Modelism - RHC Forum: LIPO - baterii periculoase - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

LIPO - baterii periculoase - atentie marita la bateriile lipo -

#1 Useril este offline   cornel parscov 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 550
  • Inregistrat: 05-April 09

Postat 09 November 2009 - 05:25 PM

Vreau sa readuc in discutie tema cu pericolul reprezentat de aceste baterii intrucat aseara un acumulator a luat foc aparent fara motiv.
Il tineam intr-o cutie alaturi de alti acumulatori si alte scule. Probabil ca a facut un scurt ceva de la o alta scula dar nu imi dau seama de ce a luat foc la cateva ore dupa ce a stat nemiscat bine mersi in acea cutie. De fapt nu a luat foc ci numai a fumegat puternic si am reusit sa il izolez fata de restul bateriilor si sculelor dar a lasat un miros puternic si fum in toata casa si mai ales intrebarea de baza: de ce a inceput procesul la cateva ore dupa ce a fost asezat intr-o anume pozitie (presupunand ca la miscare s-au atins cumva firele de plus si de minus intre ele sau s-a intepat cumva nu stiu...
* Logo 400 V-Bar
0

#2 Useril este offline   VasiM 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 114
  • Inregistrat: 24-July 08

Postat 09 November 2009 - 07:20 PM

I-mi pare rau pentru incident, dar e bine ca ai reusit sa limitezi pagubele.

Firele se pot misca si in pozitia de repaus. Cablurile prin elasticitatea lor se comporta ca niste arcuri. Cand pui bateria in cutie, este posibil ca un cablu sa ramana tensionat, si incet-incet sa se miste. Mai ajuta si vibratiile din structura cladirilor. Desi de multe ori acestea sunt insesizabile, totusi exista.

Daca s-au atins intre ele bornele de + si -, ar trebui sa existe o urma vizibila la ramasitele acestora.

Si eu asa tineam mult timp bateriile, si cateodata chiar ma miram cum de nu se intampla un accident. La un moment dat am taiat niste bucati de 1 cm de tub siliconic si am izolat mufa tata "goala" la fiecare baterie (am conectori de 3.5). De atunci stau linistit.
0

#3 Useril este offline   Ahernar 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 739
  • Inregistrat: 20-December 08

Postat 09 November 2009 - 07:45 PM

Poti pune o poza de detaliu ? Mufa , zona cablajului , imagine generala . Bine ca ai scapat ieftin .
HK500GT ,EZGlider twin ,Mini Tricopter
0

#4 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2468
  • Inregistrat: 11-June 07

Postat 09 November 2009 - 08:31 PM

pai cum... tu ai mufele tata puse pe baterii?

Cam aiurea... eu pe deans/mpx/jst am mama pe baterii si tata pe regulator, pe cele CT ori ambele mama cu tub termocontractil pana in buza pe +/- ori alternat mama(-) tata(+) cu termicontractil pana in buza mamei si dop pe tata.

Putea sa se duca si de la folosire (cu supradescarcare) si lasata asa o anumita periaoda de timp. Daca supra descarci bateriile la camp e bine sa le pui putin la incarcat inaintea depozitarii chiar si pana cand ajungi acasa si le incarci complet.

Bine ca n-a fost mai rau.

0

#5 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 09 November 2009 - 09:51 PM

cunoastem problema de la CT-4 de accea am trecut la conectori Deans.
Eu am pirlit degetele cu un accu de 5000! :D

PS: aveam si dopuri si alte alea da le mai pierdeam pe cimp ... sau pur si simplu ignoram sa le mai pun ... ca doar daca nu sa intimplat nica niciodata de ce o sa se intimple de acum incolo .... :rolleyes:

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 09 November 2009 - 09:55 PM

0

#6 Useril este offline   cornel parscov 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 November 2009 - 11:52 AM

pai si eu aveam pe toate bateriile deans cu mufa mama - deci putin probabil sa se fi atins direct, ma gandesc sa nu fi intrat altceva in mufa din ce accesorii mai aveam pe acolo. Bateria nu era descarcata , din contra era aproape de full, e adevarat ca era un pic umflata si nu era chiar noua, este vorba de un pack de 3 celule A-PLUS, 2200mA, 25C. N-am stat sa fac poze - a fost prea rapid. Ma bagasem in pat deja , sotia mea era in alta camera si a zis ca simte miros de fum, vreo 2 minute am tot cautat pe la prize sa vad de unde vine si tot ea a descoperit cutia in care era "bomba cu ceas". Cand am deschis cutia era deja fum gramada, am apucat sa o scot pe casa scarii si sa descarc celelalte baterii ...
* Logo 400 V-Bar
0

#7 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3026
  • Inregistrat: 14-June 07

Postat 10 November 2009 - 05:07 PM

Da, nasol, ce sa zic Cornele.
De-aia si eu imi pastrez packurile pe care le utilizez curent, in cutia de metal de la Align, dedicata lui Trex 250, inchise destul de etans.

Bine ca ai scapat doar cu fumul... si ca ai simtit imediat.

