Buna!
Ca turatie ar fi OK motorul de 3000 rpm dar este cam slab. Cu 0,15kw nu faci mare lucru daca ramai la acel universal. Asa ca mai mult fara sa vrei trebuie sa-l folosesti pe cel de 0,55.
Daca ai ocazia sa procuri sau sa faci un reductor, n-ar fi rau, dar trebuie sa vezi si de o turatie mai mare decat ofera motorul. Cred ca un variator ar face asta. Ar fi simplu cu variator, dar cred ca trebuie unul bun (care sa-ti mentina cuplul la scaderea turatiei). Nu stiu daca sa iei variatorul doar pentru puterea motorului pe care il ai acum sau trebuie sa urci mai sus, in caz ca schimbi pe parcurs. Desi e suficient, nu stiu daca unul de 0,75kW e cea mai buna alegere. Trebuie sa vezi de diferentele de preturi si sa anticipezi putin miscarile pe care le faci, privind strungul... SUnt unele variatoare ceva mai ieftine care doar reduc turatia de la cea nominala in jos siin cazul asta ar trebui sa o aduci mecanic la 3000 cu curea sa ai de la ce reduce, sau iei un variator care modifica in ambele sensuri turatia.
Cred ca obtii rezultate mai bune fie cu un variator mecanic dar gasesti greu, fie cu un "reductor" cu curea. Pana la urma o sa faci cum poti mai bine, presupun ca nu o sa ai multe variante. Dar daca ar fi sa poti alege, le-as trece in ordinea urmatoare: variator de turatie electronic bun, variator de turatie mecanic (ca pe langa alte avantaje mai are si gabarit mic) si in cele din urma o cutie de viteze cu curea (una sau mai multe curele).
Parerea mea e sa vezi si de alte sfaturi, ca sigur apare ceva interesant.
Indiferent de ce o sa faci, poate revii si ne comunici cum ai rezolvat problema si daca esti multumit de ce a iesit.
Multa bafta!
PS. Cred ca ar trebui alimentat motorul de 0,15kW si pus sa invarta universalul. Poate o sa fii multumit de rezultate, desi eu cred ca poti opri arborele cu mana libera. Asta nu inseamna ca nu suporta aschiere. Depinde ce astepti de la strung.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 January 2011 - 12:43 PM