Pentru interesati si experimentati probeme cu un PIC Countdown Timer
Postat 01 February 2010 - 05:37 PM
As dori sa primesc si eu ajutor de la cei cu experienta in domeniu in legatura cu montajul din acest link:
http://www.turbokeu..../countdown3.htm
am facut cablajul, am montat piesele, am programat pic-ul (16f84), dar nu munceste cum ar trebui ;
aprinde afisajul, misca niste cifre pe afisaj, mai cupleaza si releul din cind in cind si cam atit.
Va rog daca pot primi ceva indicatii.
Multumesc
Postat 05 February 2010 - 06:13 PM
mihai49, la Feb 5 2010, 11:52 AM, a spus:
eu nu cunosc programare, poate este ceva gresit in fisierul sursa(asm)
Motivul pentru care nu se baga nimeni cred ca este informatia insuficienta. Desi pare simplu ca functionalitate, ca sa faci asa ceva sa mearga, nu e chiar banal.
-Masoara intai tensiunea de alimentare. Ar trebui sa fie 5V.
-Tensiunea de alimentare este curata, adica bine stabilizata, filtrata, fara zgomot?
-Verifica daca pe pinii 3, 12 si 13 ai tensiunea de alimentare in repaus, adica sa nu para vreun buton apasat dintr-o eroare de montare.
-Verifica programarea corecta. Nu reprograma , ci da "verify". Ma indoiesc ca e ceva gresit in asm.
-Bitii de configuratie sunt corect setati? Asta se poate vedea in softul de programare dupa ce incarci hexul.
-Oscilatorul functioneaza? Daca da, pe ce frecventa? Este cea corecta?
Posteaza raspunsurile la ce poti din intrebarile de mai sus. Daca dupa toate astea nu descoperim nimic, probabil ca e necesar un osciloscop si ajutor de la cineva care se pricepe.
Cirip
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 06 February 2010 - 06:47 AM
si multumesc ca ai binevoit sa intri in dialog cu mine.
-Referitor la informatie; este insuficienta din partea mea sau din partea materialului de pe pagina?
La sfarsitul materialului este arhiva cu fisierele asm, hex, cablaje.
-Totul este facut conform schemei, regulator de 5V si 8V filtrare tot conform schemei,
punte redresoare 1PM1 in locul celor doua diode.
-Butoanele nu raman apasate, nu sunt cu retinere si au revenirea corespunzatoare.
-Dupa programare intotdeauna dau verificare si nu-mi da eroare.
-Biti de configurare sunt corecti dupa incarcarea hex-ului.
-Oscilatorul zic ca functioneaza, deoarece pe toate cifrele imi numara 0 ... 9; frecventa
nu am cu ce masura, cristalul este de 4Mhz, condensatorii 22pf.
-Osciloscop nu am.
Am programat si 16f628 si face la fel, identic. Push S2 - numara 0 ... 9 pe toate cifrale,
push S3 - nu selecteaza digitii; dupa mai multe apasari afiseaza ceva (aceiasi cifra) pe
toti digitii,dar ni-ti dai seama ce cifra este pentru ca sunt toate segmentele aprinse, unele
mai puternic altele mai slab si atunci se poate da din S1 START, anclanseaza releul si
dupa un timp de .... nustiu cit se decupleaza.
Mai exista o schema, Darkroom timer , este asemanatoare, foloseste afisoare cu catod
comun, releul este comandat prin optocuplor si nu are acel buzer. Este mai simpla din
acest punct de vedere.
Postat 06 February 2010 - 09:36 AM
mihai49, la Feb 6 2010, 06:47 AM, a spus:
Este insuficienta din partea ta. Putine montaje merg din prima, chiar daca schemele sunt corecte. Faza urmatoare este masurarea tensiunilor, curentilor pentru diagnoza montajului.
comun, releul este comandat prin optocuplor si nu are acel buzer. Este mai simpla din
acest punct de vedere.
Astept in continuare raspunsurile la intrebari, dar nu sub forma "zic ca e asa" sau "banuiesc ca", ci "am masurat si tensiunea este de X volti". Altfel nu se poate depana. Asta desigur, daca vrei sa continui cu schema asta.
Cirip
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 06 February 2010 - 09:37 AM
Postat 06 February 2010 - 09:39 AM
Din cate observ eu, schema pare sa fie gresita la partea de afisare. Tranzistoarele PNP conectate la anod par sa fie in conductie permanenta , asa cum rezulta din schema ei nu pot fi blocati niciodata datorita diferentei de tensiune intre 8V si 5V. Incearca sa pui 5V in loc de 8V si vezi cum se comporta.