Aceasta postare a fost editata de Primus: 10 November 2009 - 05:07 PM

0

#8 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 10 November 2009 - 05:41 PM

Cutie de STR8 :rolleyes:
... cu picioarele pe pamant ...
0

#9 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 10 November 2009 - 06:18 PM

Sau ghiveci ceramica furat de la nevasta depozitat pe balcon.
flying is my life...
0

#10 Useril este offline   Ahernar 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 November 2009 - 08:19 PM

Eu le tin in frigider .
0

#11 Useril este offline   cornel parscov 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 November 2009 - 10:46 PM

Vezi postareaAhernar, la Nov 10 2009, 08:19 PM, a spus:

Eu le tin in frigider .

pai si nu le omori in frigider?
* Logo 400 V-Bar
0

#12 Useril este offline   Ahernar 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 November 2009 - 08:29 AM

Cum adica "omori" ? Temperatura redusa ajuta la conservare . Atentie , e vorba de frigider (8 grade) nu congelator !
0

#13 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 11 November 2009 - 08:36 AM

Aveti amandoi dreptate, partial http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Le-ai omori, daca le-ai scoate din frigider si le-ai pune la incarcat imediat.
Tinutul la frigider le face sa le scada tensiunea si poate crea impresia ca sunt descarcate, dar daca le tii la temperatura sa isi revina esti ok.
Problema e alta, din cate zic producatorii, nu le lungesti viata semnificativ http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif asa ca e o complicare inutila.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#14 Useril este offline   Ahernar 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 November 2009 - 10:20 AM

E un compromis , eu le incarc imediat dupa zbor , dar cum stocarea se face normal la 40% din capacitate am hotarat sa micsorez efectul negativ prin reducerea temperaturii .Nu e mare lucru , dupa incarcare duminica le arunc in frigider sa stea pana in week-end-ul viitor cand le scot la zbor . De pe o zi pe alta nu ma mai incurc cu frigiderul , e adevarat .
0

#15 Useril este offline   yr-zbg 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1128
  • Inregistrat: 25-November 08
  • Interests:Aviatia

Postat 12 November 2009 - 10:14 AM

Misto ideea cu STR8. si eu le am in tot felul de pungulite si in frigider in timpul saptamanii respectiv in casa in weekend. Dar mereu stau cu teama..pt ca 2 din ei sunt umflati bine de tot. Merg, nimic de zis dar si cand or face buff.
La mine regulatorul taie motorul (reduce progresiv) la 10.8v...deci nu se pune problema sa ii descarc excesiv.
Frica cea mai mare o am la camp...unde ii incarc in masina. Am incercat sa lungesc firul de la bricheta sa ii scot in afara dar dadea eroare incarcatorul...probabil rezistenta firului avea ceva de zis.
Fratemiu a patit-o sa ii bubuie unu in casa...cu flacara, mobila arsa tot tacamul....dar cauza a fost clara...incarcarea unui 2s cu incarcator dedicat 3s.

bafta!
Pacat ca Slz nu zboara.
0

#16 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 12 November 2009 - 11:59 AM

Ar mai trebui sa aveti in vedere, ca nici macar la gunoi nu ar fi voie sa le aruncam (LiPo-urile). Stiti dece ? Pentru ca sunt foarte toxice, si produc contaminari cu combinati de litiu. (aviz celor care le tin in frigider)
0

#17 Useril este offline   yr-zbg 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1128
  • Inregistrat: 25-November 08
  • Interests:Aviatia

Postat 12 November 2009 - 04:26 PM

Aici te contrazic un pic. Producatorul zice ca se descarca complet se inteapa se scufunda in saramura pt. cateva ore si apoi se pot arunca la gunoi. Asta in timp ce pe o amarata de baterie 777 zice ca se colecteaza in locuri special amenajate. (cine poate...ca's cam rare locurile astea).

Bafta!
Pacat ca Slz nu zboara.
0

#18 Useril este offline   pistolaSHNIKOV 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 221
  • Inregistrat: 09-March 07

Postat 12 November 2009 - 06:22 PM

Ar trebui lamurite bine circumstantele accidentului, ca sa nu se creeze un mit urban: combustia spontana a LiPo :lol:
"Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne intelegem bine, ca intre asasini."
Emil Cioran

0

#19 Useril este offline   moty 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 419
  • Inregistrat: 07-January 06

Postat 13 November 2009 - 04:30 PM

Vezi postareayr-zbg, la Nov 12 2009, 04:26 PM, a spus:

Aici te contrazic un pic. Producatorul zice ca se descarca complet se inteapa se scufunda in saramura pt. cateva ore si apoi se pot arunca la gunoi. Asta in timp ce pe o amarata de baterie 777 zice ca se colecteaza in locuri special amenajate. (cine poate...ca's cam rare locurile astea).

Bafta!

Treaba asta cu intepatul e valabil si pentru acumulatorii umflati sau se procedeaza altfel cu acestia?

0

#20 Useril este offline   nicajohn 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 534
  • Inregistrat: 20-August 06
  • Interests:aeromodele

Postat 21 November 2009 - 01:33 PM

Nu stiu daca e buna faza cu intepatul....eu am facut asta si celula, descarcata inainte, s-a aprins instantaneu....ardea asa de frumos...noroc ca eram pe camp.. ;)
pasarile fac oua si din ele ies pui iar avioanele fac oua de aluminiu si ies aeromodele....din intelepciunile lui fiu-meu<span style='font-size:8pt;line-height:100%'> </span><!--coloro:red--><span style="color:red"><!--/coloro--> <!--colorc--></span><!--/colorc-->
0

#21 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 21 November 2009 - 05:53 PM

Intepata in apa cu sare, dupa ce s-a consumat complet, adica pana la ultimul strop de energie din ea.
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu