Modelism - RHC Forum: sursa cnc - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

sursa cnc

#1 Useril este offline   adi34 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 13-February 10

Postat 14 February 2010 - 09:30 PM

salut
vreau sa fac alimentarea pentru un cnc pentru taiat polistiren.Am nichelina de la un resou, o sursa atx.
As vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu o schema pentru alimentare deoarece vreau sa pun si ceva sa-mi creasca tensiunea pe fir in cazul incare acesta ramane in urma.
Ce lungime sa aiba firul si la ce tensiune?Daca nu ma intereseaza controlul independent al axelor e de ajuns softul de la kcam?L-a folosit cineva?Cel care mi-a vandut cnc-ul mi-a zis sa folosesc foamworks dar e mult prea complicat cu importul si convertirea fisierelor.
0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 14 February 2010 - 09:46 PM

Parerea mea ar fi sa folosesti un simplu transformator pentru alimentarea firului si la care sa folosesti pentru reglarea temperaturii din fir un variator de tensiune (dimmer) legat in circuitul primarului. Nu am cunostinte solide de electronica sa-ti explic corect, dar prin introducerea acelui variator in circuitul primarului poti varia tensiunea din secundar si implicit temperatura din firul de taiere.
Eu am folosit si foamworks si kcam la polistirene dar stiu ca se poate si mai bine. Cu aceste programe nu poti comanda independent 4 motoare. exista programe specializate pe 4 motoare cand ai corpuri deosebite ca geometrie.

Ca sa revin, alimenteaza cnc-ul cum doresti si foloseste ceva regalbil (daca nu ce ziceam mai devreme, macar o sursa de tensiune reglabila) pentru fir, astfel incat sa modifici temperatura intre limite foarte mari.
Pentru lungimea firului faci teste. De fapt iti impui lungimea firului si vezi de unghiul potentiometrului de la dimmer.
Avantajul foamworks e ca poti regla "interactiv" viteza de taiere dar pare complicata trecerea de la un program la altul, cand e sa o rezolvi cu fisierele.
Multa bafta!.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   adi34 

• Incepator
  • PipPip

Postat 15 February 2010 - 02:04 PM

Vezi postareabitex, la Feb 14 2010, 09:46 PM, a spus:

Parerea mea ar fi sa folosesti un simplu transformator pentru alimentarea firului si la care sa folosesti pentru reglarea temperaturii din fir un variator de tensiune (dimmer) legat in circuitul primarului. Nu am cunostinte solide de electronica sa-ti explic corect, dar prin introducerea acelui variator in circuitul primarului poti varia tensiunea din secundar si implicit temperatura din firul de taiere.
Eu am folosit si foamworks si kcam la polistirene dar stiu ca se poate si mai bine. Cu aceste programe nu poti comanda independent 4 motoare. exista programe specializate pe 4 motoare cand ai corpuri deosebite ca geometrie.

Ca sa revin, alimenteaza cnc-ul cum doresti si foloseste ceva regalbil (daca nu ce ziceam mai devreme, macar o sursa de tensiune reglabila) pentru fir, astfel incat sa modifici temperatura intre limite foarte mari.
Pentru lungimea firului faci teste. De fapt iti impui lungimea firului si vezi de unghiul potentiometrului de la dimmer.
Avantajul foamworks e ca poti regla "interactiv" viteza de taiere dar pare complicata trecerea de la un program la altul, cand e sa o rezolvi cu fisierele.
Multa bafta!.

iti multumesc pentru raspuns.Nu imi trebuie controlul independent al axelor.Nu am cunostinte de electronica de nici un fel, o sa ma duc la un electronist si o sa-i spun ca vreau ce mi-ai zis.Incerc sa evit foamworks din cauza timpului pierdut cu importul si exportul de fisiere.E mult mai simplu cu mach3 de exemplu.Importa hpgl si dxf exportate din corel, fara a fi nevoie de program intermediar de conversie si atatea clicuri.Dar mach 3 nu am reusit sa-l fac sa mearga cu cnc-ul meu.Mai precis nu stiu cum sa-l fac sa mearga.Spune-mi ce-mi recomanzi:foamworks sau kcam.le-ai folosit, deci trebuie sai ai preferinte.

Aceasta postare a fost editata de adi34: 15 February 2010 - 02:10 PM

0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 15 February 2010 - 02:49 PM

Pentru masina de taiat polistiren am folosit la inceput foamworks pana am gasit setarile corecte pentru vitezele motoarelor. Avantajul softului asta este ca poti regla viteza motorului in timp ce merge masina. Si auzi sunetul continuu, fiind astfel foarte usor sa gasesti un regim placut. Adica sa nu vibreze aiurea, sa faca zgomot frumos in functionare... Toate astea corelate cu temperatura din fir pe care o reglam cum ziceam mai devreme.
Dupa aceea am trecut la Kcam din motivele pe care le spui si tu, cu conversia fisierelor. Si dupa aia am demontat masina ca nu aveam spatiu s-o tin. Cred ca in loc de Kcam ar merge si mai frumos cu Mach3 daca nu vrei sa comanzi independent cele 4 motoare, pentru care sunt softuri specializate.

