Modelism - RHC Forum: Pompa de apa - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

Pompa de apa

#1 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 218
  • Inregistrat: 18-November 06

Postat 30 September 2008 - 06:10 PM

Salut, mi-am cumparat de la Conrad niste sepci interesante.
Ideea este ca as vrea sa fac o pompa de apa submersibila pentru mici irigatii, dar nu stiu cum as putea sa o construiesc...
V-as fi recunoscator pentru niste resurse informatice, de preferat sa se poata face acasa.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: sapca.jpg

0

#2 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2468
  • Inregistrat: 11-June 07

Postat 30 September 2008 - 06:15 PM

cred ca te-ai pierdut in idee si nu ai mai dat detaliile necesare. Ce legatura are sapca cu panou solar si ventilator cu pompa de apa submersibila pentru irigatii?

Daca e ce cred eu, las-o balta, din panoul ala solar n-o sa scot suficienta putere cat sa alimentezi orice fel de pompa dinaia.

Numai bine,
Calin

0

#3 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 30 September 2008 - 06:18 PM

Eu as incepe prin a afla ce putere poti obtine de la panoul tau la o iluminare data. Avand puterea poti sti la ce sa te astepti de la pompa. Tinand cont de preturile panourilor solare si de puterea redusa sunt convins ca te va costa mult un litru de apa. Tot mai bine cu o pompa eoliana...zic si eu.

PS. Am scris in acelasi timp. Gand in gand....

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 30 September 2008 - 06:21 PM

0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 30 September 2008 - 06:21 PM

Am si eu una identica si o tin prin sertare, ca amintire.

Stiu sigur ca poti mai mult la capitolul explicatii!
La ce vrei s-o alimentezi? Sa inteleg ca la astfel de celule? Ai sursa de curent disponibila? Cu ce fel de motor sa fie pompa? Ce inseamna "mici irigatii"?
Ce diametru de furtun? La ce distanta o duci si de unde tragi apa? Cam ce debit te-ar interesa? Cat de des sa fie folosita?
Pentru mine mica irigatie inseamna a uda o gradina de 1000 mp, pentru altcineva poate inseamna a uda cateva flori in 5 ghivece pe balcon.

Nu neaparat cu randament bun, dar functionala, ar fi o pompa centrifugala. Cumperi ceva gata facut sau adaptezi una prin schimbarea motorului.
Te-as ruga sa revii cu ceva detalii despre ce doresti sa faci ca sa nu discutam aiurea.

http://www.ethicalsuperstore.com/products/...lar/sunjet-150/
http://www.nextag.co...ump/search-html
http://images.google.ro/images?ndsp=18&...tart=0&sa=N
http://www.google.ro/search?hl=ro&sa=X...den&spell=1
In aia cu imagini gasesti si cu celule solare, dar mai degraba le-as numi "micro" nu "mini". Daca vrei neaparat, se poate!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 30 September 2008 - 06:23 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#5 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 September 2008 - 08:07 PM

Aveti dreptate am vorbit de parca am tacut :)
Intr-adevar vreau sa folosesc acel motoras, si acel panou. Daca unul nu ajunge mai am sepci, adica panouri si motoare. Ma intereseaza sa-l ajut pe bunicu cu udatul gradinii pe timpul verii. Are un parau la vreo 100 metri si vreau sa trag apa din el pentru a uda gradina. Totusi chestia se intampla undeva la tara, si nu vreau sa iasa deloc in evidenta adica trebuie sa fie cat mai mica, independenta si silentioasa, altfel cred ca investitia va fi de prisos "sa n-o amendeze careva".
As fi multumit sa scot si 10-20 litri pe zi, a doua zi as comuta pe alt rand, si tot asa, decat seceta, mai bine cu picatura.
Lungimea o estimez la vreo 100 metri iar inaltimea la care trebuie sa urce apa pe la 15 metri.
Un panou masurat aproape de un bec cu incandescenta dadea vreo 3,3V si 35mA curent de scurt circuit. Pe aceste valori un panou ofera 1 watt pe zi. Motorasul merge binisor si la un acumulator de 1,2 V, deci nu ma supara ideea conectarii unui reductor de turatie, sau un debit mic.
De cata energie am nevoie pentru cerintele de mai sus?
0

