oachidori, la Nov 23 2009, 12:07 AM, a spus:
problema se pune asa:care ar fi procedura pentru a invata trecerea de la 3 ch la 4 ch;adica de la fara eleroane la cu eleroane?
Experienta mea este urmatoarea:
La 3 canale si diedru, directia este pe dreapta. Cand cotesti, directia trebuie tinuta intr-o parte pe durata virajului.
Cand treci de la 3 la 4 canale, muti directia pe stanga si locul ei (pe dreapta) e luat de eleroane. Consecinta este ca virezi tot cu mana dreapta, asa cu te-ai obisnuit, doar ca acum vei actiona eleroanele, nu directia.
Diferenta fundamentala perceputa de mine este ca la 3 canale, directia o tii deviata pe toata durata virajului. La eleroane, inclini avionul, apoi revii cu mansa la zero si tragi usor de profundor;avionul este inclinat, asa cum l-ai lasat. Ca sa re-aduci avionul in zbor rectiliniu, trebuie sa dai de eleroane in parte opusa virajului, ca sa indrepti avionul, adica sa-l pui la orizontala.
Deprinderea asta mie mi-a luat ceva timp. Prima tentativa de viraj cu eleroane, dupa ce am trecut de la 3 la 4 canale, s-a soldat cu un tonou, avionul pe spate, dezorientare si infipt in mama Terra.
Simulatorul face minuni in cazul asta ptr ca formeaza reflexele de baza. De asemenea, un spumar care se lipeste in cateva ore este preferat unui balsa la care, daca s-a facut scobitori, muncesti mult ca sa-l readuci in stare de functionare.
Spor!
Cirip