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 06 February 2010 - 09:42 AM
Postat 06 February 2010 - 09:52 AM
Sir_Vaska, la Feb 6 2010, 09:39 AM, a spus:
Postat 06 February 2010 - 06:03 PM
S-a facut lumina-n sat. Vreau sa spun ca discutiile purtate au fost cit se poate de utile.
Nu am avut scurturi, tensiunile erau bune, 5V era 5V si in gol si in sarcina, cealalta la fel.
Observatia data de Sir_Vaska a fost salvatoare si multumesc din suflet. Nici observatiile
tale Cirip nu au fost de neglijat. Multumesc ca ati acceptat sa purtam un dialog pe aceasta
tema si nu in ultimul rind pentru ajutorul profesionist de care ati dat dovada.
Pot spune ca pe acest montaj am verificat acum si hex-ul de la Darkroom timer si functioneaza
perfect.
Imi pare rau ca nu am cu ce face un filmulet pentru al posta. Ma rezum numai la o fotografie.
Satisfactia este deplina, voi putea realiza de acum cablaje prin metoda foto. Pentru asta am chinuit
PIC-ul de credea si el cine stie ce.
Inca odata multumiri si trebuie sa lamuresc acum problema cu tensiunea de 8V.
Astept intrebari si colaborari
Cu respect,
mihai49
Aceasta postare a fost editata de mihai49: 06 February 2010 - 06:11 PM
Postat 06 February 2010 - 06:42 PM
mihai49, la Feb 6 2010, 06:03 PM, a spus:
S-a facut lumina-n sat. Vreau sa spun ca discutiile purtate au fost cit se poate de utile.
Nu am avut scurturi, tensiunile erau bune, 5V era 5V si in gol si in sarcina, cealalta la fel.
Observatia data de Sir_Vaska a fost salvatoare si multumesc din suflet. Nici observatiile
tale Cirip nu au fost de neglijat. Multumesc ca ati acceptat sa purtam un dialog pe aceasta
tema si nu in ultimul rind pentru ajutorul profesionist de care ati dat dovada.
Pot spune ca pe acest montaj am verificat acum si hex-ul de la Darkroom timer si functioneaza
perfect.
Imi pare rau ca nu am cu ce face un filmulet pentru al posta. Ma rezum numai la o fotografie.
Satisfactia este deplina, voi putea realiza de acum cablaje prin metoda foto. Pentru asta am chinuit
PIC-ul de credea si el cine stie ce.
Inca odata multumiri si trebuie sa lamuresc acum problema cu tensiunea de 8V.
Astept intrebari si colaborari
Cu respect,
mihai49
Postat 08 February 2010 - 01:02 AM
Postat 08 February 2010 - 07:48 AM
acum, dupa ce am chinuit atat acest montaj, nu cred ca la autor ar fi functionat cu alimentare din 8v.
Aceasta, 8v, este numai pentru alimentarea partii cu releu.
Schema este foarte faina; are 15 programe selectabile din S3.
Din S2 se poate stabili pe fiecare program ce temporizare se doreste si ramane memorata
dupa deconectarea alimentarii.
La finele temporizarii afiseaza 00:00, apoi, se apasa pe S1 pentru revenire in program, dupa care
se poate relua cu S3 stabilirea timpului pe alt program sau din S1 se da start sau stop program.
Am ajuns la concluzia ca nu exista schema care sa nu aiba cate o chichita.
Succes celor care doresc sa realizeze acest montaj. Dupa mine este super fain avand in vedere si
faptul ca se poate folosi atat 16f628 cat si 16f84 - dupa preferinte.
Cu respect,
mihai49
Postat 08 February 2010 - 08:10 AM
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 08 February 2010 - 08:20 AM
Postat 08 February 2010 - 09:20 AM
Sir_Vaska, la Feb 8 2010, 08:10 AM, a spus:
Cu stima Sir_Vaska,
nu stiu ce sa zic; am urmarit cablajul postat de autor; traseul cu tensiunea de 8v duce in emiterii celor patru tranzistoare BC 327.
Ceva este si probabil omis. Dar nu are prea mare importanta. Important este softul.
Nu am facut in montaj partea cu 555 ca nu ma intereseaza dar nu vad de ce nu ar functiona. 555 este destul de banal.
Cum este in Maramures cu zapada? La mine e bine, nu sunt problame momentan.
Cu respect,
Mihai
Aceasta postare a fost editata de mihai49: 08 February 2010 - 09:34 AM