#6 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 30 September 2008 - 08:15 PM

Asa la ochi o pompa actionata de un motor 500w/220 v.Pompa amplasata aproape de apa ,mai mult sa impinga ,decit sa traga.
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#7 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 30 September 2008 - 08:22 PM

Se gasesc pompe actionate solar dar nu la puteri de care ti-ar trebui tie.Se folosesc indeosebi la fantanile arteziene de gardina,insa de acolo pana la a impinge 1,5 atm in conducta e mult.
Si nicidecum actionate cu panouri solare de pe ceapici. :)

Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 30 September 2008 - 08:26 PM

A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#8 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 September 2008 - 10:09 PM

Daca m-as multumi cu 10 litri pe zi, si zi=8 ore de lumina, inseamna un debit de 1,25 litri pe ora sau 0,347 grame/secunda.
Pentru 0,347 grame/secunda sa am nevoie de un motor de 0,5 kW mi se pare cam mult.
Oricum trebuie sa studiez mecanica fluidelor ca am uitat-o si in orice caz daca mai aveti link-uri bagati aici ca poate altii vor sa faca un baraj si dispun de motoare si energie, nu ca mine :)
Cheers.
0

#9 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 30 September 2008 - 10:27 PM

15 m inaltime inseamna o presiune de 1.5 atm. Cu pompite de alea care merg la un curent de ordinul miliamperilor nu reusesti decat sa tulburi apa. Ca sa faci o astfel de presiune pentru debitul precizat de tine eu zic ca e imposibil cu aceste "dispozitive"
0

#10 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 September 2008 - 11:12 PM

Cu ocazia acestor cautari am gasit un link util.
Subiect: fizica. Cine vrea sa mai caute una... alta...
http://www.geocities...oan/pentru.html
0

#11 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 October 2008 - 03:07 AM

Deci ramane cum ti-am spus: te va costa muuuuuuuuuuuuuult un litru de apa.
Cam asta se gaseste de cumparat pe aici:
http://www.canadiantire.ca/browse/subcateg...;freshPage=true
Cel mai avantajos ar fi cel de 80W. Ti-ar trebui macar patru bucati (cu multa bunavointa). Asta ar insemna 2 550$. Si asta fiindca este promotie. Cam scump....
Singura solutie viabila ar fi o pompa de apa eoliana.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 01 October 2008 - 03:08 AM

0

#12 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 01 October 2008 - 07:35 AM

Pai hai sa calculam un pic. P electrica (w)= Q(mc/s)*p(bar)*100000*1.2(randament aproximativ)
Datele tale: 36 l/zi (sa zicem 10 ore)=3,6l/h=0.001l/s=0.000001mc/s
h=15m=1,5bar

Pel= 0.000001*100000*1.5*1.2=0.1*1.581.2=0.18W, deci ai avea nevoie de un panou solar de 3v si aprox 100mA (ca sa mearga si cand e innourat).
Ca pompa , ar trebui o pompa cu piston, de tipul pompei de condens pt. AC.
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#13 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 October 2008 - 01:03 PM

Cand o sa faca irigatie...chiar si mica....cu 0.18W eu o sa traversez oceanul inot.
Valabil si cand o pompa actionata de un motor de 0.18W va face 1,5 atm la debitul dat.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 01 October 2008 - 01:17 PM

0

#14 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 October 2008 - 01:25 PM

Si oricum el a zis 36 litri fata de 10 (baremul minim cu care am zis ca sunt impacat).
In plus de asta, aveam o pompa submersibila de acvariu care consuma 5 w si avea un debit de vreo 550l/h, nu mai stiu inaltimea dar oricum, eu cred ca este realizabil; daca merg si pe ideea unei asa zise camere inchise etans, cred cu tarie ca ar trebui sa mearga.
Mai discutam, ca asa de bine-mi pare cand mai vad formule de mult uitate ;)
0

#15 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 October 2008 - 01:49 PM

mult succes, te rog sa ne tii si pe noi la curent cu realizarile.