Probabil (sau macar asa sper) ca ai setat corect pinii de step si dir in Mach3, conform schemei driverului. Vezi ca imediat dupa valorile alea, in dreapta lor, mai ai o casuta in care trebuie sa precizezi portul pe care trimiti semnalul respectiv. Implicit este pus zero acolo. Schimba in 1, ca presupun ca folosesti LPT1. Apoi vezi de setarile pe fiecare motor. Ia-o usurel ca trebuie sa mearga.

Masina ta are 4 motoare sau doar 2? Daca are 2 poti folosi orice soft, fara mari probleme, dar Mach3 parca ar fi mai potrivit ca iti permite setare independenta a parametrilor miscarii pe cele doua axe. Uneori conteaza. Eviti compromisul pe care trebuie sa-l faci cu Kcam, alegand aceeasi valoare pentru ambele axe.
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 15 February 2010 - 03:34 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#5 Useril este offline   adi34 

• Incepator
  • PipPip

Postat 21 February 2010 - 06:40 PM

Vezi postareabitex, la Feb 15 2010, 02:49 PM, a spus:

Pentru masina de taiat polistiren am folosit la inceput foamworks pana am gasit setarile corecte pentru vitezele motoarelor. Avantajul softului asta este ca poti regla viteza motorului in timp ce merge masina. Si auzi sunetul continuu, fiind astfel foarte usor sa gasesti un regim placut. Adica sa nu vibreze aiurea, sa faca zgomot frumos in functionare... Toate astea corelate cu temperatura din fir pe care o reglam cum ziceam mai devreme.
Dupa aceea am trecut la Kcam din motivele pe care le spui si tu, cu conversia fisierelor. Si dupa aia am demontat masina ca nu aveam spatiu s-o tin. Cred ca in loc de Kcam ar merge si mai frumos cu Mach3 daca nu vrei sa comanzi independent cele 4 motoare, pentru care sunt softuri specializate.

Probabil (sau macar asa sper) ca ai setat corect pinii de step si dir in Mach3, conform schemei driverului. Vezi ca imediat dupa valorile alea, in dreapta lor, mai ai o casuta in care trebuie sa precizezi portul pe care trimiti semnalul respectiv. Implicit este pus zero acolo. Schimba in 1, ca presupun ca folosesti LPT1. Apoi vezi de setarile pe fiecare motor. Ia-o usurel ca trebuie sa mearga.

Masina ta are 4 motoare sau doar 2? Daca are 2 poti folosi orice soft, fara mari probleme, dar Mach3 parca ar fi mai potrivit ca iti permite setare independenta a parametrilor miscarii pe cele doua axe. Uneori conteaza. Eviti compromisul pe care trebuie sa-l faci cu Kcam, alegand aceeasi valoare pentru ambele axe.
Spor la treaba!

cum spuneam, nu am foamworks full version si mai am si problema cu conversia fisierelor.teoretic ar fi simplu, practic efectiv nu mai vreau sa invat nimic complicat am cateva utilaje cu care m-am chinuit singur luni de zile, zi si noapte pana le-am dat de cap, utilaje pe langa care un cnc pentru polistiren pare o jucarie de plastic.Efectiv nu mai pot.Am full version mach 2 si 3, kcam si mai nou de azi camworks (neinstalat inca).Caut o solutie simpla sa nu mai mai enervez iar zile si nopti.Cel de la care am luat cnc-ul mi-a dat setarile pentru mach 3 dar nu vrea sa miste 1 milimetru cu acest soft.Am chiar setarile originale facute de respectivul.Daca cineva are foamworks full version, ca sa nu fiu nevoit sa fac un cd cu imaginea widows-ului si sa rulez foamworks de pe stick pana expira iar, i-as fi recunoscator.
Masina are 4 motoare.As lua-o usurel cum spui tu, dar nu mai am nervii necesari.Am atat de multi bani investiti in afacerea mea si am pierdut atat de mult timp cu fiecare utilaj in parte sa-l configurez si sa-l setez incat nu mai pot sa o iau de la capat si cu cnc-ul.O sa mai incerc cu mach 3 cu setarile pe care mi le-ai spus.Cu mach 3 ar fi mult mai simplu pentru ca as putea folosi corel si exporta ca hpgl iar mach 3 importa hpgl.Mai incerc.Multumesc pentru ajutor.

Aceasta postare a fost editata de adi34: 21 February 2010 - 06:42 PM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu