentru motoare termice sunt optimizate pentru viteze de rotatii mai mari. Palele sunt mai inguste, dar ceva mai groase. Puse pe un motor electric, au randament mic. In schimb, elicile pentru electrice de obicei nu rezista la rotatii foarte mari. Fiecare elice are o viteza maxima de rotatie.
Am gresit cu ceva?
Postat 10 May 2010 - 09:58 AM
Dragos Avramescu, la May 9 2010, 09:02 PM, a spus:
Nu cred ca problema consta in turatia maxima a unui motor electric fata de unul termic, ci mai curand e vorba de vibratiile mult mai puternice la un motor termic fata de unul electric. De aceea notoarele electrice au ax de 3...5 mm, iar cele termice pleaca de la 8 mm. Daca examinezi atent o elice de motor termic o sa vezi ca are inclusiv butucul mai gros, pentru a permite o strangere foarte buna pe bucsa motorului termic - bucsa proportional mai mare (vezi vibratiile) fata de motorul electric. Din punct de vedere al turatiilor, atat electricele cat si termicele stau cam pe la aceleasi valori (sa zicem 10-12 kRPM, cu o aproximatie oarecare). Viteza maxima a unei elice este data de conditia ca varful acesteia sa nu intre in regim supersonic, ceea ce si scrie pe instructiunile fiecarei elice in parte, unde este data inclusiv formula de calcul a acestei turatii maxime. A... ca nu ai sanse - pe un motor uzual - sa aduci elicea aia in regim supersonic, e oa alta macare de peste.
Uite si un exemplu de calcul: elice de 11 in. diametru = 27,94 cm diametru. O rotatie inseamna ca varful elicei parcurge pi * 27,94 = 87,77 cm. Viteza sunetului este de aproximativ 340 m/s = 34000 cm/s, deci turatia nu trebuie sa depaseasca 387,37 rotatii / s = 23242 rpm (rotatii pe minut). Eu inca n-am vazut motor care sa invarta o elice de 11 (11 x 4, 11 x 5) la turatia aia - 23 kRPM. :(
Ave
Arata acest topic
Pagina 1 din 1