0

#16 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 01 October 2008 - 01:57 PM

Vezi postareaMLGore, la Oct 1 2008, 07:35 AM, a spus:

Pai hai sa calculam un pic. P electrica (w)= Q(mc/s)*p(bar)*100000*1.2(randament aproximativ)
...
Ca pompa , ar trebui o pompa cu piston, de tipul pompei de condens pt. AC.

Nu pot urmari formula ca nu ma pricep, dar am urmarit ce intra acolo.
Crezi ca e normal un randament de 1,2? N-ar fi mai potrivit ceva subunitar, daca randament trebuie sa fie in formula?

Daca te-ai referit la un coeficient "de siguranta", e OK 1,2.
Si apoi intervine problema din sensul celalalt. Ce sistem ar trebui folosit pentru a furniza minim ce ai calculat tu?.
Celulele solare au randament scazut, motorul are randament relativ scazut, intervine pompa pe circuit.

Puterea disponibila la iesire (care-i musai sa fie mai mare ca aia calculata) o sa fie PE=P_intrare*randament celula solara*randament motor*randament pompa*...

Cu cativa W cred ca ar scoate-o la capat, cu o solutie tehnica buna (nu neaparat pompa clasica) si poate pentru un debit mai mic.
Nu stiu daca merita osteneala pentru ceva atat de mic, in conditiile spuse, dar for fun merita incercat.
Mai degraba o motopompa care sa umple un recipient de 1000-2000 litri, cu care se poate uda destul, cand e cazul. E greu de dat cu presupusul, fara sa stii exact situatia din teren. Cel mai bine stie ce e de facut p990i. Daca omul vrea ceva solar, asa sa fie. Dar poti risca sa lasi instalatia solara langa apa? Pompa e bine sa fie acolo, sa impinga. Chiar daca e silentioasa, se afla de existenta ei. Daca o lasi la capatul celalat ai de aspirat apa si inainte de asta, de amorsat serios. Nu stiu cat e de usor. Daca lasi pompa la parau si celula in partea cealalta, ai de dus curentul pana la pompa, astfel devin tentante mai multe lucruri: pompa, furtunasul si firul electric.
Daca ai acces permanent la acea apa si poti face o mica amenajare pe terenul tau, poate merge tras un firisor de apa si folosit permanent pentru o mica pompa care sa-ti urce apa spre teren. Daca faci eolian e bine sa fie pe deal, duci curentul spre pompa si restul e identic. La capatul opus apei nu ai sursa de curent? Exista o locuinta acolo? Cum protejezi instalatia solara chiar daca ar fi s-o ai, daca nu este nimic locuibil langa ea?

Hai PS. Nici nu stiu cat e de sanatoasa irigarea cu apa fierbinte obtinuta prin plimbarea ei pe 100 m de furtunas, pe soare puternic. Tot la stocarea apei si irigare pe timpul noptii se ajunge. Zic si eu.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 01 October 2008 - 02:02 PM

0

#17 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 October 2008 - 07:03 AM

Intamplator am terminat hidroenergetica... Da, calculul e corect ca si aia 0.18W. Randamentul de 1,2 inmulteste termenul din dreapta, adica puterea consumata real e mai mare decat cea calculata. Formula teoretica pt calculul puterii hidraulice este: P=Q*(ro)*g*h unde P=puterea (in W), Q= debitul de fluid (in mc/h), (ro)= densitatea fluidului(in kg/mc, in cazul nostru 1000) , g= acceleratia gravitationala (9,81 m/s*s), h= inaltimea de pompare in metri. Pt. a obtine puterea reala consumata, trebuie sa tinem cont de pierderile prin frecare, de randamentul mecanic al pompei si de randamentul motorului electric. (am ales un 1,2 ochiometric, pt. sceptici se poate merge pana la 2, in cazul cel mai nefericit). Cum alegem pompa: avand in vedere ca inaltimea de pompare e mare comparativ cu debitul, nu putem alege o pompa centrifuga sau axiala (sau alta masina cu reactiune), trebuie aleasa o pompa volumetrica (cu piston sau cu role). In cazul de fata as merge pe varianta cu role , care e si simplu de construit. (Vezi pompele de dializa la care pompa e chiar furtunul prin care circula fluidul, presiunea si debitul realizanduse prin presarea acestuia cu 3 role aflate in miscare de rotatie).

