X Prize
Postat 04 November 2004 - 12:47 PM
Dupa cate am inteles cei de la Nasa ziceau ca au in proiect sa construiasca un alt tip de naveta spatiala care o sa fie mult mai economica si durabila dar constructia ei poate ajunge pana la 10 ani.
Sa speram ca vor avea bafta cu redeschiderea zborului al Shuttle-ul.
Postat 04 November 2004 - 07:22 PM
Re-utilizarea navetei si a boosterelor iarasi e sustinuta de unii ca fiind avantaj fata de Soyuz dar cheltuielile sunt destul de mari si se cam pierde din punct de vedere financiar acest aspect.
MIG-29
Postat 06 November 2004 - 12:41 PM
cel mai mare avantaj al navetei americane mi se pare folosirea bratului pentru fixarea modulelor pe ISS. Alt super mare avantaj este posibilitatea de a ramane in orbita pentru mult timp avand spatiul necesar pentru efectuarea diferitor experimente.
Daca tot esti pasionat de subiectul acesta, te-as intreba daca bratul canadarm de pe ISS a fost montat numai pentru amplasarea airlock-ului sau il mai folosesc si in alte scopuri?
Postat 08 November 2004 - 10:48 AM
pt flying123 ..capsulele nu sunte utilizabile dupa reintrare.; in bucuresti este expusa capsula cu care a fost Prunariu in spatiu .. E incredibil de mica..este la muzeul militar pe stefan furtuna..sau mircea vulcanescu..
bratul navetei a mai fost folosit si la reparatia lu' Hubble..si la alte treburi...urmasul bratului canadian va fi (sau este deja, nu stiu sigur ) pe ISS
Imagini atasate
Postat 08 November 2004 - 11:00 AM
apropo..in atv , multe chestii sunt facute de rusi sau cu ajutorul lor..asta e ..si io sunt de parerea .."pacat ca sunt rusi " ( "davai ceas " - sper ca rusii de pe forum sa nu se supere )
navutza chinezilor o stiti cred, iar a japonezilor e inca proiectata, iar a romanilor :D ... nu exista ...
cam astea vor fi navutzele spatiale pe urmatorii 50 de ani (plus , eventual, o varianta orbitala a SpaceShipOne...MUUUULT modificata)
termin aci posturile..
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de costobocus: 08 November 2004 - 11:05 AM
Postat 08 November 2004 - 08:21 PM
Intr-adevar, "pacat ca sunt rusi" :D . Daca mergi la Moscova, poti vedea Buran, expusa la un parc de distractii., din pacate. A fost mult mai buna decat naveta americanilor, a zburat perfect in regim automat, cu costuri mai mici. Nu trebuie uitat ca rusii sunt doctori in motoare, dealtfel motoarele lor cu circuit inchis sunt date spre utilizare americanilor, care au ramas cu gura cascata. Cu astfel de motoare Saturn V ar fi fost cu 1/3 mai usoara si ceva mai rapida. La americani se vorbeste f. mult de "Aurora", parca, shuttle cu decolare- aterizare fara alte dispozitive auxiliare, gen booster sau alte rezervoare, doar cu motoarele on-board. Iarasi se va vorbi ruseste si in sala masinilor de aici. Ideea este sa reduca costurile cu pregatirea, lansarea si recuperarea, ptr. ca la ei costa de rupe ora de munca high-tec. :) . Procentul de recuperare de la o lansare la alta este destul de mic, totusi, au fost cazuri cand au demontat toate placutele ceramice dupa un zbor...
Oricum, cu banii lor si tehnologia ruseasca(motoare) cred ca vom vedea in curand un vehicul privat, gen SSO, care va zbura ieftin si sigur pe orbita in 10-15 ani. Desi nu sunt semnale publice inca.
Bafta!
Postat 09 November 2004 - 11:26 AM
parerea mea ca omenirea nu o sa fie niciodata multumita cu tehnologia curenta la timpul respectiv pentru ca intotdeauna vor aparea noi elemente in tabelul periodic. Dupa fiecare naveta noua construita va aparea un "wow" care va dura foarte putin. Slabut progres parerea mea.
Postat 09 November 2004 - 11:59 AM
pai asta ne defineste...nemultumirea..de ce sa ne multumim cu ceva cand se poate mai bine..nu asta e evolutia ? sa inteleg ca tu vrei un "wow" care sa dureze mai mult? din pacate pana o sa realizam ozn-uri sau porti stelare o sa mai treaca ceva timp, asa ca tre sa ne multumim cu ce avem, si sa zicem mersi daca pe la 80 de ani o sa prindem si noi o naveta mai desteapta sau o nava cu panze solare..
Postat 09 November 2004 - 11:12 PM
Si asta se va intampla curand! (sper sa o prindem si noi :D)
Numa bine
Aceasta postare a fost editata de flying123: 09 November 2004 - 11:15 PM