Exemplu aici: http://en.wikipedia....eristaltic_pump Vezi animatia 2 (de sus in jos) din dreapta
0

#18 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 02 October 2008 - 08:00 AM

Vezi postareaMLGore, la Oct 2 2008, 08:03 AM, a spus:

... Randamentul de 1,2 inmulteste termenul din dreapta, adica puterea consumata real e mai mare decat cea calculata.
...

Atunci denumirea corecta a acelui termen nu este randament. Ai ales un coeficient care sa tina cont de ceva pierderi, e corect, e asa cum spui, poate merge de la 1 in sus pana la cat vrei in functie de multe (vascozitate, sectiuni ce curgere, tipul de curgere, sau taraneste spus, de pierderile de energie din sistem). Dar nu se numeste randament.

Pe el nu-l intereseaza acea putere decat ca valoare de plecare pentru a calcula puterea necesara in sistemul de actionare.
Pentru a avea disponibili 0,2W la arborele unui motor trebuie sa consumi 0,4W pentru a-l alimenta, sa ai puterea asta dupa un montaj electronic inseamna ca ai consumat deja 0,6W inainte de montajul electronic, si ca sa obtii 0,6W din ceva inseamna ca ai avut disponibil macar 1-1,5W inaintea acelui ceva. Cu valori din burta bagate ca nu stiu randamentele concrete de acolo.

Si la capitolul pompa eu votez tot pentru una volumetrica (si mai concret, una peristaltica, recuperata de prin ceva ca nu e imposibil). Ce vrea el e construibil, dar nu stiu daca merita pretul platit.
0

#19 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 03:19 AM

Intamplator am terminat hidroenergetica... Da, calculul e corect ca si aia 0.18W. Randamentul de 1,2 inmulteste termenul din dreapta, adica puterea consumata real e mai mare decat cea calculata. Formula teoretica pt calculul puterii hidraulice este: P=Q*(ro)*g*h unde P=puterea (in W), Q= debitul de fluid (in mc/h), (ro)= densitatea fluidului(in kg/mc, in cazul nostru 1000) , g= acceleratia gravitationala (9,81 m/s*s), h= inaltimea de pompare in metri. Pt. a obtine puterea reala consumata, trebuie sa tinem cont de pierderile prin frecare, de randamentul mecanic al pompei si de randamentul motorului electric. (am ales un 1,2 ochiometric, pt. sceptici se poate merge pana la 2, in cazul cel mai nefericit). Cum alegem pompa: avand in vedere ca inaltimea de pompare e mare comparativ cu debitul, nu putem alege o pompa centrifuga sau axiala (sau alta masina cu reactiune), trebuie aleasa o pompa volumetrica (cu piston sau cu role). In cazul de fata as merge pe varianta cu role , care e si simplu de construit. (Vezi pompele de dializa la care pompa e chiar furtunul prin care circula fluidul, presiunea si debitul realizanduse prin presarea acestuia cu 3 role aflate in miscare de rotatie).

Exemplu aici: http://en.wikipedia....eristaltic_pump Vezi animatia 2 (de sus in jos) din dreapta

Tot respectul pentru expunere. Dar eu tot spun ca cu un motor de .18W nu vei reusi in vecii vecilor sa stalcesti un furtun ca cel de dializa si sa mai obtii si ceva debit si 1,5 atmosfere si sa-l impingi pe o teava de 100m. Ai invartit cu mana o pompa de dializa sa vezi ce putere iti trebuie sa misti cele trei role?
Tot ce ai descris atat de frumos se aplica pentru pompe mari. Pentru micromodele ca cea din discutie este cu totul alta poveste. Eu as paria ca nici cu un motor de casetofon care are cam 5W deci de 27 de ori mai mult nu vei face ce vrea autorul subiectului. Dar cu .18W nici discutie.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 03 October 2008 - 03:20 AM

0

#20 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 03 October 2008 - 07:45 AM

......
P=Q*(ro)*g*h unde P=puterea (in W), Q= debitul de fluid (in mc/h), (ro)= densitatea fluidului(in kg/mc, in cazul nostru 1000) , g= acceleratia gravitationala (9,81 m/s*s), h= inaltimea de pompare in metri.
.......

salut
Nu stiu daca formula este una dedusa sau empirica , din comoditate nu am verificat dar am observat ca la calcul ai folosit pentru debit unitatea mc/s iar aici preecizezi ca e vorba de mc/h. Care este pana la urma unitatea de masura corecta deoarece rezultatul este "usor" diferit folosind varianta de mai sus.
In ce priveste randamentul, este tot timpul subunitar si in formula de fata probabil ar trebui sa se imparta la acesta.

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 03 October 2008 - 07:48 AM

0

#21 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 08:01 AM

Am gresit eu, corectez acum. E vorba de mc/s.

Pt dl. Dan Mitea: nu putere iti trebuie ca sa invarti ceva ci cuplu. Cuplul il obtii printr-o demultiplicare adecvata. Pot sa pun pariu ca pot face o astfel de pompa, numai timp sa am, poate nu chiar cu un consum de 0,18W dar promit un consum de maxim 1W.

Pt. bitex: Randamentul imulteste termenul din stanga in ecuatia mea, trecandul in dreapta egalului devine un numar supraunitar. Daca tinem la rigoare, il botez "coeficient de pierderi", e OK?

Alta chestiune: cu un debit de 3,6 l/h poti uda o gradina de maxim 10 mp cred!
0

#22 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 12:21 PM

Vezi postareaMLGore, la Oct 3 2008, 09:01 AM, a spus:

...

Pt dl. Dan Mitea: nu putere iti trebuie ca sa invarti ceva ci cuplu. Cuplul il obtii printr-o demultiplicare adecvata. .......

Gresit!!! Pentru a efectua un lucru mecanic intr-un interval de timp (cazul de fata - un anumit debit deplasat la inaltimea h) iti trebuie putere !
Daca rezolvi sa ai cuplu, iti creste timpul, deci puterea ramane aproximativ aceeasi.

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 03 October 2008 - 12:25 PM

0

#23 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 12:49 PM

Vezi postareaSir_Vaska, la Oct 3 2008, 01:21 PM, a spus:

Gresit!!! Pentru a efectua un lucru mecanic intr-un interval de timp (cazul de fata - un anumit debit deplasat la inaltimea h) iti trebuie putere !
Daca rezolvi sa ai cuplu, iti creste timpul, deci puterea ramane aproximativ aceeasi.

Dan a spus ca iti trebuie ceva putere ca sa invarti o pompa de dializa, fara sa spuna si cu ce turatie o invarti, deci doar cuplul ramane in discutie. Cat despre faptul ca "Daca rezolvi sa ai cuplu, iti creste timpul, deci puterea ramane aproximativ aceeasi." , energia iti ramane aceeasi, nu puterea!
0

#24 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 12:52 PM

si totusi nu trebuie sa invarti pompa aia cu anumita turatie pentru a se prima si a face o oarecare forta de suctiune pentru a pune lichidul in miscare? Asa se intampla si cu pompele de mana pentru benzina/metanol. Daca nu au anumita turatie nici nu trage lichidul din rezervor...

0

#25 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 12:59 PM

Vezi postareaMLGore, la Oct 3 2008, 01:49 PM, a spus:

......
Cat despre faptul ca "Daca rezolvi sa ai cuplu, iti creste timpul, deci puterea ramane aproximativ aceeasi." , energia iti ramane aceeasi, nu puterea!

Cat timp puterea ramane aceeasi este logic ca si energia este aceeasi pentru acelasi interval de timp (E=P*t).
Ca si un exemplu , invartind roata respectiva cu un anumit cuplu (forta) scoatem un anumit debit. Daca vrem sa crestem debitul degeaba marim cuplul (prin rapoarte de demultiplicare) fara a mari puterea!
0

#26 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 01:20 PM

Sir Vaska are perfecta dreptate si in plus a fost delicat. Puterea nu ramane constanta. Se diminuiaza cu randamentul reductorului. La tine un reductor de la 5 000rpm la ....sa zicem... 1 rpm va avea asa de mari pierderi incat va consuma el insusi cei .18W.
1W? Deja vorbim de o putere de 5,5 ori mai mare. Cum ramane cu calculele?
Imi mentin oferta cu 5W. Eu zic ca nu se poate.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 03 October 2008 - 01:21 PM

0

#27 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 03 October 2008 - 02:26 PM

10 l/zi si apoi sa muti furtunu e cam jalnic. Cam tot atata timp pierzi sa aduci o galeata de la parau, sau pierzi doua minute ca sa pompezi la mana. 100 m de furtun vrei sa-i ingropi?
--------------------

Ca s-o dau pe partea optimista - probabil ca se poate, dar o morisca micuta de vant de 1m diametru se face (relativ) usor si obtii muuult mai multa energie decat din panoul ala de 5 cm.

Si mai productiva ar fi o pompa "ram-pump" (cu efect de berbec?) - poate fi mica si merge non-stop, fara alimentare. Are nevoie de o diferenta de nivel de macar 1 m (cred) pe albia paraului, pentru a obtine ridicarea de 15m.

Ca furtun poti folosi teava neagra de polietilena de 20mm - se gaseste la obor cu 1 ron metrul sau asa ceva.

----------------------

Sunt curios ce vrei sa faci si unde este locul asta?
0

#28 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 08:40 PM

Vezi postareaSir_Vaska, la Oct 3 2008, 01:59 PM, a spus:

Cat timp puterea ramane aceeasi este logic ca si energia este aceeasi pentru acelasi interval de timp (E=P*t).
Ca si un exemplu , invartind roata respectiva cu un anumit cuplu (forta) scoatem un anumit debit. Daca vrem sa crestem debitul degeaba marim cuplul (prin rapoarte de demultiplicare) fara a mari puterea!

Faci iar o confuzie mare: Ca sa scoti un anumit debit , ai nevoie de o anumita turatie, nu de un cuplu! Cuplul e dat de inaltimea de pompare si de frecari (rolele cu furtunul si apa cu peretii furtunului). Aceste frecari determina randamentul sistemului (mai putin partea de antrenare a pompei). Cu asta cred ca am explicat mai bine termenii ecuatiei puterii hidraulice.
0

#29 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 09:43 PM

Vezi postareaMLGore, la Oct 3 2008, 09:01 AM, a spus:

........

Pt dl. Dan Mitea: nu putere iti trebuie ca sa invarti ceva ci cuplu. Cuplul il obtii printr-o demultiplicare adecvata. ......

Citeaza

Faci iar o confuzie mare: Ca sa scoti un anumit debit , ai nevoie de o anumita turatie, nu de un cuplu!............

Posibil sa fac iar confuzie desi nu am inteles care a fost prima. Raman totusi la parerea ca trebuie putere pentru a creste debitul (oare turatie mai mare cum se poate obtine altfel ? )
0

#30 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 03 October 2008 - 09:43 PM

Daca pe paraul ala poate capta o cadere de 0,4-0,5 metri unei "ram pump" micute ii e suficient sa pompeze sute de litri pe zi. Si cam toata instalatia poate fi ingropata, inteleg ca "discretia" e importanta.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 03 October 2008 - 09:44 PM

0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu